Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-09-16, 12:03 PM   #51
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
梁家騮係高鐵罪人而家變英雄

另外范國威係本土罪人,張超雄係雙非罪人,毛孟靜係公文袋罪人......

有邊個上屆投完票未俾人鞭過屍嘅出嚟分享下

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-16, 01:48 PM   #52
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
【對楊岳橋議員的兩點反駁】

剛才在面書看到楊岳橋議員就今日「醫生註冊」條例草案解畫,片段廣傳,並且得到不少人士的認同。本來無意花費時間再寫,但為免讓無知散播,特此提出兩點反駁。

第一,楊議員一開始就指「二讀代表你是否贊成這個改革,所以我贊成。而二讀投下贊成票,才能按程序有空間納入郭家麒議員的修正案。修正案建議加入更多選舉產生的委員,這是一個業界都支持的修訂。」

這是歪曲事實、不合邏輯的講法。事實上,立法會上沒有議員反對醫委會要改革,包括梁家騮醫生都認為要改革醫委會,只是不認同政府今次沒有經過廣泛諮詢的醫委會改革方式。

另外,如果楊議員的講法成立,那投反對票或棄權票的議員(包括他的兩個黨友毛孟靜、郭家麒)是否就代表不支持醫委會改革呢?這是對他黨友不公平的講法,並且明顯不合邏輯、不合乎事實。
--------------------------------
第二,楊議員指「若這幾天會期,政府不接受郭醫生這個保護專業自主的修訂,我會盡我身為議員的責任,於全體委員會辯論積極發言,並在三讀投反對票。我希望大家明白,在這個複雜而漫長的立法過程中,只有這個階段,才可以就條例草案充分辯論。」

其實,上星期,林鄭月娥已經講得很清楚:「我的立場很清晰,如果泛民議員希望我能夠去撤回這條條例草案,或者接受難以被認同的修訂,他們都不要寄望我會改變立場。」

政府早就表明不支持郭家麒的修正案,如果不是梁家騮醫生拉布,政府的方案根本已經通過左。

除非政府決定轉汰,否則楊議員明知進入全體委員會階段後,表決修正案時,政府的方案必定通過,而郭家騏的修正案必被否決,那為什麼楊議員要等到進入全體委員會審議階段後才開始積極發言,而不把握現在的每次發言機會呢?這點是解不通的。

楊議員似乎好注重全體委員會的辯論,但楊議員不會天真到以為在大會辯論中能夠透過理據令政府改為支持郭家麒的修正案吧!?(大家都知道,在立法會辯論之前,政府已經決定了立場,保皇黨只是橡皮圖章。)根據現時的形勢,如果不是玩假,除了拉布,根本無法阻擋政府的方案。
---------------------------------
最後,即使本人不認同楊議員的觀點,但十分支持楊議員聯同其他黨友在下星期的立法會大會中積極發言,盡議員的責任,記住啊,現在好多選民望到實一實,不要走數啊!

注:全體委員會審議階段即辯論修正案的階段,接著的程序就是「三讀」通過條例草案。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-16, 02:04 PM   #53
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
站在選舉立場,在下就覺得泛民咁玩同唔想九月有得玩冇分別。
家陣已經輸晒所有反共既支持,不如積極拉攏下病人組織乖乖地過咗佢好過。

舊 07-09-16, 02:32 PM   #54
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
梁家騮係高鐵罪人而家變英雄

另外范國威係本土罪人,張超雄係雙非罪人,毛孟靜係公文袋罪人......

有邊個上屆投完票未俾人鞭過屍嘅出嚟分享下
有,因為佢選唔到,所以無得鞭

舊 07-09-16, 08:24 PM   #55
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-16, 09:58 PM   #56
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
其實醫改是應該,因為現在個監管制造,和警監會一模一樣的,即是一班香港醫生圍威喂,一個自己玩晒的制度,就會營成一班無醫德的醫生!問題是要應該去點改,而不是怕去改!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-16, 10:12 PM   #57
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: mikemike 查看文章
其實醫改是應該,因為現在個監管制造,和警監會一模一樣的,即是一班香港醫生圍威喂,一個自己玩晒的制度,就會營成一班無醫德的醫生!問題是要應該去點改,而不是怕去改!
個重點就係政府講明左佢既方案係最後方案,姐係689決定加咩人
咁就變左要醫改姐係中共(大魔頭)操控,唔改就醫生(小魔頭)操控

