Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 04-17-08, 01:17 AM   #1
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
[考車牌] 路試

講堅~ 明明2 小錯 = 1 嚴重錯 = 肥得~

then 點解張紙n 個細tick 佢最後都可以俾合格~

話就話點都要做下樣咩都剔下~ = =

不過個樣又做得太過火了吧...

but... 小弟岩岩肥左中期... orzzzz
明明練的時候都好地地~

係唔知點解考果次斜路留後...

我覺得駕駛學院齋教吊極力子開車一定唔夠力囉...
但佢地又唔教點定住極力子再定住個油門開車...

我成日怕左腳放得多「隆隆隆」咁又死火...
又驚左腳升唔夠右腳俾左油~ 放手制都留後...

有無大大可以教下點做~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-08, 01:28 AM   #2
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDSiulok
引用:
作者: 基路亞 查看文章
講堅~ 明明2 小錯 = 1 嚴重錯 = 肥得~

then 點解張紙n 個細tick 佢最後都可以俾合格~

話就話點都要做下樣咩都剔下~ = =

不過個樣又做得太過火了吧...

but... 小弟岩岩肥左中期... orzzzz
明明練的時候都好地地~

係唔知點解考果次斜路留後...

我覺得駕駛學院齋教吊極力子開車一定唔夠力囉...
但佢地又唔教點定住極力子再定住個油門開車...

我成日怕左腳放得多「隆隆隆」咁又死火...
又驚左腳升唔夠右腳俾左油~ 放手制都留後...

有無大大可以教下點做~

左腳唔好放咁快, 慢慢鬆, 鬆到支波棍震, 再俾小小油就ok

舊 04-17-08, 01:56 AM   #3
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: jackiecyho 查看文章
左腳唔好放咁快, 慢慢鬆, 鬆到支波棍震, 再俾小小油就ok
波棍震~~~
係咪所有棍波車都得?
因為佢D 車都算新車~ 唔係長果d 波棍~~~
好似唔識震咁...

同埋我果次已經係聽到架車轉左聲向前chok 左下想去咁...
平時斜路開車~ 左腳都係果個位就岩...
偏偏考果次就真係天都唔鍾意我... 唉...
佢又焗我一定要補鐘... \__/

另外推拉軑... 雖然唔係百份百正宗...
不過一定唔會交差手先...

但我聽講考官一定剔哂軑盤使用不當... 油門使用不當... 腳制同離合器使用不當...
真係o 哂咀... = =

又又又... 前面有架車係讓的路口位置停左好耐~ 我已經跟佢尾咩都放哂慢慢接近等佢開出...
到我埋到去~ 一定要停定~ 拉緊手制空波... 佢開車喎!!!
跟住攪到佢走左我先入返1 波... 攪到timing 好似錯哂咁...

遇著呢d 麻煩友又可以點攪... 停車唔拉手制又一定俾人剔... sosad

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 04-17-08, 07:46 AM   #4
scania
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
同一樣細錯衰3次先等於1個大錯
我斜路起步係先吊住極力子
然後鬆手制,架車仍然係唔郁
再比油行
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-08, 07:59 AM   #5
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
架架車吊幾多都唔同
唯一信得過就係吊極力子釣到臨死火o個種feel,同埋放hb有力上個feel一定好唔同
波棍唔震,patpat都會feel到椅底震

記住呢種感覺就知咩係死火,咩係夠力囉

此篇文章於 04-17-08 08:36 AM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-08, 10:40 AM   #6
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: scania 查看文章
同一樣細錯衰3次先等於1個大錯
我斜路起步係先吊住極力子
然後鬆手制,架車仍然係唔郁
再比油行
原來係同1 錯先係等如大錯~ @@

吊住極力子就鬆制... 架車唔郁...
總覺得好危險...

踩深1mm 就講拜拜~ XD

引用:
作者: メソウサ 查看文章
架架車吊幾多都唔同
唯一信得過就係吊極力子釣到臨死火o個種feel,同埋放hb有力上個feel一定好唔同
波棍唔震,patpat都會feel到椅底震

記住呢種感覺就知咩係死火,咩係夠力囉
每次聽到果種臨死火的聲就會淆底...
寧願踩返深佢再搵過~ lol

唔緊要~ 依家有時間補鐘~ 上堂試!

舊 04-17-08, 11:04 AM   #7
Francisau100
Game Master
大名

註冊日期: Apr 2005
我考哥陣勁多細tick, 起碼10個以上, 但一樣pass

我考哥陣時都有你咁上下既經驗,
我考港島 銅鑼灣 下午 2點幾....
係保良局個死人燈位同大馬路之間個停車區, 停左2個燈位, 前面有人落貨, 一直都出唔到, 想出哥陣人地d車又衝過黎... 同時間自己係小路出大路, 又唔可以踩線,
出到禮頓道又要扒頭, 又要keep住安全距離, 忙到不得了,
仲要入到3c會之後, 等極都唔轉紅燈, 到我踩油想去既時候, 佢突然轉燈, dub到個考官都衝前....

仲未完....到落山, 準備轉入南華會仲慘...又停係個停車處等轉彎, 等左好耐,
唔係左邊離遠有車, 就到右邊有, 睇住我後面條車龍塞到上禮頓山........

考完以為...唔得....點知....有好多細tick...但個結果係pass, 開心死~~~

MU GO GO GO!!

