Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-28-04, 05:54 PM   #1
HTW
Game Master
(;´Д`)ハァハァ

註冊日期: Dec 2002
[新聞]霍姓配音員危坐天台企跳

重投無線被拒 配音員企跳
7月 28日 星期三 03:00 更新

【東方日報專訊】十年前取得無Y電視訓練班配音課程證書男子,最近面對失業及家庭問題情緒低落,他希望回巢工作但不被錄用,昨午手持訴苦標語危坐北角一幢大廈天台,擾攘近兩小時被勸服返入屋。

企圖跳樓男子姓霍(四十三歲),表示九四年完成訓練班配音組課程,隨後在外間覓得一職,每月有一萬七千元收入,其後轉投另一間電視台工作。霍九九年離開電視台,近年自組配音及廣告製作公司,曾開班培訓配音人才,但最近無工開,加上家庭出現問題,情緒低落。昨午三時,霍因為不滿不被聘用,手持兩張寫有訴苦字句紙牌,在錦屏街鴻福大樓天台危坐。

訴求信件交記者

警員、消防員及談判專家到場游說,並在樓下張開救生氣墊戒備,至下午四時許,霍要求與記者見面,將一封表達訴求信件交予記者,談判專家趁機勸霍返回安全位置詳談,霍返入天台隨後返回樓下住所。

無Y電視外事部助理總監曾醒明表示,得知事件感到可惜,因生命可貴,勸霍要珍惜。霍是無Y第二期配音藝員訓練班畢業學員,目前配音組藝員共七十名,另訓練班亦有十名,人手足夠暫無空缺。曾表示霍畢業後離開,直至今年五月中,公司接獲霍的應徵信,表示若不獲聘用,會於十四日後自殺,至五月二十五日,無Y藝員科、配音組主管及人事部同事約見霍,當時霍情緒不穩定,於他離開後,公司向警方備案及聯絡撒瑪利亞防止自殺會跟進。

※     ※     ※

你話o係香港做聲優,幾難搵食丫?

同埋姓霍o既係邊位?

_\      \  Q:為何擦邊的色情物會叫作"糟糕物"呢?
 \  /   \| SAKURA is not a M⊙NS†ER.
 |   〞  〝 | A:因為「やばい」.
 | \\  ﹏   |_
 |  \\    | |我的bloghttp://hk.myblog.yahoo.com/htw-animax
HTW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-04, 06:08 PM   #2
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: HTW
你話o係香港做聲優,幾難搵食丫?
講得差o的既話可以話「差不多係死胡同一條」
o的兒歌差不多全部都係俾番o的歌手去唱既...不如俾下機會俾班配音員...
自己人唔係好商量o的架咩?

舊 07-28-04, 06:16 PM   #3
Super Bus
God of Gamer
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 肥仔
講得差o的既話可以話「差不多係死胡同一條」
o的兒歌差不多全部都係俾番o的歌手去唱既...不如俾下機會俾班配音員...
自己人唔係好商量o的架咩?
香港點同日本呢, 人地日本又出動畫又出 Game,
自然要有多D配音, 亦造就左一D出名o既聲優, 甚至出埋CD添,
香港邊有呢D呀?

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-04, 06:46 PM   #4
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
會唔會係佢....
http://www.hkvcas.esate.com/cgi-bin/search.cgi?Name=霍波

表面証據成立....
自由身/領班, 工作都係94年之後

舊 07-28-04, 06:56 PM   #5
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: Rance
會唔會係佢....
http://www.hkvcas.esate.com/cgi-bin/search.cgi?Name=霍波

表面証據成立....
自由身/領班, 工作都係94年之後
睇完地資料都完全醒唔起佢把聲係點

舊 07-28-04, 07:00 PM   #6
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

引用:
作者: Super Bus
香港邊有呢D呀?
咁香港的而且確比日本有多很多限制.
但係點樣係諸多限制之中俾多o的機會聲優,我覺得電視台應該諗諗呢方面既問題.
雖然我都反對日本歌改中文,但如果真係要改既話不妨俾o的機會聲優唱.
我覺得咁樣唔算係好過份既事,唔知大家點諗呢?

舊 07-28-04, 07:10 PM   #7
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
引用:
但係點樣係諸多限制之中俾多o的機會聲優,我覺得電視台應該諗諗呢方面既問題.
雖然我都反對日本歌改中文,但如果真係要改既話不妨俾o的機會聲優唱.
大家即管得個諗字啦

兒歌係比o的新仔歌星可以有歌唱下做下宣傳,無記會放過呢o的機會?

要比聲優唱?得,等聲優發展到直頭有聲優公司大到好似而家o的娛樂製作公司咁,無記見有利自己咪會咁做囉
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-04, 07:15 PM   #8
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
香港配音員訓練班"好似"冇聲樂訓練嘛
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-04, 07:19 PM   #9
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

咁又係...毛記又點會咁好人呀...
引用:
作者: Rv250
香港配音員訓練班"好似"冇聲樂訓練嘛
哦,唔怪之得原著唱歌既時候就唱呢處既兒歌過左佢啦...

此篇文章於 07-28-04 07:26 PM 被 肥仔 編輯。
肥仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-04, 10:01 PM   #10
幽魂雲
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
非也,以前亂馬試過用配音員唱主題曲,
結果比人插到媽媽聲
幽魂雲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-04, 11:33 PM   #11
銀色流星
疾 風 迅 雷

註冊日期: Jul 2004
日本聲優同本地聲優啲待遇相差九萬幾條街.......

