Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-06-04, 03:14 AM   #176
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
作者: 達也
買老翻, 係買, 真金白銀的買, 唔係偷.
請問閣下對「賊贓」呢個慨念有甚麼看法呢。

我吾會話有人接贓先會有人偸
但最少有人接贓先會有更多人偸掛

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-04, 04:47 AM   #177
|0|
God of Gamer
太陽神

註冊日期: May 2002
引用:
俾另外一個角度大家, 其實我有好多角度, 發表多一個偉論:

當年小日本入侵中國N年, 奸殺左幾百萬中國人, 犯晒國際法.
e+小日本領導人理直氣壯拜戰犯靖國神社;
小日本教科書理直氣壯話當時係進入中國, 唔係入侵中國;
小日本政府理直氣壯話釣魚台係小日本既.

咁我買老翻小日本動畫dvd, 仲冇犯法, 更加可以理直氣壯啦.

小日本侵犯中國既係主權 & 人權.
我侵犯小日本奸商既版權, 侵得心安理得.
精神勝利法
阿Q萬歲
|0| 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-04, 04:59 AM   #178
|0|
太陽神

引用:
第一, 外國都有老翻, 外國人都買.
第二, 大把外國人出外旅遊又買老翻, 廟街都見唔少.
第三, dl同老翻一樣係侵犯版權, dl既經濟效益仲少過老翻.

P2P成本細過COPY
除笨有精

我同意你所講
ACG以至各大媒體既知識/創意產物
都應該係人所共享既文化產物

係我願景中
將來各大媒體產物
都會朝P2P/共享方面發展

不過目前社會係資本主義市場經濟
知識產權都係資本主義市場經濟下
保護創作者應有權益既必要之法

我地只能夠慢慢努力朝P2P/共享方面改革過渡
而斷不能無視客觀環境因素咁去殺雞取卵
舊 07-06-04, 05:35 AM   #179
MR.CD-ROM
Game Master

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: |0|

P2P成本細過COPY
除笨有精

我同意你所講
ACG以至各大媒體既知識/創意產物
都應該係人所共享既文化產物

係我願景中
將來各大媒體產物
都會朝P2P/共享方面發展

不過目前社會係資本主義市場經濟
知識產權都係資本主義市場經濟下
保護創作者應有權益既必要之法

我地只能夠慢慢努力朝P2P/共享方面改革過渡
而斷不能無視客觀環境因素咁去殺雞取卵
社會主義好!
MR.CD-ROM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-04, 05:48 AM   #180
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
其實嘈o黎o嘈去, 講到尾都係D人點解買翻版正版,
人地買正版有人地買正版o既理由, 人地買翻版又有人地買翻版o既原因,
唔好話邊個歧視邊個, 一句講哂, 呢D野嘈o黎根本就係冇結果,
因為你覺得買正版o岩咩? 但係我覺得你正版咁貴都買好敗家啵,
我覺得買翻版冇乜唔妥咩? 但係你又可以大條道理話我咁做犯法又話剩啵,
我要強調一點--我唔會歧視買正版o既人,
我亦唔會亦都冇資格歧視買翻版o既人, 因為我有買海盗版, 我認我係衰仔,
至少好過我買翻版就話人買正版敗家, 我買正版就走去耻笑人地買翻版冇錢又乜又物,
同埋依家只係講正版同翻版o既問題唧, 洗唔洗講到去日本侵犯中國既主權咁天馬行空呀?
呢D根本係幾碼子o既事, 唔可以混為一談

我知我講呢D說話可能會得罪各位, 恕在下多言

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-04, 07:28 AM   #181
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
真係越講越搞笑,可以同高登啲膠post比拼........

舊 07-06-04, 07:54 AM   #182
umu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
>都會朝P2P/共享方面發展
>不過目前社會係資本主義市場經濟
>知識產權都係資本主義市場經濟下
>保護創作者應有權益既必要之法

>社會主義好!

但有DRM等技術,
全部作品用P2P流通的話,只是改變了流通的方法.
都要先比錢才可以看.重有到時應該更多P2P的關連法例保護創作者.

始終都係資本主義市場經濟,並唔係社會主義.

此篇文章於 07-06-04 08:02 AM 被 umu 編輯。
umu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-04, 07:55 AM   #183
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: Norm
真係越講越搞笑,可以同高登啲膠post比拼........

由得這篇沉底了吧....
還要推.....
黑咪 破壞大王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-04, 08:20 AM   #184
|0|
太陽神

引用:
作者: umu
>都會朝P2P/共享方面發展
>不過目前社會係資本主義市場經濟
>知識產權都係資本主義市場經濟下
>保護創作者應有權益既必要之法

>社會主義好!

但有DRM等技術,
全部作品用P2P流通的話,只是改變了流通的方法.
都要先比錢才可以看.重有到時應該更多P2P的關連法例保護創作者.

