Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 09-07-08, 11:42 PM   #76
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: initial 查看文章
請問點先可以安心d 過紅綠燈位??

自動波車冇問題, 因為停車唔駛攪咁多野. 棍波車就煩d, 成日驚去到燈車時就轉紅燈, 會落唔切波. 攪到我成日見燈位冇車停, 而又係綠燈o左好耐, 我就會keep 住3波, 比平時慢少少, 希望佢轉黃燈......但係個心都係好驚.....

另外想問下斜路開車, 你地係唔係先入2波, 吊極力子, feel 到位就比油(較平路時多少少), 放 handbrake, 去 ~

而斜路停車就同平路唔同, 會極力子and 腳掣一齊踩來停車, handbrake. 平路就係收慢, 差唔多停時就落極力子, 之後再踩哂腳掣, handbrake
-燈位
保持速度,過到就過,過唔到停(廢話?)
如果跟足例渣50,應該點到停到
不過如果真係渣得快,就諗定幾時轉燈要停
我自己就mark個位比自己
過到個位先黃>比油去
未到就黃>停

斜路開車...
斜路好心就唔好2波起步啦
轉多個波都懶,傷車架...
正常起步點都係一波啦...
除非你架係貨車,旅遊巴...etc..

斜路停車
唔係同平路一樣咩
最最多係話平路唔使拉hb姐(不建議)

舊 09-08-08, 12:36 AM   #77
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: seetold 查看文章
斜路開車...
斜路好心就唔好2波起步啦
轉多個波都懶,傷車架...
正常起步點都係一波啦...
除非你架係貨車,旅遊巴...etc..

我記得駕駛學院咁教我斜路2波開車.......

引用:
斜路停車
唔係同平路一樣咩
最最多係話平路唔使拉hb姐(不建議)
同樣, 我記得駕駛學院教我係同平路唔同.....考完之後太耐冇揸棍波, 唔係好記得tim....

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 01:39 AM   #78
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
我記得駕駛學院咁教我斜路2波開車.......

同樣, 我記得駕駛學院教我係同平路唔同.....考完之後太耐冇揸棍波, 唔係好記得tim....
等陣....
你條斜路係上定落.....

舊 09-08-08, 01:53 AM   #79
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
引用:
等陣....
2波應該落啦 ?
唔係死火都似

估唔到有考車牌既TOPIC
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 02:30 AM   #80
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
星期4考啦, 但而家仲係好迷汒
問過好多人, 但係人人答案不同....

小弟而家有2個問題...

第一, 3手調頭....
我上網睇過下同睇過駕駛學院本野
佢地教第一手軚係扭到盡右.....去到膊前就回一回軚先停車(not 扭盡左)
我想問咁樣照當一手, 定係已經2手軚?

第2, 我師傅一路教我渣軚係交叉手式...
我想問考牌時交叉手係吾係會當犯小錯....
平時行緊轉彎我用返豬腸軚都ok,
但調頭同泊車要好快咁扭軚我就改吾返個手勢....
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 10:34 AM   #81
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
其實應該係你由郁到停 (拉HB) 為1 手~
所以扭盡右回直軑停定拉HB~ (1 手
向後扭左回直拉HB (2 手
向前扭右駛出 (3 手

當然推拉軑好過交叉~
上車一定剔左你油門, BRAKE, 離合器, 軑盤使用不正確架喇...
如果經常都交叉手轉... 有機會大剔... @@

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 12:48 PM   #82
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
等陣....
引用:
作者: GateHacker 查看文章
2波應該落啦 ?
唔係死火都似

估唔到有考車牌既TOPIC
我講o既係上斜.... 死.....唔通真係太耐冇揸手波, 已經忘記哂.....

引用:
作者: 斯羅 查看文章
星期4考啦, 但而家仲係好迷汒
問過好多人, 但係人人答案不同....

小弟而家有2個問題...

第一, 3手調頭....
我上網睇過下同睇過駕駛學院本野
佢地教第一手軚係扭到盡右.....去到膊前就回一回軚先停車(not 扭盡左)
我想問咁樣照當一手, 定係已經2手軚?

第2, 我師傅一路教我渣軚係交叉手式...
我想問考牌時交叉手係吾係會當犯小錯....
平時行緊轉彎我用返豬腸軚都ok,
但調頭同泊車要好快咁扭軚我就改吾返個手勢....
考試比用交叉手咩??

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 01:41 PM   #83
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

上斜停係踩盡離合器等佢上埋果少少就踩實個BRAKE 唔好俾佢留後再拉手制
上斜開車我學都係一波開車~ 吊高離合器俾油放手制

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 09-08-08, 01:47 PM   #84
pongg
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDpongg / Pongg514
引用:
我講o既係上斜.... 死.....唔通真係太耐冇揸手波, 已經忘記哂.....

考試比用交叉手咩??
好似唔得,唔可以過12點鐘位置,推拉穩陣d都係
而家重考路試,想問有冇巴打係考大球場線ka?
pongg 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 05:12 PM   #85
斯羅
aloha~

被人FAKE晒啦....師傅大大一路都叫我交叉手....
上堂我開始轉用豬彩軚, 即時插我...
佢話教人交叉手10幾年都冇問題..

