Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-06-11, 10:54 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
iPhone/iPod Touch/iPad 全方位綜合遊戲討論區 vol.4

引用:
作者: JO JO 查看文章
買在兩隻cave game 兩隻玩完開左d成就

去番個表睇 係一毎icon 都無開過

點解會咁? 雖然從來都唔放成就分在心

但係都想得個明白
開新post...

舊volume最後一版:
http://gaforum.org/showthread.php?t=206813&page=41

此篇文章於 01-06-11 11:53 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 11:18 AM   #2
snowman
┌───────┐
Ben 10

註冊日期: Jun 2002
我想問下我係app store搵唔到jubeat, 係唔係有iphone版?
snowman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 11:25 AM   #3
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: snowman 查看文章
我想問下我係app store搵唔到jubeat, 係唔係有iphone版?
未出, 只係ipad版出左

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 11:52 AM   #4
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
未出, 只係ipad版出左
又挑起條根添~ 日本嘅冬天係唔係到二月到ga?!

Capcom Aracde更新咗, 有埋原本嘅魔界村, 之前嗰隻係大魔界村, 原來。咁之前已經賣咗簡易版嘅在下點算先! 囧

舊 01-06-11, 02:06 PM   #5
ヂユレア
Banned

註冊日期: Apr 2010
3DS Friend Code2921 9041 7063
引用:
作者: snowman 查看文章
日版手iPad
ヂユレア 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 03:06 PM   #6
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
是時候寫埋MC2
雖然重差兩關先爆機

MC2的操作感一流,一排30發子彈瞄4、5個人爆頭都輕而易舉
gameloft有注意到玩家其實會用中央下方的畫面來aim,
不像BFBC2只用右半邊畫面瞄準,令手指要蓋著右半畫面

Zoom in制很貼心的放在右下,讓玩家Zoom期間還可作少量移動
(題外話,其實我發現BFBC2左移動制有bug,感應手指移動有問題,個制行程只行了一半)

單人模式共1序+3章,每章4、4、3關
每關大約15分鐘,第2章開始一關要殺死百人
有Boss打
第一章玩法多變,走天台用sniper rifle保護車隊、後面有call戰機爆機(其實只是丟個smoke)
第二章開始變成一味出敵人,無乜目標,開始悶
雖然有時目標話是潛入關,但事實上…這點後面一次過數

敵AI有進步
不會一味企定射
會自已走cover、會閃避

彈藥量有改善
上集打到無彈重要無刀用,玩死我

多人模式有驚喜,真係叫幾好玩下
有武器unlock、裝備有一定程度的平衡、5vs5
有少少像打COD(笑)
大約有現時OLG等級PVP FPS級數
不過只能使用wifi連線,所以要找wifi spot先可以online

是時候數缺點
有些上一集的缺點竟然完全移稙:

1. 很多物件會被子彈會穿過…打開了的門板、樹、電腦、甚至石牆都會穿子彈,想學COD裡的FMJ彈穿牆?散彈都穿?
2. 某些情況下玩家會被另一個房間的子彈穿牆打中,條件似乎是敵人設定是「強制發現玩家」 + 剛巧某些牆無寫判定(比如敵人在另一間房高處,子彈路線經過一片高處的牆)
3. 閃光彈向前丟依然會閃盲自已,除非向後走
4. call戰機個smoke掉完唔向後走又係會炸死自已
5. 今集散彈改得太弱,幾乎無用,上集要用佢救命,今集要2槍先打死人
6. 潛入關難以無聲過關(我認為幾乎無可能),敵人spot距離超遠、用滅聲武器如果唔係5秒內殺晒全間房的人就一定會被發現,一排彈頂盡殺4個,間房有7個人散開,點玩? 結果經常loop住係門口射 > 敵人發現狂生支援 > 係門口打晒先行

整體而言還是OK的,但唔夠好,而想玩戰爭槍game的選擇實在不多
BFBC2單人玩法上會比較多變化,開車開坦克,任務的種類也多,
但其垃圾級操作讓整個game變成垃圾
BFBC2的多人也不好玩,重機槍太屈機

此篇文章於 01-06-11 03:11 PM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-11, 04:25 PM   #7
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 飛燕 查看文章
是時候寫埋MC2
雖然重差兩關先爆機
玩緊FREE版, 應該係序章。

細節荒謬程度仲衰過好多電影~ 剩係講地雷, 邊會有人苯到響自己地盤中間擺個雷區響處ga?! 仲有, 敵人講西班牙文, 但個雷區個警告牌居然係英文! (唔怪得之大部份會中地雷死啦)。吐糟完~

操控OK, 用gyro嚟幫助描準幾方便, 呢樣係BFBC2無嘅。可能在下隻手細D, BFBC2都仲接受到。圖像就麻麻啦, 同NOVA1無乜分別, 死, 都係捭RageHD縱壞晒~

舊 01-06-11, 09:53 PM   #8
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
玩緊FREE版, 應該係序章。

