Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-27-15, 07:31 PM   #651
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
應該佢係想講選舉vote 哂型建制派走
其實還有就是運用本身是建築界成員(公司)的身份去作出改善制度的建議等等

預想回答:唔到建築界出聲,你係唔係想搞到個制度亂哂好似大陸咁?

Btw我是反對由政府賠償的,因為重點錯,當一拉到錢上去的話整個事件就會變得和大陸一樣
或者像某些傳媒報導新界被收地的人一樣,令人覺得大家都只是為了錢
整個社會風氣就真的會大陸化
最好的賠償是懲罰中建,並由政府承諾今後不得由中建承辦香港任何工程
已動工的工程要找別的公司接手

預想回答:太理想了,不要發夢

舊 07-27-15, 07:44 PM   #652
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: knight-philip 查看文章
其實還有就是運用本身是建築界成員(公司)的身份去作出改善制度的建議等等

預想回答:唔到建築界出聲,你係唔係想搞到個制度亂哂好似大陸咁?

Btw我是反對由政府賠償的,因為重點錯,當一拉到錢上去的話整個事件就會變得和大陸一樣
或者像某些傳媒報導新界被收地的人一樣,令人覺得大家都只是為了錢
整個社會風氣就真的會大陸化
最好的賠償是懲罰中建,並由政府承諾今後不得由中建承辦香港任何工程
已動工的工程要找別的公司接手

預想回答:太理想了,不要發夢
1. 我唔係做老細,只係打工,其他幾個會員應該都係打工,打工仔你想點用公司名義出聲.敲老細房門叫老細寫信去嘈咁樣?你緊係未訓醒啦

2. 其他野,你去拉隊示威抗議,表達意見都係一樣,或者你搵長毛幫手囉,但要你自己帶頭去做,ok?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 07:56 PM   #653
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
真係咁緊急仲咁得閒響度淨UP咩
同埋呢單野根本無話燒唔燒到自己
只不過係有兩類人
一早訓醒左 & 未訓醒俾人叫醒
前者好理性同你分析點解出現呢種情況
後者因為一直發緊夢,俾人搞醒之後當然異常緊張

呢期最搞笑都係驗智商
以後生仔生得蠢又有得入政府數?
咁如果家下覺得自己蠢可唔可以追討返?
咁又冇話瞓唔瞓醒既,冇機會接著果行唔爆單野出黎既真係呢世都未必會知。
問題只係差在正論係咪真係可以喺行業內通行…
業界係必然向COST低頭,特別係香港/中國人,可能係因為咁大國掘出之後,歐美D REGULATION更新得密下…

舊 07-27-15, 08:08 PM   #654
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁又冇話瞓唔瞓醒既,冇機會接著果行唔爆單野出黎既真係呢世都未必會知。
問題只係差在正論係咪真係可以喺行業內通行…
業界係必然向COST低頭,特別係香港/中國人,可能係因為咁大國掘出之後,歐美D REGULATION更新得密下…
即係...想改變世界係要自己行動而唔係去指責人唔行動
一味吹水同怪責人唔去行動既,同聖人有咩分別?
紙上談兵係人都得啦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 08:48 PM   #655
神人ではない!新人だ

引用:
作者: HM 查看文章
即係...想改變世界係要自己行動而唔係去指責人唔行動
一味吹水同怪責人唔去行動既,同聖人有咩分別?
紙上談兵係人都得啦
基本上冇。不過實際行內人覺得冇問題,外行人有行動都冇咩意思亦係事實,特別係去專業範圍。
外行人成隊去打死個水喉佬燒埋中建都好,只要業界「如常運作」既,結果大概唔會有大分別…
SO FAR就算有良心技工都唔係個個半澤上身,要業界郁就只有提升REGULATION,不過政府嘛…

結論的確係鉛水冇問題,呢個亦係大眾既答案。

舊 07-28-15, 12:01 AM   #656
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實而家似係咁

