Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-25-12, 01:01 AM   #51
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
你地就好啦,咁so既機.....
我用PC cap果部成5,6年耐
Mac好少少 08年機

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-12, 12:27 PM   #52
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
估計係包裝運輸嘅問題,自己小心輕輕力扶返正佢就ok。
成千幾蚊張Sound Card真係唔敢自己輕輕力扶返正佢,
所以咪問下大家照理我(未過7日)係咪可以去買個到換番張冇咁鈄嘅Sound Card呢

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 03-25-12 12:29 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-12, 12:49 PM   #53
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
你地就好啦,咁so既機.....
我用PC cap果部成5,6年耐
Mac好少少 08年機
其實我依家都係借住姑媽部手提用喳!!!(由09年去參加TGS前夕借到依家)
對上一次自己屋企人(即係阿爸)比錢砌嘅枱機都已經係06年嘅事啦!!!(途中壞過2、3次都係自己銀荷包救)
所以今年一過完新年,就想砌部自己機,還番比人。

p.s.:需然我覺得我姑媽部手提好似係比人搵笨,(因為佢屋企冇得上網,上過佢屋企check機,
比隻手指我叫我開game,結果得個幾隻小遊戲,又同我講話人地朋友同佢一齊買,點解人地得,
佢唔得,又唔去問佢個朋友,搵我幫佢搞,都心諗比人搵笨啦!!!)
但我做人係有借有還o架!!!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 03-25-12 12:52 PM 被 mrk 編輯。
舊 03-25-12, 01:02 PM   #54
mrk

引用:
作者: 奧拉 查看文章
我張Capture卡3月初買、同你一樣990$
火牛用SilverStone 600W、SSDX1+HDDX3食得幾十W、
主要係因為我粒CPU都幾大食又超頻先用600W牛(仲有一堆Cooler.....)
Motherboard :Gigabyte X58 chipset , GA-EX58-UD5
5條PCI-E 插槽 / 2條PCI 插槽
PCI-E X16=2
PCI-E X8=1
PCI-E X4=1
PCI-E X1=1
Display Card一條X16、Capture Card一條X16, Lan Card一條X8(條PCI-E X1俾底板個散熱頂住插唔到、搞到Lan Card一定要插X8)
PCI 一條 for SoundCard
咁你張capture card應該係高登地下匯X買啦!!!(其實我買完之後,先發現隔離同層重有間買緊$970)
咁你個機箱咪好大???(插成2張底板喎)

p.s.:唔明你砌部咁pro嘅腦可以做到o的嘢呢???(唔通你做IT o架)
同埋我發覺我地越黎越離題啦!!!版主會唔會對我開刀o架

此篇文章於 03-25-12 01:06 PM 被 mrk 編輯。
舊 03-25-12, 01:29 PM   #55
孫雲
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDDelPieroTang
XBox Live Gamertagdelpierotang
岩岩SEARCH到呢張卡
http://www.amazon.com/AVERMEDIA-Broa...652065&sr=1-15
可以錄到1080P
但佢講明唔寄美國以外
有無師兄見過香港有
或許搵到有其實可以CAPTURE到1080P既HDMI CAPTURE卡賣

同埋搭單問
其實我都想買張CAPTURE卡
但想CAPTURE埋廳果D機頂盒(now同cable)
又唔想拉線入房
有無師兄用過呢隻無線既HDMI接收器
http://www.i-bt.com.tw/IBT-1222.html
孫雲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-12, 04:34 PM   #56
mrk

引用:
作者: 孫雲 查看文章
http://www.amazon.com/AVERMEDIA-Broa...652065&sr=1-15
可以錄到1080P
但佢講明唔寄美國以外
有無師兄見過香港有
或許搵到有其實可以CAPTURE到1080P既HDMI CAPTURE卡賣
呢張卡高登地下有2間舖有現貨,一間係匯X(買緊$1450),
另一間係隔離轉灣個間($12XX)[唔記得叫咩名,總知就係大舖,佢門口有一面係買RAM卡、HD、記憶卡]
同埋請問你capture咩機呀???(如果係PS3就好似要行色差capture,但佢個色差input轉插就偏偏係轉去VGA個面,
相反我買個張卡個色差轉插就係轉去HDMI個面,所以我最後就買張平o的個張卡)

