Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-01-19, 06:46 PM   #626
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
睇完,官方當年放佢入死亡名單都冇問題,將個波射比CC就掂哂,官方好波
但我唔太記得個設定,魯路身上多左刻引電影話係得到左查爾斯既能力,咁做乜當時朱雀又殺得死佢?
CC最後終於笑,但我覺得可以比卡蓮加入玩三飛結局更好。

係戲院果時有對情侶個女既見到魯路出場就開始叫,魯路命令人自殺又叫,三部新機(?)出一部叫一次,LL又叫,仲有其他唔記得,洗唔洗咁HIGH

此篇文章於 06-01-19 06:50 PM 被 ♀宮野真守♀ 編輯。
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-19, 11:11 PM   #627
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
睇完,官方當年放佢入死亡名單都冇問題,將個波射比CC就掂哂,官方好波
但我唔太記得個設定,魯路身上多左刻引電影話係得到左查爾斯既能力,咁做乜當時朱雀又殺得死佢?
CC最後終於笑,但我覺得可以比卡蓮加入玩三飛結局更好。

係戲院果時有對情侶個女既見到魯路出場就開始叫,魯路命令人自殺又叫,三部新機(?)出一部叫一次,LL又叫,仲有其他唔記得,洗唔洗咁HIGH
其實
見佢輕輕帶過都知無得深究太多

要解就只可以話LL繼承嘅Code好唔完整
所以朱雀殺到嗰陣佢都只係作為強勁嘅Geass持有者,無不死身,好似毛咁樣
個刻印要拗可以話係將死同C世界有番聯繫(又係似第一輯阿毛俾C.C.殺完後接番去C世界咁)先出現

我嗰場係見Orange叫多啲

此篇文章於 06-02-19 12:01 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-19, 11:40 PM   #628
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
CodeGeass復活的魯魯修
第二周來場者特典
引用:
【#木村貴宏 親繪 A6 Postcard】

凡於戲院票房購買《Code Geass 復活的魯魯修》6月6日或之後場次的戲票一張,即有機會獲得木村貴宏老師親繪 A6 Postcard 一張!

* 數量有限,送完即止
* 不適用於電話、網上購票及以換票証換領的戲票
* 請依照戲院職員指示換領精品
* 贈品只供換領,不可兌換為現金或以任何形式出售或換購
* Medialink Entertainment Limited 及派發之戲院保留最終決定權

【開售日期】下周一晚 - 周二 (*每間戲院開售時間會有不同,請留意戲院公佈, 也可於購票前先向戲院查詢。)
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 09:01 PM   #629
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
劇情討論、硬係覺得有盲點(定只係我諗唔通)

1.究竟個死亡回歸GEASS 對CC有冇效/察唔察覺到
因為個GEASS係女神官對自己用

2.如果老馬依家都有CODE既話 照道理都應該對佢無效先係?

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 10:25 PM   #630
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: GN00508771 查看文章
劇情討論、硬係覺得有盲點(定只係我諗唔通)

1.究竟個死亡回歸GEASS 對CC有冇效/察唔察覺到
因為個GEASS係女神官對自己用

2.如果老馬依家都有CODE既話 照道理都應該對佢無效先係?

1.死亡回歸CC察覺唔到,唔係重啟咲良田果種將世界重置,而係單純將未來記憶/意識送到過去

2.有code都察覺唔到
另外老馬個code唔完整
繼承果陣C的世界開始崩壞,所以其實冇繼承到
只係本來C的世界見佢繼承到,所以整定老馬身體做backup等佢不老不死
不過崩壞左,所以老馬應該係冇不老不死,冇geass無效能力(同時亦保留geass?)
不過最後好似比geass能力人,唔排除其實有code,不過話係叫身邊既CC比都解得通

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 11:41 PM   #631
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: issac92354 查看文章

