Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 02-16-08, 04:10 PM   #1
湯馬 c 盤旋
Game Master

註冊日期: Sep 2003
AI 排版問題

我想將段文字set到 > "齊頭尾", "全形符號強制縮至上行尾", "兩個符號之間距離縮短"
請問有冇識用AI既人可以教一教點樣做 ?

湯馬 c 盤旋 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-08, 04:17 PM   #2
smalltung
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
點解唔用indesign?

舊 02-16-08, 04:18 PM   #3
湯馬 c 盤旋
Game Master

引用:
作者: smalltung 查看文章
點解唔用indesign?
裝左唔識用, 聽聞indesign排文字/書籍方便好用好多

舊 02-16-08, 04:28 PM   #4
smalltung

一係set行距...
用ai排好麻煩...

舊 02-16-08, 04:33 PM   #5
湯馬 c 盤旋
Game Master

引用:
作者: smalltung 查看文章
一係set行距...
用ai排好麻煩...
唔係好知點set行距..
正常係咪用ai畫左background,
之後用indesign打開果個ai file,
先加入想打上去既文字 ??

我頭先用indesign開唔到依家個ai file. ~_~

舊 02-16-08, 04:37 PM   #6
smalltung

我個indesign試用期過左
幫唔到你

舊 02-16-08, 05:26 PM   #7
HIM
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
click文字工具(T), 然後畫個框至打字, 響文字個視窗(TYPE), 字元(CHARATCHER)就可以set行距同字距, 段落(PARAGRAPH)就可以SET對齊文字

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-08, 09:28 PM   #8
湯馬 c 盤旋
Game Master

引用:
作者: HIM 查看文章
click文字工具(T), 然後畫個框至打字, 響文字個視窗(TYPE), 字元(CHARATCHER)就可以set行距同字距, 段落(PARAGRAPH)就可以SET對齊文字
攪掂左, 謝謝你.

想問問有冇得set強制標點符號唔可以响每行既第一隻字度出現 ?

舊 02-16-08, 11:56 PM   #9
HIM
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: 湯馬 c 盤旋 查看文章
攪掂左, 謝謝你.

想問問有冇得set強制標點符號唔可以响每行既第一隻字度出現 ?
印象中係無咁既功能, 要自己執

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Unreal Tournament 3圖片及影片(原名UT2007) 神祕人1號 電視遊戲討論版 207 02-19-09 08:30 PM
kog 工作坊 07年版 kog 收藏品討論版 183 01-02-08 12:06 AM

現在的時間是 07:48 PM

手機版 | APP版