P.S.:另一間你要仔細o的搵,因為佢放係其他capture卡後面,
同埋個間重有張好似係AVerMedia牌capture卡$2200應該都capture到1080p。(個張對自己o離講太貴啦,唔考慮)

引用:
同埋搭單問
其實我都想買張CAPTURE卡
但想CAPTURE埋廳果D機頂盒(now同cable)
又唔想拉線入房
有無師兄用過呢隻無線既HDMI接收器
http://www.i-bt.com.tw/IBT-1222.html
冇開過,幫唔到你。

此篇文章於 03-25-12 05:04 PM 被 mrk 編輯。
舊 03-25-12, 05:02 PM   #57
mrk

引用:
作者: recca 查看文章
Hope this can help you.

http://www.mustardseed.co.jp/product...ry/hd_pvr.html

USB接続でハイビジョン録画。ノートPCでも快適なハードウェアエンコード方式、1080iのHD映像をキャプチャできます。
  • USBで簡単に接続できます。
  • 圧縮率に優れたH.264形式で録画。HD映像をそのままDVD1枚に収めることも可能です。
  • ハードウェアエンコードだからコマ落ちの少ない安定した録画が可能。
  • 付属ソフト一本で録画から編集、ディスク書き込み、携帯機器用フォーマットへの変換も可能。
  • コンポーネントスルー出力搭載。ゲームの録画も遅延を気にせず操作できます。

呢件嘢高登地庫得1間有現貨($1980),
一來冇HDMI input,二來如果買左,就唔夠錢買張靚sound card,所以唔考慮!!!

舊 03-25-12, 05:56 PM   #58
孫雲

XBox Live Gamertagdelpierotang
引用:
作者: mrk 查看文章
呢張卡高登地下有2間舖有現貨,一間係匯X(買緊$1450),
另一間係隔離轉灣個間($12XX)[唔記得叫咩名,總知就係大舖,佢門口有一面係買RAM卡、HD、記憶卡]
同埋請問你capture咩機呀???(如果係PS3就好似要行色差capture,但佢個色差input轉插就偏偏係轉去VGA個面,
相反我買個張卡個色差轉插就係轉去HDMI個面,所以我最後就買張平o的個張卡)

我諗住當錄影機咁錄NOW同CABLE
有時順便開下台打下PS3同XBOX360咁啦

因為D機頂盒係廳
所以仲要買個hdmi wireless 接收器
舊 03-25-12, 07:47 PM   #59
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
可以錄到1080P
但佢講明唔寄美國以外
有無師兄見過香港有
入到60格,錄到得30格.....
而且依家有幾可D game有1080P.....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-12, 07:57 PM   #60
奧拉
寄生在GAF的奧拉

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDaura123jp
XBox Live GamertagLainhk
引用:
咁你張capture card應該係高登地下匯X買啦!!!(其實我買完之後,先發現隔離同層重有間買緊$970)
咁你個機箱咪好大???(插成2張底板喎)

p.s.:唔明你砌部咁pro嘅腦可以做到o的嘢呢???(唔通你做IT o架)
同埋我發覺我地越黎越離題啦!!!版主會唔會對我開刀o架
我張咭係旺電Jum?o買
得一塊底板,x58係塊底板晶片組名稱
因為當時我係想學玩轉片/VM,我當時係由p4 2.4跳上去corei7,感覺完全係天與地既分別

關於capture用既software除咗原廠Avermedia center之外有咩好介紹?
用Debut capture 認到張capture card但係色差出唔到畫面(之前有discount買黎玩capture pc game用)

此篇文章於 03-25-12 08:04 PM 被 奧拉 編輯。
奧拉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-12, 08:06 PM   #61
孫雲

引用:
我諗都係係廳買部外置既錄影機錄方便同經濟D
雖然結果唔可以係房睇波
http://global.pchome.com.tw/DMAA3P-A60963907
係台灣買個價都唔算貴
唔知香港有無得買
舊 03-26-12, 05:54 AM   #62
mrk

引用:
我諗都係係廳買部外置既錄影機錄方便同經濟D
雖然結果唔可以係房睇波
http://global.pchome.com.tw/DMAA3P-A60963907
係台灣買個價都唔算貴
唔知香港有無得買
高登地下匯X買緊$1270,同層有間同佢買緊差唔多價!!!(我今日下午會去多次高登到時再幫你睇睇幾錢)

P.S.:不過要自備1個2.5"HD先至用得!!!

