Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-15-17, 06:44 PM   #1
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
不懂踏單車的人可以去學電單車嗎?

新一年又大一歲,
我想學某D技能
方便將來轉型
有個舊工友叫我試下去學
但本身不懂踏單車
行得通嗎?
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 07:18 PM   #2
Irwin
God of Gamer
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
新一年又大一歲,
我想學某D技能
方便將來轉型
有個舊工友叫我試下去學
但本身不懂踏單車
行得通嗎?

其實重點係要學會用前後兩輪去平衝前進/轉灣吧
停車仍要用腳踏地面

個人睇法係用單車學好平衝先…
鐵馬車身重,翻車唔易的翻起架車,但單車就簡單了…

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 07:30 PM   #3
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
單車 同 電單車係平衡感同重心點方面完全係兩回事................

尤其電單車比油就去同單車要自己踏先有動力個體感係完全唔同

所以不懂踏單車唔會影響學電單車

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 07:51 PM   #4
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
我覺得你的舊工友,一係老點,一係隨口講。
電單車除了送速遞之類,仲有乜用?
而且香港人揸車態度其實唔係幾好,電單車在路上幾危險。
就算諗住將來靠駕駛搵食,都學四輪車,將來可升級的士,巴士,貨櫃車。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 07:58 PM   #5
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 十一月 查看文章
就算諗住將來靠駕駛搵食,都學四輪車,將來可升級的士,巴士,貨櫃車。
職業車黎計得送外賣, 文件速遞都少

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-15-17, 08:10 PM   #6
安安

註冊日期: Jan 2002
速遞唔係綿羊仔咩

其實電單車可以泊咩位?
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 08:36 PM   #7
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 安安 查看文章
速遞唔係綿羊仔咩

其實電單車可以泊咩位?
綿羊仔出車成本平過一般街車, 所以速遞送外賣先會多用綿羊仔

而且電單車有自動波牌

電單車泊行人路法例上好寛鬆, 只要唔妨礙行人泊得四四正正基本上唔會理你

正式泊街位就要泊 "骨位".................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 03-15-17 08:39 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 03-15-17, 09:42 PM   #8
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
作者: 十一月 查看文章
實不相瞞,呀叔是做速遞的
推車仔派集運件&文件,
以派工商舖為主
其實我又不想成世都在推車仔收送件,
但性格關係覺得自己又不適合學習駕駛車輛
而舊工友就建議我試下學考電單車,
考上後將來就算是送外賣也好,速遞文件也好
別的公司的福利薪酬
也總好過呀叔現在待的那間公司......
因為士頭婆絕對是縮骨算爆老L土的人
舊 03-15-17, 09:53 PM   #9
HAKAIDER
neet 人生~~~

電單車送外賣其實都係搵命搏的..........

逐單計送得多人工先叫好d

返而做煤氣公司 / 中電揸電單車抄錶就好d, 但好少請人

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 03-15-17 09:56 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 03-15-17, 10:09 PM   #10
十一月
Game Master

引用:
實不相瞞,呀叔是做速遞的
推車仔派集運件&文件,
以派工商舖為主
其實我又不想成世都在推車仔收送件,
但性格關係覺得自己又不適合學習駕駛車輛
而舊工友就建議我試下學考電單車,
考上後將來就算是送外賣也好,速遞文件也好
別的公司的福利薪酬
也總好過呀叔現在待的那間公司......
因為士頭婆絕對是縮骨算爆老L土的人
每個人的資質唔同,就算我覺得電單車牌好易考,都唔等如人人都覺得易。
假如你唔安於現狀的話,除非你轉行,否則唯一出路就係去學。
唔想冒險的話,就唔好諗咁多,免煩惱。
不過如果我係你,我就寧願轉行都唔想做駕駛電單車的工作。我認我怕死
舊 03-16-17, 08:55 AM   #11
如月釋臣
狡朱~~~~

現在好像有3輪電單車......
舊 03-16-17, 09:25 AM   #12
十一月
Game Master

有句說話「汽車係鐵包皮,電單車係皮包鐵」
就算你自己會唔會反車,但人地會炒埋來你度。
就呢一點來說,揸貨櫃車(你自己)是最安全的。
舊 03-16-17, 09:57 AM   #13
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
真心想揸2轆的話
首先買齊防護套裝

車種上技術甩P後至慢慢諗

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-17, 10:01 AM   #14
Tano
嫑憅

引用:
作者: 安安 查看文章
速遞唔係綿羊仔咩

其實電單車可以泊咩位?
街車款後轆兩側有貨架港島見唔少

反而3轆泊位早排FB群日經式炎上

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 03-16-17, 10:12 AM   #15
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
現在好像有3輪電單車......
3輪電單車都係計電單車牌,因為電單車牌全名係「電單車及機動三輪車駕駛執照」
算叫做機動三輪車了

但考試比唔比用黎考又係另一回事.....
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-17, 09:39 AM   #16
如月釋臣
狡朱~~~~

3輪車應該比一般電單車貴?
舊 03-18-17, 10:09 AM   #17
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
揸得3輪不如揸4輪

http://www.ibike.com.hk/01_bike_repo...4d_ride/4d.htm

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-17, 03:02 PM   #18
Tano
嫑憅

引用:
一般係指乜
二手"啡檸"平過羊都見

香港3輪大多數同羊差不多(排氣同馬力)

反而最明顯法律上(暫時)冇硬性規定帶頭盔

有款有頂幾過癮
大風行高速/橋時有如陸上風帆

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 03-18-17, 04:00 PM   #19
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
3輪車 = 綿羊仔, 兩者都係自動波比油就去

至於幾錢部視乎規格

煤氣公司用緊果款3輪車一手價近$7 萬

http://www.ibike.com.hk/01_bike_repo...rban/300yb.htm

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-18-17, 04:05 PM   #20
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: Tano 查看文章
有款有頂幾過癮
大風行高速/橋時有如陸上風帆
寳馬當年果部前一後二輪?

硬頂仲要有雨孛超正, 不過車價仲正

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-18-17, 08:43 PM   #21
Tano
嫑憅

如樓主泊街就唔好買太貴/新車

搬車廚/文雀總有幾個係左近

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 03-19-17, 10:33 AM   #22
Tano
嫑憅

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
3輪車 = 綿羊仔, 兩者都係自動波比油就去

至於幾錢部視乎規格
都唔一定係羊
不過最入門都近1,000cc

香港原來都唔小行緊街

http://www.loisellesports.com/brp-ca...r-touring.html

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

論壇跳轉

現在的時間是 02:57 AM

手機版 | APP版