Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 06-04-06, 12:54 AM   #251
ReungS
Senior Gamer
頹青

註冊日期: Mar 2006
官方告FEI 係 告侵犯版權
FEI告G-Z 係 告侵犯2次創作

2樣野唔同
唔可以相提並論

ReungS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:55 AM   #252
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
京ani 要告燕都會開另一case ,
一單還一單,張圖係因為g-zone 事件曝光,燕又無侵權動機,要告都唔入,

g-zone 偷燕的圖,道理係燕度,g-zone比人告時,可以惡人先告狀,點都講唔通

此篇文章於 06-04-06 12:58 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:56 AM   #253
加華魯
法比加斯

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: AshleyYan
我覺得無須圍繞個"告"字,就算有得告,都唔會為幾百蚊賠償上法庭,所以"告"係無可能發生.......
不過如果G-Zxxe再唔比反應,最多咪盡力勸身邊D人罷買G-Zxxe囉,無野格.
偷得人圖,預左要還.
我認同
大家加入呢個罷買計劃算啦
再唔係我地一齊簽名再寄去G-ZXXE編輯部睇下佢地有咩反應XDDD
加華魯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:58 AM   #254
月之民 ̄▽ ̄
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: 信長
京ani 要告燕都會開另一case ,
一單還一單,張圖係因為g-zone 事件曝光,燕又無侵權動機,要告都唔入,

g-zone 比燕告,道理係燕度,g-zone比人告時,可以惡人先告狀,點都講唔通
反而京ani仲可以告g-zone盜用官網圖

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:58 AM   #255
加華魯
法比加斯

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: ReungS
官方告FEI 係 告侵犯版權
FEI告G-Z 係 告侵犯2次創作

2樣野唔同
唔可以相提並論
其實我反而想知道
到底2次創作有無版權
唔係
應該話到底有冇「案例」出現過
加華魯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 01:05 AM   #256
DTS OR AC3
眼鏡娘大萌神派遣使者

註冊日期: Jan 2004
難道畫同人圖的自由都沒有?
二次創作(Fanart自娛)又無自稱原作者,又何來偷?
但未經作者同意,刊載用來賺錢就真係偷。

http://www.madbaboon.com/bbs/index.php
觀星者光學武裝 Pentax K20D + FA50 F1.4 + Cosina Cosinon-S 50mm F2 + Sigma 135-400 F4.5-5.6 APO DG,70-300 F4-5.6 APO DG Macro + mini Borg 45ED II \ 雞電局呼籲蟻民 惡質牛牛會令電腦腦殘 /
DTS OR AC3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 01:06 AM   #257
ayuen
阿遠

註冊日期: Nov 2005
[插咀]
二次創作雖則我唔係咁通曉, 但我認為出黎o個幅圖係出自二次創作者o既手
點講佢自己都有幅圖o既"版權"

況且, 真心講世上邊有100%原創...?
[/插咀]

...樹不要皮必死無疑,人不要臉天下無敵
ayuen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 01:08 AM   #258
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
講咁多做咩....你地唔識咩叫同人就同我收聲睇下呢度....

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%90%8C%E4%BA%BA

再看看日本著作物定義

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%...AE.9A.E7.BE.A9

只會講一句
涼宮原著都無權告飛燕
因為張圖係佢原創
如果咁都有得告的話,全世界畫家可以收工,佢地畫好多野都有俏像權
但飛燕可以告G ZONE,因為副圖係佢原創,而明顯G ZONE係侵犯左飛燕張圖
相反.....連涼宮原作者都可以告G ZONE
因為佢地將圖用係商業用途而無授權XD
飛燕唔係用係商業活動所以一定無事

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 01:17 AM   #259
ReungS
頹青

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: antony chan
講咁多做咩....你地唔識咩叫同人就同我收聲睇下呢度....