醫生其實希望改成6vs6 ,大家各佔一半,政府都唔肯讓
林鄭仲要抹黑對方,話689唔會操控,會放手俾人決定
你信唔信

舊 07-09-16, 10:36 PM   #58
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 小草 查看文章
個重點就係政府講明左佢既方案係最後方案,姐係689決定加咩人
咁就變左要醫改姐係中共(大魔頭)操控,唔改就醫生(小魔頭)操控

醫生其實希望改成6vs6 ,大家各佔一半,政府都唔肯讓
林鄭仲要抹黑對方,話689唔會操控,會放手俾人決定
你信唔信
所以米要去傾!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-16, 11:30 PM   #59
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
所以米要去傾!
前設左唔會改,保皇坐夠人就通過到,講多兩句,問多兩句話你拉布
唔知你傾意思係咩

舊 07-09-16, 11:41 PM   #60
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
所以米要去傾!
文件第一頁就冩住啦

老實就算真係可以有「改進監管制造」這個甜頭也好
便利非本地醫生到港執業點看都係最方便「隣近地區」的醫生、以「隣近地區」出名的文化。點看都係一舊屎

我自己就不太懷疑特衰政府會推左屎先定推左糖先(杏林覺醒懶人包甚至話”沒糖”、不過那不影響重點)

然後重點就是
「你楊岳橋係咪真係可以”傾!”到無左舊屎?」

我覺得楊岳橋做吾到、咁就代表楊岳橋你的想法靠害啦
楊粉被人鞕C也正常不過

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 12:09 AM   #61
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 尼路 查看文章
有,因為佢選唔到,所以無得鞭
你肯定?
唔講陳淑莊陳家洛呢啲公文袋選唔到都中箭,好似區選游惠禎選完脫青政又鞭,光頭達AV仁慢必呢堆立會區選選唔到嘅都........

舊 07-10-16, 12:26 AM   #62
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Nintendo Switch ID4064 9412 4240
XBox Live GamertagFrancisFantasy
一個明顯無聽書仲話有得傾

一個係咁spin其他人唔知做乜又離題
仲有游惠禎邊有脫青政,離開既係鄺葆賢呀
鄺醫生仲有參與醫生靜坐,表晒態反對,唔知話佢黎做乜

舊 07-10-16, 12:34 AM   #63
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
冇人否定醫委會要改革嘅必要, 但現時個方案用四個字可以形容: 飲鴆止渴

正苦呢鋪聰名, 以改革一個已經臭名遠播嘅醫委會為名, 成機安插自己人作長遠控制為實, 透過操控傳媒製造只有前者嘅美麗假象. 你邊個反抗就將你打成與民為敵. 最悲哀係今次飯民唔係怕左佢就係直頭信左佢嗰套

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 07-10-16 02:56 AM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 12:49 AM   #64
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

游小姐脫埋喇(利申source高登)

spin乜鬼我只係最q憎呢啲鞭屍言論,又話民主最好就係做得差可以下屆唔投佢,結果下屆都未到就鞭人串人奚落人,民乜鬼主
而家一邊話有得傾一邊話無,咪睇埋落去囉,最後衰咗嗰邊自然會流失晒啲票架啦
條例守唔到點算?俾大陸醫生醫咪就係代價囉,人地英國脫歐你地講得咁口響,到自己受原來同嗰班聯署投多次嘅一樣

新東補張票我就係俾左梁天琦嘅,不過越睇得多呢啲鞭屍越覺得9月俾楊岳橋啲fd好過,最應該受教訓就係呢啲自我中心嘅自以為民主派

舊 07-10-16, 01:00 AM   #65
風音
The One

Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
宜家個格局就過硬
你望自己身體健康,少病少痛啦

大陸出既"醫生",我反正就信了既級數黎

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 01:20 AM   #66
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
個話題無啦啦SPIN到去母雷公咁遠, 不過講開又講, 投票呢家野係投自己支持嘅人, 而唔係投黎為左教訓人, 脫歐公投正正係有版你睇, 為左敎訓政府敎訓歐盟而投脫歐, 結果呢啲人一投完就後悔

