Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-12-13, 11:39 PM   #51
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
岩岩知道左令我好泄氣既消息

職位比我低一級既同事岩岩加左人工,佢新人工已經多過我,但職位不變

我做個廚房係屬於間大公司,我想直接上人事部到嘈,想搞清楚個薪金制度,想問清楚係咪有人從中舞弊,就算最後失敗最多都係轉行唔做廚房,大家會讚成我咁做嗎?我覺得如果我俾人咁搞法都唔夠膽去面對,我唔止呢份工,連呢世人都只會失敗
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 04:51 AM   #52
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: leo1988 查看文章

職位比我低一級既同事岩岩加左人工,佢新人工已經多過我,但職位不變

我做個廚房係屬於間大公司,我想直接上人事部到嘈,想搞清楚個薪金制度,想問清楚係咪有人從中舞弊,就算最後失敗最多都係轉行唔做廚房,大家會讚成我咁做嗎?我覺得如果我俾人咁搞法都唔夠膽去面對,我唔止呢份工,連呢世人都只會失敗
有膽踩上HR嘈,但又無膽去搵過第二度,樓主你既邏輯真係有趣

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 07:12 AM   #53
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:

其實點會有舞弊成份?人工加幅本來就冇標準除非政府工....其實講來講去點解你仲唔轉工?根本就係你有問題,你想加人工好簡單,即刻俾辭職信就得

舊 08-13-13, 07:17 AM   #54
Norm
=_="""""

唔好咩都賴香港....現今成個世界都轉變緊.....工業機械化,工作上根本就係講求人與人之間既溝通,死做爛做根本就冇用

舊 08-13-13, 12:55 PM   #55
leo1988

引用:
作者: Norm 查看文章
其實點會有舞弊成份?人工加幅本來就冇標準除非政府工....其實講來講去點解你仲唔轉工?根本就係你有問題,你想加人工好簡單,即刻俾辭職信就得
飲食呢行係好黑暗,個大佬可以扣起某個人既貼士自己食左佢,人工點解唔可以有舞弊成份呢?

我浪費左3年青春係呢間公司,點知原來3年既經驗可以俾新人一入黎就超過,我唔甘心俾人利用,過橋抽板

我做人唔夠班廚房大佬耐,俾佢地d言語偽術舞左大半年

辭工唔難,但過唔到自己

此篇文章於 08-13-13 12:58 PM 被 leo1988 編輯。
舊 08-13-13, 01:19 PM   #56
Norm
=_="""""

引用:
飲食呢行係好黑暗,個大佬可以扣起某個人既貼士自己食左佢,人工點解唔可以有舞弊成份呢?

我浪費左3年青春係呢間公司,點知原來3年既經驗可以俾新人一入黎就超過,我唔甘心俾人利用,過橋抽板

我做人唔夠班廚房大佬耐,俾佢地d言語偽術舞左大半年

辭工唔難,但過唔到自己
點解過唔到自己?你唔辭工喺呢度浪費時間就真係過唔到自己兼對唔住老豆老母....

舊 08-13-13, 09:26 PM   #57
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
只要樓主肯鼓起勇氣去轉過第二份廚房工,就是踏出成功的第一步!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 09:41 PM   #58
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
唔好咩都賴香港....現今成個世界都轉變緊.....工業機械化,工作上根本就係講求人與人之間既溝通,死做爛做根本就冇用
但現實係
有好多人因天資問題
只有死做爛做既本錢,沒有溝通甚至學習能力
即使如何努力,遲早亦會難逃被淘汰
所以近年精神出問題既人越來越多

好多人給予回覆樓主都無動於衷
回覆雖然正面, 但只能對正常人有效(能力普通或以上,無任何傷殘包括精神上)
樓主响情緒,溝通甚至精神上都出問題
越見正面既回覆越係鑽牛角尖
咁落去遲早見報

引用:
點解過唔到自己?你唔辭工喺呢度浪費時間就真係過唔到自己兼對唔住老豆老母....
佢唔辭工既原因
我覺得佢係因為佢認為自己「有問題」
怕辭左職之後連一萬既工都搵唔到
(事實上有好多僱主都唔願意請情緒甚至精神有問題人士)

此篇文章於 08-13-13 09:48 PM 被 Home 編輯。
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-13, 10:14 PM   #59
Norm
=_="""""

其實情緒有問題係自己控制...我可以講我其實都有情緒問題,我仲要做SALES,要跑數,要管理一TEAM人,爆鑊俾客剷.....樣樣都好大壓力.....我可以話俾你聽係控制到既

舊 08-14-13, 01:19 AM   #60
Chris B
大壞蛋

註冊日期: Aug 2003
垃圾工做黎做乜? 求其做一間都多錢過佢啦, 即刻炒老闆由魚啦

舊 08-14-13, 02:46 AM   #61
leo1988

引用:
作者: Chris B 查看文章
垃圾工做黎做乜? 求其做一間都多錢過佢啦, 即刻炒老闆由魚啦
就算要辭都唔係時機...

