Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-17-15, 05:16 PM   #426
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
作者: kimtch 查看文章
如果d樁都有問題既話
真係創造就業機會:0)

可以重新起過
唔到冧樓都唔會理
由手機版發出
FREDDY@o@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 05:17 PM   #427
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
唔到冧樓都唔會理
由手機版發出
冧左係唔洗理
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 05:18 PM   #428
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咁要分番清楚D野既
大家亦應該要問 點解以前識得話鉛水喉有鉛要改用銅喉但驗水辨又唔駛驗重金屬指數先?
呢件事分分鐘由港英時代已經係有問題係度
當然,用既物料有問題係另一個問題,一樣好嚴重
但大家亦應該要正視WSD監察不力呢一點

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 05:38 PM   #429
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: 婠婠 查看文章
6點DEL

-del-
睇黎你完全唔知Housing批物料既程序

舊 07-17-15, 05:41 PM   #430
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
咁係點O既呢?

舊 07-17-15, 05:44 PM   #431
POISON

引用:
作者: kimtch 查看文章
如果d樁都有問題既話
真係創造就業機會:0)

可以重新起過
其實Housing都係蔡一智黎既

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁要分番清楚D野既
大家亦應該要問 點解以前識得話鉛水喉有鉛要改用銅喉但驗水辨又唔駛驗重金屬指數先?
要正視既係驗水間野
每戶都有張水紙,正常情況下WSD質疑唔到間化驗所的

此篇文章於 07-17-15 05:47 PM 被 POISON 編輯。
POISON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 05:46 PM   #432
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
作者: POISON 查看文章
睇黎你完全唔知Housing批物料既程序
中國特色需要程序?
由手機版發出
FREDDY@o@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 05:57 PM   #433
POISON

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
中國特色需要程序?
由手機版發出
基本上全行內都知
Housing批料要過5關斬6將,有自己一套,可以話全政府最嚴
因為中國特色個件俾人拉左

舊 07-17-15, 06:07 PM   #434
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
咁某 D 部門我都有打交道既都知係比較可靠既, 不過起呢 D 重大事件上, 保有懷疑態度黎睇好 D lor
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 06:09 PM   #435
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
果幾個村起果時一男子上任未?
由手機版發出
我講既一男子係個水喉匠
而家政府就推晒所有責任落佢到
仲唔係一男子因素
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 08:01 PM   #436
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
我都仲信皇家佬前線既操守,但唔信上位果邊
你睇邊個高級d既官員講既係人話?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 08:56 PM   #437
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: POISON 查看文章
其實Housing都係蔡一智黎既

要正視既係驗水間野
每戶都有張水紙,正常情況下WSD質疑唔到間化驗所的
根本WSD都無要求過要驗重金屬含量 咁就梗係唔會比report架啦
當然你話有驗到就話係要質疑間化驗所
但而家問題係WSD根本就無要求要驗呀,佢淨係要求驗6項野之嘛
到今個月13號爆左大獲先出封信出黎話要加多4項重金屬呀
如果你指既係條喉呀果D既水紙,我就認同你既講法了,不過講真其實亦都好難捉.....

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 07-17-15, 09:25 PM   #438
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
引用:

驗「隔夜水」含鉛量 較政府高136倍!
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50717/53984423
【節目於15:09開始】
民主黨再發現有屋邨食水含鉛量超標,更為2013年前入伙的牛頭角下邨!

另一驚人發現,水泉澳邨「隔夜水」鉛超標27倍,達272微克!

民主黨黃碧雲接受《壹錘定音》訪問,詳述最新驗水報告。
「隔夜水」與開水喉兩分鐘後所採集的水辦,鉛含量竟相差136倍!
引用:
美國驗水要求 與水務署完全相反
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50717/53984913
今次鉛水恐慌,民主黨與水務署驗水方式不一,出現驗水含鉛量結果大不同的情況。
民主黨黃碧雲斥水務署驗水方式有錯,質疑以喉管開水2至5分鐘所取的「流水水辦」,未能準確查出水中的含鉛量是否超標。

黃碧雲強調自己的驗水方式,依據美國國家環境保護局(EPA)對學校及幼兒園的食水設施的嚴格規定,
要求有關機構必須跟隨安全飲用水法案(Safe Drinking Water Act)的標準,對抽取銅喉的水樣本方式亦有指引︰

1. 收集當日第一次開水喉流出的水樣本;

2. 所收集的水樣本,必須在開水喉前,至少逗留在水管6小時。

黃碧雲認為水務署以喉管開水2至5分鐘,才能取水辦的方式,能否準備驗出水中的含鉛量存有質疑。
咁同出術, 瞞天過海的支那做法有咩分別?

