Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 10-01-17, 01:00 PM   #1776
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
試左大學同船廠RM用帳幕遮
似乎琴日分組係幾好彩
今日開哂擋路,隊友都唔安心過左關鍵位置先死......
(大學左高台,船廠右高台)

TC今日早輪都係不停俾上塔恐懼症我
好彩後尾正路番啲
由手機版發出

此篇文章於 10-01-17 02:30 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 12:18 AM   #1777
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
這兩日打工正野,四把武器都好常見同好勁,野團都不差

rapid blaster
quick blaster
筆洗
機關槍

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 12:19 AM   #1778
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
[行運超人mode]
剛剛農園 TC ,
轉角位有人射水,50/50咁,一轉彎又殺佢,大片對方色,亂射又打中幾個,轉身又打死一個,愈殺愈有,
有人跳落黎又用SP 殺佢...
連殺9 個,一野推晒

有兩三場有人落後掛機,正垃圾,好彩都昇番上去

日fest......

octobers

此篇文章於 10-02-17 05:37 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 05:45 AM   #1779
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
bomb + Bubble
https://gfycat.com/gifs/detail/IdealisticUntidyAxisdeer

舊 10-02-17, 11:41 AM   #1780
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 信長 查看文章
[行運超人mode]
剛剛農園 TC ,
轉角位有人射水,50/50咁,一轉彎又殺佢,大片對方色,亂射又打中幾個,轉身又打死一個,愈殺愈有,
有人跳落黎又用SP 殺佢...
連殺9 個,一野推晒

有兩三場有人落後掛機,正垃圾,好彩都昇番上去

日fest......

octobers

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 11:43 AM   #1781
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
9.30(六)香港區首次舉辦(非官方)比賽
頭4個鐘賽事
https://www.facebook.com/coolgamingh...9416419385118/
後2個半鐘賽事
https://www.facebook.com/coolgamingh...9545202705573/

首次係香港區舉辦老任4VS4電競遊戲,(以前個D瑪車比實,同1 VS 1既Pokemon比賽唔計的話)
總有D做得好同做得唔好既地方,

首先係做得唔好既地方:
1.今場有16隊參賽,(我成功集合到D散friend組成2隊)
首輪先分成8場打,我地排最後個場,
去到開始比賽後,我先至發現大會提供比我地全隊o既Headset只係有傾計聲,冇左遊戲聲,(搞到我一開始超唔習慣)
然後輸左1:0後,我去問有關活動人員點解個Headset冇左遊戲聲,
佢地話比我聽:個Headset無問題架,係只得傾計聲,
我當時傻左眼,(心諗:唔係嘛!)
你地搞左咁多次電競,居然冇做到switch遊戲聲+傾計聲混音輸出Headset,
最後佢地表示我一係轉用自己D Headset,
一係就繼續用番佢地件「冇遊戲聲」o既Headset,2選1打落去,
我本來想轉自己套Headset打落去,但當我諗起自己3個隊友都冇買到個件混音器後,
我只能放棄自己套Headset,繼續用番佢地件「冇遊戲聲」o既Headset打落去,
衰然首輪賽事,我地最後以1:2一早出左局,不過我地個隊係首次打破2:0魔咒,我已經好開心架啦!!

2.大會係開私房,連齊10部switch主機,
有2部大會機攞呢做觀戰,但其中有1部機成日放得太耐冇郁佢,
自動開啟左省電Mode後,(即係暗左)
一直冇人發現個問題,直到我去同大會講佢地先識得咁下部機開番光佢!

做得好:
大會除左有提供Dock座之外,重每個Dock座都有裝USBtoLAN Adapter,
係全部機都行LAN打比賽,呢點好細心,幾意外!

PS:今次個旁述係講廣東話實在太好啦!(對上一次我現場睇E3個場國際賽,因為我英文差,
加上個時我重未識玩個3個真劍mode,當時真係聽得我一頭霧水)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 10-02-17 12:51 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 07:25 PM   #1782
leungky1

唔知係咪Spectator Mode 特性
覺得個比賽節奏比平時玩得快好多
自問應該得SZ可以跟到個節奏

依排用番綠筒
先發覺少左人用反而幾屈全場射速
SZ同金槍比較易守住前線,只係輸在Baller SP
RM亦比較易控到前場
舊 10-04-17, 09:26 AM   #1783
leungky1

日版Fes公佈出錯,10月8日-9日沒有活動
10月7日才會正式公佈幾時搞

https://twitter.com/SplatoonJP/statu...81250912526336
https://twitter.com/SplatoonJP/statu...80863358951424

[お知らせ]一部のお客様のお手元に誤ったフェスの情報が配信される問題が発生しております。この誤った情報には10/8(日)~10/9(月)にフェスが開催されると記載されていますがこの日にフェスが開催されることはありません。正しい情報は10/7(土)に発表されますのでお待ちください。

なお、誤ったフェスの情報が表示されている場合でも、正しいフェスの情報の受
信が完了次第、投票は無効となり、フェスTも自動的に返却されます。
正しいフェスの情報は順次お客様の本体へ配信されます。
ご迷惑をおかけし、申し訳ありません。

==

暫時未摸索到運魚A同B嘅分別....
三場隊友都係會同條魚擦身而過

此篇文章於 10-04-17 10:32 PM 被 leungky1 編輯。
舊 10-05-17, 10:29 AM   #1784
leungky1

RM去到A-仲遇多左啲埋伏就是最佳進攻嘅豬隊友
係狙就話無問題,壽司同金槍都去到最遠個高台唔幫手爆膜開路
仲要個個油好正路都懶型行暗路......
跌番落B+再努力過
由手機版發出
舊 10-06-17, 08:12 AM   #1785
空調
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2004
河川係新場定一代場?

