Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-26-14, 02:52 AM   #76
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
真係便當咁大獲?
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-14, 09:07 AM   #77
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
啊~~~~~~
居然連この番組は呢句都冇埋,製作團做得好啊(真的?)
可惜蠢虎本身唔係熱血類,如果最後大叫感覺會好好多
久違了的女裝,一女裝便上路……
不過先前是初中女生裝吧,點解冇人問當家個仔去咗邊既?
至少每年都有家族聚會吧,難道不是叫土御門便沒有聚會?
想不到錯誤著鴉羽會變身做戰隊超人!?
至於解封印,明顯夏目是按家規方式去做,而身邊的高手應該知道咁解係有問題吧
呢件事明顯是京子的錯,咁即使夏目走了,京子都不會走近來吧。(咁似永遠に咁……)

================================================
小說剛好睇到道滿戰完(第6冊),戰鬥部份動畫同小說都十分出色,當然動畫稍勝一籌是正常
依家去到第7冊好似先滅雙角會,幾時先到動畫呢段啊……

此篇文章於 02-26-14 09:12 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-14, 10:24 AM   #78
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
啊~~~~~~
居然連この番組は呢句都冇埋,製作團做得好啊(真的?)
可惜蠢虎本身唔係熱血類,如果最後大叫感覺會好好多
久違了的女裝,一女裝便上路……
不過先前是初中女生裝吧,點解冇人問當家個仔去咗邊既?
至少每年都有家族聚會吧,難道不是叫土御門便沒有聚會?
想不到錯誤著鴉羽會變身做戰隊超人!?
至於解封印,明顯夏目是按家規方式去做,而身邊的高手應該知道咁解係有問題吧
呢件事明顯是京子的錯,咁即使夏目走了,京子都不會走近來吧。(咁似永遠に咁……)

================================================
小說剛好睇到道滿戰完(第6冊),戰鬥部份動畫同小說都十分出色,當然動畫稍勝一籌是正常
依家去到第7冊好似先滅雙角會,幾時先到動畫呢段啊……
小學同初中時代,夏目係去一般學校,而且係幾乎要廢校嗰D,所以根本無人知夏目就係嗰個土御門嘅人
然後所謂嘅家族聚會,以泰純似乎真係無搞過,因為書中描述泰純真係幾乎唔同其他人來往

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-14, 01:15 PM   #79
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: casio 查看文章
小學同初中時代,夏目係去一般學校,而且係幾乎要廢校嗰D,所以根本無人知夏目就係嗰個土御門嘅人
然後所謂嘅家族聚會,以泰純似乎真係無搞過,因為書中描述泰純真係幾乎唔同其他人來往
講開先講,其實係講唔通,咁多瘋狂夜光信徒,點會冇人從一開始就監視,跟蹤各人。點解唔一早就去查夏目之前讀什麼中小學?

不過整體故事都幾好睇。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-14, 01:48 PM   #80
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
夏目雖死,但既然笨虎體內既夜光力量覺醒,佢應該會覺得佢有足夠條件可以成功發動泰山府君祭去令夏目復活。

笨虎會唔會因為咁樣就好似夏娜既悠二般主角突然變節,留底(復活左既)女主角一人?
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-14, 02:27 PM   #81
shooter
Game Master

引用:
作者: 魔法之子 查看文章
真係便當咁大獲?
真係想知的話,最快方法係睇 中文版 wiki。
舊 02-26-14, 02:52 PM   #82
casio

引用:
作者: shooter 查看文章
講開先講,其實係講唔通,咁多瘋狂夜光信徒,點會冇人從一開始就監視,跟蹤各人。點解唔一早就去查夏目之前讀什麼中小學?

不過整體故事都幾好睇。
因為根本沒必要,對夜光信徒嚟講土御門夏目係邊間小學都唔重要,重要嘅係「佢係夜光轉世」
何況一般人想查夏目,你就要先過土御門家嗰關,無十二神將級實力,根本無得玩
而最重要嘅一點係­­--知道泰純本來嗰個係仔唔係女其實應該唔多,簡單嚟講,夏目女扮男裝只為騙過朝倉

此篇文章於 02-26-14 03:01 PM 被 casio 編輯。
舊 02-26-14, 03:06 PM   #83
shooter
Game Master