此篇文章於 03-26-12 06:04 AM 被 mrk 編輯。
舊 03-26-12, 06:09 AM   #63
mrk

引用:
我諗住當錄影機咁錄NOW同CABLE
有時順便開下台打下PS3同XBOX360咁啦
但係nowTV同iCable個解碼器,我記得好似冇色差出個喎???

舊 03-26-12, 06:21 AM   #64
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
"Capturing HD content with HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) is not supported"
即係HDMI capture唔support PS3。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-12, 09:07 AM   #65
孫雲

引用:
但係nowTV同iCable個解碼器,我記得好似冇色差出個喎???
有HDMI,色差,composite三樣都有
色差入果部貪佢可以做埋錄錄定可以FILE直接放電腦

但其實點先知部機用HDMI CAPTURE卡會CAP唔到
如果NOW用HDMI錄會唔會錄唔到
舊 03-26-12, 01:37 PM   #66
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
有HDMI,色差,composite三樣都有
色差入果部貪佢可以做埋錄錄定可以FILE直接放電腦

但其實點先知部機用HDMI CAPTURE卡會CAP唔到
如果NOW用HDMI錄會唔會錄唔到
其實有D詭異
360有HDMI但冇HDCP,咁可以諗成佢只係改咗輸出,冇改到係咪用HDMI標準格式
如果NOW呢件嘢可以錄到,咁就升價百倍了

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
"Capturing HD content with HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) is not supported"
即係HDMI capture唔support PS3。
呢個要睇你點定義HDMI CAP,例如用AVERMEDIA既嘢就可以係電腦上輸出畫面,然後再用FRAP之類做SCREEN CAP
咁算不算叫做HDMI CAP呢……
呢種做法我試過,而且更可以做到720P/60FPS/4:4:4(12BIT色階)/2.0ch(冇5.1輸入嘛)……

此篇文章於 03-26-12 01:42 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-12, 01:46 AM   #67
mrk

wink

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
呢個要睇你點定義HDMI CAP,例如用AVERMEDIA既嘢就可以係電腦上輸出畫面,然後再用FRAP之類做SCREEN CAP
咁算不算叫做HDMI CAP呢……
呢種做法我試過,而且更可以做到720P/60FPS/4:4:4(12BIT色階)/2.0ch(冇5.1輸入嘛)……
請問4:4:4(12BIT色階)係咩呢

舊 03-27-12, 08:20 AM   #68
RPG之鬼

詳細呢度
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%89%...8A%BD%E6%A0%B7

簡單來說就是以前因為技術問題,為了減少資料流量而出現某種可以有一定畫質,而又能大量減低資料傳送量的方法
依家MP4之類(正式黎講是AVC編碼)是用4:2:0,呢種編碼出來的問題是會較暗同較灰,所以先前先會有提到要係轉片時要做0-255與16-235色階的轉換
而4:4:4就是完全取樣

樓主,幾時整D DEMO睇下呀

此篇文章於 03-27-12 08:44 AM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 03-27-12, 10:39 AM   #69
Syoudou
Insane Gamer
L

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDSyoudouSeigen
引用:
高登地下匯X買緊$1270,同層有間同佢買緊差唔多價!!!(我今日下午會去多次高登到時再幫你睇睇幾錢)

P.S.:不過要自備1個2.5"HD先至用得!!!
我買左C027 及 C281兩款(買左無幾個月竟然出左C283 = =,需然唔知有咩分別),C027想錄得好要部腦好高性能,我部腦Q6600 2.4hz, 4G ddr2, 650w, 7200 hdd, nvidia 8800gt,以1920 x 1080 mp4 .h264錄GT5,幾秒一frame...所以覺得部腦砌唔過七八k都唔好買裝入型的錄影咭...

用C281就錄到無問題,同埋真係方便一按就可,係錄出黎一定無咁好,錄快速畫面時(高達EXVS)會有橫間出現,錄得1080i一定追求畫質,所以你一定睇得出,另外1080i錄出黎file很大。
聲畫同步,基本的都ok,也不要追求太多了。
Syoudou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-12, 12:56 PM   #70
孫雲

引用:
作者: Syoudou 查看文章
我買左C027 及 C281兩款(買左無幾個月竟然出左C283 = =,需然唔知有咩分別),C027想錄得好要部腦好高性能,我部腦Q6600 2.4hz, 4G ddr2, 650w, 7200 hdd, nvidia 8800gt,以1920 x 1080 mp4 .h264錄GT5,幾秒一frame...所以覺得部腦砌唔過七八k都唔好買裝入型的錄影咭...