細節荒謬程度仲衰過好多電影~ 剩係講地雷, 邊會有人苯到響自己地盤中間擺個雷區響處ga?! 仲有, 敵人講西班牙文, 但個雷區個警告牌居然係英文! (唔怪得之大部份會中地雷死啦)。吐糟完~

操控OK, 用gyro嚟幫助描準幾方便, 呢樣係BFBC2無嘅。可能在下隻手細D, BFBC2都仲接受到。圖像就麻麻啦, 同NOVA1無乜分別, 死, 都係捭RageHD縱壞晒~
後面堆劇情重好笑

劇透

用RPG打爆潛艦

爆完,敵人頭目爬上水訓係地,隊友轉身call台,主角發緊夢,兩個人都唔望敵人頭目,結果佢羅槍指住我地重捉埋

舊 01-07-11, 01:04 AM   #9
shodanng
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2007
官方個NFS:HP Autolog App
http://itunes.apple.com/hk/app/need-...406013089?mt=8

之前美國App Store有香港App Store未有
依家香港App Store都有啦
Autolog上好多功能都用到幾方便架
可以Speed Wall留言、睇好友紀錄、影相換頭像
仲以揀Autolog建議按"Play Later"
之後係game就可以玩番

我見好多玩家唔識整頭像
其實冇webcam都可以官網登入有得upload相
或者用呢個Autolog App影相做頭像都得

PC StarCraft 2:
Character Name: Dan, Character Code: 972

iOS Game Center
id: shodanng

add完我請揚聲你係邊位網友
因為唔想同邊位玩完都唔知

此篇文章於 01-07-11 01:07 AM 被 shodanng 編輯。
shodanng 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 01:11 AM   #10
shodanng
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: 飛燕 查看文章
是時候寫埋MC2
雖然重差兩關先爆機

MC2的操作感一流,一排30發子彈瞄4、5個人爆頭都輕而易舉
gameloft有注意到玩家其實會用中央下方的畫面來aim,
不像BFBC2只用右半邊畫面瞄準,令手指要蓋著右半畫面

Zoom in制很貼心的放在右下,讓玩家Zoom期間還可作少量移動
(題外話,其實我發現BFBC2左移動制有bug,感應手指移動有問題,個制行程只行了一半)

單人模式共1序+3章,每章4、4、3關
每關大約15分鐘,第2章開始一關要殺死百人
有Boss打
第一章玩法多變,走天台用sniper rifle保護車隊、後面有call戰機爆機(其實只是丟個smoke)
第二章開始變成一味出敵人,無乜目標,開始悶
雖然有時目標話是潛入關,但事實上…這點後面一次過數

敵AI有進步
不會一味企定射
會自已走cover、會閃避

彈藥量有改善
上集打到無彈重要無刀用,玩死我

多人模式有驚喜,真係叫幾好玩下
有武器unlock、裝備有一定程度的平衡、5vs5
有少少像打COD(笑)
大約有現時OLG等級PVP FPS級數
不過只能使用wifi連線,所以要找wifi spot先可以online

是時候數缺點
有些上一集的缺點竟然完全移稙:

1. 很多物件會被子彈會穿過…打開了的門板、樹、電腦、甚至石牆都會穿子彈,想學COD裡的FMJ彈穿牆?散彈都穿?
2. 某些情況下玩家會被另一個房間的子彈穿牆打中,條件似乎是敵人設定是「強制發現玩家」 + 剛巧某些牆無寫判定(比如敵人在另一間房高處,子彈路線經過一片高處的牆)
3. 閃光彈向前丟依然會閃盲自已,除非向後走
4. call戰機個smoke掉完唔向後走又係會炸死自已
5. 今集散彈改得太弱,幾乎無用,上集要用佢救命,今集要2槍先打死人
6. 潛入關難以無聲過關(我認為幾乎無可能),敵人spot距離超遠、用滅聲武器如果唔係5秒內殺晒全間房的人就一定會被發現,一排彈頂盡殺4個,間房有7個人散開,點玩? 結果經常loop住係門口射 > 敵人發現狂生支援 > 係門口打晒先行

整體而言還是OK的,但唔夠好,而想玩戰爭槍game的選擇實在不多
BFBC2單人玩法上會比較多變化,開車開坦克,任務的種類也多,
但其垃圾級操作讓整個game變成垃圾
BFBC2的多人也不好玩,重機槍太屈機
很多物件會被子彈會穿過…打開了的門板、樹、電腦、甚至石牆都會穿子彈,想學COD裡的FMJ彈穿牆?散彈都穿?
應該係手機機能有限
唔會好多物件整到有Obstacle Detection
否則每發一下子彈CPU要運算多好多野
呢點我覺得Gameloft不為也非不能也

PC StarCraft 2:
Character Name: Dan, Character Code: 972

iOS Game Center
id: shodanng

add完我請揚聲你係邊位網友
因為唔想同邊位玩完都唔知
shodanng 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 09:38 AM   #11
肉羊哩咖
griffin611

唔知,但係好多其他game(包括Gameloft自家品)都唔覺有呢個問題~

Death Worm終於開嚟玩,個版限住限住,又無乜緊逼感,上面D嘢唔夠多捭你條蟲食, 係靚D,但都係鐘意Mega Worm多D。

此篇文章於 01-07-11 09:42 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-07-11, 10:24 AM   #12
Kaede楓
Ultimate Gamer

