Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-09-08, 02:48 AM   #1
皇家馬爹里
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
XBox Live Gamertagzackchau3331
wifi 城市,wifi巴士,wifi......

我想好多人都知道有wifi巴士,可以讓你搭巴士時上網。
其實仲有咩交通工具可以設置wifi?
港鐵?渡海小輪?
你會唔會因為某種交通工具有wifi,而改變你o既搭車習慣?
對於我來講,如果我搭o既58X巴士線有wifi,我就會改搭巴士,唔搭西鐵。(假設西鐵無wifi)

舊 12-09-08, 07:38 AM   #2
sqling
God of Gamer

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: 皇家馬爹里 查看文章
我想好多人都知道有wifi巴士,可以讓你搭巴士時上網。
其實仲有咩交通工具可以設置wifi?
港鐵?渡海小輪?
你會唔會因為某種交通工具有wifi,而改變你o既搭車習慣?
對於我來講,如果我搭o既58X巴士線有wifi,我就會改搭巴士,唔搭西鐵。(假設西鐵無wifi)
之不過一條巴士線有咁多車, 你未必搭得中架
sqling 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 09:03 AM   #3
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
家陣係試驗性質, 遲下會擴大架嘛?
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 09:13 AM   #4
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
其實我又唔明~
佢係wifi 唔係wimax~ 又唔係hspa...

架車係流動的~ 仲要誇區行駛~
你打電話都會斷線啦~
架車行2 步都已經同個ap 斷左線喇喎~ 唔係架咩?
ap to ap roaming 都未做完又過左個max range 喇...

究竟係點做架呢? a

有無大大可以指教下~~~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 09:14 AM   #5
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
其實係巴士上wifi洗唔洗錢???

eg. pccw個啲??

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 09:25 AM   #6
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
其實係巴士上wifi洗唔洗錢???

eg. pccw個啲??
唔駛
唔係pccw =-=
你睇番佢地份press release睇下啦
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 09:42 AM   #7
喪力
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 基路亞 查看文章
其實我又唔明~
佢係wifi 唔係wimax~ 又唔係hspa...

架車係流動的~ 仲要誇區行駛~
你打電話都會斷線啦~
架車行2 步都已經同個ap 斷左線喇喎~ 唔係架咩?
ap to ap roaming 都未做完又過左個max range 喇...

究竟係點做架呢? a

有無大大可以指教下~~~
會唔會係架車本身用緊其他上網方法(hspa, etc)
再放番D WIFI SIGNAL出黎?
喪力 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 09:46 AM   #8
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: 喪力 查看文章
hspa 暫時黎講似係最好...
但hspa 可唔可以轉返wifi signal 我就唔太清楚~
上年學mobile computing 無講呢樣~

不過如果所有交通工具都有wifi / wimax~
我以後出街notebook 一定跟身了~ lol

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 12-09-08, 10:34 AM   #9
Kaede楓
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
交通工具上個D wifi應該都係經過HSDPA Router發放的.......
不過都係個句
wifi冇想像中咁方便
自己個mobile device支援HSPA就最好,想用就用到,唔洗搵Wifi hotspot

此篇文章於 12-09-08 01:12 PM 被 Kaede楓 編輯。
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 10:35 AM   #10
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: Kaede楓 查看文章
交通工具上個D wifi應該都係經過HSDPA Route發放的.......
不過都係個句
wifi冇想像中咁方便
自己個mobile device支援HSPA就最好,想用就用到,唔洗搵Wifi hotspot
電腦一定要插手指先玩到hspa~
電話又唔多夠用~

wifi 太窄又弱~ 的確係唔好用~
unless 係自己屋企~

舊 12-09-08, 10:38 AM   #11
Kaede楓
Ultimate Gamer

引用:
電話又唔多夠用~

遲D應該有多D Netbook會內建支援3G上網 (有SIM卡槽個D)
係街到無線上網嘛......我自己都係應急時用
用手機上網真係一陣就玩晒D電
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 10:41 AM   #12
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
WiFi 巴士只係SE用黎宣傳G705 o既工具罷了, 不用那麼認真...
我自己都係用HSDPA, 又方便又快...

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 11:53 AM   #13
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 喪力 查看文章
只可能係咁.
WIFI 只係 for 好短距離, 無可能架巴士一路行一路駁住路邊o的AP, 一個個AP咁"跳"
問題係部巴士用咩方法上網, share俾全車人用, 每人有幾多bandwidth.......?

另外, 其實WIFI對人體健康既影響都仲未明朗. 大家覺得越黎越多WIFI係咪好事呢?
以前我會避D有WIFI服務既地方 (反正我用唔著). 而家唔會喇, 因為根本避無可避.........
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-08, 02:08 PM   #14
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
電話又唔多夠用~

wifi同汔車/家居電話一樣只係過渡性產品
最終都會被手提裝置所取代

舊 12-10-08, 12:18 PM   #15
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
WiFi 巴士只係SE用黎宣傳G705 o既工具罷了, 不用那麼認真...
我自己都係用HSDPA, 又方便又快...
我琴日試過, 去到"同意"條款果part就click左冇反應....
係咪要se手機先用到?

舊 12-10-08, 01:58 PM   #16
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: ELT 查看文章
我琴日試過, 去到"同意"條款果part就click左冇反應....
係咪要se手機先用到?
你應該只係斷左線...

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=182974

舊 12-10-08, 03:00 PM   #17
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
係咪要se手機先用到?
SE提供, 但應該唔係SE機專用
我冇用過, 不過之前睇其他forum講, 易斷同速度慢, 多人用更大濟, 冇計, 始終係share...

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-08, 03:41 PM   #18
ELT
Lunar使者

引用:
睇個connection state唔似有斷喎
一開ie入左個se版面, scroll下去佢要我click "agree", 但click落下係完全冇反應

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
SE提供, 但應該唔係SE機專用
我冇用過, 不過之前睇其他forum講, 易斷同速度慢, 多人用更大濟, 冇計, 始終係share...
我就咁睇都見到有幾個人用緊

舊 12-10-08, 04:10 PM   #19
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
睇個connection state唔似有斷喎
一開ie入左個se版面, scroll下去佢要我click "agree", 但click落下係完全冇反應

我就咁睇都見到有幾個人用緊
係啊~ 有時候我用pccw via universities 個wifi 都係...
望下notebook 右下角個地球~ 連左線~
不過click agree~ 一樣無反應~~~
可能太弱~ 未斷~ 但收唔到response~

舊 12-10-08, 04:51 PM   #20
ELT
Lunar使者

引用:
係啊~ 有時候我用pccw via universities 個wifi 都係...
望下notebook 右下角個地球~ 連左線~
不過click agree~ 一樣無反應~~~
可能太弱~ 未斷~ 但收唔到response~
收到4,5格ga喎
問題係收佢個se板面好正常, 但click唔到agree

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[問題] 玩唔到 wifi ge? Hung99hk 電視遊戲討論版 4 12-21-08 12:19 AM
[問] WIFI對戰一問 yamato82 手提遊戲機討論版 0 08-22-08 02:40 PM
任記WIFI手指 問題 skydream 手機資訊/電腦軟硬討論 0 12-30-07 10:05 PM
[問題] WIFI手指問題 BBQBBQ 電視遊戲討論版 3 09-05-07 12:19 AM
家中wifi上網問題 ultrachiu 手機資訊/電腦軟硬討論 0 08-28-07 01:32 AM

現在的時間是 11:22 PM

手機版 | APP版