Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-20-17, 11:29 PM   #176
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
睇異型竟然有武打戲

舊 05-21-17, 12:37 PM   #177
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

阿陳生有講過A1隻異形係學過太極的

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-17, 08:05 PM   #178
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
因為個訊號內容係一首美國嘅民歌,
即係話個未知星球唔只有人, 仲要係地球人,
而未知星球係一個地球人生存得到嘅星球,
再加上MOTHER COMPUTER有分析過大氣成分,
算唔算勉強解釋到班人會放心唔著太空衣落船?
同樣, 如果個未知星球住咗個地球人,
咁嗰度有樹有地球植物都算合理?
初初睇到佢地無著保護衣,都覺得怪怪地,
但諗諗下,既然MOTHER已經分析過大氣成份適合人類,
再加上呢個星球可能有地球人居住,佢地唔著太空衣都唔出奇。

睇返上一集,雖然一開始佢地有著太空衣,
但入到工程師飛船之後,DAVID話飛船內部空氣適合人類,
佢地都係一樣即刻除晒頭盔......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-17, 09:27 PM   #179
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

到今晚播保羅咪收屍.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-21-17, 09:37 PM   #180
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章

PROMETHEUS對白講得好清楚, Shaw 除頭盔後話 this freak show.

地質學家同生物學家遇襲時都係戴住頭盔, 即係仲有人係唔放心要戴頭盔

呢 d 就係導演發揮作用既地方, 不過呢兩部係同一個導演
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-17, 11:02 PM   #181
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
動作戲方面,內有劇透!
今集個2場(黑色)異形戰真好睇,
由其係太空船開閘個幕,一下了好多水係無重力下漂晒出去,畫面好靚!

PS:但最估唔到女主腳連續KO到2隻Alien,但就偏偏被大衛陰到!最後重慘成為左大衛的實驗品

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-17, 11:08 PM   #182
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
導演都成8張嘢, 仲拍多兩套真係驚佢未拍完/拍拍下就仙遊...
其實「普米」後隔左咁多年先上映到聖約,
應該成個劇本係寫好左基本3部曲大鋼先開拍!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 05-21-17, 11:19 PM   #183
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章

係有一個痴線佬除先,話清新之後就成班傻左

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-17, 10:35 PM   #184
驚寂
Game Master

註冊日期: Jul 2004
希望列尼老賊死前可以拍完佢心目中嘅聖經
驚寂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-17, 10:31 PM   #185
gingq7

註冊日期: May 2008
成班小學生去旅行咁我諗我都無需再多講,

我反而想講

我反而想講今集絕大部份角色都實在太過路人甲, 除了少數幾人, 所有角色的用途只有一個, 就係"死",
死唔緊要, 畢竟睇呢d片預左d角色係拎黎死,
最重要係這個角色在死前有無建立倒自己形象?
未必需要有內心戲, 但起碼要有個人特色, 如果乜都無, 咁就只係死幾件路人甲
例如A1主教, A2那個女士兵/有點怕死的那個男士兵, P1的Fifield二人,佢地無乜戲份更加無內心戲, 但個人特色十足, 好耐之後都仲記得

今集除了David,Walter,女主角和智障船長這4個叫做有多少少戲份, 其他人完全係毫無特色的路人甲

上集女上司,女主角老公,Fifield二人組都印象深刻, 就算無乜戲份的船長+艦橋二人衰衰地最後都型番一幕,
就連女主角, 上集女主角都完勝今集呢個女主角太多, 大家都係死老公, 但效果相差太遠;
上集女主角自行剖腹果幕印象深刻, 反觀今集個女主角雖然連殺2隻異型, 但效果卻完全唔突出

唔知係唔係因為cut得太多, 例如trailer果場最後的晚餐看似無乜用, 但對build up角色應該有一定幫助
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-17, 10:52 PM   #186
gingq7

幾段Trailer完全cut晒:
Last Supper, 之前睇覺得幾無聊, 但而家睇多次發現正正就係因為cut左呢段搞到我連船上有咩人都唔知, 而且成條team食飯係每集都有的傳統, cut左有點可惜

Meet Walter, 確實可有可無

Crossing
明明超重要, 而且首尾呼應, 完全唔明點解要cut, 反正只係2分鐘, 我寧願佢cut其他野,
如果有呢段, 最後就唔駛女主角叫David番轉頭問問題, 觀眾都會get倒
舊 05-24-17, 11:24 PM   #187
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

陳生終於來了

https://www.youtube.com/watch?v=FNZQsu8mBh4

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-24-17, 11:46 PM   #188
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: gingq7 查看文章
幾段Trailer完全cut晒:
Last Supper, 之前睇覺得幾無聊, 但而家睇多次發現正正就係因為cut左呢段搞到我連船上有咩人都唔知, 而且成條team食飯係每集都有的傳統, cut左有點可惜

Meet Walter, 確實可有可無

Crossing
明明超重要, 而且首尾呼應, 完全唔明點解要cut, 反正只係2分鐘, 我寧願佢cut其他野,
如果有呢段, 最後就唔駛女主角叫David番轉頭問問題, 觀眾都會get倒
反而有D唔明點解覺唔洗返轉頭