引用:
唔知,但係好多其他game(包括Gameloft自家品)都唔覺有呢個問題~

Death Worm終於開嚟玩,個版限住限住,又無乜緊逼感,上面D嘢唔夠多捭你條蟲食, 係靚D,但都係鐘意Mega Worm多D。
玩到後面會有一大堆tank, 貨車, 飛機俾你撞.........
仲可以撞D石頭來彈爆其他野
(不過同Mega Worm一樣都係咁快悶,間唔中玩下ok)
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 12:43 PM   #13
delkong
Game Master

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDdelkong
XBox Live Gamertagdelkong
唔記得左隻麻格點計$, 我玩左6,7 鋪唔覺佢有叫我再pay? 全國杯sin 要pay? 單打唔洗掛???
d 畫面好靚喎, 真係好正

舊 01-07-11, 02:51 PM   #14
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: delkong 查看文章
唔記得左隻麻格點計$, 我玩左6,7 鋪唔覺佢有叫我再pay? 全國杯sin 要pay? 單打唔洗掛???
d 畫面好靚喎, 真係好正
每30日600円
http://www.konami.jp/products/touch_mfctouch/

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 03:26 PM   #15
肉羊哩咖
griffin611

死‧空白(Dead Space)話廿五號出,有片:

舊 01-07-11, 03:43 PM   #16
Kaede楓
Ultimate Gamer

引用:
死‧空白(Dead Space)話廿五號出,有片:

淨係係Tag入面打HIkEdyvHgzU就出到片架啦
Dead Space 我都未玩過PC/Console版
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 03:50 PM   #17
delkong
Game Master

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDdelkong
XBox Live Gamertagdelkong
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
thxthx

○「追加30日対局権」をご購入頂くことで、全国対戦の以下のモードを30日間プレーすることができます。
・全国段位別戦(東風)
・全国段位別戦(半荘)
・全国東風リーグ
・全国半荘リーグ

玩以上d mode 先要30日再比600円姐single play 唔洗

舊 01-07-11, 06:05 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
deadspace 都有, 真係無咩唔都得

我已經好耐無玩家用同手提機.

以前仲好不屑 d 手機 game, e+ 真係改觀晒
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-11, 06:17 PM   #19
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Kaede楓 查看文章
淨係係Tag入面打HIkEdyvHgzU就出到片架啦
Dead Space 我都未玩過PC/Console版
唔該晒~ orz

單睇套片,gameplay有番第一代七八成左右,個UI好簡潔,扺讚;血又多,氣氛好似做番個水平出嚟,唔期望會好長,但唔太貴會考慮入;或者,等EA又嚟特價~嘻

有隻叫Sorcerer of Fortune,是日免費中!

此篇文章於 01-07-11 07:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-08-11, 09:46 AM   #20
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
Dodonpachi Resurrection On iPhone Has A Selectable Secret Boss
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 11:49 AM   #21
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
尋晚苦盡九牛二虎之力, 先開到怒首領 2nd loop, 手都軟晒
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-11, 12:30 PM   #22
肉羊哩咖
griffin611

Chopper 2原來可以出TV-out,加埋可以用另一部機當control,連Mac版都可以咁遙控,唔怪得突然咁好買~

Asphalt 6咁快減到US$4.99, 有無搞錯, 以後點叫人即買你D嘢啫?

此篇文章於 01-08-11 01:38 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-08-11, 03:54 PM   #23
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
Wink

引用:
有隻叫Sorcerer of Fortune,是日免費中!
隻game運氣重要過裝備
Lv10 都可以打到lv20的地方

舊 01-08-11, 04:38 PM   #24
飛燕
懺悔不用等

引用:
Chopper 2原來可以出TV-out,加埋可以用另一部機當control,連Mac版都可以咁遙控,唔怪得突然咁好買~

Asphalt 6咁快減到US$4.99, 有無搞錯, 以後點叫人即買你D嘢啫?
又是我淚目的時間
不過都要迫住旅行前買,無計
舊 01-09-11, 12:22 AM   #25
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
That's 銷售策略

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOB] iPhone/iPod Touch/iPad 全方位綜合遊戲討論區 vol.3 奇蹟少年J 手提遊戲機討論版 1008 05-17-11 03:12 PM
[主題公園] Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區 V (iPhone OS 3.0 Update已經推出) Metal Gear NT 影音館 1002 06-19-09 10:53 PM
Nikon 開發 iPhone / iPod touch 個人相簿 八仙果 照相館 1 12-29-08 08:02 PM
[主題公園] Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區 IV (iPhone Software 2.1 / iTunes 8 / 七彩 iPod nano) Metal Gear NT 影音館 1001 10-04-08 01:18 PM
[主題公園] Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區 III (3G iPhone 8GB US$199, 16GB US$299) Metal Gear NT 影音館 1020 06-11-08 12:50 AM

現在的時間是 01:18 PM

手機版 | APP版