好似我地同日本仔做生意,因為完全信任佢,所以有時做完成份project過埋數都未簽約
但係同大陸人做呢,好啦check得有幾緊得幾緊,點知佢地都搵到位入你一鑊

大大們都覺得問題係制度方面,但作為一份子要challenge呢樣唔係話叉就叉,因為好易會破壞原則,即係可能你搞掂大陸人之餘會過左日本仔一棟,整衰埋成個行業咁樣囉

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-15, 12:09 AM   #657
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
基本上冇。不過實際行內人覺得冇問題,外行人有行動都冇咩意思亦係事實,特別係去專業範圍。
外行人成隊去打死個水喉佬燒埋中建都好,只要業界「如常運作」既,結果大概唔會有大分別…
SO FAR就算有良心技工都唔係個個半澤上身,要業界郁就只有提升REGULATION,不過政府嘛…

結論的確係鉛水冇問題,呢個亦係大眾既答案。
呢度邊個行內人有講過無問題?
你同我quoto出黎
我俾24小時時間你
knight-philip都係

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-15, 12:18 AM   #658
神人ではない!新人だ

引用:
作者: T.K. 查看文章
呢度邊個行內人有講過無問題?
你同我quoto出黎
我俾24小時時間你
knight-philip都係
在下點錯相
引用:
水務署驗水個時有收水辦架
重金屬超標一向都知架啦,超少少會當睇唔到
其實真係唔明今次點解講到好大件事咁
SO FAR,在下唔係覺得狀況難以理解,於在下果行都好常見,不過出事就仲要講到好似「我一早就知道啦,係你班外行未瞓醒啫」…在下就真係唔知可以講咩…

此篇文章於 07-28-15 12:26 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-15, 12:40 AM   #659
T.K.
很黃很暴力

ok,我果兩版無睇,但唔好學d人講到做建築明知有事都做落去咁

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 07-28-15, 12:58 AM   #660
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咁其實一般市民的確係如夢初醒咁既狀態既
你諗下朝早食早餐都可以聽到「一定係個水喉佬錯啦,人地咁大間建築同政府唔通屈佢咩!」呢類對白
你就明好多唔係工程界既市民分分鐘連一個建築工程既架構、分工係點都唔知
而且有事爆左,開始想搵責任誰屬、如何先解決鉛水問題既時候
先發現原來建築工程當中既分拆架構咁複雜,原來所謂水喉佬唔係落手落腳做果個,原來水喉用料唔係建築公司決定,原來驗水質唔驗重金屬,原來、原來、原來...etc.
咁當行內既人解釋責任係點分既時候,自然如夢初醒既人會覺得行內人想推卸責任

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-15, 01:12 AM   #661
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁其實一般市民的確係如夢初醒咁既狀態既
你諗下朝早食早餐都可以聽到「一定係個水喉佬錯啦,人地咁大間建築同政府唔通屈佢咩!」呢類對白
你就明好多唔係工程界既市民分分鐘連一個建築工程既架構、分工係點都唔知
而且有事爆左,開始想搵責任誰屬、如何先解決鉛水問題既時候
先發現原來建築工程當中既分拆架構咁複雜,原來所謂水喉佬唔係落手落腳做果個,原來水喉用料唔係建築公司決定,原來驗水質唔驗重金屬,原來、原來、原來...etc.
咁當行內既人解釋責任係點分既時候,自然如夢初醒既人會覺得行內人想推卸責任
SO FAR其實你講既在下覺得唔難理解。
套返落自己份工度根本唔難想像…

舊 07-28-15, 01:13 AM   #662
T.K.
很黃很暴力

某d人覺得罐裝汽水含鉛,餐廳侍應係有好大部份責任

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 07-28-15, 09:24 AM   #663
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
係快達做AE太hea又無咩野學咪轉去做地盆水喉仔學下真係做AE 反正香港少人識水喉