用C281就錄到無問題,同埋真係方便一按就可,係錄出黎一定無咁好,錄快速畫面時(高達EXVS)會有橫間出現,錄得1080i一定追求畫質,所以你一定睇得出,另外1080i錄出黎file很大。
聲畫同步,基本的都ok,也不要追求太多了。
好似係有得預錄
亦都係我最需要既野
其實市面上有部MTV7000D可以有兩個HDMI入錄晒
不過實在太貴買唔起
而且好似又唔可以FILE直入電腦
所以呢部C283就FIT晒
舊 03-27-12, 02:45 PM   #71
mrk

琴日番去高登換過塊Sound Card,
店員叫我上樓去試card,唔得先換新,
結果佢地幫我扶番正o的電容,
試過左20分鍾之後,
先發現佢地自己工場機個底板PCI插壞左,(咁都得)
結果試到冇壞冇得換,
最後再係高登搵多塊行PCI有光纖output有dts,dd解碼嘅sound card($700)[RAZER barracuda ac-1](話到明冇保養,成個高登最後一塊)

同埋今朝終於抽到時間,先將o的舊內置carder,舊dvd rom搬過去,再插番張新RAZER sound card,開機試,
點知個新底板冇IDE插dvd-rom,不過好彩我有IDE to USB2.0轉插用住先。

p.s.:RPG之鬼兄你預我最快後日有Capture demo睇啦!!!(我想試左張sound card先)

此篇文章於 03-27-12 03:03 PM 被 mrk 編輯。
舊 03-27-12, 05:32 PM   #72
Syoudou
L

引用:
好似係有得預錄
亦都係我最需要既野
其實市面上有部MTV7000D可以有兩個HDMI入錄晒
不過實在太貴買唔起
而且好似又唔可以FILE直入電腦
所以呢部C283就FIT晒
另外要提提C271過唔到HDCP的= =
它只有HDMI輸入(雖然有送轉換線),但佢定位想點= =
舊 03-29-12, 04:09 PM   #73
mrk

講下情況比各位先:
琴日又出左SSP鴨街,(最近特別多假放)
入左個Belfan牌4入2出HDMI matrix switch($500),
加多2條1.4 HDMI Cable(audioquest牌PEARL 2m長$390 及 SMOOTH DIGITAL 1.5m長$100),
到依家為止終於都入齊曬嘢,玩到雙mon啦!!!(TV方面上年一早已經入多左個三星22吋LED TV for 新枱機,打機就32吋SONY LCD TV)

P.S.:現在欠個Youtube Acc.及駁線中...

此篇文章於 03-29-12 04:54 PM 被 mrk 編輯。
舊 03-29-12, 05:44 PM   #74
RPG之鬼

引用:
講下情況比各位先:
入左個Belfan牌4入2出HDMI matrix switch($500),
加多2條1.4 HDMI Cable(audioquest牌PEARL 2m長$390 及 SMOOTH DIGITAL 1.5m長$100),
到依家為止終於都入齊曬嘢,玩到雙mon啦!!!(TV方面上年一早已經入多左個三星22吋LED TV for 新枱機,打機就32吋SONY LCD TV)

線方面基本上幾十至幾百都差唔多
當然仍然是影音玩家話

放段DEMO先
呢段係配上HDMI既XBOX 360,CAP CARD係AVerTV Capture HD,經AMARECTV錄
由於果陣時唔識嘢,所以揀咗LV5.1、60FPS,但其實4.1、30FPS已足夠
http://www.youtube.com/watch?v=SyLDEc5bTLQ
留意,睇IN GAME畫面會比較睇得出畫質,而MOVIE部份因為360天生問題,所以唔好理會較好

此篇文章於 03-29-12 05:52 PM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 03-29-12, 06:20 PM   #75
Syoudou
L

引用:
講下情況比各位先:

LG DM92 1mm邊框,雙mon一流~~

論壇跳轉

現在的時間是 11:30 AM

手機版 | APP版