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-17, 01:51 AM   #189
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: gingq7 查看文章
成班小學生去旅行咁我諗我都無需再多講,

我反而想講

我反而想講今集絕大部份角色都實在太過路人甲, 除了少數幾人, 所有角色的用途只有一個, 就係"死",
死唔緊要, 畢竟睇呢d片預左d角色係拎黎死,
最重要係這個角色在死前有無建立倒自己形象?
未必需要有內心戲, 但起碼要有個人特色, 如果乜都無, 咁就只係死幾件路人甲
例如A1主教, A2那個女士兵/有點怕死的那個男士兵, P1的Fifield二人,佢地無乜戲份更加無內心戲, 但個人特色十足, 好耐之後都仲記得

今集除了David,Walter,女主角和智障船長這4個叫做有多少少戲份, 其他人完全係毫無特色的路人甲

上集女上司,女主角老公,Fifield二人組都印象深刻, 就算無乜戲份的船長+艦橋二人衰衰地最後都型番一幕,
就連女主角, 上集女主角都完勝今集呢個女主角太多, 大家都係死老公, 但效果相差太遠;
上集女主角自行剖腹果幕印象深刻, 反觀今集個女主角雖然連殺2隻異型, 但效果卻完全唔突出

唔知係唔係因為cut得太多, 例如trailer果場最後的晚餐看似無乜用, 但對build up角色應該有一定幫助
主教Bishop係A2嘅機械人,而且係好人嚟架。

A1嗰個變態機械人叫Ash,由魔戒三部曲既「老哈比人」Ian Holm飾演。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-17, 02:00 AM   #190
Game Master

另外想吐槽嘅係班Engineer,明明「普羅」臨尾話要女主角Shaw去佢哋星球興師問罪,搵出點解Engineer製造人類後又要製造黑水去毀滅人類。呢個點子去咗邊??就淨係得David從空中用黑水轟炸Engineer族人將佢哋滅絕,然後就「冇啦,呢part做完喇,返去睇傳統嘅Alien怪物啦」

同埋Engineer啲防守意識係咪太過薄弱,一個失去聯絡成幾千年嘅太空艦突然出現喺星球首都上空,點解佢哋好似冇先進嘅戰鬥機出動去攔截,而係由得David去投襲黑水生化武器?仲要係好似嘉年華咁熱烈歡迎呢個神秘來客,傻的嗎?

最後就係,個Engineer城市睇落未免同呢個被號稱「先進民族」格格不入。感覺Ridley Scott只係求其將Gladiator其中一幅未被使用嘅「古羅馬CG」翻炒過嚟用。

舊 05-25-17, 07:21 AM   #191
mrk

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
另外想吐槽嘅係班Engineer,明明「普羅」臨尾話要女主角Shaw去佢哋星球興師問罪,搵出點解Engineer製造人類後又要製造黑水去毀滅人類。呢個點子去咗邊??就淨係得David從空中用黑水轟炸Engineer族人將佢哋滅絕,然後就「冇啦,呢part做完喇,返去睇傳統嘅Alien怪物啦」

同埋Engineer啲防守意識係咪太過薄弱,一個失去聯絡成幾千年嘅太空艦突然出現喺星球首都上空,點解佢哋好似冇先進嘅戰鬥機出動去攔截,而係由得David去投襲黑水生化武器?仲要係好似嘉年華咁熱烈歡迎呢個神秘來客,傻的嗎?

最後就係,個Engineer城市睇落未免同呢個被號稱「先進民族」格格不入。感覺Ridley Scott只係求其將Gladiator其中一幅未被使用嘅「古羅馬CG」翻炒過嚟用。
特登講D唔講D,因為「普米」至「聖約」之間,會拍多1集!

內有劇透!
PS:暫時只知邪惡的大衛重會係呢緊2集繼續出現!
PS2:諗深一層其實只係拍左大衛攞左蕭博士條屍做實驗品,都冇明確交代蕭博士點死,有可能唔係大衛殺o既呢(都係雷導的陰謀,講D唔講D,令人期待下集講)

此篇文章於 05-25-17 07:37 AM 被 mrk 編輯。
舊 05-25-17, 07:27 AM   #192
mrk

引用:
作者: 驚寂 查看文章
希望列尼老賊死前可以拍完佢心目中嘅聖經
Fox高層的陰謀,表面上係同雷導講好左3集合約,
但暗地裡預佢冇咁長命拍到第3集!(不過通常情況都係加插多個Fox旗下編劇,以控制套3部曲唔會完全脫離Fox高層操控!)
以上腦補都係參考以下的YouTube文腦補出呢架!

