Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-04-17, 06:44 PM   #26
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: kev00269270 查看文章
阿爸係十大通緝犯仲坐緊監時
都可以過到審查買槍
仲要買40幾把...

美國果邊槍股係咁升
個個都想買槍自保
但係依個情況就算你有槍都係冇用...
隨時一有人懷疑其他人開槍
死得仲多
我記得睇過之前有人講過,出大事後 d 槍會升價,係因為個個都驚之後難買槍,所以買定黎囤積居奇 ... 當然係咪事實我就無深入研究了。

舊 10-04-17, 07:35 PM   #27
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
其實有槍可能仲安全左。 如果冇槍,佢又想攪大鑊, 正常都唔會係用刀冲入去慢慢斬,而係用土製波羅,氣油彈etc. 慢慢射反而死得人小。
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-17, 08:04 PM   #28
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: mkmonkey 查看文章

真正有全自動射擊功能的步槍,其實已經在很早以前(1986?)已經立例停止銷售。除非有去 ATF 申請 相關 license,網上流傳此 license 極難申請,同香港申請槍牌差唔多。

今次疑犯用既呢枝"機關槍",其實係一枝單發既步槍來的,並沒有全自動發射功能。全自動射擊功能係後來的 drop in 部件的附加功能,而且並不是改動槍枝內部,所以無法禁止。

情況有 d 似你無法控制鋪頭賣流酸同氯水一樣,如果有人用黎整氯氣,你又奈得佢乜野何 ...
OT 講句,好多人都係睇枝槍個樣,又見到可以連射就叫做機槍,細既叫輕機,大既叫重機。

玩 FPS 拎 MP5 叫輕機,拎 M249 叫重機,明明英文寫 LMG Light Machine Gun。

唔知台灣新加坡有兵役會唔會少 d 咁既情況。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-17, 08:34 PM   #29
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
OT 講句,好多人都係睇枝槍個樣,又見到可以連射就叫做機槍,細既叫輕機,大既叫重機。

玩 FPS 拎 MP5 叫輕機,拎 M249 叫重機,明明英文寫 LMG Light Machine Gun。

唔知台灣新加坡有兵役會唔會少 d 咁既情況。
由手機版發出
Off Topic

大概咁上下。

舊 10-04-17, 09:08 PM   #30
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
而家既assult rifle 大路都係semi auto, 有單發,3或4連發。一個彈夾先裝得果十幾廿粒子彈,支槍有auto 就半秒射晒。
單發果D多數係sniper rifle,.

其實擲個石油氣罐落去,然後射爆佢,殺傷力可能仲勁。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-17, 10:05 PM   #31
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: shooter 查看文章
而家既assult rifle 大路都係semi auto, 有單發,3或4連發。一個彈夾先裝得果十幾廿粒子彈,支槍有auto 就半秒射晒。

咁殺人又真係好多平靚正既方法 ...
推張梳化落去分分鐘都死十幾廿個。

舊 10-04-17, 11:35 PM   #32
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: ZeroChow 查看文章
其實有槍可能仲安全左。 如果冇槍,佢又想攪大鑊, 正常都唔會係用刀冲入去慢慢斬,而係用土製波羅,氣油彈etc. 慢慢射反而死得人小。
依家死59人都仲未夠大鑊?
正常人多集會地方會有安檢吧,咁易帶菠蘿入場咩。

舊 10-05-17, 12:50 AM   #33
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 2dn 查看文章
可以係場外拋入場內嘅啫
而家唔係講死咗59人好大鑊嘅時候
而係佢哩個手法今後會俾幾多人利用仲要死幾多人
自殺炸彈都未有辦法解決又嚟哩啲麻煩野

舊 10-05-17, 02:13 AM   #34
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: EZ-8-HWC 查看文章
可以係場外拋入場內嘅啫
而家唔係講死咗59人好大鑊嘅時候
而係佢哩個手法今後會俾幾多人利用仲要死幾多人
自殺炸彈都未有辦法解決又嚟哩啲麻煩野
我只係覺得佢話有槍可能仲安全好怪啫,
按佢邏輯,自殺式炸彈係咪又比更大殺傷力武器可能仲安全呢?
咁比較好奇怪。

舊 10-05-17, 02:23 AM   #35
Iro
God of Gamer
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
咁logic貨車都一早要banned了 都唔止一單
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-17, 07:49 AM   #36
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
作者: 2dn 查看文章
你係女士?
舊 10-05-17, 10:29 AM   #37
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Shooter Logic 不嬲都好特別
明明狗屁不通都要加返個"邏輯"

同埋兩個 icon
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-17, 05:41 PM   #38
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
你呢個諗法都幾新穎, 咁如果禁埋波羅D人未出核彈?
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-17, 06:47 PM   #39
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
作者: dragonwing84 查看文章
你呢個諗法都幾新穎, 咁如果禁埋波羅D人未出核彈?
恭喜你,你應該仲後生,唔明係正常。明嘅多數係老野。
舊 10-05-17, 11:13 PM   #40
shooter
Game Master

