Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 06-02-06, 12:03 PM   #126
Chris B
Insane Gamer
大壞蛋

註冊日期: Aug 2003
想講一講,版權應該係搵海關投訴, 有人投訴就會查
另一方面都可做民事索償, 不過都係一句, 法律永遠都係幫有錢人, 要打得羸除非你好有米, 唔係唔駛旨意有得賠

我會suggest樓主向海關投訴呢本書侵權, 雖然係冇用, 不過都起碼可以令佢唔敢隨便copy
至於追錢就放棄啦, 冇乜可能追得到
Chris B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:20 PM   #127
endolberry

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDtomoyohk
XBox Live Gamertagendolberry
剛剛打了電話查了~
佢地地址唔係23樓, 係16樓。
地址都比假, 真係不知所謂的極限...
而且門口登記的名都唔係金門出版社...

舊 06-02-06, 12:21 PM   #128
BeBop
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: Billywto
來自 香港討論區 法律界 Law :
http://www2.discuss.com.hk/post.php?...extra=page%3D1
有關係咩? 係技術層面的成果俾人直用果下有問題.
BeBop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:22 PM   #129
ReungS
Senior Gamer
頹青

註冊日期: Mar 2006
:s
so無良
要夾錢既話我會夾

ReungS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:33 PM   #130
ICE冰
Junior Member

註冊日期: Feb 2006
我平時做CD-ROM E家都覺得間出版社太劣了!
大家平時的好圖,我都會收~
但這出版社未得作者同意用作商業用途太劣了
支持飛燕大追究,就算唔告佢,都要將E件事公事全港!!
ICE冰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:35 PM   #131
Billywto

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDBillywtohk
引用:
作者: endolberry
剛剛打了電話查了~
罷到明係佢D野有問題唔想比人知
跟內地D問題食品一樣咁衰
Billywto 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 01:41 PM   #132
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: endolberry
剛剛打了電話查了~
搵到電話?

舊 06-02-06, 01:54 PM   #133
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: windart
我已經搵人刮到遊雲個電話,依家試緊搵唔搵到間公司電話,
不過我呢邊D朋友似乎唔熟果邊,所以可能需要一d時間。
不用了,我已經將總編大人的電話送給飛燕了...\/

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 02:00 PM   #134
endolberry

PSN  IDtomoyohk
XBox Live Gamertagendolberry
引用:
作者: antony chan
不用了,我已經將總編大人的電話送給飛燕了...\/
那太好了 \/
希望飛燕可得到佢應得的報酬吧~

舊 06-02-06, 02:22 PM   #135
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
看過這個post後,我覺得有關出版社真的過份。
首先,使用圖片方面。就是未經過作者同意擅自採用圖片作商業用途這種行為。
就算那圖從其他地方得來,都不能隨便去用的。
其次,該出版社的假地址和沒有聯絡電話令人覺得是逃避追究責任。
P.S.:連雜誌的有關招募廣告地址都是假的(地址都是和假地址一樣),怎會令人對該雜誌有信心?

舊 06-02-06, 03:10 PM   #136
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
都唔係第一次發生,以前既DCBBx都被"MILK"偷過gundam DX cap圖做遊戲介紹
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 03:23 PM   #137
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

註冊日期: Oct 2003
想當年以前有本Parasive EVE o既攻略本都盜用o左我張CG
自己煲緊隻game買本攻略番黎驚訝見倒自己d畫
可惜本攻略本連地址電話乜都冇,連追究都不能

今次再發生呢類事件唔好再姑息追究到底吧,我支持你~
lange_why 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 04:34 PM   #138
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

FEI你的應有保留到PSD的原檔!單憑這一點你可以CHARGE間GAME書侵權!仲有有筆錢拎返黎洗添!一於去告佢!
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 05:37 PM   #139
飛燕
懺悔不用等

總編電話打過

好幾次都沒人聽,被飛去留言信箱

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 05:50 PM   #140
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: 飛燕
總編電話打過

加油, 唔聽打到佢聽, 再唔係就直接下一步

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 06:12 PM   #141
艾莉娜
♪↓加里/陽子↑♬

XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: antony chan
Fei,千析唔好受書表道歉呢招......打死都要告佢.......
賺返筆用來UP部腦打PSU....
告人都要有錢先得

飛燕希望你唔好介意我咁講,你都係畫自涼宮,唔係你自創,係同人作品上要告佢會唔會有d難度?又或者以前有無呢類告得入的先例先?

