Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-04-12, 02:26 AM   #1
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
(劇透請反白) 戚其義 X 周旭明《心戰》5月21日一至五 21:30-22:30 鄭少秋,陳豪擊退c9觀眾 (嚴禁劇透!)

集數 30

監製 戚其義
編審 周旭明

Cast

鄭少秋
陳 豪
邵美琪
黃德斌、
陳茵媺
陳秀珠
簡慕華
蔣志光

主題曲 界限
主唱 鄭少秋

近兩個月嚟無綫黃金時段嘅幾部劇集,好似《當旺爸爸》、《東西宮略》同《 On Call 36小時》都有唔錯收視,就連擺咗喺倉底四年嘅《盛世仁傑》都有捧場客,所以無綫播《心戰》,內部有唔少人都擔心近期嘅高收視可能要掉頭回落,因為個劇可能好似《天與地》咁吸引唔到師奶觀眾。

又有冷門劇睇

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 05-04-12 02:34 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-12, 09:58 PM   #2
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
陳豪版廣告出左

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-12, 11:44 PM   #3
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
收視下跌, 股市都係

呢套有興趣睇
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-12, 11:41 PM   #4
御緣
一字記之曰"黑"

註冊日期: May 2002
引用:
作者: W!LL 查看文章
陳豪版廣告出左
我覺得2個廣告都唔錯
希望套戲都好睇

舊 05-12-12, 02:57 PM   #5
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
宣傳片好吸引

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-12, 02:09 AM   #6
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
"心戰" 21/05/12起 逢一至五 09:30~10:30 主演:鄭少秋,陳豪,黃德斌,邵美琪,陳茵媺

心戰
Master of Play

類型 時裝懸疑
演出 鄭少秋、陳 豪、黃德斌、邵美琪、陳茵媺、楊 明、簡慕華、于 洋

主題曲 界限
作曲 Tige Hui
填詞 宋沛言
主唱 鄭少秋
集數 30

製作年份 2010年9月-2011年1月
監製 戚其義
編審 周旭明
外景 香港
製作公司 香港電視廣播有限公司

無綫電視翡翠台首播
播出日期 2012年5月21日-6月29日
播出時間 逢星期一至五 21:30-22:30

《心戰》(英語:Master of Play),香港電視廣播有限公司時裝懸疑電視劇,由鄭少秋、陳豪、黃德斌、邵美琪及陳茵媺領銜主演。監製戚其義。本劇為2011無綫節目巡禮劇集之一。是在第十五屆香港國際影視展被無綫電視推介的六部重頭劇集之一。

故事大綱

話劇演員靳兆楠(鄭少秋飾)因女兒失蹤多年性情大變,與妻子莫麗馨(陳秀珠飾)離婚收場。兆楠全情投入舞台演藝事業,因出演殺人犯的角色而捲進離奇連環謀殺案,無意間經同事李楚蕎(邵美琪飾)認識她的男友章世言(陳豪飾)及其妹章世婷(陳茵媺飾),在往來之間,兆楠漸察覺世言與謀殺案的疑凶十分相似,加上對世婷的一種異常感覺,使四人的關係顯得撲朔迷離離題千億萬丈,最後不能自拔;當兆楠越想弄清真相,越發覺自己與真相距離越遠,甚至比他可想像的更令人戰慄和心寒...

演員表

靳家

演員 角色 暱稱/關係
鄭少秋 靳兆楠 戲劇大師,莫麗馨前夫,章世婷親父,與章世言亦敵亦友,與李楚蕎有感情綫,與江承宇互相協助,陳一奇之好友
陳秀珠 莫麗馨 靳兆楠前妻、經理人

章家

演員 角色 暱稱/關係
陳 豪 章世言 原名張小軍,魔術師、連環殺手,李楚蕎男友,章世婷無血緣之兄,靳兆楠亦敵亦友,Eric、Michelle、Martin、Edwin爲其心魔
陳茵媺 章世婷 原名靳芷縈,樹藝師、兼職魔術表演助手,章世言無血緣之妹,靳兆楠、莫麗馨親女,金學禮之女友,25年前被誤認為倫慧晴而被綁架

李家

演員 角色 暱稱/關係
馬海倫 麥豔瓊 李楚蕎、李楚文之母
邵美琪 李楚蕎 公關,章世言女友,麥豔瓊之女,李楚文之姊,與靳兆楠有感情綫,3年前被殺手鋸斷左手而裝上義肢
張景淳 李楚文 麥豔瓊之子,李楚蕎之弟

酒吧

演員 角色 暱稱/關係
黃德斌 Eric 酒吧老闆,Michelle之男友,章世言之心魔
簡慕華 Michelle 酒吧熟客,Eric之女友,章世言之心魔,追求章世言
何啟南 Martin 酒吧熟客,章世言之心魔
李霖恩 Edwin 調酒師,章世言之心魔
戴耀明 Henry 職員

陳家

演員 角色 暱稱/關係
于 洋 陳一奇 牙醫,莫麗馨之夫,陳卓鈞之父,靳兆楠之好友
陳秀珠 莫麗馨 陳一奇之妻,靳兆楠前妻、經理人,章世婷親母,陳卓鈞之母
黃得生 陳卓鈞 陳一奇、莫麗馨之子