1.死亡回歸CC察覺唔到,唔係重啟咲良田果種將世界重置,而係單純將未來記憶/意識送到過去

2.有code都察覺唔到
另外老馬個code唔完整
繼承果陣C的世界開始崩壞,所以其實冇繼承到
只係本來C的世界見佢繼承到,所以整定老馬身體做backup等佢不老不死
不過崩壞左,所以老馬應該係冇不老不死,冇geass無效能力(同時亦保留geass?)
不過最後好似比geass能力人,唔排除其實有code,不過話係叫身邊既CC比都解得通
回 答案1
如果係既話 點做到老馬講既:我唔知戰術內容、但CC知?
定係翻譯有錯? 因為全套戲都有唔少地方翻錯左 唯獨戈PART我唔肯定⋯

舊 06-03-19, 12:00 AM   #632
issac92354
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1782-7939-0391
引用:
作者: GN00508771 查看文章
回 答案1
如果係既話 點做到老馬講既:我唔知戰術內容、但CC知?
定係翻譯有錯? 因為全套戲都有唔少地方翻錯左 唯獨戈PART我唔肯定⋯

為左估對方geass能力,老馬list左一大堆可以行既戰術
叫CC抽一個去執行
所以老馬唔知但CC知(揀左邊個)
如果係讀心能力,讀到老馬心都唔會讀到CC心
但都比對方破解到戰術,證明唔係讀心能力(老馬相信對方唔知晒成個行緊既戰術係破唔到)
所以否定左一個可能性

舊 06-03-19, 12:10 AM   #633
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:

叫CC抽一個去執行
但都比對方破解到戰術,證明唔係讀心能力(老馬相信對方唔知晒成個行緊既戰術係破唔到)
所以否定左一個可能性

呀⋯⋯
唔知邊個 係指「唔知佢選擇邊一個」
我仲以為係連內容都唔知戈隻

舊 06-03-19, 06:51 PM   #634
leungky1

不過

個畫面細節都暗示左魯魯同女王嘅Geass都唔係原系統
(原系統個畫面響隻雜兵用嗰陣有出)
所以實際上係有機會因為兼有Code力量而令Geass影響到Code持有者?
舊 06-03-19, 07:02 PM   #635
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:

叫CC抽一個去執行
所以否定左一個可能性

...
其實我覺得呢個位好牽強
因為自己諗乜野都俾人先讀而推斷對方有geass都算合理,因為唔係咁樣就解釋唔到自己諗乜都會俾人發現
但由試行錯誤到推斷出對手有"控制"或"回溯時間"能力既操作同推論過程係完全省略晒
說服唔到我點樣得出呢一個結論,中間缺少一個契機去引導老馬修點樣會諗到呢一步
不過大河內d編劇,明既

BTW無炸地都算有進步

HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 07:10 PM   #636
leungky1

引用:
作者: HM 查看文章
...
其實我覺得呢個位好牽強
因為自己諗乜野都俾人先讀而推斷對方有geass都算合理,因為唔係咁樣就解釋唔到自己諗乜都會俾人發現
但由試行錯誤到推斷出對手有"控制"或"回溯時間"能力既操作同推論過程係完全省略晒
說服唔到我點樣得出呢一個結論,中間缺少一個契機去引導老馬修點樣會諗到呢一步
不過大河內d編劇,明既

BTW無炸地都算有進步

nope
成個監獄炸哂
睇嗰陣聽到有人笑
舊 06-04-19, 03:55 AM   #637
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: leungky1 查看文章
nope
成個監獄炸哂
睇嗰陣聽到有人笑
呢招係自我致敬位黎,點可以唔炸

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-19, 10:20 AM   #638
hehe_li
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
佢調查天台D石屎只係乾左幾小時 都算係一個估對方能力一個契機
hehe_li 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-19, 08:52 PM   #639
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇左
前半麻麻
後半有番d緊張感
有CC就滿足了

.
最後果度係話十個鐘後先炸佢,就算回朔番都瞓緊做唔倒野?
唔驚佢能力係被動式一非自然死就發動然後世界永遠loop果8個鐘?

由手機版發出

此篇文章於 06-06-19 08:56 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-19, 09:29 PM   #640
leungky1

引用:
作者: 真!DC 查看文章
睇左
前半麻麻
後半有番d緊張感
有CC就滿足了

.
唔驚佢能力係被動式一非自然死就發動然後世界永遠loop果8個鐘?

