Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 23  ... 最後
手機資訊/電腦軟硬討論>Windows 8.1 Pro 用家聯盟! 正版使用者限定! 心得交流區!
Hidekii 03:25 PM 09-05-08
公司有部腦壞左, 同dell買左部機連vista home basic
結果裝唔到個會計軟件, 要被迫downgrage返XP
煩到爆炸!!
MarkS 09:17 PM 09-10-08
O岩O岩買左新LAPTOP, 用緊VISTA HOME BASIC
而家有個HANG 機既 既問題
因為某一D網站一定要經大學既VPN CONNECTION至去到, 但當我連o左 VPN 然後嘗試去呢o的網站, 就一定會CLASH (黑畫面, 然後自己REBOOT)
有乜解救? 唔該晒大家!!
POISON 08:48 PM 09-13-08
想問有無人up左上去sp1
我up左好耐都up唔到.......
次次都彈80024xxx
又或者我dl左成個程式落黎都話錯誤
連安全mode都係咁

我第一次新機乜都無就裝過一次成功
但之後我唔想要跟機附送既野同我既問題又format左一次後就裝唔返sp1
有無人知乜野問題
ll_layer 01:08 PM 09-14-08
用緊VISTA HOME PREMIUM,
一入SLEEP MODE開番機既時候解像度就會自行去左做800X600,
而且仲要SET唔番高, 要REBOOT先可以出番1680X1050,
係咪唔正常??

另外window update係咪要自動幫你熄機安裝d新patch,
次次諗住開通頂download野佢就會自動熄機
Final 09:16 PM 09-20-08
作者: ll_layer:
用緊VISTA HOME PREMIUM,
一入SLEEP MODE開番機既時候解像度就會自行去左做800X600,
而且仲要SET唔番高, 要REBOOT先可以出番1680X1050,
係咪唔正常??

另外window update係咪要自動幫你熄機安裝d新patch,
次次諗住開通頂download野佢就會自動熄機
我記得UPDATE係會叫你RESTART,
唔POSTPONE就會5分鐘後幫你RESTART,
但唔會熄機喎..
DC 97 11:37 PM 10-20-08
想問下vista set唔set到1920 x1080 解像到??
唔知點解我最大只系set到1680 x 1050
xp就可以set 1920 x 1080~@@
terryskw 11:51 PM 10-20-08
作者: DC 97:
想問下vista set唔set到1920 x1080 解像到??
唔知點解我最大只系set到1680 x 1050
xp就可以set 1920 x 1080~@@
For me, 9600GT + BenqE2200HD + vista / XP = 1920 x 1080
try to update the display card's driver~
YHW 01:48 AM 10-28-08
其實各位覺得Superfetch同ReadyBoost有冇用?

新機裝左Vista Home Basic, Superfetch同ReadyBoost都有開(用隻送o既Kingston 4GB手指黎做ReadyBoost), 發覺入左Windows後大約30秒後hard disk就開始狂load, 大約幾分鐘後先會停. 經一番測試後, 發覺元区就係呢兩個services, 仲要兩個一齊disable左先解決倒個問題.

唔知各位有冇類似問題?
YHW 02:16 AM 11-08-08
裝左Vista後第一様吸引到我注意就係個Sidebar. 最初以為Sidebar上面o的gadgets都係一般compile左o既程式, 但幾日前無意中發覺原來只不過係script加HTML ! 跟住就貪得意自己試下寫... 以下係小弟兩個剛完成o既「試作品」

-----------------------------

試作品No. 1 ... 一個非常簡單o既clock 除左有用動畫人物砌成o既數字之外, 基本上冇乜特別

試作品No. 2 ... 都仲係一個clock , 不過係傳統有指針果隻. 呢個clock有自訂settings, 例如可以轉指針顏色, 加番個有數字鐘面, 甚至可以自訂鐘o既背景圖像 , 定時轉背景都得.

有興趣可以按此下載
YHW 04:06 AM 11-13-08
最新Sidebar作品...「擬人化」o既CPU/RAM計量器

Screenshots: 一般狀態 | Flyout視窗Flyout視窗(卸除狀態, 即上圖放大版)

有興趣可以按此下載

PS: 其實GAF究竟有冇人對Vista Sidebar呢類小程式有興趣, 定或只係覺得我呢o的太低能無謂, 所以冇乜反應回應...? 如果係的話我就廢事再出呢類post, 免得好似出連post佔晒成個topic又冇人有興趣...
Ewin 05:24 AM 11-13-08
無走入黎, 咁o岩睇唔到o者
我有興趣知你點改佢D CODE喎, 搵佢個FILE出黎用NOTEPAD開?
YHW 03:20 PM 11-13-08
作者: Ewin:
無走入黎, 咁o岩睇唔到o者
我有興趣知你點改佢D CODE喎, 搵佢個FILE出黎用NOTEPAD開?
Windows Sidebar reference on MSDN

http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...50(VS.85).aspx

大部份料我都係呢度睇番黎.

最簡單o既講法, 每一個gadget就係一個迷你HTML page.