我想問推拉軚渣2點10點位, 係12點位接手有冇問題??
定一定要12點6點咁輪住黎接??
舊 09-08-08, 06:15 PM   #86
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
被人FAKE晒啦....師傅大大一路都叫我交叉手....
上堂我開始轉用豬彩軚, 即時插我...
佢話教人交叉手10幾年都冇問題..

我想問推拉軚渣2點10點位, 係12點位接手有冇問題??
定一定要12點6點咁輪住黎接??
12點6點接+手快咁就可以轉快d
咁就3手軚調頭都唔怕手唔夠快

舊 09-08-08, 09:08 PM   #87
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
引用:

考試比用交叉手咩??
上斜用2波起好傷車wo

應該唔比
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 01:54 AM   #88
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

不過依家d 車回太我都懶理佢推定拉... 放手就回中的了~ lol
係轉的時候先一推一拉~ 而且出得街幾點位置接手都無影響~
邊有計得咁準... 係中期試方便自己數幾多圈先12 點6 點接手姐...
出到路面個個彎唔同... 規矩就死既~ 人係生既~ 渣車最重要執生~

放鬆d 用`你自己最舒服的渣法~ 但當然一定係推拉~ 但咩位接手都無所謂~
當做個參考就可以~~~

舊 09-09-08, 12:02 PM   #89
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
作者: 基路亞 查看文章
不過依家d 車回太我都懶理佢推定拉... 放手就回中的了~ lol
邊有計得咁準... 係中期試方便自己數幾多圈先12 點6 點接手姐...
出到路面個個彎唔同... 規矩就死既~ 人係生既~ 渣車最重要執生~

放鬆d 用`你自己最舒服的渣法~ 但當然一定係推拉~ 但咩位接手都無所謂~
當做個參考就可以~~~
我記得我C傅話, 開車係享受
但係你考試就要跟考試既規例
10點2點啦, 最正路

我依家單手揸軑

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 12:09 PM   #90
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: jlai 查看文章
我記得我C傅話, 開車係享受
但係你考試就要跟考試既規例
10點2點啦, 最正路

我依家單手揸軑
你有時間係HK渣咩
你九成時間係國內
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-08, 06:31 PM   #91
斯羅
aloha~

引用:

當做個參考就可以~~~
咁你仲記吾記得扭盡是但一邊大概要扭幾圈?

回中又要幾多圈 or
扭盡返另一邊要幾多圈?thanks

聽晚補2堂後, 星期4就要等死啦
舊 09-10-08, 03:47 PM   #92
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
咁你仲記吾記得扭盡是但一邊大概要扭幾圈?

回中又要幾多圈 or
扭盡返另一邊要幾多圈?thanks

聽晚補2堂後, 星期4就要等死啦
我經驗唔多... 所以如果無記錯的話...
半圈軑為推拉1 次... 3 次應該扭盡是旦1 邊...
回中就自然都係3 下~ 即係1 圈半~

但你等其他會員CONFIRM 下會好少少...

舊 09-10-08, 03:58 PM   #93
seetold
真貧窮堅冇錢....

左二右二
共4圈
(不過其實唔夠4圈)

舊 09-10-08, 04:57 PM   #94
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
左二右二
共4圈
(不過其實唔夠4圈)
第3 下多數扭多少少已經盡左~

另... 入石澳係咪好辛苦的路程? lol

舊 09-10-08, 05:18 PM   #95
斯羅
aloha~

引用:
我經驗唔多... 所以如果無記錯的話...
半圈軑為推拉1 次... 3 次應該扭盡是旦1 邊...
回中就自然都係3 下~ 即係1 圈半~

但你等其他會員CONFIRM 下會好少少...
半圈軑為推拉1 次,
即係指到6點位接, 為之一次??
定係6點接再去12點咁先叫一次??

同埋見到死車係吾係點都要停係佢後面, 望一望先打燈再行過?
舊 09-10-08, 05:25 PM   #96
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
第3 下多數扭多少少已經盡左~

問題係你都係要扭
所以都係4圈

石澳easy啦,冇車的
不過隊道~

此篇文章於 09-10-08 05:31 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 06:02 PM   #97
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
問題係你都係要扭
所以都係4圈

石澳easy啦,冇車的
不過隊道~
東隧應該ok 掛~ XD

舊 09-10-08, 08:17 PM   #98
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
新手都唔多建議去南區0的沙灘
彎多路窄

手波車既, 上鈄落鈄又要吊極力子
最慘係單線行車, 開得慢又會俾人係後面推

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 08:52 PM   #99
seetold
真貧窮堅冇錢....

去過大潭,石澳幾次.次次都冇車(我好彩?)
拉龍都唔係大問題,沿途好多避車處比人過
個人覺得問題不大

如果講驚,我推舊山頂道,拉左hb都驚溜後

舊 09-11-08, 01:42 AM   #100
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: jlai 查看文章
新手都唔多建議去南區0的沙灘
彎多路窄

手波車既, 上鈄落鈄又要吊極力子
最慘係單線行車, 開得慢又會俾人係後面推
考就話考手波車~ 渣就一定係自動波的了~ lol

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:36 AM

手機版 | APP版