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 01:51 AM   #67
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
你肯定?
唔講陳淑莊陳家洛呢啲公文袋選唔到都中箭,好似區選游惠禎選完脫青政又鞭,光頭達AV仁慢必呢堆立會區選選唔到嘅都........
冇人話, 之前投咗佢, 先可以射箭.
好多話白鴿出賣選民個D, 根本唔係投佢地既.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 02:52 AM   #68
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: YHW 查看文章
冇人否定醫委會要改革嘅必要, 但現時個方案用個四個可以形容: 飲鴆止渴

正苦呢鋪聰名, 以改革一個已經臭名遠播嘅醫委會為名, 成機安插自己人作長遠控制為實, 透過操控傳媒製造只有前者嘅美麗假象. 你邊個反抗就將你打成與民為敵. 最悲哀係今次飯民唔係怕左佢就係直頭信左佢嗰套
怕左佢 X
信左佢 X
根本同佢同一陣線 O

忘了之前的"願意被統戰論"和跟中共的和頭飯?

引用:

spin乜鬼我只係最q憎呢啲鞭屍言論,又話民主最好就係做得差可以下屆唔投佢,結果下屆都未到就鞭人串人奚落人,民乜鬼主
而家一邊話有得傾一邊話無,咪睇埋落去囉,最後衰咗嗰邊自然會流失晒啲票架啦
條例守唔到點算?俾大陸醫生醫咪就係代價囉,人地英國脫歐你地講得咁口響,到自己受原來同嗰班聯署投多次嘅一樣

新東補張票我就係俾左梁天琦嘅,不過越睇得多呢啲鞭屍越覺得9月俾楊岳橋啲fd好過,最應該受教訓就係呢啲自我中心嘅自以為民主派
言論自由不包免X的
投票自由都一樣

可以咁講吧?

唔認錯,但食代價+下次改善
先不論改善與否
不認為是錯,卻覺得那結果是代價
這是什麼邏輯?
還是想說你自己可以覺得是錯,卻不讓人指出你的錯?

舊 07-10-16, 03:18 AM   #69
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

3DS Friend Code2449 5953 1887
https://www.facebook.com/incineratin...57217241115171