其他演員

演員 角色 暱稱/關係
楊 明 江承宇 督察,倫慧晴之男友,與靳兆楠互相協助
羅泳嫻 倫慧晴 富家女、警察,江承宇之女友
何傲兒 靳芷縈 Tansy,靳兆楠夢境中的女兒
余子明 鄭 淵
趙希洛 Kelly 章世言之助手
李啟傑 峰 話劇演員
何偉業 業
廖麗麗 妙
陳安瑩 嫻
陳宛蔚 君
劉桂芳
張達倫 黃健豪
楊證樺 劉鎮威
蔣志光 莊鎮滔
劉 丹 陸秉清
沈震軒 金學禮 章世婷之男友
陳曼娜
陳狄克 梁耀榮
黎彼得 廖永成
游 颷 黎鼎輝
楊潮凱 Alex
黃子衡 輝 哥
沈可欣 張潔玉
吳幸美 Cindy
姚浩政 Stanley
李家鼎
葉 暐
李鴻杰
徐 榮 斬傷李楚蕎的凶手
後自殺身亡
溫家偉 話劇演員
魏焌皓
謝卓言
梁俊朗
楊英偉
Joe Junior
鄭恕峰
周家蔚
易智遠
陳 堃
彭比得
黃文標
阮 兒
日 伽
游莨維
周家怡

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-12, 05:30 AM   #7
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
其實我上個禮拜已經開咗

http://gaforum.org/showthread.php?t=221768

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 05-19-12, 04:27 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: BistonC 查看文章
其實我上個禮拜已經開咗

http://gaforum.org/showthread.php?t=221768
惟請板大合併...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-12, 07:31 PM   #9
NEAR
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
飢肉男咁正既。

NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-12, 09:42 PM   #10
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

電鋸

大乱闘X
舊 05-21-12, 09:44 PM   #11
ice_fly
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2006
個開頭比想像中的暴力同變態.......

舊 05-21-12, 09:49 PM   #12
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
個犯人嚮醫院獨白果PART over左.....
除左呢PART套野既節奏同劇情暫時都唔錯

舊 05-21-12, 09:52 PM   #13
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
個告白用來解釋成部劇(兇手)的世界觀?
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-12, 09:53 PM   #14
steve

註冊日期: Aug 2002
第一集就咁....
收視會唔會仲差過天與地...
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-12, 09:54 PM   #15
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
段沙畫過場幾正喎

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-12, 10:05 PM   #16
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: steve 查看文章
第一集就咁....
收視會唔會仲差過天與地...
睇左半個鐘都未有主線劇情, 都有危機

大乱闘X
舊 05-21-12, 10:24 PM   #17
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
周大編劇已經覺得,正如而家擺酒,佢就拿D漢堡包,麥樂雞出來,就講自己對擺酒好破格……

舊 05-21-12, 10:34 PM   #18
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
周大編劇已經覺得,正如而家擺酒,佢就拿D漢堡包,麥樂雞出來,就講自己對擺酒好破格……
世事都絡你看透啦~大帝..

除左第一節比較特別之外,暫時來說沒有爆點呢
不過...第一節果堆野,我都左,証明唔係做唔到,而係唔去做擺了。

不過第一集算係咁啦...可以觀望一星期
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-12, 10:36 PM   #19
御緣
一字記之曰"黑"

註冊日期: May 2002
段沙畫我都覺得好正

舊 05-21-12, 10:44 PM   #20
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
世事都絡你看透啦~大帝..

除左第一節比較特別之外,暫時來說沒有爆點呢
不過...第一節果堆野,我都左,証明唔係做唔到,而係唔去做擺了。

不過第一集算係咁啦...可以觀望一星期
都唔只架, 中間d師奶實估緊秋宮個女究竟係邊個演員做

大乱闘X
舊 05-22-12, 12:47 AM   #21
Sito
人修羅

註冊日期: Mar 2011
仲諗緊會唔會抄Dexter,徐榮公子就提Dexter呢個名的典故,致敬?
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-12, 11:06 AM   #22
N0T51B
Game Master
非中國藉

大家有無興趣估下第一集收到幾多宗投訴?

舊 05-22-12, 08:38 PM   #23
lazy0913
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: BistonC 查看文章
大家有無興趣估下第一集收到幾多宗投訴?
今日係街已經聽到有個阿媽話個女睇到好驚...
佢出得街就預左有投訴架啦怕咩姐
lazy0913 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-12, 09:19 PM   #24
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
升緊呀 唔係講收視 係個股市
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-12, 10:17 PM   #25
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

爆人格去燒屍

大乱闘X

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 戚其義 X 周旭明《天與地》"2012 最佳劇集" 元旦起 一至五 00:05-01:05 重播 This City Is Still Dying!!! N0T51B Neo Entertainment TREND 1004 02-10-13 08:14 AM
[TVB] "怒火街頭" 30/05/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:鄭嘉穎、陳敏之、李璨琛、滕麗名、胡杏兒、林子善、關禮傑 Busconcamp Neo Entertainment TREND 226 06-24-12 11:52 PM
[TVB] 戚其義 X 周旭明《4 in Love》1月30日 20:30-21:30 志明與春嬌XDDDDD N0T51B Neo Entertainment TREND 67 02-27-12 09:35 AM
[TVB] "與敵同行" 21:30~22:30 主演:郭晉安,鄭嘉潁,蒙嘉慧,商天娥 Busconcamp Neo Entertainment TREND 504 10-21-08 06:31 PM
[TVB] 原來愛上賊[劉松仁、陳玉蓮、馬德鐘、陳法拉、陳敏之、麥長青]2008年4月21日 逢星期一至五 21:30-22:30 N0T51B Neo Entertainment TREND 414 05-21-08 09:18 PM

現在的時間是 06:49 PM

手機版 | APP版