Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-14-08, 03:44 AM   #1
jerrychf
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
[懷舊影片] 日版 R-type Final FA+FB 結局

「Bydo
是人造的惡夢,
一個永遠不會醒來的惡夢
Bydo…」

遲左好多,不過真係好 game 正 game 既話,要好好分享宣傳一下先得

http://www.youtube.com/watch?v=CefKoa_OXZU

我係剪其他人既片去放上 youtube,因為原片係 nicovideo ... 要註冊先有得睇實在麻煩 (雖然真係好正)

前序故事唔講....太多太長。以上結局係稱為 FA 結局 (一共三個結局,FA, FB, FC)

戰機駕駛員將波動砲 charge 爆左,雖然最後成功消滅 bydo 核心,但因 charge 爆波動砲後機體出問題漂流異空間。後來機體被成功回收。

(有傳聞指戰機波動砲被擊傷後駕駛員仍然 charge 波動砲以消滅 bydo 核心)

日版最正既地方係...機體最後漂流異空間慢慢遠離,仲要播上日版先有既 ED 曲 proud of you (唔係fiona 個隻)。遊戲入面呢隻既 proud of you 比椎名へきる原曲中更多一份悲劇情懷,由 violin + 虛無般既 bass ,再以 irem 配上呢種結局完全勁有動畫 feel 而且好襯,實為 STG 中既一絕

另一個結局都係用同一樣既 ED 曲,不過結局更加慘烈 (主角要打番自己人,好似唔知自己變左 Bydo),FB ending。我已經係我既 youtube video upload 左,得閒可以去睇睇。

此篇文章於 01-18-08 12:08 AM 被 jerrychf 編輯。
jerrychf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-08, 03:34 AM   #2
Lure

註冊日期: Nov 2007
PSN  IDHunter_Lure
Thanks for share
The song is good
Lure 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-08, 04:10 AM   #3
吉村小音郎
Game Master

註冊日期: Feb 2003
r type final 其實內容方面做得幾好

全個game 最唔好o既地方就係畫面一多小小野就拖慢得好緊要
stg 最唔可以發生o既野竟然o係 噤o既大作出現,實在可悲
吉村小音郎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-08, 08:19 AM   #4
jerrychf

引用:
作者: 吉村小音郎 查看文章
r type final 其實內容方面做得幾好

全個game 最唔好o既地方就係畫面一多小小野就拖慢得好緊要
stg 最唔可以發生o既野竟然o係 噤o既大作出現,實在可悲
太多野要處理啦...

而且 PS2 好似經常發生呢類問題 = =
舊 01-15-08, 01:19 PM   #5
吉村小音郎
Game Master

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: jerrychf 查看文章
太多野要處理啦...

而且 PS2 好似經常發生呢類問題 = =

ps2 stg唻講 都唔算嚴重
好多都做得好好
怒蜂大往生 畫面經常數百粒子彈都完全無lag
3d 處理方面 gradius 5 都唔差過 r type

機能其實ps2 十分足夠做呢類game
個人覺得都係廠方問題

irem廠製作能力方面個人覺得只熟一般,只有陳年stg 做得比效出色
平面系stg以接近末路時期,能生存的只有 cave, konami等stg大廠而已........
吉村小音郎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 11:36 AM   #6
Castlevania
Junior Member

註冊日期: Jan 2008
呢隻真係一隻好game!!!
不過要用5x個小時先可以打出晒101架戰機.......
玩得仲耐過rpg...
Castlevania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 11:45 AM   #7
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 吉村小音郎 查看文章
ps2 stg唻講 都唔算嚴重
好多都做得好好
怒蜂大往生 畫面經常數百粒子彈都完全無lag
3d 處理方面 gradius 5 都唔差過 r type

