Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-24-05, 11:52 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
緊急一問:生cancer的人復原的機會是??

生cancer的人復原的機會是??

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-05, 11:56 PM   #2
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
癌症...
都有分初,中,末期喇...
復原機會...?
除左問醫生...
無人答到喎...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-05, 11:59 PM   #3
#1plus1#
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
你個問題同問平時過馬路被車撞的機會有幾多有乜分別.
只能答你病向淺中醫.

#1plus1# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:05 AM   #4
Misaki Taro
God of Gamer

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDShSh4A
禁多種cancer 復原ge 機會好唔同 ga bor .....

Call of Duty: Modern Warfare 2
PSN: ShSh4A
Misaki Taro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:05 AM   #5
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
要睇病者生係那部位,病者體質....etc好多因素的...
我見過有人生 左然後手術後到現在都無事...亦有d發現左跟住睇醫生...但唔夠兩日就係醫院過左身........|||

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:09 AM   #6
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
咁就要睇你喜歡接受一輪電療化療手術療再甩晒d頭髮受盡幾年身心折磨先死~ 定係好好享受餘下生命找尋人生意義後再死了~ 不過未睇醫生前都唔可以肯定係cancer~醫生肯定係cancer都可能係斷錯症~醫生無斷錯症都未必醫唔好~ 真係醫唔好都未必會即刻死~ 總之點都要睇醫生先~ 之後聽聽話話的話應該有機會的~吧~ 

舊 09-25-05, 12:29 AM   #7
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
雖然我自己也覺得在問廢話

不過只是想聽聽一d讓人安樂而又真實的個案

唔...我其實是想說肺部

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:31 AM   #8
二伍

註冊日期: Sep 2002
肺癌好大獲個喎
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:34 AM   #9
Mage.千砂望
The One
大神再臨~(‘3’)

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDelf_captain
XBox Live GamertagMage Sora
睇下咩CANCER~
第一次既話~早發現基本實醫到~

但~CANCER一經復發~就死硬咁制~

赤子之心 拯救失落時代
Mage.千砂望 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:38 AM   #10
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: Busconcamp
癌症...
都有分初,中,末期喇...
復原機會...?
除左問醫生...
無人答到喎...
我回答啦~~~!
根據我過往工作經驗.........頭部的癌多數救唔到! (鼻咽癌除外!)
身體上的不同位置都有好多可以康復!

我都有FD康復後, 已經生存十年以上!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:39 AM   #11
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: Hitomi
肺的話...
早發現未擴散的話割去癌細胞部份就很有機會康復
但如果是吐血才發現的話.... 凶多吉少 ^^

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:40 AM   #12
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: KIM
我回答啦~~~!
根據我過往工作經驗.........頭部的癌多數救唔到! (鼻咽癌除外!)
有冇眼癌,咀癌咁架??
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:43 AM   #13
pars
Senior Gamer
見習收買佬

註冊日期: Sep 2004
講真,無論初中末,
復原後再復發架機會都超高,
唔係我嚇你,
就算醫生話醫好你,
實際都係多3-10年你玩下,
之後復發睇你好唔好彩,
再救唔救得番。

不過都係果句,
保持心境開朗,
多d行山做運動,
就算幾辛苦,
郁下走下都好過屈起屋企,
命都長d。

舊 09-25-05, 12:43 AM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: 二伍
有冇眼癌,咀癌咁架??
恕孤漏寡聞...

舊 09-25-05, 12:44 AM   #15
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

飲綠茶可以防癌...

舊 09-25-05, 12:46 AM   #16
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
作者: Hitomi
雖然我自己也覺得在問廢話

不過只是想聽聽一d讓人安樂而又真實的個案

咁我話個case俾你聽~ 吾祖父煙不離手~ 幾十年來身體依然強健過人~ 結果90大壽後幾十天突然得知患了未期肺癌(原來己經未期...)~ 不久就榮登極樂了...

不過佢年事過高~ 所以不能冒險做手術~ 據說有人俾人切除了半邊肺後多年仍生活得好好的~

舊 09-25-05, 12:47 AM   #17
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
我回答啦~~~!

我都有FD康復後, 已經生存十年以上!
有友人早年切除癌病腫瘤...
已5年多...幸未有事...

舊 09-25-05, 12:48 AM   #18
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
有冇眼癌,咀癌咁架??
有睇韓片的話就會知的了~

舊 09-25-05, 12:49 AM   #19
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
有冇眼癌,咀癌咁架??
有! 不過好少見~~~!
因為呢D部位比較明顯及易發現有異常, 所以就算出現第一期(非惡性)時, 已經會一早醫治!
HK所以好少~~~, 窮村出現的機會才有!!!

舊 09-25-05, 12:50 AM   #20
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
引用:
有冇眼癌,咀癌咁架??
其實大部份癌症亦可理解為腫瘤,事實上因為某種細胞不正常分裂引導鄰近機能受損
因為身體每個地方也會有機會有,
我以前個bio miss話耳珠生粉瘤都算癌細胞,不過因為好輕微,所以會由自身處理(我間中也有=.=")

舊 09-25-05, 12:51 AM   #21
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
請問是不是樓主患CANCER?

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:52 AM   #22
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: Busconcamp
飲綠茶可以防癌...
基本上, 科學還沒有一種100%可以防癌的東西!!!

出現最多防癌東西的地方, 就係做傳銷的朋友所介紹的產品~~~

舊 09-25-05, 12:54 AM   #23
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: 小J
請問是不是樓主患CANCER?
你和大姐很大仇口乎?? XD

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:54 AM   #24
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
基本上, 科學還沒有一種100%可以防癌的東西!!!

出現最多防癌東西的地方, 就係做傳銷的朋友所介紹的產品~~~
情緒好或壞都好影響身體仲有幾多年命

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 12:55 AM   #25
Mage.千砂望
The One
大神再臨~(‘3’)

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDelf_captain
XBox Live GamertagMage Sora