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 09:31 PM   #439
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: CSY 查看文章
咁同出術, 瞞天過海的支那做法有咩分別?
驗水依D 你同我都唔識
究竟係驗隔夜定新鮮水要搵磚家答
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 09:33 PM   #440
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
http://www.wsd.gov.hk/filemanager/tc..._annex_I_c.pdf
原本係個優質食水計劃要驗鐵
個屋村因為有參加個計劃

出左事先要人之後D project要特別驗四項重金屬入報告(非優質食水計劃)

早幾頁有段EPA講D野都唔係for試水質
係教人點樣響D劣質水源/喉管下抽取無咁毒o既水用
佢當人白痴睇唔明D雞腸?

水記班友咁高人工無奶油唔識英文架?
咁一定係專登隱瞞啦...

此篇文章於 07-17-15 09:46 PM 被 傑斯特 編輯。
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 10:23 PM   #441
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: kev00269270 查看文章
驗水依D 你同我都唔識
究竟係驗隔夜定新鮮水要搵磚家答
唔好用磚唔磚家大人.. 你識條鐵咁講..
你睇完個節目用自己個腦用常理分析啦.. 只有無腦先會信政虎班磚家覺得無問題..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-15, 10:28 PM   #442
傑斯特
Game Master

PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
http://water.epa.gov/infrastructure/...cr_schools.pdf
LEAD AND COPPER TAP SAMPLING REQUIREMENTS
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-15, 02:28 AM   #443
POISON

引用:
根本WSD都無要求過要驗重金屬含量 咁就梗係唔會比report架啦
當然你話有驗到就話係要質疑間化驗所
但而家問題係WSD根本就無要求要驗呀,佢淨係要求驗6項野之嘛
到今個月13號爆左大獲先出封信出黎話要加多4項重金屬呀
如果你指既係條喉呀果D既水紙,我就認同你既講法了,不過講真其實亦都好難捉.....
我只能講有邊個唔係合埋眼就簽
WSD/Housing其實今次有好多野無講/對外講一套,睇佢地本家規就明架喇

舊 07-18-15, 12:18 PM   #444
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
如果以前冇驗重金屬,咁東江水的重金屬是否有完全處理?

舊 07-18-15, 02:34 PM   #445
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
唔係處理唔到,所以先唔洗驗咩

舊 07-18-15, 03:12 PM   #446
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

咁相信本身係處理左夠既,呢D太大獲既野比人踢穿就暴動都似,唔會夠膽唔做
以往咩原因唔驗唔知,但我諗同成本同埋實際上好難完全不含鉛,同埋實際上幾多為止安全無定論有關

ペルソナ5

隨時更新
舊 07-18-15, 04:16 PM   #447
four
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
咁要分番清楚D野既
鉛水喉,是行內習慣叫開名稱.實際是鍍鋅喉.
不是含鉛而禁,因為會內層氧化(黃泥水,之後穿噴水).
銅喉已經最好選擇.
S.S喉用在食水喉因壓力不斷變化,駁口位易漏水.WSD近來不批準使用(即使例書是容許).
個問題是始終回歸後沒人做野沒有修例(美國佬都是近十來年改不含鉛焊料(含鉛含量少於1%))
four 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-15, 04:51 PM   #448
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
嘩!!!
黄醫生太極真的有一手

舊 07-18-15, 06:30 PM   #449
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
大鑊啦你,講左絕對不能說o既禁止事項

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-15, 06:46 PM   #450
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: four 查看文章
鉛水喉,是行內習慣叫開名稱.實際是鍍鋅喉.
不是含鉛而禁,因為會內層氧化(黃泥水,之後穿噴水).
銅喉已經最好選擇.
S.S喉用在食水喉因壓力不斷變化,駁口位易漏水.WSD近來不批準使用(即使例書是容許).
個問題是始終回歸後沒人做野沒有修例(美國佬都是近十來年改不含鉛焊料(含鉛含量少於1%))
SS唔批咩?我見唔少醫院標都寫明要用SS喉sosad
由手機版發出

論壇跳轉

現在的時間是 12:21 PM

手機版 | APP版