機能其實ps2 十分足夠做呢類game
個人覺得都係廠方問題

irem廠製作能力方面個人覺得只熟一般,只有陳年stg 做得比效出色
平面系stg以接近末路時期,能生存的只有 cave, konami等stg大廠而已........
IREM裡面全都是精英中精英
據說好似每款遊戲都是以極少人數(十幾人都唔知有冇)去做GAME
所以絕體絕命2雖然好玩但LAG到呢...
R-TYPE是我最好的射擊GAME
可惜現在較易找到的都是式神果種彈幕
要搵返gradius、R-TYPE呢種實在太難了

舊 01-16-08, 12:11 PM   #8
westpat
God of Gamer
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
多謝分享
呢段video勾起我少少回憶...

幾年前因公作關係要出外
每次都會帶埋部ps2跟住我週圍去
至少去到d好悶既地方,空閒時間就係酒店打機去調劑下都好

有次要去三個星期,帶住winning加r-type final狂煲
(要去既地方,工作地方個internet慢到pk,酒店仲要冇internet....)
master league都唔記得玩左幾多個season
只係好記得r-type玩到開左6x架機

返番香港
過左一排
先發覺.............遺留左張memory card.......................
我個master league呀........
我個6x幾架機呀............
我個5x架車既GT呀..........................

之後已經無晒動力再打番6x幾架機出黎

舊 01-16-08, 10:30 PM   #9
魚腩616

r-type final
都真係好正, 畫面都好一流,d機真係好型呀
只覺得stages少咗d(三條ed線, 加中間隱藏關, 環境會起變化...都話少?)
未囉膂d機(大約70部吧)同d唔知咩data(幾多萬分達成嗰度...唔知d條件)就放到而家
ending song...日版唔同嘅咩
小弟買行版, 真係唔知...可以詳述嗎?

exam 完囉番出嚟玩先
魚腩616 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 12:44 AM   #10
jerrychf

引用:
作者: 魚腩616 查看文章
r-type final
都真係好正, 畫面都好一流,d機真係好型呀
只覺得stages少咗d(三條ed線, 加中間隱藏關, 環境會起變化...都話少?)
未囉膂d機(大約70部吧)同d唔知咩data(幾多萬分達成嗰度...唔知d條件)就放到而家
ending song...日版唔同嘅咩
小弟買行版, 真係唔知...可以詳述嗎?

exam 完囉番出嚟玩先
(前言: 我直情未玩過 final!只係最近靠住 r-type delta 既記憶玩玩下有一日又去左「你條管」搵影片時發現到 final.....死唔死...)

據我所知,final 既 ending song 有海外版 (以日本計既海外版) 同日版之分,日版以一樓我貼出個段為準「Proud Of You R-Type Ending Version」,歐版美版就以 Blue Man Group 既鼓擊為 ending song.....

(Blue Man Group,以「乜都打一餐為榮」,出 show 下下玩藍色由頭淋到腳搞到自己藍晒既打擊型樂隊,好特別既一隊 team!)

我唔識貨,但我覺得如果用 blue man group 唔太 match 當時兩個 ending 既背景 (指 FA, FB。因為 FC 某程度上係 open happy ending
舊 01-17-08, 02:01 PM   #11
Castlevania

註冊日期: Jan 2008
有冇FC片睇...?
我當年去到大約AD24XX過唔到...
唔知爆機係點...
Castlevania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 02:51 PM   #12
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
我想問~
個影片個隻歌~有冇啊?
又幾好聽@@
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 03:38 PM   #13
魚腩616

引用:
作者: jerrychf 查看文章
(前言: 我直情未玩過 final!只係最近靠住 r-type delta 既記憶玩玩下有一日又去左「你條管」搵影片時發現到 final.....死唔死...)

據我所知,final 既 ending song 有海外版 (以日本計既海外版) 同日版之分,日版以一樓我貼出個段為準「Proud Of You R-Type Ending Version」,歐版美版就以 Blue Man Group 既鼓擊為 ending song.....

