Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-14-18, 03:52 PM   #151
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
益埋中國?益左中國 d 乜野丫睇過?
由手機版發出
以後認侵侵係老豆,厲害了就唔駛養佢啦,又贏
由手機版發出
J+1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 09:20 PM   #152
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
侵侵表示 我叫日本同南韓同中國養佢丫嘛 關我咩事

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 10:24 PM   #153
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
揸車時諗左陣...

如北韓真係放棄核武, 同時進行類似中國 80 年代既改革開放, 成為另一個世界工廠, 中國血汗工廠現時剩餘既外國公司訂單, 會進一步轉移去北韓, 中國會更加唔穩定.

情況就會同當年美國拉攏中國圍堵蘇聯 exactly 一樣. 當時既結局就係蘇聯瓦解, 呢次就到中國瓦解.

歷史係會重複.

唔同既係, 根據聯合聲明美國會保障北韓安全, 一係直接駐軍, or 有乜事自衛隊/駐日韓美軍介入 (當然駐韓美軍會易同快 d 處理到).

This imply 北韓呢個新世界工廠係可受控制既, 避免日後步上太空強國既後路 (64, 同之後大家見到既一切).

分別係, 蘇聯既時代仲有入侵阿富汗去擴張同埋練下兵. e+ 中國無能力發動實際既戰爭, 改用一帶一路侵略, 但呢條路亦都會隨住審查何志平而受阻, 睇怕亦玩唔到幾耐.

中國無左北韓呢隻狗, 如唔想步蘇聯後塵, 最後就得一個聖帝可以投靠.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 10:42 PM   #154
david
The One

註冊日期: Mar 2002
TRUMP係生意人,無長遠利益O既O野正常係唔會勞師動眾去做,唔係班ALT-LEFT一味得把口成班拍丸HIGH曬咁發癲喪插但就乜Q都做唔到。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 10:57 PM   #155
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

睇到呢度我自己都跌眼鏡,
一直以來只係見美朝兩國都係針鋒相對,
自針針上台之後佢地嘅咀炮戰就更加越演越烈,
金仔話要炸關島咩, 針針就楊言會徹底催毁北韓,
真係估唔到依家竟然可以來一個金針會,
或者針針真係已經有滿肚密圈我地呢啲局外人真係唔知...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 11:21 PM   #156
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
由始至終你只需要將侵侵係一個商家佬看待就咩事都解得通

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 11:36 PM   #157
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

得,最簡單。

中國呢間廠 d 野太貴兼且唔多聽話,接多左訂單就起度阿之阿左,搞我 d fd,又偷埋我 d 技術,仲話想同我爭霸主寶座?

同我搵過間平 d 又聽話既。
由手機版發出

此篇文章於 06-15-18 06:52 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-15-18, 12:40 AM   #158
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Super Bus 查看文章
我覺得侵侵就係呢一點最勝過obama呢類左膠總統
只有侵侵呢類肯強硬既人先可以逼金仔(或者應該話比個好既藉口)去行上談判呢一步
你咁紳士咁淨係隔著個海吠,佢又交下戲就有人送錢比佢駛,佢點解要談判?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-18, 07:59 AM   #159
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
Putin invites North Korea's Kim Jong Un to visit Russia in September

Russian President Vladimir Putin asked North Korean official Kim Yong Nam at their meeting on Thursday to pass an invitation to visit Russia in September to North Korean leader Kim Jong Un.

https://www.cnbc.com/2018/06/14/puti...to-russia.html
細佬,我地一齊飛甩個仲玩緊馬烈毛既鄉下顛佬咯,你話好唔好?
由手機版發出

此篇文章於 06-15-18 08:03 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-15-18, 11:06 AM   #160
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我覺得侵侵就係呢一點最勝過obama呢類左膠總統
只有侵侵呢類肯強硬既人先可以逼金仔(或者應該話比個好既藉口)去行上談判呢一步
你咁紳士咁淨係隔著個海吠,佢又交下戲就有人送錢比佢駛,佢點解要談判?
覺得侵侵同金仔真係要攞和平獎
一大班人玩咗咁多年都係咁,侵侵同金金一上都變格局
的確思想同泊碼頭是兩回事,邊個對自己好就親邊個
馬後砲咁講,金金上台就清晒班老臣,依家會更有講判能力

當然歷史係有提到,神人變魔王是很簡單。

舊 06-15-18, 12:52 PM   #161
david
The One

引用:
作者: Super Bus 查看文章
其實都唔難理解,呢個世界無永遠O既敵人,可以有機互利互惠,仲可以對付同削弱共同敵人支共,何樂而不為?