引用:
因為根本沒必要,對夜光信徒嚟講土御門夏目係邊間小學都唔重要,重要嘅係「佢係夜光轉世」
何況一般人想查夏目,你就要先過土御門家嗰關,無十二神將級實力,根本無得玩
一般黎講,咁 obsessive 既信徒,同現代既偶像粉絲差唔多,對偶像既一舉一動,陳年往事,又或者用邊隻牌子,用乜野物品等等,都會有無限興趣。

查土御門,用狗仔隊跟出跟入,已經知有乜野人住係度,去邊度,邊使入屋架。無端端有個細路女變左少年,已經夠晒奇。
舊 02-26-14, 03:22 PM   #84
casio

引用:
一般黎講,咁 obsessive 既信徒,同現代既偶像粉絲差唔多,對偶像既一舉一動,陳年往事,又或者用邊隻牌子,用乜野物品等等,都會有無限興趣。

查土御門,用狗仔隊跟出跟入,已經知有乜野人住係度,去邊度,邊使入屋架。無端端有個細路女變左少年,已經夠晒奇。
問題就係土御門家唔係普通人,係陰陽師,你過到佢哋個結界同人肉發電機先講

舊 03-05-14, 08:11 AM   #85
RPG之鬼

今集很微妙,總覺得好似CUT咗好多內容咁
比較神奇是主角一邊有兩個出色的星見但都卜唔到有事發生?
可能同滅雙角會同雪巴一樣,小說是同一冊發生,所以覺得時間十分接近,但現在始終是有一星期的時間
初時以為春虎變身後會立即好勁,但現在看只是獲得更多力量
依現在進度是,救出春虎用1、2集再來復活用1、2集)?

舊 03-05-14, 09:09 AM   #86
casio

引用:
今集很微妙,總覺得好似CUT咗好多內容咁
比較神奇是主角一邊有兩個出色的星見但都卜唔到有事發生?
可能同滅雙角會同雪巴一樣,小說是同一冊發生,所以覺得時間十分接近,但現在始終是有一星期的時間
初時以為春虎變身後會立即好勁,但現在看只是獲得更多力量
依現在進度是,救出春虎用1、2集再來復活用1、2集)?
婆婆嗰邊小說講過能力已減弱,老豆似乎係早已知道會變成咁,而且一行三人的確係趕緊去東京--不過星見只係預見,有D事都無法改變

至於夏目做的只係解開蠢虎嘅靈力封印,夜光記憶仲未醒覺,所以佢仲只係蠢虎

此篇文章於 03-05-14 09:34 AM 被 casio 編輯。
舊 03-05-14, 12:06 PM   #87
shooter
Game Master

引用:
婆婆嗰邊小說講過能力已減弱,老豆似乎係早已知道會變成咁,而且一行三人的確係趕緊去東京--不過星見只係預見,有D事都無法改變

至於夏目做的只係解開蠢虎嘅靈力封印,夜光記憶仲未醒覺,所以佢仲只係蠢虎
題外話,講多先講,睇星,玩術數,好多人話就話識講,但有幾多人真係了解“術數”既真理。

例如睇星,可以睇自己30年後會係點 = 睇結果,其間發生既事既然改變不了,那就不用去睇吧。
舊 03-05-14, 08:20 PM   #88
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
鏡 VS 大友+老頭子

鏡嘅實力有咁強?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-14, 10:28 PM   #89
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
愈來愈好睇,動畫方面製作組真是化腐朽為神奇..w

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-14, 01:15 AM   #90
紅蓮
Insane Gamer

引用:
作者: Kewellma 查看文章
愈來愈好睇,動畫方面製作組真是化腐朽為神奇..w
睇返前幾集,我反而覺得動畫係化神奇為腐朽......

舊 03-06-14, 01:30 AM   #91
casio

引用:
題外話,講多先講,睇星,玩術數,好多人話就話識講,但有幾多人真係了解“術數”既真理。

例如睇星,可以睇自己30年後會係點 = 睇結果,其間發生既事既然改變不了,那就不用去睇吧。
所以小說中都吐槽過星見之力
引用:
年龄为三十前后。着日式服装,戴金边眼镜。他那线条纤细的容貌给人一种知性——且稍稍细腻的印象。而且,宛如和年龄一同被刻琢的皱纹般,忧虑与迷惑扎着根。

他有着探视未来的力量,及读取那可能性的力量。对多数人来说,是种难以获得的力量。但是,对他而言,这力量并非福音。是不安全且不安定,却强力束缚人心的力量。仅为招致更多苦恼,不吉利的力量而已。

但是,当下他只能依靠自己的那份力量。未来极端困难,为应对其,他过于无力。

舊 03-06-14, 08:47 PM   #92
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
估唔到鴉羽是一套甲
最初看動畫見到機甲式神和冬兒能變鬼武者已經好新鮮既感覺
傻虎覺醒變身超虎
這些設定好多融合 好睇!