(Blue Man Group,以「乜都打一餐為榮」,出 show 下下玩藍色由頭淋到腳搞到自己藍晒既打擊型樂隊,好特別既一隊 team!)

我唔識貨,但我覺得如果用 blue man group 唔太 match 當時兩個 ending 既背景 (指 FA, FB。因為 FC 某程度上係 open happy ending
咁應該買黎玩下嘛

原來只係歐美版先會轉歌
(blue man group 係咪好似上過America got Talent...? 有2個藍人著住一set又大又機械嘅鼓上身...係唔係哩隊呢?)

咁樓主指proud of you 原曲係唔係快版 proud of you(個 bit 好似係快d)?
小弟兩隻都好啱聽, 不過用小提琴版真係好正

除咗ending, d bgm 都好正嫁...跳躍26次元, 宇宙之墓標(?)...
舊 01-17-08, 03:39 PM   #14
魚腩616

引用:
作者: Castlevania 查看文章
有冇FC片睇...?
唔知爆機係點...
用不死身吧
舊 01-17-08, 07:29 PM   #15
利撒度
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: Castlevania 查看文章
有冇FC片睇...?
唔知爆機係點...
這個真是要記位先過到
那外有種機體的主OPTION是長弓形的
用那個可以前方70%的子彈無視

基本上開機條件有三類
1.開發到要求的機體
2.使用機體總時間(一般是30分鐘.有60分鐘.90分鐘.180分鐘)
3.密碼(這個只能上網找了.個人就是了)

不過RANGKOK2代(不知有沒有串錯 )的波動炮強到不行
可以由最初的BEAM,HIGH,STRONG,GREAT.到最高的7級(BYDO)
我還沒看過有BOSS可以吃一發不死的(即使是最難的R-TYPE都是一炮秒)

此篇文章於 01-17-08 07:32 PM 被 利撒度 編輯。
利撒度 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 12:06 AM   #16
jerrychf

引用:
作者: 11281984 查看文章
我想問~
個影片個隻歌~有冇啊?
又幾好聽@@
當然有 XXD 要的請 pm

另外,合番一篇文章先:

[懷舊影片] 日版 R-type Final FB 結局

引用:
「我認識的地方…
我認識的隊友…
可是…
…為甚麼?」

在亞空間出口處與 Bydo 交戰後受到感染並回到地球 (其實是舊有時間中的地球,詳見第一關背景中飛過的 B1D),自己並不了解下被惜日出生入死的隊友無情攻擊,只能無奈的反擊起來。全滅了人類截擊隊後,虛無地在殘破的殖民衛星上飄浮著。

http://www.youtube.com/watch?v=P5I79NHURMc

「在這個夏天的黃昏,
溫柔地和我打招呼的,
就只有海鳥們嗎…?」

主角機的變異體 B1D-Bydo System Alpha 後來在不明原因下被人類方面回收 (駕駛員,不明),而令人類軍開發出一些有 bydo 特性的機體。
舊 01-19-08, 07:15 PM   #17
魚腩616

尋日囉番出黎玩啊...
只係human level 都爆唔到機...

始終都覺得FA ending 最正...睇住部機愈漂愈遠...明明係爆機, 但第一次睇個ending反而有d失落感...

FB, FC ending就麻麻地...

多謝樓主嘅翻譯
舊 01-21-08, 01:05 AM   #18
Terri

註冊日期: Jan 2007
唔知點解 d 射擊 game 都好興 sad ending.. (講 bad ending 會惹人誤會有真 ending 係 good 既.. XD)

想問首歌有冇歌詞可以睇下?
Terri 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-08, 07:43 PM   #19
jerrychf

唔識日文 XD 所以只有日文版歌詞:

※月の雫を 手のひらに集め
胸に注げば優しく透ける
青い傷痕 情熱の記憶
夢だけが武器のウォリアーズ※

悲しみがただ 降り続く街で
生きることさえ 戦いだけど
眠りなさい 愛に身を委ね 激しさを閉じればいい

I'm proud
風の中で 息を止め見てた 永遠より 長い夏を
だからNever forget
雨に濡れた 君のすぐそばに 天使がいた 物語を

△普通の石を 光らせることが
恋の意味だと 君は言ったね
眠りなさい そしてありがとう
愛しさが今目覚める△

I'm proud
君と触れる シリアスなキスが 宝石より 美しくて
だからBrand new days
君は笑う 冗談の様に 天使だった 私のこと

I'm proud
風の中で 息を止め見てた 永遠より 長い夏を
だからNever forget
雨に濡れた 君のすぐそばに 天使がいた
物語は続くの
I'm proud of you
君と触れる シリアスなキスが
宝石より 美しくて
だからBrand new days
羽根を千切り 人間になったの
Anyway…Proud of you
舊 01-22-08, 03:43 AM   #20
生=Sang

註冊日期: Aug 2003
終於有人拎e隻game黎講,想當年我買ps2 其中一隻game 就係為左佢而買(另一隻係dod 1)
個時我仲記得狂煲e隻game煲齊101隻機,到e家我個save仲keep係到得閒都開黎玩下,隻game真係貼得好,椎名唱出個ending個悲 貼切得好,隻game d成就仲有一d我仲未打到.ex:1000game小時,素身爆機我都未做到,唔知有冇人完成晒佢d成就@@?

另外你地有玩過gei鐘意用邊隻機?我就用開R-100 鐘意佢外觀唔錯同埋可以8搭 隻機炮就用儲7下個隻,子機用leo2 隻款,個前盾都係leo2個隻 貪佢黃色有追尾
生=Sang 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-08, 12:19 PM   #21
Terri

註冊日期: Jan 2007
多謝 jerrychf 的歌詞 ^^

R-Type 同 Gradius 都進化到去 ps2 既時代... 就差隻 Darius.. 不過應該冇乜可能了 ^^;
Terri 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-08, 11:14 PM   #22
魚腩616

引用:
作者: 生=Sang 查看文章
終於有人拎e隻game黎講,想當年我買ps2 其中一隻game 就係為左佢而買(另一隻係dod 1)
個時我仲記得狂煲e隻game煲齊101隻機,到e家我個save仲keep係到得閒都開黎玩下,隻game真係貼得好,椎名唱出個ending個悲 貼切得好,隻game d成就仲有一d我仲未打到.ex:1000game小時,素身爆機我都未做到,唔知有冇人完成晒佢d成就@@?

另外你地有玩過gei鐘意用邊隻機?我就用開R-100 鐘意佢外觀唔錯同埋可以8搭 隻機炮就用儲7下個隻,子機用leo2 隻款,個前盾都係leo2個隻 貪佢黃色有追尾
素身爆機...baby level 得唔得? r-type level 嘅話...放棄了
舊 01-23-08, 12:31 AM   #23
jerrychf

素身爆機.....係唔係指 no item play = =???

我唔太想自殘住 ...
舊 01-23-08, 12:55 PM   #24
kctsang

註冊日期: Apr 2005
咁似小弟超陳年寫o個篇文o既
http://blog.roodo.com/kctsang/archives/174369.html

原本以為R-Type Tactic會補完故事
點知係平行世界…

個人神姬攝影集
kctsang 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-08, 08:32 PM   #25
jerrychf

引用:
作者: kctsang 查看文章
咁似小弟超陳年寫o個篇文o既
http://blog.roodo.com/kctsang/archives/174369.html

原本以為R-Type Tactic會補完故事
點知係平行世界…
弊...比人發現左資料原出處........

sorry!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NDS] Final Fantasy 4 第n次 Remake [日版已售] neo2046 手提遊戲機討論版 429 08-21-08 04:46 PM

現在的時間是 01:27 PM

手機版 | APP版