班ALT-LEFT廢渣一直都做唔到O既O野﹐今次俾TRUMP一O野搞掂,班友可以做咩呢又?咪繼續做最拿手O既憑空抽插囉,實務呢O的OVERATED O既O野ALT-LEFT班尊貴東東係唔會做O既。

---
舊 06-15-18, 02:23 PM   #162
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
一日未拆晒,在下真係唔敢下定論。
時間表,停制先定無核都好似冇咩共識。

美帝可以撤走就當然係慳水慳力,不過支援北韓就掟晒俾韓日搞就好怪。
韓都仲話,日經濟好似只係平穩。
陣間佢地全部加入一戴一露,大土共共榮圈即刻就完成…

此篇文章於 06-15-18 02:25 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-18, 03:08 PM   #163
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我相信美國會留意住唔比中共r倒著數既
近年美國都意識到中共威脅美國國內都對要壓制中共有共識
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-18, 11:15 PM   #164
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
唔覺得金金最大既敵人係美帝

金金應該一早想轉校,
不過睇見克里米亞事件,
唔敢輕舉妄動而已。

依家有蛋蛋在手,咪做場大龍鳳轉校囉

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-18, 11:30 PM   #165
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-18, 11:39 PM   #166
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
唔覺得金金最大既敵人係美帝

金金應該一早想轉校,
不過睇見克里米亞事件,
唔敢輕舉妄動而已。

依家有蛋蛋在手,咪做場大龍鳳轉校囉
金金係狂核試結果炸到板塊,因為佢要秘密核試所以要自己掘地道試,你睇下之前幾個月咁多個火山重爆先,我諗下個可能係富士山

如果唔係佢肯定繼續玩嘢

今年乜都有可能,因為今年係戊戌年

舊 06-16-18, 01:05 AM   #167
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
侵侵即時加中國稅,計到超盡

不過最勁真係金仔,堅係呃晒全世界

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-18, 12:12 PM   #168
Terry仔

我睇法係,上次侵侵話改期,其實金仔真係好X驚
知道扭屎忽扭過咗隆,所以即刻搵人同老美傾數
哩一下就俾美國佬摸清你個底
侵侵亦都明示,你個肥仔唔好再聽咁習總講野,聽完又真係照做。

以依家個牌面睇,贏家係侵侵,第二係肥仔
強國輸幾多,依家估唔到
要睇佢下一張關税清單,不過相信無乜驚喜
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-18, 12:59 PM   #169
david
The One

一歹一賂應該會因為何志平單O野全盤GG,想全身而退O既應該會趁未出事前同支共割席,段估TRUMP未來會鼓勵美廠搬去北泡,加支那稅係佢其中一步棋。

換轉係班ALT-LEFT而家應該仲係嘴炮緊。

---
舊 06-16-18, 06:26 PM   #170
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Terry仔 查看文章
我睇法係,上次侵侵話改期,其實金仔真係好X驚
知道扭屎忽扭過咗隆,所以即刻搵人同老美傾數
哩一下就俾美國佬摸清你個底
侵侵亦都明示,你個肥仔唔好再聽咁習總講野,聽完又真係照做。

以依家個牌面睇,贏家係侵侵,第二係肥仔
強國輸幾多,依家估唔到
要睇佢下一張關税清單,不過相信無乜驚喜
咩改期姐,呢封根本係恐嚇信黎。

由手機版發出
舊 06-16-18, 08:14 PM   #171
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
The big winner of the Trump-Kim summit? China.
China got exactly what it wanted from Trump at the North Korea summit.

BEIJING — The concessions President Trump floated during his historic summit with North Korean leader Kim Jong Un are drawing growing criticism from members of Trump’s own party, who argue that Trump gave up too much during the talks.

Chinese officials, by contrast, couldn’t be happier with Trump’s pledge to halt joint military exercises with South Korea and eventually withdraw the 28,500 American troops stationed there.

“We have always believed that the use of force, or the threat of the use of force, is not a good thing,” Yu Dunhai, a counselor in China’s foreign ministry, told me during a roundtable with a small group of reporters here.