不過而家都係hea :o)
我想轉行
有冇30k一個月?
我仲要有得hea

舊 07-28-15, 10:01 AM   #664
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
作者: killua 查看文章
我想轉行
有冇30k一個月?
我仲要有得hea
2xk仲有得hea
30k以上個D應該好難hea
(hea左9年頹廢水喉畫圖仔)
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-15, 10:04 AM   #665
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
2xk仲有得hea
30k以上個D應該好難hea
(hea左9年頹廢水喉畫圖仔)
原來係大師兄
第日我BS畢業關照下小弟

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-15, 11:28 AM   #666
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
(綜合報道)(星島日報報道)公安部近日破獲一宗製售偽劣電梯案,抓獲十一名嫌犯,查獲百餘部冒牌電梯,市值超過二千二百萬元人民幣。不法分子在佛山設廠組裝電梯,「買家要甚麼品牌就假冒甚麼品牌」,西門子、三星紛紛「中招」,冒牌電梯銷往多個省市的高級酒店、超市、公司,成為「定時炸彈」。嫌犯交代,電梯製造技術簡單,只要將零件買齊即可組裝,質量如何則「全看造假者的良心」。

湖北荊州市一家四星級酒店今年三月裝修完畢,安裝四部客梯的武漢某電梯公司負責人葉某,前往荊州區質監局辦理電梯安裝手續。工作人員審查時懷疑申報資料偽造,於是向廣東東莞西門子電梯公司查詢。對方很快回覆,四部電梯都是假冒的。

荊州市警方十天後將葉某抓獲,並且「順藤摸瓜」,找到不法分子在佛山開設的「聰智電梯配件廠」。鐵皮廠房內燈光昏暗,設備零件雜亂擺放,數十名工人正在生產「東莞西門子電梯」「東莞三星電梯」「柳州富士電梯」等等。

警方調查發現,該工廠並不具備生產電梯的資質,主要是自製電梯轎廂,再採購配件拼裝。買家需要甚麼品牌電梯,工人就「生產」甚麼。工廠帳戶顯示,冒牌電梯不僅銷往湖北,還流入廣東、福建、重慶的高級酒店、超市、公司和住宅小區,案件驚動公安部。

上月,公安部經偵局發起「集群戰役」,鄂閩粵渝四地出動一百二十名警察收網,抓獲十一名嫌犯,查獲冒牌電梯一百餘部,涉案金額二千二百六十萬元人民幣。

「聰智電梯配件廠」負責人吳某向警方供述,電梯的製造技術簡單,只要稍微懂一點組裝技術,在市面上把所需零部件買齊,就可以拼裝,「偽造的電梯質量如何,全看造假者的良心。」他表示,如果買家將價格壓得很低,選材就會差一些,但憑肉眼難以辨別。

吳某續指,電梯市場競爭激烈,中小企往往會為銷量發愁。因此,在冒牌電梯質量「過得去」的情況下,一些企業願意收取三千至五千的授權費用,向其發放產品及格證。他們亦會透過電腦合成等技術仿製及格證、委託書等,普通人難以發現破綻。

「在廣東、江浙一帶,像我們這種拼裝偽造假電梯的很多,如果監管到位了,誰還敢造假?」

強國......

舊 07-29-15, 11:06 PM   #667
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

近期太多爆炸話題,咁快就沉左

今次牛下都出事,老實有無人綜合到幾條出事村既共通點

舊 07-29-15, 11:11 PM   #668
T.K.
很黃很暴力

水源www
屯門良景廿幾年都驗到有事

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 07-29-15, 11:13 PM   #669
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: 小草 查看文章

咪就係新落成O既公屋囉...