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%90%8C%E4%BA%BA

再看看日本著作物定義

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%...AE.9A.E7.BE.A9

只會講一句
涼宮原著都無權告飛燕
因為張圖係佢原創
如果咁都有得告的話,全世界畫家可以收工,佢地畫好多野都有俏像權
但飛燕可以告G ZONE,因為副圖係佢原創,而明顯G ZONE係侵犯左飛燕張圖
相反.....連涼宮原作者都可以告G ZONE
因為佢地將圖用係商業用途而無授權XD
飛燕唔係用係商業活動所以一定無事
good分析
完全講出左我想講既野

ReungS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 01:19 AM   #260
Coolam
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
唉...........某些人真係"欠缺版權常識"

Fei畫的圖是"自用",唔係商業用途,畫乜叉都唔會侵權!!!
但G-zone係侵權!!G-zone並唔能夠話Fei未得授權畫涼宮而可雖迶意利用Fei的圖!!

所有"唔夠版權識"既人收聲吧!

舊 06-04-06, 01:21 AM   #261
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
作者: ReungS
good分析
完全講出左我想講既野
用腦諗下都知啦...
日本同人直頭公開售賣都冇事,難道香港就有事?
那cw豈不是共犯?

GGFR
好Game分享
舊 06-04-06, 01:29 AM   #262
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
總之一句講晒
飛燕絕對有權告G zone,G zone冇可能告飛燕
就係咁了

果位綾小路雷太由頭到尾都係度off
一出黎就警告人,又損害名聲又剩咁
而且前幾版有張圖有個做G zone美術既又係叫綾小路雷太
我唔做"世界警察"點得呀
而且都係呢句,我之前講既說話從來冇攻擊性亦都冇侵犯你
純粹係指出GAF雷太同綾小路雷太既分別je
你嚴正聲明咁作出警告,咁我咪嚴嚴正正咁執你字粒囉

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 01:35 AM   #263
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

引用:
作者: Coolam
唉...........某些人真係"欠缺版權常識"

Fei畫的圖是"自用",唔係商業用途,畫乜叉都唔會侵權!!!
但G-zone係侵權!!G-zone並唔能夠話Fei未得授權畫涼宮而可雖迶意利用Fei的圖!!

所有"唔夠版權識"既人收聲吧!
幫我講埋~
唔識版權尤其同人創作的就請閉口勿言.
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 01:49 AM   #264
endolberry
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDtomoyohk
XBox Live Gamertagendolberry
一人小句啦
G ZONE 偷圖都係佢地公司事姐...
咁又唔駛罵人罵到咁盡吧...

而家大家都係幫飛燕出句聲姐...
攪到開晒POST WAR咁有咩謂~ OTL"

舊 06-04-06, 02:00 AM   #265
fiddle
偽熊貓

註冊日期: Oct 2004
我覺得直接殺上編輯部談判是最直接可行的辦法
有本事不要開門啊

談判破裂的話就讓他們見識一下Internet大神的力量吧
看看可不可以打破巴士阿叔的記錄也好

引用:
作者: antony chan
用腦諗下都知啦...
日本同人直頭公開售賣都冇事,難道香港就有事?
那cw豈不是共犯?
咁又唔係wor

一張fansart圖/二次創作如果純為自娛用圖
沒有涉及任何商業性質, 當然是完全沒問題的
(不然也沒有所謂的fansart圖了)

但CW由於有金錢交易,
正正是"同人" 處於法律灰色地帶的原因
有金錢交易, 就涉及了商業性質
但由於不是大量生產加上推廣宣傳的互利作用
因此很多日本公司都不會作法律行動
除非是太過份的情況(如著名的pocketmon十八禁同人本事件)

即是
如果飛燕大的圖作為非商業性質用途,是完全沒問題的
但如果作為於CW販售的同人本的其中一頁
日本方面應該還是有權告的
因為算是作了非官方許可的牟利用途
(雖然同人牟的大多是微薄甚至是負數的『利』= v =;;; )

希望以上的沒寫錯

此篇文章於 06-04-06 02:03 AM 被 fiddle 編輯。
fiddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 02:05 AM   #266
heco
魚手指王子

註冊日期: Feb 2006
其實呢,侵不侵權,其實有可以看倒的
你可看一下GAME公司或者其他公司,
都會開一個website表明, 裡頂都會寫了關於二次創作條款
當然,也會清楚說明二次創作的範圍~~~
(當然, 裡頭也會包括了同人場上販賣一點吧 )

