Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-18-03, 04:54 PM   #26
raymondsuper
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2003
我果支噴槍係Sparmax DH103,外觀同Sparmax DH-3(你可以係前面d post看到個樣)差不多,不過個尾多個微調.本來我買DH-3果款,價錢係$290,不過老闆話不如買DH103拉,多個微調,計返一樣價.

個氣泵牌子都係Sparmax,價$680,另外有個差不多的款,只係少左個Auto Stop功能,賣價$630左右.個泵幾好用,不太吵,值得!

都算係幾經濟既組合,我覺得套工具夠一般用家用拉.

麗達係大舖廣場,你坐火車到大埔墟落,然後坐接駁巴士K12去8號花園,再問下人點去大埔廣場.舖頭就係大埔廣場入面!
如果不熟悉大埔,可能都幾難揾.不如你去旺角拉,我前幾日都去過,價錢其實差不多,係我費事拿住走甘遠而已.

希望幫到你!

raymondsuper 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-03, 07:26 PM   #27
Hong(LEDIV)
Registered User

註冊日期: May 2002
引用:
Originally posted by raymondsuper :
我果支噴槍係Sparmax DH103,外觀同Sparmax DH-3(你可以係前面d post看到個樣)差不多,不過個尾多個微調.本來我買DH-3果款,價錢係$290,不過老闆話不如買DH103拉,多個微調,計返一樣價.

個氣泵牌子都係Sparmax,價$680,另外有個差不多的款,只係少左個Auto Stop功能,賣價$630左右.個泵幾好用,不太吵,值得!

都算係幾經濟既組合,我覺得套工具夠一般用家用拉.

麗達係大舖廣場,你坐火車到大埔墟落,然後坐接駁巴士K12去8號花園,再問下人點去大埔廣場.舖頭就係大埔廣場入面!
如果不熟悉大埔,可能都幾難揾.不如你去旺角拉,我前幾日都去過,價錢其實差不多,係我費事拿住走甘遠而已.

希望幫到你!
thx 晒!~
Hong(LEDIV) 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-03, 10:06 PM   #28
raymondsuper
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2003
You are wellcome!

raymondsuper 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-03, 11:26 PM   #29
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

註冊日期: Sep 2002
引用:
Originally posted by raymondsuper :
不過老闆話不如買DH103拉,多個微調,計返一樣價.
咩係微調?

因為當有一件事出現一定會有相對的事好似有光就有影一樣~
當你心愛一個人時,同時會放棄其他的,即使那人多愛你...
座右銘:凡事太盡,緣份誓必早盡(取自風雲電影版)
DREAMER.bo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-03, 12:19 AM   #30
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by DREAMER.bo :

咩係微調?
筆尾地方,微調出油量~~

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-03, 05:23 AM   #31
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

引用:
Originally posted by kog :

筆尾地方,微調出油量~~
............."
果壇野呀:@_@":
一d用都無~
我教完筆只會用佢頂住個尾~
不過我宜家用緊果支無架喎

舊 04-19-03, 05:35 AM   #32
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by DREAMER.bo :

............."
果壇野呀:@_@":
一d用都無~
我教完筆只會用佢頂住個尾~
不過我宜家用緊果支無架喎
未就係教幾多先頂住尾~~:@_@":
出油量次次一樣~~

此篇文章於 05-18-03 07:11 PM 被 kog 編輯。
舊 05-21-03, 05:18 PM   #33
SherMan
God of Gamer

XBox Live GamertagSherMan CM
噴模型油技術問題

好想幫o的模型上色,但係手油真係油極都唔靚

所以想學噴

請問邊支噴槍好+幾錢?

小某用過雙星的手噴油,但係好易會噴到周圍都係...

噴槍有無呢個問題?

同埋油性油定水性油好?

雙星的油係咪無咁大天拿水味?

唔該晒

此篇文章於 05-21-03 07:44 PM 被 SherMan 編輯。
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-03, 05:22 PM   #34
atari
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
Angry

請問邊支噴槍好+幾錢?
>I prefer Badger or Olympus, $800-2000.

小某用過雙星的手噴油,但係好易會噴到周圍都係...
噴槍有無呢個問題?
>有, but not serious as 手噴油.