舊 06-02-06, 06:22 PM   #142
艾莉娜
♪↓加里/陽子↑♬

XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 飛燕
總編電話打過

SEND個SMS比佢

舊 06-02-06, 07:26 PM   #143
sunmei
SM系邪惡侍女長

註冊日期: Apr 2005
之前飛都比人用過張圖,雖然個次算係小事.最低限道亦都要個個人道歉
今次係出左書,商業野,無徵求人地同意(重連名都刪埋),就利益方面就可以告佢地

一,要告又唔知應該告邊個
二,到底要告佢地咩(因為係同人作品)
三,邊有錢告佢地....
重有四,五,六

不過只要鬧大佢呀飛就可以好似68X既巴士呀叔咁出名o勒

★我的Blog★

獅子屋郵購區新店開張!!!

此篇文章於 06-02-06 07:31 PM 被 sunmei 編輯。
sunmei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 07:26 PM   #144
飛燕
懺悔不用等

剛聯絡上該雜誌其中一個員工

我無法取得公司電話,因為該公司沒有電話,他說聯絡方法全部印在書上。
至於地址,他確切地說書上地址是真確的。

最後,他答應會把我的要求傳達過去編緝部。

現在唯有等待回覆了

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
舊 06-02-06, 07:28 PM   #145
CoolMan

註冊日期: Feb 2003
3DS Friend Code4253 4406 8510
G zone好cheap lor

舊 06-02-06, 07:33 PM   #146
少佐
圍巾控

註冊日期: Sep 2005
夾錢打官師?
好啊,飛~ 我夾夠$200俾你打~
少佐 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 07:42 PM   #147
飛燕
懺悔不用等

謝謝各位支持和幫忙 (因為留言很多,無法一一回應XD)
雖然事件還未解決,不過多得大家幫忙才能讓事件有進展

尤其是暗中幫忙的線人們

(之前接freelance對方無比錢走佬事件,真是想追都沒門路)

============================================

有人說過原稿的問題

我手上有實物的黑白原稿(我是用筆在紙上起稿和著墨的)
也有psd未合拼圖層的file,高解像度 這應該只有原作的我才會有的

引用:
作者: sunmei
之前飛都比人用過張圖,雖然個次算係小事.最低限道亦都要個個人道歉
今次係出左書,商業野,無徵求人地同意(重連名都刪埋),就利益方面就可以告佢地

一,要告又唔知應該告邊個
二,到底要告佢地咩(因為係同人作品)
三,邊有錢告佢地....
重有四,五,六

不過只要鬧大佢呀飛就可以好似68X既巴士呀叔咁出名o勒
告其實是最後手段,現在說就太早了

1. 正常是告間公司,但現在的情況....到真是要告時才想吧

2. 就算是同人,張圖我的確有版權
如果說我2次創作,要告都是原作告我吧XD

3. 同第1點,到時先算

此篇文章於 06-02-06 08:36 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-02-06, 08:13 PM   #148
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子
點解你咁肯定?

GAF雷太我記得的原因是, 他與友人曾去食肆, 弄壞別人的食桌不肯賠錢.
請問閣下出文之前有否閱畢有關資料全文?
閣下這句可是對本人的嚴重指控, 希望你能查清楚有關事件再作批論

如無任何憑據而對本人聲譽作出任何不必要損害, 希望閣下能夠作出澄清, 以作為閣下對自己言行負責的表現

此篇文章於 06-02-06 08:56 PM 被 綾小路雷太 編輯。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 09:10 PM   #149
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: 艾莉娜
告人都要有錢先得

飛燕希望你唔好介意我咁講,你都係畫自涼宮,唔係你自創,係同人作品上要告佢會唔會有d難度?又或者以前有無呢類告得入的先例先?
錢?
我相信同人作品被人偷用的話,這裏一定有大把人夾錢support...

同人作品日本都冇禁,這個是事實,但同人作品屬個人創作之一,因此被偷用了,該偷用者亦屬犯法

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 09:17 PM   #150
Coolam
Crazy Gamer

書面通知啦!!!之後再加電話!!

但你接斶果個伙記竟然話公司無電話!!佢真係黐線!!!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:16 PM

手機版 | APP版