學習攝影! A99+2470+50.4+85.4+70300
Francisau100 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-08, 11:29 AM   #8
メソウサ
The One

與其死火/溜後
不如俾多少少油前衝再慢慢摸返點樣收細油好過

都係o個句
架架車摸底唔同
俾咩力真係到時渣上手至知

舊 04-17-08, 11:49 AM   #9
Francisau100
Game Master
大名

註冊日期: Apr 2005
引用:
與其死火/溜後

都係o個句
架架車摸底唔同
俾咩力真係到時渣上手至知
我會俾油, 俾到駕車好震....都唔俾駕車溜後...

MU GO GO GO!!

學習攝影! A99+2470+50.4+85.4+70300
Francisau100 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-08, 11:54 AM   #10
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
講正常起步...
鬆極力子>比油>架車郁>放hb>放極力子

如果驚死火就
比油>鬆極力子>架車行左>放hb>放極力子

當然比幾多油就要自己試

舊 04-17-08, 11:56 AM   #11
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
與其死火/溜後
我都係咁話
寧願大油0的, 佢最多咪tick你油門控制不妥當

不過我當年考(果時18歲), 路試肥左兩次
兩次都係肥轉灣位置不正確(3細tick)
我又唔知其他人轉得有幾正確囉...

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-08, 09:47 AM   #12
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

我覺得好睇個考牌官~ 琴日果個完全係信哂你~
反轉本薄睇風景~ 等落車~
你停車就望下咩事~ 無事繼續睇景~

依家中期攪掂~ 差路試~
大家覺得幾多個鐘先夠?

因為得返10 堂~ 我覺得唔補鐘係俾定錢重考都得~ = =
如果補鐘你地會去邊補?

舊 05-29-08, 12:26 PM   #13
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:

大家覺得幾多個鐘先夠?

如果補鐘你地會去邊補?
補鐘一定要補埋考試前0個2個鐘~
考試前渣到熟,考試就會完全唔驚~
如果一黎就考的話,就要睇個人心理質素~~
我d朋友考親路試,我都叫佢地唔好慳0個兩個鐘~
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-08, 05:28 PM   #14
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:

大家覺得幾多個鐘先夠?

如果補鐘你地會去邊補?
正常全部野加埋,渣20-25個鐘就ok
我自己就肥一次路試
反正個時佢包一次合格,次後補鐘唔洗出錢
不過就要比1000,租車+路票

不過路試都唔會太難,只要熟左條路就ok~

舊 05-30-08, 05:25 PM   #15
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

我都知考前真係要熱下身~ =]

我其實路試都係驚失無神有D 人玩野周圍轉線呀~ 唔知邊到標個人出黎~ = =

我上左幾堂睇進度再決定先~~~
李健有香駕學員的補鐘優惠~ XD
160 蚊個鐘~ @v@

好似ok 咁... 香駕要310 個鐘~ = =

舊 06-01-08, 08:57 PM   #16
メソウサ
The One

跟貨車佬車尾自己小心啦
我考第一次就係俾佢害死

玩你駛乜轉線咁煩
臨到路口慢慢收油
等你泥到車尾急煞
反應慢半拍都收得你皮

燈口轉彎特登壓線行條錯path等你跟,衰彎b

此篇文章於 06-01-08 09:01 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 01:59 AM   #17
Led Mirage
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
我反而想講....小心的士佬...even係對頭/對面線....有客時佢即U turn都殺過o黎的...
我第一次就死係度.....因件考官怕死同我一齊break...但當我break唔切....

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 09:47 AM   #18
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
燈口轉彎特登壓線行條錯path等你跟,衰彎b
當年我就係咁死

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 11:10 AM   #19
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
我考0個日都有個婆婆沖出馬路...

好彩我剎得快過個考官先無事...

但係聽埋聽埋唔少朋友0既考路試經驗...梗係有呢d婆婆走出馬路...
都唔知d婆婆係唔係比人收買左0既...
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-08, 11:25 PM   #20
メソウサ
The One

但係自己拎jor牌之後都做唔少呢d陰質野

舊 06-06-08, 05:45 PM   #21
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
但係自己拎jor牌之後都做唔少呢d陰質野
我做多係蝦下d學神,考試個d我盡量忍佢的.
(我住就住天光道附近,返工就沙田駕駛學院附近,成日都遇到學神的)

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 12:42 AM   #22
beerman
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
有時見D學神渣10幾km/h,
真係幾惡頂~

舊 07-06-08, 04:17 PM   #23
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
學左4堂, 成日都跟吾切師傅講d野, 同埋佢講野一舊舊吾知想點咁

想問下係"讓"位前, 停晒架車之後洗吾洗拉handbreak同off埋波,
定就咁停左架車, 望一望冇車就直接繼續行??

仲有轉波後踩極力子應該快放定慢放,之後先再俾油?

同埋開車時係吾係應該先踩極力子, 轉1波,
之後放極力子放到架車一行就拉底handbreak, 放晒極力子再俾油咁??
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-08, 06:06 PM   #24
メソウサ
The One

"讓"有車味停冇車味慢慢轉出
學神通常都叫你停低望下路面情況做下樣
但又唔駛off波拉手掣咁誇

舊 07-06-08, 07:17 PM   #25
斯羅