舊 07-28-04, 11:43 PM   #12
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
引用:
作者: 幽魂雲
非也,以前亂馬試過用配音員唱主題曲,
結果比人插到媽媽聲
d改篇歌乜水唱都會比人插到媽媽聲的,
用原版最好

舊 07-29-04, 12:11 AM   #13
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
想本地聲優好似日本聲優咁!?
咁你首先要香港會出大量動畫再想吧~!
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-04, 12:16 AM   #14
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
雖則冇日本聲優ge待遇,
但每月有一萬七千元收入都唔差

p.s.完全記唔起佢把聲...

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-04, 12:22 AM   #15
joker
Game Master
電影工作者

註冊日期: Nov 2003
下 ... ? 發生咩事令到佢咁

舊 07-29-04, 10:21 AM   #16
不死game神
Ultimate Gamer
任天堂絕命之使者

PSN  IDWONG_FAMILY
XBox Live GamertagNintendo
香港的配音太不唔合格了,成日加埋D香港本地既四字詞,明明日本果D內容都唔係咁,仲要成日一套野入面,竟然可以幾個角色同一把聲,你睇下日本會唔會咁呀,好心請多D配音員同有nicam選擇啦
不死game神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-04, 11:58 AM   #17
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
作者: 不死game神
香港的配音太不唔合格了,成日加埋D香港本地既四字詞,明明日本果D內容都唔係咁,仲要成日一套野入面,竟然可以幾個角色同一把聲,你睇下日本會唔會咁呀,好心請多D配音員同有nicam選擇啦
呢D是寫稿員的問題

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-04, 12:02 PM   #18
HTW
Game Master
(;´Д`)ハァハァ

引用:
須知道香港的人口比埼玉縣少,
同埋無線o既聲優政策咯喎...

_\      \  Q:為何擦邊的色情物會叫作"糟糕物"呢?
 \  /   \| SAKURA is not a M⊙NS†ER.
 |  \\    | |我的bloghttp://hk.myblog.yahoo.com/htw-animax
舊 07-29-04, 12:16 PM   #19
Robot-12412
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
過份扭曲原意就話o者
用字通俗D冇乜唔妥喎
既然配得音就預左用字本地化啦,唔係配黎做乜
更何況唔係配音個人寫埋稿,做乜話佢地喎

至於一人多角就差D
不過人地唔肯請都冇計
請多o左,待遇就攤薄o左

其實最衰係本地好N配音都係晒TVB咁濟
搞到TVB以外N配音節目都...
Robot-12412 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-04, 12:19 PM   #20
岸邊露伴

註冊日期: Nov 2003
引用:
野澤雅子

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-04, 12:26 PM   #21
HTW
Game Master
(;´Д`)ハァハァ

引用:
作者: Robot-12412
...

其實最衰係本地好N配音都係晒TVB咁濟
搞到TVB以外N配音節目都...
就好似亞視用開o個組,嚴重陽盛陰衰;
又或者Animax用開o個組,d女聲感覺好似彩色打印少o左隻色咁...

舊 07-29-04, 02:18 PM   #22
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
其實得罪D講句香港D配音頂多只係做日本動畫同外語片o既翻譯咋 ,
雖則有時D意思同原來o既會有D出入, 或者要遷就番香港D觀衆而對當中人物o既原來o既對話作出修改,
你估好似日本o既崛江由衣, 井上喜久子果D咁可以做得咁出名兼出 CD 咩,
不過公道D講句, 以前香港D配音其實都唔差o既,
至少以前無記o既叮噹同忍者小靈精等我覺得佢地D配音都唔錯o架,
不過後來果D我就覺得唔係咁掂啦...始終都係果句, 香港D電視台始終唔及日本果D咁重視配音o既,
所以好多時我睇D日本動畫, 就算我唔係咁識日文我都比較鍾情睇原裝配果D,
就係因為貪佢地D配音好, D配音襯番D人物, 睇起o黎都覺得生動得多嘛

全心全意 愛上風見老師!
老師 I love you~~!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-04, 04:03 PM   #23
銀色流星
疾 風 迅 雷

引用:
作者: 岸邊露伴
野澤雅子
悟空, 悟飯, 悟天...

舊 07-29-04, 04:07 PM   #24
銀色流星
疾 風 迅 雷

引用:
作者: Super Bus
其實得罪D講句香港D配音頂多只係做日本動畫同外語片o既翻譯咋 ,
雖則有時D意思同原來o既會有D出入, 或者要遷就番香港D觀衆而對當中人物o既原來o既對話作出修改,
你估好似日本o既崛江由衣, 井上喜久子果D咁可以做得咁出名兼出 CD 咩,
不過公道D講句, 以前香港D配音其實都唔差o既,
至少以前無記o既叮噹同忍者小靈精等我覺得佢地D配音都唔錯o架,
不過後來果D我就覺得唔係咁掂啦...始終都係果句, 香港D電視台始終唔及日本果D咁重視配音o既,
所以好多時我睇D日本動畫, 就算我唔係咁識日文我都比較鍾情睇原裝配果D,
就係因為貪佢地D配音好, D配音襯番D人物, 睇起o黎都覺得生動得多嘛

全心全意 愛上風見老師!
老師 I love you~~!
完全同意!本地聲優唔係想像中咁差的, 佢地已經盡左佢地既責任, 其他野佢理唔到亦都唔到佢地理~

舊 07-29-04, 04:27 PM   #25
不死game神
Ultimate Gamer
任天堂絕命之使者

PSN  IDWONG_FAMILY
XBox Live GamertagNintendo
果時睇A-club,配音員有份寫稿的,我都係鍾意原汁原味好D,我十分唔鍾意動畫入面如果有人唱歌果時,成日改晒做中文D垃圾歌,應該永遠用返日文既歌,俾返字幕睇就最正,同埋再講多次,希望同日劇一樣有麗音選擇好好多,本人推介一個網址大家看http://animejplyrics.hk.st/
不死game神 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:16 PM

手機版 | APP版