Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-25-15, 02:50 AM   #201
道化師_雪
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2014
道化師_雪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 02:56 AM   #202
Chitose1987
God of Gamer
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: teealpha 查看文章
錄影帶錄左成套無記TV版婚紗小天使,不過之後D帶發左…話說個結局係咪俾無記CUT左尾?只係見到洗白左既女王變返蘿飛走就完左…
無 CUT 原版就係咁

PEACH 4件聖遺物被打爆哂之後D愛能量直接淨化左惡魔女王

訓住打贏

課金毀一生,玩卡窮三代

不要失了你的錢了!你自己只覺得中了一張 SR,就『癩蝦蟆想喫起天鵝肉』來!
我聽見人說,就是中 SR 時,也不是你的運氣,還是 MOBAGE 看見你怒,不過意,捨與你的。如今癡心就想中起 SSR 來!這些中 SSR 的都是天上的『文曲星』!
==節錄《范進中舉》==
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 03:10 AM   #203
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Tano 查看文章
講太多日動

三色台美動套"狂歡三寶"有冇結局
唔係好清楚

如果講美動嘅話,細個成日追睇捉鬼敢死隊同忍者龜,但都係無頭無尾,完全唔知佢幾時開始幾時完咗。

不過美動format確實係冇日本咁有連貫性(尤其係兒童向嘅),每集都係獨立故事單元,方便可以重播n次都唔會有問題。

超級英雄方面:

DC先有Batman,之後嘅Superman同正義聯盟都係同一DC動畫宇宙。不過都係閃電傳真機播嘅Batman最有印象。

Marvel90年代所有嘢都差唔多放晒入Spiderman度播。係得X-Men可以同呢套一樣長壽。

印象中明珠台好似90年代尾播過套Iron Man(唔同依家套Avengers),Tony Stark嘅本部喺香港,對抗嚟自強國嘅古代魔法師Mandarin。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 03:19 AM   #204
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
印象中明珠台好似90年代尾播過套Iron Man(唔同依家套Avengers),Tony Stark嘅本部喺香港,對抗嚟自強國嘅古代魔法師Mandarin。
原來Eric Kwok真係......(超大誤)

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 03:44 AM   #205
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
因為外國動畫好多都係漫畫或電影改篇
動畫幾乎都無獨立主線,當係主角們既日常咁播
睇得多反而有時有長故事要連追幾集覺得好麻煩
但外國動畫好多時d連動好驚喜,好似捉鬼敢死隊有一集係續電影版故事
蜘蛛俠經常出現x-men,神奇四俠佢地
x-men最後一集,世界英雄集結救世界

以前日本動畫好多時只計同主線有關係既集數…其實都係好短,日常佔左好多

此篇文章於 02-25-15 03:49 AM 被 神風@AMD 編輯。
神風@AMD 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 04:08 AM   #206
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
但外國動畫好多時d連動好驚喜,好似捉鬼敢死隊有一集係續電影版故事

以前日本動畫好多時只計同主線有關係既集數…其實都係好短,日常佔左好多
我睇 Casper,Scooby Doo , Richard Rich 果類型多D。
Super Hero 果D 都唔好睇既。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 05:16 AM   #207
sampanone

註冊日期: Aug 2010
Wink

G-code我覺得只是一個計時器,個code只係節目的預算開始及結束時間。

節目時間到就算仲賣緊廣告照幫你錄,節目完結但時間未到會繼續錄直到預定的結束時間,當然中間就一定唔識cut廣告。

你仲要查報章雜誌上的電視節目表搵個code先可以入,倒不如直接輸入節目開始及結束時間來得直接,所以我覺得G-code是多餘的。

引用:
作者: harakuma 查看文章
我好好奇想問, 隻GCODE會唔會CUT中間廣告?

以前錄龍珠星矢成日因為太眼訓唔記得PAUSE
引用:
作者: Rance 查看文章
梗係唔會啦
引用:
作者: harakuma 查看文章
原來係咁, 仲以為GCODE賣咁貴會好勁
sampanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 05:25 AM   #208
sampanone

註冊日期: Aug 2010
wink

我返上午班,但印象中第二日上晝當做完香港/亞洲早晨,九點左右會返做前一日的卡通的,難道我記錯?

呢D topic引晒D老人家出來…。

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
同你一樣

當時TBB班友仔根本就係歧視我哋呢D讀下晝班嘅

第一季冇睇結局已經好唔忿氣。

到咗第二季暑假結束時,我好似同細佬夾埋求老竇幫我哋錄咗最後嗰幾集(當時太幼稚仲未識用錄影機

老竇雖然應承同我哋錄,但就乘機同我哋開條件,話咩我哋平時少做運動,逼我哋每個周末去上D乜差氣功班定乜嘅(唔記得係乜,總之主要都係練扎馬之類嘅嘢)

當然,同其他我細個讀小學時被逼上過嘅「興趣班」一樣,都係上咗幾個月後就不了了之
sampanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 07:48 AM   #209
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
印象中固定重播只有閃電傳真機,傳真機前面同後面果套動畫無翻播

舊 02-25-15, 08:12 AM   #210
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
禁仙魔大戰呢?有無做完過?
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 08:16 AM   #211
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: sampanone 查看文章
我返上午班,但印象中第二日上晝當做完香港/亞洲早晨,九點左右會返做前一日的卡通的,難道我記錯?

