Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-09-13, 10:18 PM   #26
ledjoker
Junior Member

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: Vincent King 查看文章
唔知點解突然間有好多喪屍入到安全屋??有冇師兄試過??
引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
比喪屍群入侵?我試過一晚比3群襲擊,而家我平時見到基地附近有就用車車死佢地
啲喪屍群入侵安全屋事件,事前會通報叫你去清佢地的.遇過多有每次出現幾波,每波兩三隊.所以要車在手.
ledjoker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-13, 10:32 PM   #27
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
有關基地被襲事件, 第一頁剛新增了"Outpost前哨站的重要性"
簡單D講就係如果你有喺基地周圍既道路附近set outpost, upgrade埋個safe zone範圍, 喪屍群經過就會踩地雷爆死, 來襲都唔洗自己擔心
如果D位置set得好, 根本佢地未去到基地已經死晒

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 12:20 AM   #28
whassupbun

呀剛剛死了第二名電腦生還者Karen, 又係要去拯救佢果D任務, 鑊鑊都係佢, 今次終於救佢唔到
老實講佢死左我少一個負擔 佢成日自己走出去, 救佢咁多鑊我都煩, 依家死左一了百了
剛才佢被困喺細倉庫入面, 室內室外都勁多喪屍, 我個Maya都差D為左救佢而犧牲, 最後爆門入去想幫佢解圍果時佢用手榴彈自爆, 死得轟轟烈烈

舊 06-10-13, 01:25 AM   #29
ledjoker

引用:
作者: whassupbun 查看文章
呀剛剛死了第二名電腦生還者Karen, 又係要去拯救佢果D任務, 鑊鑊都係佢, 今次終於救佢唔到
老實講佢死左我少一個負擔 佢成日自己走出去, 救佢咁多鑊我都煩, 依家死左一了百了
剛才佢被困喺細倉庫入面, 室內室外都勁多喪屍, 我個Maya都差D為左救佢而犧牲, 最後爆門入去想幫佢解圍果時佢用手榴彈自爆, 死得轟轟烈烈
我親手解決左第二個自己人,及死左一個npc,情況同你一樣幫佢解圍又唔死返去home愈打愈多喪屍.唉!現在死剩一屋女人!正!
舊 06-10-13, 02:34 AM   #30
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
一條友都未死過
不過outpost起完係咪就唔駛理佢

舊 06-10-13, 08:53 AM   #31
Pandahahaha
God of Gamer
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
outpost 我起完冇再理佢,見佢自己會慢慢回個trap

別外有人試過叫電台seach 物資去到搵極都冇,叫佢再seach 又唔出第2個位?

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 12:01 PM   #32
ledjoker

引用:
【心得分享】

角色成長

不知道要到哪裡搜尋缺乏的物資, 該怎麼辦?
可以長按D-Pad上鍵, 第五頁基地設施選單, 挑選無線電通訊站, 可要求Lily為你打探各類資源的所在地 (每次需繳付20 Influence), 需時約現實時間10分鐘, 時間過後, 地圖上會出現綠色問號, 按一下綠色問號, 地圖就會顯示該區範圍內哪幾間房子有機會藏有你徵詢的物資。

Outpost 前哨站的重要性
遊戲教學可能輕輕帶過, 但Outpost前哨站對你的基地防衛和資源補給極具重要性。

先講解一下如何設置Outpost前哨站, 首先你必須持有50 Influence, 然後走遍小地圖顯示室內所有房間的黑色圓點, 以確認建築物範圍內沒有喪屍威脅
當屋子顯示為Cleared後, 建築物外圍會出現一個圓圈Safe Zone安全地帶, 只要你不步出這個區域, 喪屍就不會在裡面出現 (但搜索時發出聲響仍然是會引來喪屍進入安全地帶)
確認Cleared後, 對屋內所有容器進行搜索, 你不一定要把物資和道具拿清, 但必須逐一搜索至畫面左上角的三個小問號消失, 建築物顯示為Fully Searched, 以及房子的標誌被物資標誌取代。完成上述步驟後, 就可以在室內按實D-Pad下鍵, 選擇Establish Outpost建立前哨站。

建立前哨站後, 屋內會出現一個Supply Locker, 跟基地內的Supply Locker是相通的, 你可以存入或拿出道具, 但物資的大背包必須親自揹往基地內的儲物櫃才會計算。