做多4個月就有多一個月既花紅,宜家辭工,只會有人袋左我份花紅,佢會好開心,我唔想俾人拎埋我呢份應得既野

最少都要做多4個月
舊 08-14-13, 09:34 AM   #62
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
引用:

做多4個月就有多一個月既花紅,宜家辭工,只會有人袋左我份花紅,佢會好開心,我唔想俾人拎埋我呢份應得既野

最少都要做多4個月
原來講到尾又係錢嗎!?
樓主嘅然選擇為左錢忍氣吞聲的話咁我都無話可說

希望在此之前,樓主唔會見報
File closed

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸
犬夜叉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 09:45 AM   #63
Norm
=_="""""

引用:

最少都要做多4個月
你而家找到一份萬三蚊既工已經維番條數啦......

舊 08-14-13, 11:10 AM   #64
pierrekwok
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: 犬夜叉 查看文章
原來講到尾又係錢嗎!?
樓主嘅然選擇為左錢忍氣吞聲的話咁我都無話可說

希望在此之前,樓主唔會見報
File closed
追POST到此,我覺得樓主根本係ENJOY緊呢份工喎;次次大家俾理由勸樓主唔好做,佢都總會俾另一個理由叫自己留低,既然係咁樓主你繼續奮鬥啦,橫掂你老闆扣你人工你都會搵到理由繼續做呢份工,我地呢D旁人仲出咩聲??
pierrekwok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 11:34 AM   #65
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: pierrekwok 查看文章
追POST到此,我覺得樓主根本係ENJOY緊呢份工喎;次次大家俾理由勸樓主唔好做,佢都總會俾另一個理由叫自己留低,既然係咁樓主你繼續奮鬥啦,橫掂你老闆扣你人工你都會搵到理由繼續做呢份工,我地呢D旁人仲出咩聲??
Mですか?

公式

紅字為重點

舊 08-14-13, 02:58 PM   #66
Home

引用:
你而家找到一份萬三蚊既工已經維番條數啦......
引用:
作者: pierrekwok 查看文章
引用:
Mですか?
大家都用正常人既角度來睇「唔正常」既樓主
正常人想搵份一萬以上既工唔係好難
但樓主有嚴重既情緒問題
僱主甚至佢自己本身認為「一個精神有問題既人俾一萬已經係皇恩浩瀚」
類似佢地既個案亦只有少數搵多個一萬以上
怕辭左職就搵唔番一樣甚至更好待遇既工作
邊呻邊為自己辯護
舊 08-14-13, 04:06 PM   #67
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: Home 查看文章
大家都用正常人既角度來睇「唔正常」既樓主
正常人想搵份一萬以上既工唔係好難
但樓主有嚴重既情緒問題
僱主甚至佢自己本身認為「一個精神有問題既人俾一萬已經係皇恩浩瀚」
類似佢地既個案亦只有少數搵多個一萬以上
怕辭左職就搵唔番一樣甚至更好待遇既工作
邊呻邊為自己辯護
情緒病甚至精神病呢樣野
素來藥物都只係能夠做到舒緩性質, 最重要都係要靠自己改變心態來醫好佢

大家勸又勸過, 橋又幫佢出過
樓主依然都係繼續鑽牛角尖繼續留係個深淵度沉淪
留係個深淵度, 又冇意融入個圈子一味自命清高, 自己逼自己入死亡國度

連自己都唔幫自己一把既人, 還想乞求其他人對佢自己手下留情?
還要踩上HR嘈? 有冇諗過上HR嘈完佢更加唔駛有好日子過?

最後送樓主一個小建議 : 請DOWNLOAD"庶務二課2013"睇下
睇下劇中既本田翼同樓主既分別係邊度

公式

紅字為重點

此篇文章於 08-14-13 04:09 PM 被 犬夜叉 編輯。
舊 08-14-13, 04:41 PM   #68
pierrekwok
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
情緒病甚至精神病呢樣野
素來藥物都只係能夠做到舒緩性質, 最重要都係要靠自己改變心態來醫好佢

大家勸又勸過, 橋又幫佢出過
樓主依然都係繼續鑽牛角尖繼續留係個深淵度沉淪
留係個深淵度, 又冇意融入個圈子一味自命清高, 自己逼自己入死亡國度

連自己都唔幫自己一把既人, 還想乞求其他人對佢自己手下留情?
還要踩上HR嘈? 有冇諗過上HR嘈完佢更加唔駛有好日子過?