講一個實例比大家聽
好像台灣還是香港有人出了Disney的同人本
之後卻收到律師信,
原因是因為Disney方面已經清楚表明
不接受二次創作及其他以版權物為二次創作公開

所以,其實在日本的GAME公司, 普遍都會接受二次創作的
所以這間也不例外

(好像有點離題..XD|| 但只是想說說關於這個)
大多個人意見..|| 看了就算吧XD
heco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 02:05 AM   #267
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
同人...係會有機會比人告
但係絕對唔會係呢個情況發生
大家可能唔記得左
n年前嗰單"寵物小精靈"同人因為太咸所以比人告
但係同而家個情況完全唔同
所以飛燕大絕對有權去追討

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 02:13 AM   #268
antony chan
大合奏部隊!

引用:
作者: fiddle
-太長...刪-
請將這裏看完...w

二次的著作物も著作物であるが、二次的著作物に対する著作権法の保護は、原著作物の著作者の権利に影響を及ぼさない

明示の契約が成立していない場合であっても、当該〔二次的著作物〕の利用の中には、その性質上、一方が単独で行い得ることが、両者間で黙示的に合意されていると解することの許されるものも存在するであろう。

GGFR
好Game分享

此篇文章於 06-04-06 02:15 AM 被 antony chan 編輯。
舊 06-04-06, 02:29 AM   #269
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
日本原作不嬲會有條款講二次著作的權責去到邊
大部份都止於"非商業"並對原作品,作者,公司,相關冇利益危害

而Pokemon有同人俾老任告只係因為太咸有損公司本身image
同二次著作冇關

此篇文章於 06-04-06 02:39 AM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 02:31 AM   #270
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
所以我先話同而家個情況完全唔同
不過我都知off topic啦
sorry

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 02:42 AM   #271
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

引用:
作者: 勃勃
日本原作不嬲會有條款講二次著作的權責去到邊
大部份都止於"非商業"並對原作品,作者,公司,相關冇利益危害

而Pokemon有同人俾老任告只係因為太咸有損公司本身image
同二次著作冇關
係咪個本拳四郎加比卡超的同人漫? 個時信和見到我個FD本出手去買但被店員話著住校服賣不得- -"
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 02:55 AM   #272
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: grxgr
係咪個本拳四郎加比卡超的同人漫? 個時信和見到我個FD本出手去買但被店員話著住校服賣不得- -"
NO,係車厘龜(個名係咁上下吧?)以背後位XX比卡超
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 03:02 AM   #273
fiddle
偽熊貓

註冊日期: Oct 2004
>heco
好像是台灣 ?

> antony chan
大人
我是日文白痴阿..

> 計劃犯罪者
飛燕大絕對有權去追討
↑我是絕對贊同的
只是針對關於CW內同人販售完全合法有點意見吧

> 勃勃
>> 而Pokemon有同人俾老任告只係因為太咸有損公司本身image
>> 同二次著作冇關
即是在CW出Pokemon同人誌是完全合法的 ? @ @a

我也知日本原作不少會公開二次著作/公開拒絕(如Disney)
或者最關鍵一點是我不明白『CW 算不算是"非商業" ?』
我的認知內是CW是屬於商業性質的,
所以即使根據『"非商業"並對原作品,作者,公司,相關冇利益危害』

我認為CW內的同人還是日方有權利及有機會(0.000001%)提出起訴

舊 06-04-06, 03:20 AM   #274
Chloris
Crazy Gamer
吟遊詩人翠克洛絲

註冊日期: Sep 2004
畫畫之嘛... 理得幅畫係畫乜

總之靜靜雞拎左幅圖黎用又剷走埋作圖者既名就唔"ARM"

烏雲鑲金邊,夜盡露曙光
飲益力多變水銀燈

......英雄是不死身。。。
請稱呼我為「不死姫」
Chloris 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 05:02 AM   #275
月之民 ̄▽ ̄
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
http://www2.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1622026

好複雜
(odin0414=我 )

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:43 PM

手機版 | APP版