每新增一個前哨站, 就會增加15%失蹤同伴安全返回基地的機會。

前哨站的安全地帶範圍會自動設置地雷或其他陷阱, 每當喪屍群Zombie Horde(紅色喪屍標誌, 不包括單獨的喪屍)進入安全地帶就會自動引爆, 所以選擇對基地防衛有利的位置建立前哨站是十分重要。
地雷引爆後, 只需大約1分鐘就會自動重新補給地雷, 如果想擴大前哨站的安全地帶範圍, 可到基地建設選單, 揀選最低Outpost前哨站, 再選擇綠色爆作地雷標誌Set Traps for Passing Hordes (費用為 1個燃料資源 和 5 Influence) 只需升級一次則可擴大所有前哨站的安全地帶範圍, 但有效時間過後, 安全地帶範圍就會還原。
前哨站的安全地帶範圍同樣可以防止喪屍在範圍內出現 (不包括走進圈內的喪屍), 更重要的是前哨站可以防止Infestation疫區在安全地帶覆蓋範圍內出現, 好讓基地內的同伴得到安心, 有助避免基地士氣低落。

另外, 如果前哨站內仍然存有資源 (必須是搜索時沒有把所有資源拿清光; 如果只是把大背包扔在前哨站地上則不計算), 你基地的該類資源儲備便會逐漸增加, 直至前哨站內的資源耗盡為止 (當地圖上前哨站的綠色物資變為堡壘標誌, 則代表資源已耗盡)
詳細解說救到命,多謝你!
舊 06-10-13, 12:05 PM   #33
ledjoker

引用:
outpost 我起完冇再理佢,見佢自己會慢慢回個trap

別外有人試過叫電台seach 物資去到搵極都冇,叫佢再seach 又唔出第2個位?
可能附近已無你找的物資了,如果見到啲瞭望位記得上去
舊 06-10-13, 12:16 PM   #34
ledjoker

引用:
作者: ledjoker 查看文章
舊 06-10-13, 12:35 PM   #35
ledjoker

此篇文章於 06-10-13 12:40 PM 被 ledjoker 編輯。 原因: 我的輸入有問題,各位唔好意思!
舊 06-10-13, 03:57 PM   #36
whassupbun

新增角色成長及大量技能解說
佢D技能, 又係收埋喺menu第二頁最低, 又唔提你有得unlock, 好易睇甩眼

舊 06-10-13, 04:33 PM   #37
The Dog

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagBrasil KK
引用:
[B][SIZE="4"][COLOR="Blue"]【心得分享
另外, 如果前哨站內仍然存有資源 (必須是搜索時沒有把所有資源拿清光; 如果只是把大背包扔在前哨站地上則不計算), 你基地的該類資源儲備便會逐漸增加, 直至前哨站內的資源耗盡為止 (當地圖上前哨站的綠色物資變為堡壘標誌, 則代表資源已耗盡)
請問, 唔知係咪我理解錯... 即係例如outpost內的locker keep住有painkiller, 我一日唔拎, 咁基地的locker會keep住增加painkiller數目?

如是, 咁咪唔洗出去搵medical supply?
The Dog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 04:38 PM   #38
whassupbun

引用:
作者: The Dog 查看文章
請問, 唔知係咪我理解錯... 即係例如outpost內的locker keep住有painkiller, 我一日唔拎, 咁基地的locker會keep住增加painkiller數目?

唔係, 我上面意思係物資/資源, 即係執左會變一個大背囊果D, 如果係painkiller哩類我會寫道具

不過我試過有次喺間餐廳個酒櫃有6樽燃燒彈, 我身上冇咁多空位所以執剩一樽冇攞, 跟住我熄左機第二日再返去變番6支 唔知係咪留番D道具冇攞清晒就會重生 (果度我冇做outpost) 大家有冇試過? 幫手測試下

舊 06-10-13, 04:41 PM   #39
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

引用:

應該係會增加到個outpost冇晒貨為止

whassupbun大真係辛苦晒

引用:
作者: ledjoker 查看文章
睇怕都要惗計搬家了,教堂個邊冇晒建材

此篇文章於 06-10-13 04:45 PM 被 Pandahahaha 編輯。
舊 06-10-13, 04:54 PM   #40
The Dog

引用:
應該係會增加到個outpost冇晒貨為止

謝謝whatsupbun 同pandahahaha!