最後送樓主一個小建議 : 請DOWNLOAD"庶務二課2013"睇下
睇下劇中既本田翼同樓主既分別係邊度
師兄正解, 如果樓主真係覺得自己唔做呢份工就搵唔番, 或者一家大細都靠你呢份工食飯, 咁請你認命; 但最後想同樓主講, 路係由人行出黎, 一個人企定定晌度自然無路可走; 既然你老闆都覺得佢點樣對你你都會留低, 點解佢要俾好處你?
pierrekwok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 05:20 PM   #69
忘記密碼
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
我有幾嚴重抑鬱要食藥,睇醫生佢分析我個抑鬱係十幾年黎既累積落黎,佢話改變唔到,要食一世藥
我份人太林善,咩都唔敢爭取,就算人地介紹份萬四蚊既廚師俾我,話我應該應付到,我都覺得自己做唔黎唔敢去見

我覺得自己係抵死,絕對要承受性格問題所帶來既代價,所以先辭唔到工係度呻
我有幾嚴重抑鬱要食藥,睇醫生佢分析我個抑鬱係十幾年黎既累積落黎,佢話改變唔到,要食一世藥
<< 每個月比幾千銀佢賺.
人講乜你信乜, 唔怪得你係公司比人玩幾年都唔走.

容我直接說: 你天生就係條水魚,去到邊都係水魚.
個精神科講得岩架...你依十幾年黎都做緊水魚,積埋積埋咪變抑鬱嚕.
個醫生話你: 反正成世無得救..不如每月比幾千蚊個佢洗好過.
由手機版發出

此篇文章於 08-14-13 05:49 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 06:58 PM   #70
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:

最少都要做多4個月
我係你老板/老頂
見你咁好恰
人工都加俾第二個新仔
你份雙糧同BONUS會唔會諗一兩個HEA你既籍口袋埋落自己袋
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 07:12 PM   #71
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
我同你差唔多景況
我做o左6年倉
又係同o的新人差唔多人工
睇到呢個topic o的人講o的人講完o的o野
心情仲差過未睇
走o左去遞信 XD

遞完信

遞完信阿頭留我
轉o左做o左倉文員
人工係無加
不過我唔係睇人工咁重
反而係重複沉悶辛苦o既工作先係最大原兇

不過過多唔知幾耐又係一樣係咁loop落去

遞信會係一個唔錯o既選擇
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 07:20 PM   #72
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: jos 查看文章
我同你差唔多景況
我做o左6年倉
又係同o的新人差唔多人工
睇到呢個topic o的人講o的人講完o的o野
心情仲差過未睇
走o左去遞信 XD

遞完信

遞完信阿頭留我
轉o左做o左倉文員
人工係無加
不過我唔係睇人工咁重
反而係重複沉悶辛苦o既工作先係最大原兇

不過過多唔知幾耐又係一樣係咁loop落去

遞信會係一個唔錯o既選擇
結局?

公式

紅字為重點

舊 08-14-13, 07:25 PM   #73
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
引用:
結局?
做文員點都好過做倉

緊係留低~~~

有乜唔妥咪再遞過囉~~~
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 07:31 PM   #74
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: jos 查看文章
做文員點都好過做倉

緊係留低~~~

有乜唔妥咪再遞過囉~~~
心態上唔係好認同你, 但都讚一句你遞左信

公式

紅字為重點

舊 08-14-13, 08:55 PM   #75
Home

引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
<< 每個月比幾千銀佢賺.
人講乜你信乜, 唔怪得你係公司比人玩幾年都唔走.

容我直接說: 你天生就係條水魚,去到邊都係水魚.
個精神科講得岩架...你依十幾年黎都做緊水魚,積埋積埋咪變抑鬱嚕.
個醫生話你: 反正成世無得救..不如每月比幾千蚊個佢洗好過.
由手機版發出
唔知你係咪用『激將法』
但你咁講我覺得增加樓主將來見報既機會
十幾年既鬱悶唔能夠單靠人地既幾段回覆就可以
佢既心靈被負面情緒嚴重污染
將他人既回應都化作相反句子

不過我都無資格咁講

論壇跳轉

現在的時間是 04:29 PM

手機版 | APP版