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 10-06-17, 08:47 AM   #1786
leungky1

引用:
作者: 空調 查看文章
河川係新場定一代場?

Sent from my iPhone using Gaforum
新場
今晚10點就加,唔似之前同新武一齊出

唔知計埋下星期祭典後
會唔會又預告1.4更新?
由手機版發出

此篇文章於 10-06-17 09:03 AM 被 leungky1 編輯。
舊 10-06-17, 10:49 AM   #1787
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: leungky1 查看文章
新場
今晚10點就加,唔似之前同新武一齊出

唔知計埋下星期祭典後
會唔會又預告1.4更新?
由手機版發出
原來今晚先有,以為都係早上有

新場應該冇人會用近戰武
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-17, 05:19 PM   #1788
leungky1

明日10:00AM
14式竹筒銃・甲
副武地彈,SP導彈

10月11日
9:50AM-11:30AM系統維護
Ver1. 4平衡更新
https://support.nintendo.co.jp/app/a...ail/a_id/34680

10月14日12:00PM-15日12:00PM
祭典 爆發力 vs 持久力

11月下旬
下回平衡更新
由手機版發出

此篇文章於 10-07-17 10:39 AM 被 leungky1 編輯。
舊 10-06-17, 05:44 PM   #1789
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
プライムシューター加成67%彈速?!有病嗎
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-17, 05:47 PM   #1790
leungky1

引用:
作者: 野良猫 查看文章
プライムシューター加成67%彈速?!有病嗎
咁我信佢本質係應該勁過綠槍

今次主要都係增加各重武同SP打爆波波嘅能力
有幾款依家變左三四下就破到
實質運作真係要齊腳先知

英譯帖
https://www.reddit.com/r/splatoon/comments/74m9th/ver140_patch_coming_1010_6_pm_pt_japanese_patch/
由手機版發出

此篇文章於 10-06-17 09:11 PM 被 leungky1 編輯。
舊 10-06-17, 11:10 PM   #1791
leungky1

河川TC停位全部都玩近戰
長距唔精準只有油好路
終點前轉角位四面環河,最難過
由手機版發出
舊 10-07-17, 12:26 AM   #1792
信長
The Flash

新圖貌似好大,扣起河面積, SZ 同TC 都係好細,好近
暫時未見,RM 應該都係好短

舊 10-07-17, 09:00 AM   #1793
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
重格buff到變左神咁
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-17, 12:07 PM   #1794
信長
The Flash

https://www.famitsu.com/news/201710/05143209.html

舊 10-08-17, 09:32 AM   #1795
leungky1

音樂堂玩咩都送一兩位頭輪兜最遠路去高台嘅日本仔新手俾我
塔車行緊去自陣成10秒/SZ 自陣未開始計時
都淨係顧住行出去殺入敵陣
響哂死同Come On都無反應
比佢地搞到塔打左B+都5場4裂跌番落B

起碼今日打後應該會盡Skip音樂堂
由手機版發出

此篇文章於 10-08-17 09:35 AM 被 leungky1 編輯。
舊 10-09-17, 02:19 AM   #1796
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
三個gachi都繼續在B+至A不停上上落落,還未可以在A區穩定到

還是未get到甚麼地方卡住了,難道是進/退的節奏掌握得不夠好?

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-17, 09:07 AM   #1797
leungky1

引用:
作者: Kaiser 查看文章
三個gachi都繼續在B+至A不停上上落落,還未可以在A區穩定到

還是未get到甚麼地方卡住了,難道是進/退的節奏掌握得不夠好?
SZ A同B最唔同係大家曝人有一定水準
所以高速行動同跳射要求極高
過程要不停移動下唔比對手伏擊
並確保每下噴油更少重覆油地
死嗰陣要盡睇UI諗定一套新進攻方向
以免再落場時停低或猶豫太耐

RM就通常係食對手防守失誤
不過反過嚟講都要諗好自己防守
個人經驗係一個人漏左位已經可以達陣輸
所以盡早摸清自己要做封路或開路嘅角色
唔係等個膜爆先再諗
仲有就係唔好睇少水氹同牆身

TC 未上過,幫唔到你
由手機版發出

此篇文章於 10-09-17 09:19 AM 被 leungky1 編輯。
舊 10-09-17, 04:58 PM   #1798
衰仔包

註冊日期: Jul 2006
3DS Friend Code4167 4468 6601
係A區穩定...但穩左成個月...得搶魚比較好d,
其他好耐無S過..A- A A+不停升升跌跌,
唔知係多左有玩舊代既人加入 定 d人進步快左
又還是我直頭退步左...
衰仔包 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 06:45 PM   #1799
ROCAS

註冊日期: Sep 2010
傘用上手個手感好左好多
P槍會唔會成為新一代人氣武...

舊 10-11-17, 11:37 PM   #1800
leungky1

Dynamo 同水喉改後叫正常,叫跟得實大隊
重格靈同NZAP偏屈
傘開遮加速唔錯,大學RM關鍵高台因此易過左
Pro都有用好多,追到綠槍表現
由手機版發出

此篇文章於 10-12-17 12:29 PM 被 leungky1 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Splatoon 2 (發售中) 信長 電視遊戲討論版 1026 08-01-19 05:54 AM
[WiiU] Splatoon | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 515 10-25-16 06:39 PM
[多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM

現在的時間是 05:57 AM

手機版 | APP版