我試玩左2次... 仲未買... 但試玩真係好吸引
舊 06-10-13, 05:24 PM   #41
whassupbun

引用:

唔辛苦, 興趣來的
其實隻game有D似Dark Souls咁冇乜解釋點玩, 好多野都要靠玩家自己上網搵, 但係哩隻新野唔同DS咁有班忠實fans整中文攻略, 所以冇人整唯有我整
(諗深一層其實哩隻仲惡過Dark Souls呢, 雖然冇咁易死, 但一唔小心死左升爆技能既角色真係會冇左, DS死左都有得比你執屍, 起碼個角色唔會冇左丫 )

引用:
我試玩左2次... 仲未買... 但試玩真係好吸引
原來仲未買!?
DEMO好似得半個鐘試玩? 我諗有D功能你未必試到, 因為例如開outpost或者搬基地好似都要做左某D初期故事任務先開始比你用
DEMO有冇鎖地圖? 如果冇, 試下去地圖南面個大城Marshall, 試下城鎮入面比一大群喪屍追既感覺 個城冇人果時又好鬼Walking Dead/28 Days Later feel
不過download game唔驚冇, 等下仲有機會減價

舊 06-10-13, 05:34 PM   #42
The Dog

引用:
唔辛苦, 興趣來的
其實隻game有D似Dark Souls咁冇乜解釋點玩, 好多野都要靠玩家自己上網搵, 但係哩隻新野唔同DS咁有班忠實fans整中文攻略, 所以冇人整唯有我整
(諗深一層其實哩隻仲惡過Dark Souls呢, 雖然冇咁易死, 但一唔小心死左升爆技能既角色真係會冇左, DS死左都有得比你執屍, 起碼個角色唔會冇左丫 )

原來仲未買!?
DEMO好似得半個鐘試玩? 我諗有D功能你未必試到, 因為例如開outpost或者搬基地好似都要做左某D初期故事任務先開始比你用
DEMO有冇鎖地圖? 如果冇, 試下去地圖南面個大城Marshall, 試下城鎮入面比一大群喪屍追既感覺 個城冇人果時又好鬼Walking Dead/28 Days Later feel
不過download game唔驚冇, 等下仲有機會減價
黎緊隻the last of us... 所以驚心大心細呢隻野我會呢幾日狂煲, 唔洗訓...
demo半個鐘, 我玩左兩次, 係個鎮入面兜兩兜已經夠鐘, 無去到咁遠呀.
減價呢家野... 有諗過, 不過唔知我仲忍得幾耐...
舊 06-10-13, 05:46 PM   #43
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

引用:
黎緊隻the last of us... 所以驚心大心細呢隻野我會呢幾日狂煲, 唔洗訓...
demo半個鐘, 我玩左兩次, 係個鎮入面兜兩兜已經夠鐘, 無去到咁遠呀.
減價呢家野... 有諗過, 不過唔知我仲忍得幾耐...
last of us 我都會玩,不過聽講唔係太長,玩完佢再返黎玩都唔遲
始終有睇開walking dead呢d 野個代入感大好好咁,第一次拎到左輪明明冇後備彈都要手拎出去玩

引用:
唔辛苦, 興趣來的
死左就死左真係呢隻game個精髓,令你每次出去都好有壓力,拎個勁人出去都好小心
我仲後悔緊一開始玩死左條女

此篇文章於 06-10-13 05:53 PM 被 Pandahahaha 編輯。
舊 06-10-13, 06:05 PM   #44
The Dog

引用:
last of us 我都會玩,不過聽講唔係太長,玩完佢再返黎玩都唔遲
始終有睇開walking dead呢d 野個代入感大好好咁,第一次拎到左輪明明冇後備彈都要手拎出去玩

死左就死左真係呢隻game個精髓,令你每次出去都好有壓力,拎個勁人出去都好小心
我仲後悔緊一開始玩死左條女
我都有睇walking dead, hehehe
我今晚玩, 有唔明開xbox 問你呀 panda (我係KK呀)
舊 06-10-13, 06:07 PM   #45
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

引用:
我都有睇walking dead, hehehe
我今晚玩, 有唔明開xbox 問你呀 panda (我係KK呀)
竟然係你?!瓜西kk
係到都撞返你

唔明一齊研究下

舊 06-10-13, 11:52 PM   #46
Vincent King
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2006
其實d neighbour 有d咩用??
Vincent King 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 11:58 PM   #47
whassupbun