由手機版發出
..
劇情上都當魯魯推算到/搏到(少少御都合)
結果而言姐姐終究係意念傳輸

由手機版發出

此篇文章於 06-06-19 09:32 PM 被 leungky1 編輯。
舊 06-07-19, 11:07 PM   #641
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
睇完..........木村貴宏嘅女角果然係nice body

夏姆娜個Geass 根本係某第三炸彈

最大犯駁位係.........噤容易比魯路修衝到入夏姆娜個皇宮

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-19, 11:30 PM   #642
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
睇左
前半麻麻
後半有番d緊張感
有CC就滿足了

.

由手機版發出
.
呢類時間系異能無得深究,
硬要講的話, 如果系全世界reset, 有CC喺度根本發動唔到/一早被CC發覺
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 12:31 PM   #643
issac92354
Crazy Gamer

夏姆娜geass

套戲本pamphlet(香港應該冇賣?)有講話geass係透過C的世界發動,而C的世界係冇時間概念所以夏姆娜個geass既詳細解釋係將自己意識傳去C的世界再傳返去過去既自己到

舊 06-08-19, 09:34 PM   #644
leungky1

引用:
夏姆娜geass

套戲本pamphlet(香港應該冇賣?)有講話geass係透過C的世界發動,而C的世界係冇時間概念所以夏姆娜個geass既詳細解釋係將自己意識傳去C的世界再傳返去過去既自己到
果然
片中整到佢個Geass同魯魯修一樣3D化咁,真係暗示緊撈左C世界效果
依家靠教團殘黨都可以追到魯魯修呢啲神級異例,即係將來啲Code+Geass戰爭只會更加威能,智力戰可能又再減少

由手機版發出
舊 08-24-19, 07:51 PM   #645
The One
あかん

「コードギアス 復活のルルーシュ」Blu-ray&DVDが、12/5(木)発売決定!特装限定版の特典Discにはビジュアルコメンタリー、新作ピクチャードラマ「Re;f 103.00 深海のカケラ」など収録。CLAMP原案イラスト集など豪華特典満載!さらに法人限定版・購入特典も一挙公開!
http://www.geass.jp/R-geass/blu-ray.php
引用:
アニメイト限定版:新規描き下ろしキャンバスアー
引用:
アニメイト:新規描き起こしアクリルスタンド2個セット
引用:
Amazon.co.jp:新規描き下ろしB3クリアポスター
引用:
ソフマップ:新規描き下ろしB2布ポスター
引用:
ヨドバシカメラ:新規描き下ろしB2布ポスター
引用:
舊 09-30-19, 03:01 AM   #646
The One
あかん

http://a-onstore.jp/shop/geass/

A-on STORE限定版にのみ付属するスペシャルディスク収録のピクチャードラマ「Re;f 1.05 密談のハマム」の場面写を紹介!
引用:
各種特装限定版BD&DVD特典:ピクチャードラマ「Re;f 103.00 深海のカケラ」の場面をご紹介!
引用:
舊 12-04-20, 04:58 PM   #647
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>

save了等正式日

舊 12-05-20, 08:28 PM   #648
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章

save了等正式日
Genesic Re;CODE -> smart phone game
奪還のゼット -> new animate

又係另一世界觀既Code Geass
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-20, 12:00 PM   #649
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

https://www.youtube.com/watch?v=R0Lik4iRVHc

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-06-20 01:21 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-21, 04:20 PM   #650
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
コードギアス 反逆のルルーシュX
カードファイト!! ヴァンガード overdress O
グリムO

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
有無d一睇你真係會笑XD既圖分享下?? [vol.16] ~清談館~ 1105 11-23-12 11:10 AM
Game vol.16 (完) 龍寶寶 體育版 24 10-30-04 05:48 PM
RO 討論區 VOL.16 之 天空之城 尤諾 荒木飛呂彥 PC電腦遊戲討論版 981 12-29-03 06:37 PM
估波遊戲VOL.16 龍寶寶 體育版 23 11-01-03 05:45 PM

現在的時間是 10:28 PM

手機版 | APP版