雖然皆知 "歌絲˙暮斯" 有行為卑下/低劣 記錄,又被本論壇網友稱呼為 "小學雞",觀其近日的發言又真的很 名乎其實。

"小學雞" 沒"邏輯"思維是正常,不過 "行為卑下/低劣 既小學雞" 就真係.....
舊 10-06-17, 12:13 AM   #41
POISON

PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: shooter 查看文章

errr....打機多得多都要分清下現實有無可能既

https://www.youtube.com/watch?v=_FHTXwpVMvs

舊 10-06-17, 12:39 AM   #42
shooter
Game Master

原來要係燃燒環境下先可以爆。

https://www.youtube.com/watch?v=57nmiaplP1Q
舊 10-06-17, 10:40 AM   #43
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
其實係睇佢想搞幾大,同有冇技術、材料同知識,唔夠既未炸到人已經自己爆死。
唔係專業人員既,一時衝動係唔夠動力做出黎。
問題係機槍呢個手段真係太易,一時衝動就夠搞成大災難…

如果唔係因一時衝動而做既…邊個話有槍唔俾整埋炸彈

舊 10-06-17, 11:28 AM   #44
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實係睇佢想搞幾大,同有冇技術、材料同知識,唔夠既未炸到人已經自己爆死。
唔係專業人員既,一時衝動係唔夠動力做出黎。
問題係機槍呢個手段真係太易,一時衝動就夠搞成大災難…

如果唔係因一時衝動而做既…邊個話有槍唔俾整埋炸彈
呢種Rambo 級,美國有冇出現過?一路用槍掃,狂放氣油彈,埋身就用刀斬
舊 10-06-17, 11:37 AM   #45
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
之前馬拉松單土製壓力煲菠蘿已經好夠做, 唔係好需要技術就已經有超大殺傷力
衰D o個句除非你買漂白水都要考牌啦, 如果唔係咪一樣做到大殺傷力武器
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-17, 12:18 PM   #46
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
呢種Rambo 級,美國有冇出現過?一路用槍掃,狂放氣油彈,埋身就用刀斬
冇留意過,冇啩,本身要炸你就冇必要出現博拉啦。一般犯案大概得兩種一係SAN值突破下限,一係存心玩恐襲。
後者冇得防,不過前者越容易做到,就犯案率越高;而本身有槍唔代表唔可以整其他武器。
簡單D如果香港人人都可以拎住二呎四行街,分分鐘你唔讓座就已經俾D老怪物劈_你…

此篇文章於 10-06-17 12:25 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-17, 12:51 PM   #47
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%8F...85%8B%E7%B6%AD
當然要癲一樣可以殺得好多嘅

但土製炸彈唔同,要買材料,買太大量可能或者引起注意通報警方/fbi去查,又要上網search點整,又要時間做,整嘅途中可能失手炸死自己或者被發現,或者搞咁多野啲三分鐘熱度人已中途冷靜左落嚟放棄。然後整完運送途中誤爆,or爆唔到(連天才數學家炸彈魔想炸飛機都喺計時器衰左https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B3...96%AF%E5%9F%BA

土製野好多變數。
但依家講緊嘅鎗係一種即時可用、殺人成功率高嘅殺人武器,美國人可以一下火遮眼就拎返學校殺人幾乎唔會失敗嘅武器。

如果一次死59人幾百人傷,美國人都覺得無所謂繼續享受依種自由,只能祝佢地好運。

相薄

此篇文章於 10-06-17 01:07 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-17, 01:18 PM   #48
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
美國人係諗買更多既槍自保呢
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-17, 12:54 AM   #49
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 真!DC 查看文章
美國人係諗買更多既槍自保呢
由手機版發出
但又其實有幾多次平民成功反擊
最少成功阻嚇槍手繼續進擊,知難而退都好,但真係好似咁耐都無聽過有案例?(或許香港報親都吾太detail無講啦, 如有請告知)

就算有,報仇式襲擊會成功殺左target/幾個先反擊到,最多只能阻止擴大傷亡.
吾通鎗手見你拎住支槍仲懞盛盛抆鎗咩.(還是其實手鎗放喺手袋已好大阻嚇力?)
要阻嚇,即係要常時揸住支鎗/咩住支步鎗(咩住其實未必反擊得切,可能都要手持好d)先阻嚇到依d鎗擊案發生? 咁姐係要全民皆兵? 現代文明社會搞到鬥show武器嚟阻鎗擊案, 軍火商就最開心lor

更加吾好講人人拎鎗, 到時混亂起嚟都吾知邊個先係真正鎗手變左互射

不過既得利益集團咁龐大, 只要簡單製造下「愚」論, 只要繼續有人覺得鬥多鎗才正確就得, 頂多門面做多d審查, 禁下個撞火鎗托送個階段性勝利. 點會比你真係禁到

相薄

此篇文章於 10-07-17 01:45 AM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-17, 08:54 AM   #50
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
有某啲革命網站會提供自制炸藥嘅公式,睇下材料同做法,喺屋企都做得。材料仲要好易買
(呢個亦都喺好多歐洲恐襲嘅主要方式,所以自制波蘿同廿年前已經唔同效果)

回應返問題本身,點解地球咁大,喺只有美國會經常發生呢啲槍擊案件先?
仲有邊個國家可以咁易持有槍械?當然,一家唔知一家事
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
** 藍井エイル D'AZUR 日板+特典 / ELISA Cover Album** kitchopper 買賣專區 3 04-08-16 09:35 PM
[FS] iPad air smart cover, pouch YeeeSSS 買賣專區 1 01-13-15 11:21 PM
有關 寫CV / cover letter 一問 Kris ~清談館~ 23 03-31-12 07:33 PM
貼下舊圖,同人誌cover,silent hill3 lange_why Cosplay同人MIX討論區 8 12-20-04 10:34 PM
[NDS]附屬品: 3D Mesh Cover DS neo2046 手提遊戲機討論版 17 10-31-04 10:44 PM

現在的時間是 11:26 AM

手機版 | APP版