Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-04-08, 12:06 PM   #1
arslan
Insane Gamer
高級新手

註冊日期: Oct 2005
勞工法一問-解僱是否需警告信?

唉,我個case係,我部門個經理眼見其他經理都嫌人工底辭職,
現在走淨佢一個,想起大老細面前上演一場置之死地而後生的愚劇,
點知置之死地得半生,而家佢變成半職兼半年約。
本來件事同我地班細架無乜關係,而且我都打算完埋合約都唔做,
點知最近收到風,話佢想炒灑下面班人(即我同我同事)。
消息人士話佢轉半職前,臨走清假時問我現在的上司話炒灑下面班人好唔好,
雖然我上司話唔好,但我地都覺得個半職經理會想起自己完合約前炒左我地,
睇佢個樣想公司一鑊熟,因為我個部份雖然細,但會影響全公司,
同埋我而家份人工,應該幾難請到同質素或以上架人,如果唔係都唔會年年合約完D人都走。

講番正題,我想問如果我無收過警告信,佢係未唔可以解僱我,只可以遣散我?
因為我同事知道件事後,佢搵過下資料,話如果個經理同我講:「一係我炒你,一係你自己辭職」,
我係可以講:「我兩樣都唔擇,一係你遣散我」。
我同事講話唔可以無口頭警告和警告信就炒人,但我上網搵勞工法又搵唔到,
所以上黎問下大家有冇遇過d個問題?
我上網search很多blog都講過自己被老細厄厄騙騙要佢簽警告信,
話用d條橋先可以唔駛俾補償。

我之前都未遇過這類事件,所以有點不知所措。謝謝幫手!

舊 03-04-08, 12:10 PM   #2
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: arslan 查看文章
唉,我個case係,我部門個經理眼見其他經理都嫌人工底辭職,
現在走淨佢一個,想起大老細面前上演一場置之死地而後生的愚劇,
點知置之死地得半生,而家佢變成半職兼半年約。
本來件事同我地班細架無乜關係,而且我都打算完埋合約都唔做,
點知最近收到風,話佢想炒灑下面班人(即我同我同事)。
消息人士話佢轉半職前,臨走清假時問我現在的上司話炒灑下面班人好唔好,
雖然我上司話唔好,但我地都覺得個半職經理會想起自己完合約前炒左我地,
睇佢個樣想公司一鑊熟,因為我個部份雖然細,但會影響全公司,
同埋我而家份人工,應該幾難請到同質素或以上架人,如果唔係都唔會年年合約完D人都走。

講番正題,我想問如果我無收過警告信,佢係未唔可以解僱我,只可以遣散我?
因為我同事知道件事後,佢搵過下資料,話如果個經理同我講:「一係我炒你,一係你自己辭職」,
我係可以講:「我兩樣都唔擇,一係你遣散我」。
我同事講話唔可以無口頭警告和警告信就炒人,但我上網搵勞工法又搵唔到,
所以上黎問下大家有冇遇過d個問題?
我上網search很多blog都講過自己被老細厄厄騙騙要佢簽警告信,
話用d條橋先可以唔駛俾補償。

我之前都未遇過這類事件,所以有點不知所措。謝謝幫手!

問3. 僱 主 或 僱 員 是 否 可 無 須 給 予 對 方 通 知 或 代 通 知 金 而 終 止 僱 傭 合 約?
答3. 是。 如 果 僱 員 在 與 其 僱 傭 有 關 的 事 宜 上:
  1. 故 意 不 服 從 僱 主 合 法 而 又 合 理 的 命 令;
  2. 行 為 不 當;
  3. 犯 有 欺 詐 或 不 忠 實 行 為; 或
  4. 慣 常 疏 忽 職 責,
僱 主 可 無 須 給 予 通 知 或 代 通 知 金 而 即 時 解 僱 該 僱 員。
但 僱 主 應 該 留 意, 即 時 解 僱 是 嚴 重 的 紀 律 處 分, 只 有 在 僱 員 犯 了 非 常 嚴 重 的 過 失 或 經 多 次 警 告 仍 不 改 善 的 情 況 下 才 採 用。
僱 員 在 下 列 情 況, 可 無 須 給 予 通 知 或 代 通 知 金 而 終 止 僱 傭 合 約:
  • 合 理 地 恐 懼 身 體 會 遭 受 暴 力 或 疾 病 危 害;
  • 受 僱 主 苛 待; 或
  • 已 受 僱 不 少 於 五 年, 並 經 註 冊 醫 生 證 明 永 久 不 適 合 擔 任 目 前 的 工 作。

問1. 僱主在甚麼情況下須支付遣散費給僱員?
答1. 僱員根據連續性合約受僱不少於24個月,因裁員而遭僱主解僱或被停工,便可享有遣散費。
問2. 甚麼是裁員?
答2. 僱員如因以下情況而遭解僱,可視為因裁員而遭解僱:
  1. 僱主結束或準備結束營業;
  2. 僱主已停止或擬停止經營在僱員受僱工作地點從事的業務 ﹔或
  3. 僱主對僱員所擔任的工作,或對僱員在其受僱地點所擔任的工作需求量縮減,已告停止或預期會停止或縮減。

此篇文章於 03-04-08 12:13 PM 被 狼 編輯。
狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-08, 04:35 PM   #3
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
如果你老細度到一個月都唔想比既話
就會

經理:「一係我炒你,一係你自己辭職」
我係可以講:「我兩樣都唔擇,一係你遣散我」
經理:「好, 你番埋呢個月唔使番喇」

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-08, 12:43 AM   #4
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: arslan 查看文章
唉......
一個月 : 有第三者証明已經可以!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-08, 05:42 AM   #5
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
其實香港都算好

我依到真係可以我唔like你就可以炒你

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-08, 09:18 AM   #6
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
引用:
作者: jamsquare 查看文章
如果你老細度到一個月都唔想比既話
就會

經理:「一係我炒你,一係你自己辭職」
我係可以講:「我兩樣都唔擇,一係你遣散我」
經理:「好, 你番埋呢個月唔使番喇」

多數公司炒人都係即炒, 因為點知你最尾一個月會唔會玩野?
唔係講笑, 以前試過有份工就係咁, 佢炒我上手時仲留佢一個月, 結果佢o係o個一個月內改晒 d program, 令到佢會不定期 + random 地去 delete database 入面某一 d data, 搞到我執手尾執到呢...

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-08, 09:23 AM   #7
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: kevinltb 查看文章
多數公司炒人都係即炒, 因為點知你最尾一個月會唔會玩野?
唔係講笑, 以前試過有份工就係咁, 佢炒我上手時仲留佢一個月, 結果佢o係o個一個月內改晒 d program, 令到佢會不定期 + random 地去 delete database 入面某一 d data, 搞到我執手尾執到呢...
可以係刑事! 拉佢都得呀!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-08, 02:30 PM   #8
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
引用:
作者: KIM 查看文章
可以係刑事! 拉佢都得呀!
我都好希望當時公司有報警拉鬼佢, 咁無職業道德都有o既...

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-08, 10:07 AM   #9
sqling

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: Gestapo 查看文章
其實香港都算好

我依到真係可以我唔like你就可以炒你
哦...

可以炒你後話你有大過失

然後唔洗俾通知金