此篇文章於 05-25-17 07:51 AM 被 mrk 編輯。
舊 05-25-17, 08:13 AM   #193
gingq7

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
反而有D唔明點解覺唔洗返轉頭
The Crossing

因為The Crossing尾二果幕就係上集女主角冬眠前, David叫佢安心訓,
結果就係上集女主角再出現時已經係被David開肚

咁到今集女主角冬眠時, David又係叫佢安心訓的話, 觀眾已經get倒結果會係點.
之於點令觀眾get倒果個係David唔係Walter? 其實在佢最後嘔facehugger出來時已經很清楚.

所以叫佢返轉頭果幕可以cut晒佢
舊 05-27-17, 08:33 PM   #194
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
如果想驚的話,可以話完全無…

只是解迷…但都解唔到幾多…

我覺得麻麻地喇,如果快D知大衛有野(或一開始就唔信大衛,如點解大衛一條友在個星球會無事?而D隊員兩野唔夠無喇喇就死左…),同在上集個牛角包多D野玩就好睇好多,如伊利沙百個靈魂在牛角包的電腦中(因為牛角包的電腦係開到的,即是還有電。),大衛又有異形大軍的咁就好玩好多…

而家頂晒得三隻異形打…

最後,點解大衛可以控制架太空船既?

舊 05-27-17, 09:17 PM   #195
Eking

註冊日期: Feb 2006
有恐怖地方, 就係DAVID行為同想法.......最尾重有成2000人俾佢任玩......DAVID開心死~

舊 05-27-17, 10:15 PM   #196
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Eking 查看文章
有恐怖地方, 就係DAVID行為同想法.......最尾重有成2000人俾佢任玩......DAVID開心死~
呢 d 叫黑暗, 再諗返去 d engineer 點死, 同埋 shaw 俾佢點玩....

黑過墨汁

乜野 nier dod 都收得皮
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-17, 11:56 PM   #197
Game Master

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
如果想驚的話,可以話完全無…

只是解迷…但都解唔到幾多…

我覺得麻麻地喇,如果快D知大衛有野(或一開始就唔信大衛,如點解大衛一條友在個星球會無事?而D隊員兩野唔夠無喇喇就死左…),同在上集個牛角包多D野玩就好睇好多,如伊利沙百個靈魂在牛角包的電腦中(因為牛角包的電腦係開到的,即是還有電。),大衛又有異形大軍的咁就好玩好多…

而家頂晒得三隻異形打…

最後,點解大衛可以控制架太空船既?
如果照閣下講Elizabeth喺被David殺害前偷偷地將佢嘅意識upload上牛角包號嘅電腦嘅話,咁我又可以接受到David請佢食「半個便當」。咁個電波訊號應該係Elizabeth召喚呢班友仔過嚟,希望有人可以阻止到David。

(吐槽:但佢唔求教由得David繼續孤零零發吽哣咪乜事都冇囉。 所以個電波訊號亦有可能係David故意發出去引啲路過嘅傻仔上釣,而咁啱呢班傻仔送成2000幾個實驗品咁大禮俾佢慢慢玩)

下集可能係Walter(我都仍然有一絲希望覺得佢冇咁快瓜咗,話晒係新型號,點都實淨啲)喺Elizabeth-AI嘅協助下齊齊去Lv426(即A1發現蛋蛋嘅星球)搵David同佢嘅異形大軍算帳。

舊 05-28-17, 12:10 AM   #198
Game Master

http://www.slate.com/blogs/browbeat/...reciation.html

除咗兩個機械人親吻之外,啲腐女仲發現「吹簫」嗰幕原來亦係「基味」濃厚

David: You'll blow, I'll finger. (呢度唔翻譯啦,自行想像點解啦)

隱約聽到有女gap gap聲地笑。

舊 05-28-17, 06:19 PM   #199
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
問:果架登陸機,爆炸時,有個人型在火海中行出來,果隻係乜?異型還是個女仔?

舊 05-28-17, 06:32 PM   #200
mrk

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
問:果架登陸機,爆炸時,有個人型在火海中行出來,果隻係乜?異型還是個女仔?
咪係射爆部機個位傻婆囉!!

PS:重有大衛講過D黑水、寄生物只對有機生物先有反應,
D植物同佢自己跟本就係無效化,於是大衛覺得唔夠剌激,
所以就改良左D黑水,自己都有得玩埋一份!(因為A2隻Queen係會攻擊生化人)

PS2:成日覺得班工程師未死晒,重有幸存者,唔係就接唔到落A1!!

PS3:快D出BD碟啦!(好想睇埋Delete片段/加長版)

此篇文章於 05-28-17 06:45 PM 被 mrk 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4]Alien: Isolation ccdan 買賣專區 0 10-08-14 10:39 AM
[PSV] Alien Spidy ( ゚ω゚)? 手提遊戲機討論版 0 08-17-11 10:02 AM
[Wii] Alien Syndrome romrom2004 電視遊戲討論版 25 07-21-07 12:45 PM
[PS2]人類捜査☆桿ポニ Alien vs Alien neo2046 電視遊戲討論版 6 10-01-04 10:26 PM
Alien Vs. Predator 森羅 Neo Entertainment TREND 1 06-17-04 06:39 PM

現在的時間是 08:17 PM

手機版 | APP版