Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 11-04-08, 10:07 PM   #1
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
使用APP或轉系統語言 進行 程式安裝的問題

安裝問題

究竟發生咩事 裝戈陣總係出現呢個問題

就算用APP 或者將SYSTEM轉做日語都係唔得

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-08, 10:13 PM   #2
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
有沒有裝日本字型?
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-08, 10:16 PM   #3
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

有呀--
之前...我記得之前都仲裝到的
係 好似...1月出過一次問題之後 就唔得...(只係呢隻 其他冇問題)

舊 11-04-08, 10:30 PM   #4
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
http://hk.knowledge.yahoo.com/questi...=7006061501427

裝左"Unicode 補完計畫 2.50"未

舊 11-04-08, 10:35 PM   #5
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
咩都唔使裝架喎 (我無unicode 無applocate 中文xp 只是轉了用日文) install及進行正常運作
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-08, 10:36 PM   #6
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
你 uninstall applocale 之後 reboot 再試試...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-08, 10:40 PM   #7
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: ELT 查看文章
http://hk.knowledge.yahoo.com/questi...=7006061501427

裝左"Unicode 補完計畫 2.50"未
呢個.....如果可以唔裝都係唔好裝吧啦......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-08, 11:15 PM   #8
Terrier
西尾維新飯

註冊日期: Aug 2002
係咪開左係有"桌面"既路經 ?
通常有中文的路經都會咁樣

舊 11-04-08, 11:16 PM   #9
Ho1982
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
有冇試過?
1、打開 "C:\WINDOWS\AppPatch" 資料夾,按下滑鼠右鍵,在跳出的功能表上選:「新增」→「文字檔案」。
2、將「新增文字文件.txt」改名為「AppLoc.tmp」。
3、在 "AppLoc.tmp" 檔案上,按下滑鼠右鍵,在跳出的功能表上選:「內容」。
4、在出現的視窗下方,將「唯讀」屬性打勾,如此便完成操作。

http://www.google.com.hk/search?hl=z...meta=&aq=f&oq=
Ho1982 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-08, 12:06 AM   #10
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
成日話Unicode補完唔好
但係咁好似我地呢d又要接觸正式日文同big 5日文既人可以點先?

一日Unicode未完全普及都冇辦法架啦
如果話用左會delay Unicode普及既話
都冇辦法架喎唔通唔睇日文係度等咩

定係有d咩更好既做法呀
Arcanist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-08, 02:05 AM   #11
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

樓上說的方法..依家去試試先 先感謝幫忙

舊 11-05-08, 02:51 AM   #12
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

結論 樓上的方法唔得--.--

其實係呢 那個 2.50有什麼用架-.-

舊 11-05-08, 05:23 AM   #13
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: Ho1982 查看文章
有冇試過?
1、打開 "C:\WINDOWS\AppPatch" 資料夾,按下滑鼠右鍵,在跳出的功能表上選:「新增」→「文字檔案」。
2、將「新增文字文件.txt」改名為「AppLoc.tmp」。
3、在 "AppLoc.tmp" 檔案上,按下滑鼠右鍵,在跳出的功能表上選:「內容」。
4、在出現的視窗下方,將「唯讀」屬性打勾,如此便完成操作。

http://www.google.com.hk/search?hl=z...meta=&aq=f&oq=
呢個方法好似係防止個installer裝中文野果時變左亂碼, 同樓主個問題冇乜關係....

舊 11-05-08, 07:12 AM   #14
爽神

註冊日期: Jun 2002
裝日文game/software果類?
試下uninstall applocale再轉system做日文裝
uninstall applocale呢步好重要,以前試過搞左勁耐裝唔到原來因為冇鏟到app...
裝完之後,就可以裝返app,開個game/ software用app
爽神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-08, 07:17 AM   #15
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 爽神 查看文章
試下uninstall applocale再轉system做日文裝
uninstall applocale呢步好重要,以前試過搞左勁耐裝唔到原來因為冇鏟到app...
裝完之後,就可以裝返app,開個game/ software用app
奇怪....我都係用applocale裝CDChecker但係好正常

舊 11-05-08, 09:11 AM   #16
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
重點係紅字果段…

以前玩PC版FFXI果時,都係要移除左APPLOCALE、轉SYSTEM去日文模式再REBOOT後先安裝到追加碟的。
安裝完成後,轉SYSTEM返去中文模式再REBOOT,再裝返APPLOCALE,最後用APPLOCALE去CALL番個GAME個STARTUP PROGRAM就得。

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-08, 09:22 AM   #17
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
可能我日本歌多, 冇依個, 好多日文file都睇唔到, 上網又有d日文字出唔到

舊 11-05-08, 10:27 AM   #18
頹廢人辨
Game Master
-.-

註冊日期: Dec 2004
將windows 轉做日文唔得?

舊 11-05-08, 08:14 PM   #19
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
唔係冇諗過...但其極搞笑的是 個BT一轉做日語 就會死檔
就算再轉番正常語言都已經死左 搞什麼

舊 11-05-08, 09:37 PM   #20
h.c.
Crazy Gamer
GF尋找中

註冊日期: Oct 2002
日文mode長開安定...
根本唔使補完

舊 11-05-08, 10:04 PM   #21
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
就咁睇呢個好像係applocal好出名的亂碼bug
試下search [path]\windows 搵返個"AppLoc.tmp"出來del左佢
自從重裝win之後就長期日文default,再無用applocale, 所以詳細個位置唔記得左
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-08, 10:17 PM   #22
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 淡水 查看文章
就咁睇呢個好像係applocal好出名的亂碼bug
試下search [path]\windows 搵返個"AppLoc.tmp"出來del左佢
自從重裝win之後就長期日文default,再無用applocale, 所以詳細個位置唔記得左
.TMP 戈個檔 DEL過都係唔得 一用又彈出來

好似上面咁 整個.TXT較唯讀 都係唔得

舊 11-05-08, 11:04 PM   #23
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
不過頭兩個問題已有一個完善的非官方解決方案。有一位網路代號為piaip的程式設計師對Microsoft AppLocale做了修改,並命名為「pAppLocale」(也常被稱為「piaip AppLocale」)重新發佈,免費提供給需要者下載。

by wiki

bbmanonline 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-08, 03:58 AM   #24
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: bbmanonline 查看文章
不過頭兩個問題已有一個完善的非官方解決方案。有一位網路代號為piaip的程式設計師對Microsoft AppLocale做了修改,並命名為「pAppLocale」(也常被稱為「piaip AppLocale」)重新發佈,免費提供給需要者下載。

by wiki
呢個都已經試左 還是失敗

其實uninstall applocale戈陣...del哂佢資料夾入面的所有檔會唔會好d呢

舊 11-06-08, 04:32 AM   #25
兄澤命斗
Game Master

註冊日期: Jul 2002
不如試下用NTLEA

http://mesak.wablog.info/blog/read.php?325
兄澤命斗 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:15 PM

手機版 | APP版