引用:
作者: Vincent King 查看文章
其實d neighbour 有d咩用??
佢地有時會有D任務, 例如佢地個基地被圍攻叫你支援, 或者有時地圖上有Scavenger activity要你去調查, 你去到會發現係來自鄰近基地既NPC, 你做哩堆mission會增加佢地對你既信任度, 做多幾次加滿左信任度佢地就會要求加入你個社區

舊 06-10-13, 11:59 PM   #48
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
請問最最最開始既營地如何渡過晚上直到天光?
我未搵完附近既營地(想要大背包,明明DEMO時搵到有,而家搵唔返)就已經天黑,
未救第3人(開始果個女仔),
一入黑就好多喪屍係附近(第一次玩到救完女仔後全屋人死哂,係咪因為佢地?),
到左深夜就有好幾批入黎圍攻安全屋,而家未天光(已15MIN以上)已經有3次,
我又唔敢衝出去行主線先(HP30~40%左右,藥有4枝,零食3包)第2人又仲未變FRIEND,點算好?
重玩?

另外之前DEMO試過一次Scavenger activity要你去調查,去到搵到2個背包但冇人,任務點又仲係度,跟住就唔知要做乜了(深夜)?

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...

此篇文章於 06-11-13 12:01 AM 被 clanyuen1 編輯。
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 12:07 AM   #49
whassupbun

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
請問最最最開始既營地如何渡過晚上直到天光?
我未搵完附近既營地(想要大背包,明明DEMO時搵到有,而家搵唔返)就已經天黑,
未救第3人(開始果個女仔),
一入黑就好多喪屍係附近(第一次玩到救完女仔後全屋人死哂,係咪因為佢地?),
到左深夜就有好幾批入黎圍攻安全屋,而家未天光(已15MIN以上)已經有3次,
我又唔敢衝出去行主線先(HP30~40%左右,藥有4枝,零食3包)第2人又仲未變FRIEND,點算好?
重玩?
1. 請問最最最開始既營地如何渡過晚上直到天光?
真係唔知, 我冇試過
平時遊戲每隔一段時間就會自動由日變夜

2. 想要大背包,明明DEMO時搵到有,而家搵唔返
因為道具出現位置係隨機, 唔一定次次有, 但camp site周圍可以search既背囊係最大機會搵到大背囊

3. 一入黑就好多喪屍係附近(第一次玩到救完女仔後全屋人死哂,係咪因為佢地?)
哩個係劇情 一定會發生

你試下跟主線先啦, 之後你鐘意可以再返去營地執野, 如果都玩唔掂先restart, 你果度仲係超前啫

4. 另外之前DEMO試過一次Scavenger activity要你去調查,去到搵到2個背包但冇人,任務點又仲係度,跟住就唔知要做乜了(深夜)?
係咪兩個背囊喺地下, 跟住地圖係綠色人仔icon好似跣親咁? 如果係, 即係已故生還者既遺物, 執左佢返基地就得
但我自己未試過係任務要我去執遺物, 我做果d Scavenger activity全部都係有人, 跟住話同我分物資50/50, 叫我幫佢睇水, 佢就掠野, 跟住渣車送佢返佢個基地

此篇文章於 06-11-13 12:10 AM 被 whassupbun 編輯。
舊 06-11-13, 12:28 AM   #50
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
我都好同意得一條命死左冇得返生,令投入感大增
如果online都係咁, 好難想象被其他玩家誤拋燃油彈而燒死果種嬲法 ¡\||/¡同無耐

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [XBLA/XBONE] State of Decay (喪屍危機下真實的求生模擬遊戲| XBONE版配信中 ) ahleung 電視遊戲討論版 161 05-29-15 03:13 AM
[多機種] Metal Gear Rising: Revengeance 攻略及心得交流區 ist 攻略及心得交流區 727 08-28-13 11:26 AM
[多機種] Sleeping Dogs【香港秘密警察】攻略及心得交流區 whassupbun 攻略及心得交流區 572 07-26-13 07:59 PM
[多機種] Call of Duty: Black Ops II 攻略及心得交流區 簡.. 攻略及心得交流區 794 06-28-13 11:57 AM

現在的時間是 03:54 PM

手機版 | APP版