Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-18-10, 08:02 PM   #176
~ViVi~
God of Gamer

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code1435 4592 2031
PSN  IDVivi1112
做左幾粒鐘c9 quest都係未開到デジレーンの将来...
有冇人已經做左?

~ViVi~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 09:30 PM   #177
Ammonium
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2008
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
原來可以從選單中的地圖回到殖民區6號……
終於整了很多寶石!

不過有d唔係好明點整,以下是我理解得到的
1.選材料時只能夠選擇同rank
2.相同能力的數值會累積,當超過100%或以上便一定要去煉成
3.選擇不同人物在煉成時有不同效果

問題
1.煉成時,果條棒同數字是甚麼意思?
2.條棒不同顏色又代表甚麼?
理解2. 係超過100%或放咗八粒就一定要去煉成

問題1. 綠色棒叫cylinder gauge,代表煉成最後可以收返幾多個純度未到100%嘅item,收返嘅item變做cylinder,可以留嚟下次煉成用,煉成時出綠火就會加條計。純度100%或以上嘅item會變石。

數字?係唔係出藍火或紅火時彈出嚟嘅數字呀,嗰啲數字代表該item升咗幾多純度。

問題2. 你呢度指條棒係唔係兩個人夾住個爐?綠色會加條cylinder gauge,藍色會全部item嘅純度加1~5%,紅色就單一item純度加3-10%

另外,純度達200%會有heat,煉出嚟嘅石會升一級。
Ammonium 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 10:34 PM   #178
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
weekly得果3頁, 唔使買

confirm左邊間出版社出攻略未??

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 10:38 PM   #179
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
攻略係MEDIA WORKS出.

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 10:47 PM   #180
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
出電撃系雜誌果間,7/24 出
價錢/頁數未知....

http://news.dengeki.com/elem/000/000/269/269630/

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 10:53 PM   #181
J.kidd
Game Master

註冊日期: Aug 2002
XBox Live Gamertagtoby5
引用:
作者: W!LL 查看文章
weekly得果3頁, 唔使買

confirm左邊間出版社出攻略未??
GW 出名攻略慢..
J.kidd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 02:40 AM   #182
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
剛玩了一陣子,
感覺幾好。

剛打主角一人去打同級白怪敗陣了...。

完全任務怎找回那個NPC,
城鎮NPC 太多了,
地址好像寫<第九區‧能量灯>?

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 03:06 AM   #183
YFW
何でも遊ぶよ~~

註冊日期: Mar 2007
3DS Friend Code5284 1386 7359
PSN  IDbabyhime
XBox Live GamertagHeihime
引用:
作者: Kello820 查看文章
攻略係MEDIA WORKS出.
MEDIAWORKS希望有漢字怪出現時間、クエ依頼人位置la

YFW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 07:27 AM   #184
Y.Bird
度日如日

玩到停唔到手...,
係咁玩第九區支線任務...。

原來很多任務直接完成,
不用找回原本NPC。

剛開始玩了一小時下發現有背刺...。

想問問為何有時戰鬥中會出現叫你按B 鍵圖案?

因為跟本唔夠時間打機,
舊 06-19-10, 07:35 AM   #185
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Y.Bird 查看文章
玩到停唔到手...,
係咁玩第九區支線任務...。

原來很多任務直接完成,
不用找回原本NPC。

剛開始玩了一小時下發現有背刺...。

想問問為何有時戰鬥中會出現叫你按B 鍵圖案?
為咗提升全員嘅テンション嚟進入戰鬥
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 07:41 AM   #186
Y.Bird
度日如日

引用:
作者: 如月刃 查看文章
為咗提升全員嘅テンション嚟進入戰鬥
增加テンション 有何用?
使用方法是按死/連按按一下?

剛追一下Post,
原來其它區域、城鎮比現在更大阿...。

除了快腳寶石外,
有無增加步速的方法?

還有後期有沒有載具(例如馬/車/飛行器)。

因為跟本唔夠時間打機,
舊 06-19-10, 11:02 AM   #187
RPG之鬼

引用:

剛追一下Post,

除了快腳寶石外,
有無增加步速的方法?