Windows Sidebar本身已經有一個API, 所以基本同common o既functions例如CPU/RAM用量讀取, Windows Mail/MSN contacts/hard drive讀取或者run programs都可以用JavaScript簡單寫倒出黎. 再複雜o既用其他MS既scripting API例如WSH或WMI, 基本上好多野都可以做到.
Ewin 05:55 PM 11-13-08
我以為MAC用家先有呢D心機
用MAC果陣WIDGET好容易可以搵到幾多百款, 但係VISTA GADGET就無乜幾可見到, 選擇非常少
YHW 07:16 PM 11-13-08
作者: Ewin:
我以為MAC用家先有呢D心機
用MAC果陣WIDGET好容易可以搵到幾多百款, 但係VISTA GADGET就無乜幾可見到, 選擇非常少
如果你睇香港區個Live Gallery, 就的確係少得可憐... 去外國果個會多好多. 有少少興趣想睇睇日本個邊會係點(不過唔知點去 ).
雙星 03:32 AM 12-13-08
XP同VISTA可吾可以一齊用SHARE FILE ?
YHW 05:11 PM 12-26-08
System Animator

呢個係一個可以用自製動畫黎代表各種系統動作(CPU用量、硬碟讀寫、網絡傳輸等)o既小工具. 涼宮用唱歌跳舞黎顯示CPU用量? 一面會隨硬碟動作揮舞o既國旗? 用Matrix廿二世紀殺人網絡中o既「數碼雨」效果黎顯示網絡狀況? 運用吓你o既想像力

一般System Animator動畫都十分小巧(130x130以下), CPU用量亦十分低(就萛同時開幾個動
畫一般都唔超過1%), 開一個或一大堆動畫亦係隨意, 十分有彈性.

自製動畫亦十分簡單! 最簡單o既做法就係用現成揾到o既animated GIF. 講到animated GIF相信GAF好多人都有一大堆collection啦

System Animator除左可用黎做系統監察外, 更加可以用黎做音樂播放時o既動畫(Visualizer)! 想像一下初音ミク, 涼宮, 幸運星一衆角色等會隨住你播放中o既歌曲的節拍編編起舞... 萌爆

這是System Animator的實際示範! 這YouTube片段示範了System Animator作為「系統效能監察」以及隨機「音樂視覺效果」(Music Visualizer)的功能. 無論你播放任何音樂, System Animator都會實時跟據音樂節拍隨機產生一個MV效果. 由於有隨機的性質, 所以你就萛重播同一首歌, 每次的MV都會不一樣! 你更可親自設計MV中的所有動畫效果, 讓System Animator有無限的可能性!

更多的YouTube影像示範可在此找到.
http://www.youtube.com/user/AnimeThemeSidebar

----------------------

下載 System Animator~!
cloud 12:42 AM 02-19-09
TIPS
vista BT 用UTORRENT會好D,唔好用BITCOMET
cathy420 09:37 PM 01-31-09
求助~~
開bt時部腦癱瘓左..但其實唔係dl得好快
上到網但勁慢..msn on到line 但收 or send 唔到msg
之前都無事..唔知係咪更新完就變左咁..
有無方法拆解? thz
Gnosis 10:43 PM 01-31-09
作者: cathy420:
求助~~
開bt時部腦癱瘓左..但其實唔係dl得好快
上到網但勁慢..msn on到line 但收 or send 唔到msg
之前都無事..唔知係咪更新完就變左咁..
有無方法拆解? thz
keyword: tcpz
lbiceman 01:58 PM 02-02-09
VISTA個ie7真係有啲問題,開住佢兩個鐘到就會hang機,畫面好似凍結咗咁,要按reset鍵boot
本人用vista business正版,sp1,冇crack,4gb ram
YHW 03:59 PM 02-02-09
作者: lbiceman:
VISTA個ie7真係有啲問題,開住佢兩個鐘到就會hang機,畫面好似凍結咗咁,要按reset鍵boot
本人用vista business正版,sp1,冇crack,4gb ram
我又未試過有咁大問題(雖然我用FF多), 最壞情況都可以用Task Manager close倒.
HEYHEY 03:51 PM 02-08-09
I use Vista Home Basic, and I found that even I didn't save anything in my computer, the space in my harddisk is decreasing every time.
I want to ask how can I stop this, for my harddisk is 11XGB only~
Kouji 03:57 PM 02-08-09
作者: HEYHEY:
I use Vista Home Basic, and I found that even I didn't save anything in my computer, the space in my harddisk is decreasing every time.
I want to ask how can I stop this, for my harddisk is 11XGB only~

Deselect all ticked HDDs
Ewin 01:54 AM 03-18-09
microsoft真係XYZ
上次裝VISTA上唔到網, 要我打CMD PROMPT先解決到
今次剷機就係更新唔到, 又要搵D山寨方法解決

THIS WORKS… well for me it did the Error codes (ie. 8024402C…etc blah blah blah) you get is due to having active X not being active well how do you do its there are many ways…
Try…
one..
go to
cntrl panel
network and internet
internet options
security (top second tab)
and set securty level to custom adjust all active x to ether prompt or enabled and you should be able to get updates working…

if failed attempt one doesnt work for you try

Two.
go to network and sharing center in control panel
once in here locate where ur connected at (linksys,netgear..etc)
to the right it should say view status
click Properties it will prompt you to confirm privlages push continue
while in networking tab locate internet protocal Ver. 4 highlight and to the right click properties set prefered dns to 4.2.2.2 and alternative dns to 4.2.2.3 and it should work if not i have more ways
POISON 07:41 PM 04-09-09
>System Animator

我搵唔到K-on係邊既 a
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 23  ... 最後

返回主題版面