倒是夏目正便當邊緣
好緊張

其實係果個緊要關頭 可愛既空點解無出來.....

我想起雅羽應該有個近親

此篇文章於 03-06-14 09:01 PM 被 s2001154 編輯。
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-14, 10:56 PM   #93
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: 野良猫 查看文章
鏡 VS 大友+老頭子

鏡嘅實力有咁強?
而家反而驚大友立旗...

舊 03-10-14, 09:43 PM   #94
RPG之鬼

睇到第9冊後段
1) 宮地你會唔會屈機過頭呀
2) 大友你會唔會屈機過頭呀
3) 眼鏡(?)你會唔會屈機過頭呀
4) 空妳是忠僕的典範
5) 蠢虎一點也不蠢,但前後幾個鐘,你的情緒變化得很奇怪,時衝動時冷靜

第9冊除了開始一部份,其於都是大叔們表現時間……對,連帥哥都冇……

舊 03-12-14, 02:11 AM   #95
shooter
Game Master

今集好緊張,緊湊。
舊 03-12-14, 11:17 AM   #96
RPG之鬼

引用:
今集好緊張,緊湊。
睇了小說,反而覺得小說好尐,尤其是宮地同道師戰應該可以精彩好多嘛。可能大友同道師戰實在太出色吧,所以才會有期待。
不過小說能變成動畫的又真的這麼多,小說太多描寫了。
那把扇登場,係小說真的一時看不懂,原來……小說有不少這方面解釋,不知動畫會怎樣演繹。
對於小說第一部完結感覺不錯,希望動畫也一樣。

舊 03-12-14, 11:45 AM   #97
shooter
Game Master

引用:
睇了小說,反而覺得小說好尐,尤其是宮地同道師戰應該可以精彩好多嘛。可能大友同道師戰實在太出色吧,所以才會有期待。
關於大友對道師之戰,動畫好睇 N 倍。小說我只睇到第7本,而冇再睇,就係想睇完動先睇小說,唔想俾小說破壞晒個感覺。
舊 03-12-14, 03:39 PM   #98
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
天海唔係被廢武功了咩?點解仲可以搵蜘蛛式神黎遙控佢把扇?定係呢係另有其人,掩人耳目?
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-14, 03:50 PM   #99
RPG之鬼

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
天海唔係被廢武功了咩?點解仲可以搵蜘蛛式神黎遙控佢把扇?定係呢係另有其人,掩人耳目?
小說有解係邊個整把扇出黎,至於解釋方面動畫會點演繹是重點。

舊 03-12-14, 03:55 PM   #100
RPG之鬼

引用:
關於大友對道師之戰,動畫好睇 N 倍。小說我只睇到第7本,而冇再睇,就係想睇完動先睇小說,唔想俾小說破壞晒個感覺。
自己是先動畫後小說,覺得沒甚麼。
不過第9冊是先小說後動畫,感覺就差好遠。
覺得動畫在一定程度上是交待不足 (所以睇下之後佢點交待把扇,其實羽鴉已經少咗解釋點解會咁容易被解封),但動畫要將那些描寫做出表達是十分困難和無必要,所以說動畫組的功力真的不錯,否則一字一句做出來便真的容易變得沒時間。

此篇文章於 03-12-14 03:58 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[美劇] 24 Season6 steve Neo Entertainment TREND 97 07-23-07 04:36 PM
24 snowman 學術文化綜合研討區 8 04-29-05 01:47 PM
賭 6 年 悲 劇 收 場 24 歲 仔 命 償 賭 債 ~病人~ ~清談館~ 16 04-08-04 08:39 PM
24... 其卵 Neo Entertainment TREND 32 11-05-03 08:20 PM
24續集 其卵 Neo Entertainment TREND 66 09-02-03 10:35 PM

現在的時間是 04:41 PM

手機版 | APP版