同埋油性油定水性油好?
>油性.

>all 油 have 天拿水味....
atari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-03, 05:49 PM   #35
SherMan

引用:
Originally posted by atari :
>all 油 have 天拿水味....
但我以前用郡氏的,天拿水味勁到嘔

因為我自己無房噴,要o係廳搞,所以...

雙星o的味會唔會無咁勁? thx~
舊 05-23-03, 06:51 AM   #36
kog
Moderator
リン・ミンメイ

噴筆~~

問:小某用過雙星的手噴油,但係好易會噴到周圍都係...
噴槍有無呢個問題?
答:噴大面積一樣,噴細面積or噴線冇乜....
問:同埋油性油定水性油好?
答:噴油當然油性好....
問:雙星的油係咪無咁大天拿水味?
答:雙星果隻唔係油性油,係琺瑯油,似電油味,可用白電油當開油水用....
問:因為我自己無房噴,要o係廳搞,所以...
答:如果咁樣,一係用水性油,但係覺方面都唔較郡氏油性油好(手油除外)....

舊 05-23-03, 06:06 PM   #37
SherMan

引用:
問:因為我自己無房噴,要o係廳搞,所以...
答:如果咁樣,一係用水性油,但係覺方面都唔較郡氏油性油好(手油除外)....
thx

手油除外...即係點?

噴筆唔係用手油開落去架咩?
舊 05-23-03, 06:10 PM   #38
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by 子龍 :
thx

手油除外...即係點?

噴筆唔係用手油開落去架咩?
我係只油性油係各方面都好過水性油,除佐用筆油~~
*...水性油(會"痴"手)

此篇文章於 05-23-03 06:14 PM 被 kog 編輯。
舊 05-23-03, 06:11 PM   #39
SherMan

頂番個舊topic,麻煩大家講o下心得~

想問o下水隔係乜?(超級新手)
舊 05-23-03, 10:09 PM   #40
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
雙星油性都係慘線用o架o者....

舊 05-23-03, 10:20 PM   #41
SherMan

引用:
Originally posted by 星界之忍者 :
雙星油性都係慘線用o架o者....
即係主要用郡氏油性來噴?
舊 05-24-03, 11:11 PM   #42
SherMan

好奇問題:噴一o的人o既公仔,係咪都係噴晒肉色,再噴衫?

咁噴完肉色又點就番位,唔噴到o的肉o既部份而又噴得晒件衫!?
舊 05-27-03, 09:21 PM   #43
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
答:雙星果隻唔係油性油,係琺瑯油,似電油味,可用白電油當開油水用....
邊到可以買到白電油,使用時危唔危險?
乜用油都可以慘線,唔係只有慘線筆先做到咩,連噴槍都可以?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-03, 01:13 AM   #44
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

引用:
Originally posted by Terry仔 :

乜用油都可以慘線,唔係只有慘線筆先做到咩,連噴槍都可以?
滲線唔駛用噴槍架:@_@":

舊 05-28-03, 11:17 AM   #45
atari
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
wonder

引用:
Originally posted by 子龍 :
頂番個舊topic,麻煩大家講o下心得~

想問o下水隔係乜?(超級新手)
Filter??? For AirPump???
atari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-04, 02:50 PM   #46
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
我想買噴槍呀,但唔知應該買咩先o岩用

有咩裝備一定要買嫁
槍?槍嘴?氣泵?

同埋有冇牌子分嫁.........

我主要係用黎幫模型上色的
thank you

舊 03-13-04, 02:57 PM   #47
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...category=28111

咁平的

舊 03-13-04, 03:31 PM   #48
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
首先你攪清楚想買噴槍定噴筆先~~~

舊 03-13-04, 10:25 PM   #49
vanhooijdonk
Junior Member

註冊日期: Jan 2004
引用:
Originally posted by Terry仔 :

?
五金舖~當然要小心煙火啦
vanhooijdonk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-04, 10:43 PM   #50
Misaki Taro

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDShSh4A
噴筆係唔係一定要配埋氣泵ga ????

Call of Duty: Modern Warfare 2
PSN: ShSh4A
Misaki Taro 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:20 PM

手機版 | APP版