10幾年前轉晒做講股啦...唔係咩....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 08:16 AM   #212
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: stephen1980 查看文章
迴力標 放黑洞果套 有

不過是 突然改時間去左星期日10:30做大結局一集
我就只看到大結局果集......(下午校...)

引用:

呢D topic引曬D老人家出來…。
在轉講股市之前

9點做一套 日常系的舊作
9:30開始做閃電傳真機(昨天下午的重播)
10:20 做一套 舊作(不限類形)
10:50 3次元電視劇舊作(日劇中劇港劇)
11:50 3次元TVB電視劇舊作

所以下午校的人如果想看 新動畫
一係錄
一係等幾年後 早上10:20播

高達W 第1播好像在我2年級時播
但他到我小五還是小六先在10:20重播

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 02-25-15 08:25 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 09:16 AM   #213
Terrier
西尾維新飯

註冊日期: Aug 2002
我到而家都未知ATV套小孩子的玩具/BB與我既結局係點
次次睇到最尾唔係節目調動,就係自己有野做睇唔到

BB與我幾年前ATV都重播過.....但我都睇唔到結局

舊 02-25-15, 09:20 AM   #214
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 神風@AMD 查看文章

90年代版有集蜘蛛俠帶原作者上天台講一輪之後蜘蛛俠一個走咗

作者之後諗叫神奇四俠定X-men帶佢番落樓

ATV重有套好似叫莊尼乜乜冒險咁上下
OP綠色夜視鏡效果,BGM都好入腦

現在套Ben10抄佢唔少

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 09:54 AM   #215
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
引用:
作者: Terrier 查看文章
我到而家都未知ATV套小孩子的玩具/BB與我既結局係點
次次睇到最尾唔係節目調動,就係自己有野做睇唔到

BB與我幾年前ATV都重播過.....但我都睇唔到結局
冇end,講到去左中學only
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 10:00 AM   #216
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: stephen1980 查看文章
有做完
大和哥最終型態(唔記得叫超神定乜野),搵條女補完魔(無誤)之後冇記錯係俾洪水捲走左,DEAD END
之後有套講N年後既後續就閃電傳真機播,內容大概係要搵幾粒魔石黎阻止洪水滅世,呢套就HAPPY END(其中有幾集玩穿越,返左去大和未出村時代,粒貓眼石俾大和頭頂隻貓吞左)

講美動的話蜘蛛俠真係難得既佳作,有日常又有連續幾集單元故事,最重要係佢係貫徹表達到能力越大責任越大既精神…雖然彼德佢自己都話如果有得揀佢真係想放棄力量

另外有套美動講環保既Captain Planet,係一套美佬好認真製作既英雄笑片,睇過既一定明點解
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 10:05 AM   #217
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
返左去日本之後發覺自己過唔番平靜的日子...最終自己走返去......

另...亞基拉唔係亞視播架咩......a
漫畫係主角失左憶俾條囡執番去end
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 10:11 AM   #218
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
推左上FB賣廣告

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 10:28 AM   #219
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
低bb做叮噹同二奶台做蠟筆小新播到第幾集先爛尾?/
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 10:29 AM   #220
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
如果外國卡通呢,我靜係覺得d配樂配音做得好好!!

同埋,做到好緊張之際,個畫面黑一黑,在另一個角度講多次…

舊 02-25-15, 10:34 AM   #221
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: anyone 查看文章
我果陣係90年代尾丫嘛

有記憶電視播龍珠果集已經係悟天格斯練合體
我唯一一集睇過既龍珠係娜拿星打緊特戰隊換身體

以前被迫早訓,根本無可能睇到夜晚播既龍珠

第2次係電視再睇龍珠畫面已經係......GT打4星龍

基本上動漫我係上左中學後補返的

舊 02-25-15, 10:35 AM   #222
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:

其實仲有一個更早既時間就系朝早6點, 即系播香港早晨同亞洲早晨之前

有冇重播動就唔系好有印象, 因為最有印象系播特攝
無記播日版恐龍戰隊同美版電光超能人, 亞記就播RX

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 10:38 AM   #223
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
亞基拉係明珠台播過,當年星期六晚9點半播,肯定

有冇人記得tvb播過足球小旋風同埋鐵甲小寶(唔係小露寶)?
2000年暑假深夜播扭計小霸王(學級王山崎),笑到收唔到聲;同埋行運超人,好想tvb再重播呢兩套

亞視又有一套好好笑,除了西瓜刨,仲有光頭仔阿丸

以前d搞笑動畫真係可以令人笑到收唔到聲,而家個d所謂笑片,真係笑唔出聲

此篇文章於 02-25-15 10:41 AM 被 Garnet_Crow 編輯。
Garnet_Crow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 10:51 AM   #224
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
如果外國卡通呢,我靜係覺得d配樂配音做得好好!!

同埋,做到好緊張之際,個畫面黑一黑,在另一個角度講多次…
配樂係根本主菜

最近斷斷續續追緊套
ED全用二胡

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 11:04 AM   #225
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
ot:前面講起世界名作劇場,
只有印象TVB播過重開之後第一作
「悲慘世界 少女珂賽特, 2008年高清翡翠台播放時稱為『孤星淚』。」
套野係TVB睇下斷下結果事後係網上面煲返全套

細個永遠睇唔到結果既係中華一番...真係太長追唔到
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:28 PM

手機版 | APP版