Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-03-17, 12:17 PM   #876
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: aquarius 查看文章
今期太郎天地都有講開放世界
原來佢唔認同莎木1係開放世界
開放到日日迫你返工

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 09:46 AM   #877
swatty
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2006
想問下有本每月免費介紹GAME的書係咪冇左了
swatty 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 12:36 PM   #878
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: swatty 查看文章
想問下有本每月免費介紹GAME的書係咪冇左了
細細本放係Game鋪派個本?

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 02:51 PM   #879
swatty

引用:
作者: wuxu 查看文章
細細本放係Game鋪派個本?
係果本, 近來行GAME 場唔見有新的
感謝你
舊 01-04-17, 03:21 PM   #880
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
係果本, 近來行GAME 場唔見有新的
感謝你
話說呢幾個月都唔覺有鋪頭見過本野…
我自己去開個間都話無見一排

舊 01-07-17, 05:25 PM   #881
末日幽靈
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
一個名字最大功用,是讓人知就所代表的事物,說了別人不懂也是白說
雜誌用名原則,雖然有個大方向去跟,但其實每個人細部操作都有少少不同
一般來說.如有官方中文名的話,通常都會照跟,因為會預計讀者接名字去找
但我個人,重申是我個人,有兩個情況會例外
1.官方名沒人明
2.官方太難聽(不為人接受)
前者多數是改名後,甚麼叫《航海王》?後者我舉一例是《機神追女攻略》
有時正式介紹時還會提一次官方名,但後面簡稱,或其他地方提到時我就會用回最習慣的名稱,雜誌也不是官方宣傳機器,我也可以有我自己的取態,對我來說《叮噹》就是《叮噹》

另一種是未有官方名稱,這時才頭痛
我在gz寫vocaloid時就和責編爭論過幾次
牛個例子,文中寫有首歌叫《サイハテ》,有跟開vocaloid的人都會知是哪首,譯了作《最終》,抱歉連譯的我都未必第一時間想起,但gz原則是不出日文字,我唯有跟隨
還有一種,gw內部就曾為應不應該用《粗點心戰爭》這譯名分裂成對等的兩派,最後是尊重寫文者(即是我),用我提的《零食戰爭》,在香港跟十人說粗點心,最少九個不知是指甚麼

只能說,用哪個名是一種判斷,而這種判斷,我認為也是編輯的工作,而不是跟死一條死規則

不用非死不可的邊緣人
末日幽靈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-17, 06:35 PM   #882
風間鈴木仁
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
話說呢幾個月都唔覺有鋪頭見過本野…
我自己去開個間都話無見一排
寶源自己出的
所以。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-17, 08:02 PM   #883
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 末日幽靈 查看文章
一個名字最大功用,是讓人知就所代表的事物,說了別人不懂也是白說
雜誌用名原則,雖然有個大方向去跟,但其實每個人細部操作都有少少不同
一般來說.如有官方中文名的話,通常都會照跟,因為會預計讀者接名字去找
但我個人,重申是我個人,有兩個情況會例外
1.官方名沒人明
2.官方太難聽(不為人接受)
前者多數是改名後,甚麼叫《航海王》?後者我舉一例是《機神追女攻略》
有時正式介紹時還會提一次官方名,但後面簡稱,或其他地方提到時我就會用回最習慣的名稱,雜誌也不是官方宣傳機器,我也可以有我自己的取態,對我來說《叮噹》就是《叮噹》

另一種是未有官方名稱,這時才頭痛
我在gz寫vocaloid時就和責編爭論過幾次
牛個例子,文中寫有首歌叫《サイハテ》,有跟開vocaloid的人都會知是哪首,譯了作《最終》,抱歉連譯的我都未必第一時間想起,但gz原則是不出日文字,我唯有跟隨
還有一種,gw內部就曾為應不應該用《粗點心戰爭》這譯名分裂成對等的兩派,最後是尊重寫文者(即是我),用我提的《零食戰爭》,在香港跟十人說粗點心,最少九個不知是指甚麼

只能說,用哪個名是一種判斷,而這種判斷,我認為也是編輯的工作,而不是跟死一條死規則
點解要跟官方
只可以話作品以官方名義攞咗認可嘅版權囉
就算係game書都係公眾刋物
俾得唔同嘅人睇既然有官方準則就不可誤導人
(我都叫慣叮噹, 不過作者生前意願想認識叮噹嘅讀者都能統一叫法而申請咗官方版權都無辦法)
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-17, 08:04 PM   #884
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
錯POST...