Yu said that the Singapore summit itself — and the fact that the US and North Korea have committed to holding ongoing talks — meant that Washington didn’t need to keep troops in South Korea much longer.

https://www.vox.com/world/2018/6/13/...ilitary-drills
中國或成最大贏家(英文版)

據講係董建華打手寫既
舊 06-17-18, 10:03 AM   #172
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

「中國成最大贏家」?美媒被爆收北京錢寫新聞

美國知名新聞網站Vox,被爆收取北京政府支持的組織資金,撰寫軟性新聞文章。最近Vox外電編輯Yochi Dreazen發表一篇新聞,標題為「川金會的最大贏家?中國」(The big winner of the Trump-Kim summit?China)。但仔細一看,在文章底部,特別註明了它是由「中美交流基金會」所資助。

文章底部寫下註解:「本篇報導是由中美交流基金會(CUSEF)資助,這是一間總部在香港的私人資助非營利機構,致力於『促使中美兩國的政策制定者、商界領袖、學者、智庫、文化界及教育工作者,進行開放且有建設性的交流』。」這個介紹跟中美交流基金會網站的英文介紹用語如出一轍。

「中美交流基金會」是中國政府支持的組織,在海外宣傳中國。這則「置入新聞」率先由《華爾街日報》專欄作家Josh Rogin發現。Rogin在推特上質問Vox:「你知道CUSEF由中國共產黨內具影響力的一名高級官員當主席,對吧?他就是董建華,CUSEF的主席是中國全國政協副主席,(全國政協)與在海外推動黨目標的統戰部有關。」

目前美國國會議員致力打擊,中國利用美國媒體作為政治宣傳,也因此Vox跟中美交流基金會的關係備受關注。美國參議院2018年度國防授權法案中,特別提到「中國正透過影響美國媒體、文化機構、商家、學術和政策社群,對自身安全、軍事政策等目標更加有利」。近月,中美交流基金會也因為被指滲透德州大學奧斯汀分校,被美國國會所盯上。(北美中心 /綜合外電報導)

https://tw.news.appledaily.com/new/r...80615/1374017/
由手機版發出
舊 06-17-18, 05:14 PM   #173
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
【中美貿易戰】王晨率團訪美 講述中方原則立場

中國官方新華社報道,中共中央政治局委員兼全國人大常委會副委員長王晨,結束訪問加拿大的行程後,再於上周三(13日)至上周六率領全國人大代表團應邀訪問美國。

報道指出,王晨分別會見副國務卿沙利文及眾議院議長瑞安等議會領袖或議員。王晨的行程將與美國副國務卿沙利文(John Sullivan)及眾議院議長瑞安(Paul Ryan)等議會領袖或議員。王晨在會面期間,闡明中方對經貿、知識產權等問題的原則立場,希望美方從戰略和全局,高度看待中美關係,妥善處理敏感問題和分歧。

美方則表示,美重視發展對華關係,願與中方加強交流,增進了解與合作。

新華社
派李鴻章求和 :
由手機版發出
舊 06-21-18, 09:45 AM   #174
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

金正男表示: 一家人最緊要齊齊整整

引用:
【習近平與金正恩再度會面】

中國國家主席習近平與金正恩,周三在釣魚台國賓館再見面。

習近平強調,金正恩100天內三度訪華會晤,共同開創了中朝高層交往的新歷史,高興看到中朝雙方達成的重要共識,正逐步落實,相信在雙方共同努力下,朝鮮半島和東北亞地區,一定會迎來和平、穩定、發展、繁榮的美好前景。

金正恩指朝中像一家人親密友好、相互幫助,將同中國一道竭盡全力,把朝中關係提升到新高度,為維護世界和地區和平穩定發揮應有作用。

#習金又再會
#像家人親密友好
#相親相愛
#有線中國組

此篇文章於 06-21-18 09:55 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-03-19, 07:57 PM   #175
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
聯合國報告稱北韓農作物失收 約千萬人糧食短缺
香港電台-國際

聯合國一份調查報告說,北韓去年農作物失收,糧食總產量降至10年最低,只約490萬噸,估計全國有約1千萬人正受到嚴重糧食短缺威脅。

北韓平均糧食配額,從去年的每人每天380克降至今年的300克,預計7至9月將更少,糧食配額下降,直接影響兒童、孕婦同需要餵哺母乳婦女的健康。

這份由糧農組織和世界糧食計劃署撰寫的報告表示,洪澇災害以及農業燃料、化肥、機械不足等,令去年出產大幅下跌,估計北韓需要136萬噸糧食。

兩個機構呼籲國際社會伸出援手,否則將有數百萬人面臨饑荒。
TRUMP:(.......機會來啦)
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:41 PM

手機版 | APP版