舊 07-29-15, 11:17 PM   #670
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:

住附近
葵X唔清楚
共通點聽到唔少鄉音不改的啟晴/新牛下居民

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-15, 11:31 PM   #671
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
水源www
但係又解釋唔到點解有啲樣本無事

引用:
作者: Tano 查看文章
住附近
葵X唔清楚
共通點聽到唔少鄉音不改的啟晴/新牛下居民
果兩條堅係俾新移民的,真係10個都唔知有無一個係香港人

舊 07-29-15, 11:37 PM   #672
T.K.
很黃很暴力

無責任推測
水唔會搞勻晒該日排出量,先會供出黎
咁一段時間上流極度污染隔唔清,一段乾淨d隔清
未有唔同結果
純粹齋吹,不喜勿插

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 07-29-15, 11:41 PM   #673
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
水源www
良景唔清楚,但大埔廣福30幾年都出事
不過有話中招果間係換左水喉無耐

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-15, 11:51 PM   #674
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
但係又解釋唔到點解有啲樣本無事

果兩條堅係俾新移民的,真係10個都唔知有無一個係香港人
以為寶達至係

舊牛下原區安置都重有真正的老香港
但肯定越來越少

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-15, 07:10 AM   #675
david
The One

6水辦超標 牛下有鉛
主婦:啱啱煲咗湯,唔知飲唔飲好

引用:
【鉛水恐慌】
【本報訊】公屋鉛水風波進一步蔓延,繼九龍灣啟晴邨、葵聯邨二期及榮昌邨後,政府再證實入伙僅3年的牛頭角下邨一期,6個食水樣本含鉛量超標,成為第四條鉛水邨。當中貴顯樓一個住宅單位每公升食水含鉛量達38.4微克,超標近3倍,是政府抽驗水辦中驗出含鉛量最高的單位。房委會公屋食水質量控制問題檢討委員會今日召開首次會議,檢視現時房署的招標機制、挑選承建商及採購物料等程序。

記者:譚靜雯 佘錦洪

房屋署上周決定擴大驗水工作,為2011至2012年落成的12個公共屋邨,抽取食水樣本化驗。運輸及房屋局局長張炳良昨公佈已完成石硤尾邨第五期、牛頭角下邨一期(牛下)及美東邨美仁樓的驗水結果。其中2012年入伙的牛頭角下邨一期,政府抽驗5幢、130個水辦化驗,發現6個食水含鉛量超出世衞標準,每公升食水含鉛量由10.6至38.4微克,超標6%至2.84倍;石硤尾邨及美東邨美仁樓水辦則無超標。民主黨於本月中亦曾在牛下驗出水辦超標。

測出水管焊料含鉛

房屋署署長應耀康稱,超標5個食水樣本分別來自貴亮樓、貴顯樓、貴新樓及貴輝樓的住宅單位,其中貴顯樓一個單位的食水含鉛量最嚴重達38.4微克,超標近3倍,另有1個超標水辦就來自保安員洗手間的水龍頭。

政府化驗所人員快速測試器發現,食水超標的單位,水管焊料含鉛,應耀康說:「快速測試都搵到呢啲單位嘅浴室、廚房等水管焊料含鉛。」張炳良稱會繼續追查「鉛頭」,但目前最大懷疑仍是水管接駁位焊料含鉛。

牛下成為政府驗出的第四條鉛水邨,當局隨即為居民提供樽裝水、流動水箱及設6個街喉,昨晚也派官員到場舉行簡介會,數百居民出席。居於貴亮樓的嚴女士直言好恐怖,並指「啱啱煲咗湯,唔知飲唔飲好」;更擔心鉛水影響9歲女兒健康,盼政府一視同仁為每名兒童驗血。

裝濾水器要等兩月

至於啟晴邨、葵聯邨二期及榮昌邨的跟進工作,應耀康指榮昌邨承建商保華已承諾為居民安裝濾水器,但他稱3個邨的承建商反映,要符合NSF53認證的除鉛濾水器香港供應有限,要向海外供應商直接取貨,需時1至2個月。

應耀康指「要咁長時間唔係咁理想」,會督促總承建商加快進度。

3個屋邨的的臨時供水系統,應耀康指下月底至9月,居民便可使用。至於會否安排受影響居民調遷,他稱驗出食水含鉛的屋邨均在市區,目前公屋供應不充裕,調遷工作有困難。
何不用小米?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:40 AM

手機版 | APP版