增加テンション的好處是好打D
テンション越低攻擊MISS和被擊中機率增加

舊 06-19-10, 12:06 PM   #188
nick

琴晚睇完兩張白卷之後鑽研寶石合成術,
終於俾我發現原來石原料可以合成兩粒高一級的石(mega heat)
我諗之前都會有人講過~不過我鐘意自己發掘樂趣

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 12:55 PM   #189
Ammonium

註冊日期: Nov 2008
引用:
係圓圈去到藍色範圍先按B,否則就失敗,如果圓圈剛好到達藍色邊界時按B,就係大成功,加多好多tension,說明書話tension高時出critical hit易啲,tension低時攻擊易miss;另外我記得呢個動作仲可以加同伴好感度,不過加幾多就天曉得,嗰啲有特別標題嘅任務接咗都會爆啲心心出來哦,但係接完一堆,同基友嘅關係都仲係綠色icon...
Ammonium 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 01:13 PM   #190
RPG之鬼

引用:
作者: Ammonium 查看文章
係圓圈去到藍色範圍先按B,否則就失敗,如果圓圈剛好到達藍色邊界時按B,就係大成功,加多好多tension,說明書話tension高時出critical hit易啲,tension低時攻擊易miss;另外我記得呢個動作仲可以加同伴好感度,不過加幾多就天曉得,嗰啲有特別標題嘅任務接咗都會爆啲心心出來哦,但係接完一堆,同基友嘅關係都仲係綠色icon...
拔刀果下是不會加,會加果種係要在戰鬥時出現而又按到才會增加

舊 06-19-10, 03:38 PM   #191
will1223
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2009
Wii U IDwill122388
PSN  IDjpwill1223
引用:

剛追一下Post,

除了快腳寶石外,
有無增加步速的方法?

冇載具
不過可以用 - / 開MEUN 開地圖傳送

雷追加最大都係100%
不過下下雷都差成萬一下都幾好玩
will1223 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 03:46 PM   #192
~ViVi~

終於開左男主角第四排skill....
睇黎個quest ge發生條件係要全個c9人都識哂先開到
等我仲係咁做c9 quest加好感加到四星......原來唔關事

舊 06-19-10, 05:17 PM   #193
RPG之鬼

劇透劇透

終於去到帝都睇片,大概知道發生乜事,不過程嶋しづマ 同小山剛志好似仲收埋d野……

發覺去到之後,黑色怪真係唔好亂打,唔好似為佢地好和平,點一打開波就好容易被秒……

而那個

綠面的攻擊力未免勁過頭吧,差不多野野都係必死……而盾更只能擋白字,不過最離譜就係不停叫怪出黎……還是lv68唔夠打……

現在48小時+lv68,究竟"彼岸"幾時才來到……

此篇文章於 06-19-10 05:23 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 09:07 PM   #194
Y.Bird
度日如日

好耐未試過玩RPG 會玩到唔停手,
拿了女主角後一直在玩支線任務,
主線完全沒動過﹗

有兩個問題想問問:
1.這遊戲否有任務離開某個區域後回不去在完成任務?

2.道具欄有上限嗎?
想玩收集道具/裝備,
動力是因為有紙娃娃系統。

因為跟本唔夠時間打機,
舊 06-19-10, 09:23 PM   #195
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
引用:
好耐未試過玩RPG 會玩到唔停手,
拿了女主角後一直在玩支線任務,
主線完全沒動過﹗

有兩個問題想問問:
1.這遊戲否有任務離開某個區域後回不去在完成任務?

2.道具欄有上限嗎?
想玩收集道具/裝備,
動力是因為有紙娃娃系統。
兩樣都有

舊 06-19-10, 09:44 PM   #196
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
咩係紙娃娃系統?

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 10:32 PM   #197
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: W!LL 查看文章
咩係紙娃娃系統?
換裝備,個角色真係會換衫,就叫紙娃娃系統

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-10, 10:43 PM   #198
Y.Bird
度日如日

引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
兩樣都有
第一點是有阿...,
支線任務要二/三周目才能完成...。

因為跟本唔夠時間打機,
舊 06-19-10, 11:36 PM   #199
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
雖然未出攻略,不過資料都齊得8899.手痕開個2周目搞搞先

btw,5日時間都幾緊,實玩唔完

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-10, 01:06 AM   #200
~ViVi~

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
現在48小時+lv68,究竟"彼岸"幾時才來到……
我打左7x粒鐘都係得66lv

有冇拎モナド記録書「鎧」?
全敵人減攻/魔攻(定唔記得係自己友加防/魔防),我改到6段已經 -55%,效果有1x秒架

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS3] 白騎士物語-古之鼓動討論區 Vol 5(排除萬難, 奇蹟就會出現, 續編已開發中) martinyau1979 攻略及心得交流區 1001 02-09-10 04:54 PM
電擊頭部戒網癮 IamO ~清談館~ 71 09-06-09 01:38 PM
輕小說相關討論區 (頭post新增8月角川+東立書單) 不死身的出木杉 日本動漫畫討論版 999 07-22-08 02:17 PM

現在的時間是 06:00 AM

手機版 | APP版