此篇文章於 01-07-17 08:17 PM 被 Rance 編輯。
Rance 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-17, 04:51 PM   #885
swatty

引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
寶源自己出的
所以。
近日執書搵番D 可惜唔齊期
原來本書有太郎同胡說
舊 01-09-17, 05:02 PM   #886
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
點解要跟官方
只可以話作品以官方名義攞咗認可嘅版權囉
就算係game書都係公眾刋物
俾得唔同嘅人睇既然有官方準則就不可誤導人
(我都叫慣叮噹, 不過作者生前意願想認識叮噹嘅讀者都能統一叫法而申請咗官方版權都無辦法)
官方有時都好麻煩架
例如tbb奉旨唔理版權方譯名
又例如香港正式譯名嘅動畫心跳回憶
誤唔誤導同官唔官方其實無關係...

p.s.官方差啲將地縛喵變咗吱巴喵添好彩有人企硬咋

舊 01-09-17, 09:07 PM   #887
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
近日執書搵番D 可惜唔齊期
原來本書有太郎同胡說
既然被你發現左就只好將你滅口

舊 01-09-17, 09:08 PM   #888
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: sugihara 查看文章
p.s.官方差啲將地縛喵變咗吱巴喵添好彩有人企硬咋
吱巴喵呢個名ok喎

舊 01-10-17, 03:00 PM   #889
aquarius
Game Master

太郎天地今期又講DQ在外國不如FF
舊 01-10-17, 03:06 PM   #890
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
吱巴喵呢個名ok喎
糟糕的意味www

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 03:08 PM   #891
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
都係果句,譯名呢家野,同錢一樣,要係大眾所接受

唔通係街見到咩生物都要用二名法講個學名出黎咩

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 03:57 PM   #892
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
吱巴喵呢個名ok喎
開頭死都要全部音譯
哥瑪先生,支樂哥呢啲咪就係咁嚟

舊 01-10-17, 04:57 PM   #893
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
妖怪手表d名原本好多都食字,音譯冇晒意思
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 05:26 PM   #894
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: fami~yan 查看文章
糟糕的意味www
引用:
作者: sugihara 查看文章
開頭死都要全部音譯
哥瑪先生,支樂哥呢啲咪就係咁嚟
如果唔係太郎同其他人會對稿我一定會瘋狂落呢個名

舊 01-27-17, 02:16 PM   #895
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
今期有烈傳睇,其實以前追weekly多少係為左烈傳
可惜司令走左就無人畫得返,總覺少左D野

我從使用 Tapatalk 的 ASUS_Z012DA 發送

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-17, 03:15 PM   #896
aquarius
Game Master

週圍報㰙都休息買唔到

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 01-27-17, 05:03 PM   #897
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

我買今期gw都係睇烈傳先

舊 01-27-17, 09:59 PM   #898
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
週圍報㰙都休息買唔到

Sent from my iPhone using Gaforum
711應該有…

我從使用 Tapatalk 的 ASUS_Z012DA 發送

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-17, 10:39 PM   #899
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
週圍報㰙都休息買唔到

7仔係你好朋友

我從使用 宇宙電波 的 NHDTA-942 發送

舊 01-28-17, 10:48 AM   #900
Game Master
YOONA!!!!

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code0533 5273 8311
PSN  IDQuantic Dream
XBox Live GamertagREGEDIT
Question

有生化武器七嘅攻略本

係咪Capcom 官方

可PM
2009 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 01:12 AM

手機版 | APP版