結論都係上得TVB做明星的、無個好人(。。。)
[又來長過萬里長城既 status 啦]
大家記得「佔中」時期,有500個所謂醫生聯署登廣告譴責佔中違法,話學生好似癌細胞咁呀?唔記得呢…. 我好記得,因為我做左一個 excel file,入面收集左呢班醫生既公開資料,無違法架。
我根據呢個廣告蒐集返來既資料,當然發現裡面其實有好多唔係醫生,有好多人身份並不能核實。但,我都仲有好多有用既資料….
首先,我先講今次既所謂「改革」,係由廿蚊張以私人草案提出,佢建議醫務委員會內業外人士由4名增加至8名,佢仲「毫不諱言其提案的主要目的之一,是要放寬醫生執照試,令海外醫生能來港執業行醫。」(睇呢條 link: http://m.mingpao.com/…/article/20151.../1449683441545 ) 仲有,梁智仁呢條契弟仲話想將「有限度註冊」由一年延長到三年,使到海外醫生更加想來香港。
依家返來呢500個「反佔中」既人啦。
佢地當中,有39人係靠通過 LMCHK 醫務委員會執照考試而成為香港執業西醫。佢地當中有香港醫務委員會執照醫生協會既會長張漢明醫生,副會長林永佳醫生、陸慧心醫生同古學滇醫生。仲有秘書長周俊恆醫生,副秘書長倪建春醫生,常務理事吳歷山醫生、范雅賢醫生、梁兆寬醫生、陳潔霜醫生,理事朱 曄醫生、呂潔霞醫生、唐繼昇醫生、陳素中醫生、陳敬志醫生、黃耀明醫生。
另外,呢班500個「反佔中」既人都有幾個係「有限度註冊」西醫,而最出名既就係曾經治理黃霑肺癌既莫樹錦醫生,佢係中大腫瘤學教授,加拿大醫生,只能在港作有限度執業。
係我講呢班人既背景之前,先等我講講佢地「籌備改革」既事:
係2011年,東方日報就曾經報導《海外醫生執業試 院長都未必考到》。當中訪問香港醫務委員會執照醫生協會創會會長李深和。李深和醫生當時已經話執業考試過於艱深,「醫學院院長都未必考到!」,考試範圍涵蓋本地五年醫科課程的所有知識,包括內科、外科、兒科、婦產科、精神科以至醫學倫理等,「醫學都分地區性,一個英國醫生可能從未見過痳疹同肺結核,但香港就常見,對佢嚟講就好難。」而現任會長、醫委會執照組主席張漢明醫生(上面講反佔中500人其中一個)又指,執業資格試原則上應與本地醫學院終期考試同等水平,惟本地醫科生考試合格率逾九成,明顯與海外醫生合格率有差距。
跟住,明報2015年12月10日報導《吳歷山:醫生執照試門檻太高 必須改革》。吳歷山醫生個?咪上面反佔中500人其中一個囉。(睇呢條 link: http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/...00176_009.html)
好啦,政府同呢班人兩面夾擊,政府 cut budget 搞爛個場,呢班人出來唱要降低執照試門檻,然後廿蚊張提出私人草案改革,接住梁智仁想將「有限度註冊」由一年延長到三年,有無咁撚柒橋呀?
好啦,睇睇上面提到既LMCHK醫生背景啦。拿,佢地都係香港醫務委員會執照醫生協會既理事。
首先睇話醫生執照試門檻太高而必須改革既常務理事吳歷山醫生,佢1968年北京大學醫學院畢業,係北京市政協委員。2002年既時候,佢係美國讀書既仔因為被佢禁止外出被關在房間內,咁就繩索綁住螺絲批卡在窗花自製「逃生繩」爬窗偷走,但結果因為天雨濕滑失足,由四樓寓所外牆直墮一樓平台受傷。
好啦,返來會長張漢明醫生度啦,佢係暨南大學醫學院畢業,香港醫務委員會執照醫生協會會長,醫務委員會執照組主席,安徽省政協委員,曾經係廣華醫院做。
副會長林永佳醫生香港醫務委員會執照醫生協會理事,廈門市政協委員。
秘書長周俊恆醫生醫生協會秘書長,左校培橋書院校友會副秘書長,暨南大學醫學院畢業。
常務理事梁兆寬醫生中山醫科大學畢業,中山醫香港校友會永遠榮譽理事長,香港眼科醫學院院士,新華社香港地區事務顧問。常務理事陳潔霜醫生第一屆暨南大學醫學院畢業,廣華醫院婦產科顧問醫生,哈爾濱市政協委員。
理事陳素中醫生福建醫科大學畢業,福建醫科大學香港校友會第三屆理事會顧問,香港福建社團聯會專業委員會會員。

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 08:48 AM   #70
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:

其實我開始唔明你個邏輯……
投票同鬧唔鬧係兩回事,我選佢入去代表我,唔等同我要無條事支持佢吧?講個好多次支持政黨唔係宗教啊,佢行為同我理念表達不一唔可以鬧?
鬧都係民意的一種,下下唔出聲等選舉,示威用來做乜?話俾政府聽同時亦係話俾班政客聽我唔滿意,你自己睇住。

舊 07-10-16, 11:59 AM   #71
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

貼返高登 link

http://m3.hkgolden.com/view.aspx?mes...453929&type=CA
由手機版發出
舊 07-10-16, 05:05 PM   #72
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
錯就要罵架啦, 唔係點監察佢?
我唔明點解唔罵得
個個都比人罵又點?唔可以個個都唔達標的嗎?
泛民就係做事苟且得太耐, 我仲嫌罵唔夠呀...
一個黨投票3邊落注係咩態度?之前都仲話係湯渣害你,點知佢走左公民黨一樣係咁
講到個修訂咁重要,咁而家仲唔去同其他黨deal?

又話支持大家做個聰明公民,自己突個頭出黎比人罵
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 05:44 PM   #73
newb
Crazy Gamer

引用:
超離題,但有無Source url?
依加睇青年新政fb都仲見到佢post 游惠貞掛青年新政title出席選舉活動喎
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-16, 08:53 PM   #74
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我都搵緊,邊度有料?
由手機版發出
舊 07-10-16, 09:30 PM   #75
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

版友係咪睇高登太上心受到影響
明明之前見佢仲識講果到多左5毛
只能夠講睇少d 啦....

論壇跳轉

現在的時間是 10:59 AM

手機版 | APP版