始終都係資本主義市場經濟,並唔係社會主義.
當然唔排除你所講既做法

不過我著眼點係
P2P背後
其實都係Internet以來既共享文化

單係收費/分帳方式
都已經可以研究

例如話由公帑支付
設立創作物P2P基金
由流量決定分帳比例
都未嘗唔係一個值得考慮既做法
舊 07-06-04, 08:32 AM   #185
MR.CD-ROM
Game Master

註冊日期: Aug 2002
>例如話由公帑支付
>設立創作物P2P基金
>由流量決定分帳比例
>都未嘗唔係一個值得考慮既做法

p2p公社

>但有DRM等技術,
>全部作品用P2P流通的話,只是改變了流通的方法.
>都要先比錢才可以看.重有到時應該更多P2P的關連法例保護創作者.

>始終都係資本主義市場經濟,並唔係社會主義.

p2p分享已經係社會主義既一種體現
愈多人上載(付出),整體下載更有效率
多好
唔岩聽當我體內共產基因發作

此篇文章於 07-06-04 08:37 AM 被 MR.CD-ROM 編輯。
MR.CD-ROM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-04, 07:22 PM   #186
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
不論社會主義還是資本主義,當社會貧富懸殊到人們連老翻都買唔起既時候,BT、P2P等成為了滿足了人們渴求的工具,而最初將有版權物分享發放出來的卻是接觸正版的人仕...
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-04, 02:28 AM   #187
達也
Senior Gamer

引用:
作者: Wraith
skip
>>咁唔通你認為賣老翻既人所付出既錢會好多咩?
唔會好多, 所以係一門好生意.

>>咁多出黎個30蚊你可唔可以答我係去左邊?
梗係俾賣老翻既英雄們啦, 佢地咁偉大.

>>唔知你有無留意近年既動畫製作大部分都係批返去中國或者韓國做?
有, 奸商減低成本之後仲買咁貴, 不愧為奸商.

>>試問咁樣你點樣用40蚊同6800yen比?
得罪講句, 買40蚊係精明, 買6800yen係傻.
不過我唔會歧視買6800yen既人, 因為傻唔係錯.

此篇文章於 07-07-04 02:40 AM 被 達也 編輯。
達也 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-04, 02:30 AM   #188
達也

引用:
作者: ^-^小人物
skip
>>買毒品, 係買, 真金白銀的買, 唔係偷.
講得十分正確, 的確唔係偷.

>>唔知咁又岩唔岩呢?
買毒品唔岩, 買老翻岩.
理由: 買老翻唔犯法, 唔影響身體,
慳左既錢可以俾屋企, 俾窮人, 做善事, 可以 ... ...
舊 07-07-04, 02:31 AM   #189
達也

引用:
作者: johnnycage20
skip
e+邊個偷?
老翻, 係賣老翻既人用$$製造出黎, 唔係偷.
唔係偷, 何來賊贓?
舊 07-07-04, 02:35 AM   #190
達也

引用:
作者: |0|
skip
阿Q既開心, 係基於幻想, 唔係現實 and 事實.
我既理直氣壯, 係基於 過去歷史與現今既 現實 and 事實.

到目前為止, 我對DL冇興奮, e+既科技DL唔夠方便快捷, 時間成本高.
如果要你我部大電視到睇, 又要增加硬件成本 & 時間成本.

你既共享概念我鍾意, 不過目前我認為最好既媒體係用老翻黎共享.
舊 07-07-04, 02:37 AM   #191
達也

引用:
作者: Super Bus
skip
我覺得你唔係衰仔, 係好仔, 唔係敗家仔.

講到去日本侵犯中國既主權, 唔係天馬行空.
係突顯出買老翻可以理直氣壯, 侵犯小日本奸商版權係心安理得.
舊 07-07-04, 03:35 AM   #192
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
e+邊個偷?
老翻, 係賣老翻既人用$$製造出黎, 唔係偷.
唔係偷, 何來賊贓?
用$$製造出黎就唔係賊贓的話
點解海關就將它們當賊贓辦?

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-04, 04:09 AM   #193
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
我覺得你唔係衰仔, 係好仔, 唔係敗家仔.

講到去日本侵犯中國既主權, 唔係天馬行空.
係突顯出買老翻可以理直氣壯, 侵犯小日本奸商版權係心安理得.
如果你真係覺得買正版老翻係可以同日本侵犯中國主權拎o黎比較既話我已經冇野好講,
我只係想指出o既係, 每個人買正版翻版都有佢地o既原因同理由,
每個人都可以話咁做係o岩或者咁做係錯, 我亦唔想為呢D事繼續抝落去,
正如我上面都講過, 呢D野抝o黎根本就係冇結果o既, 就算比你抝嬴又唔係有獎分,
過去亦間唔中有呢D正版翻版o既爭論, 抝o黎抝去都係千篇一律,
難聽D講句, 呢D野就算抝到去世界末日果日都唔會抝得完

恕在下多言了

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-04, 05:25 AM   #194
Kong
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDArthurKP
引用:
俾另外一個角度大家, 其實我有好多角度, 發表多一個偉論:

當年小日本入侵中國N年, 奸殺左幾百萬中國人, 犯晒國際法.
e+小日本領導人理直氣壯拜戰犯靖國神社;
小日本教科書理直氣壯話當時係進入中國, 唔係入侵中國;
小日本政府理直氣壯話釣魚台係小日本既.

咁我買老翻小日本動畫dvd, 仲冇犯法, 更加可以理直氣壯啦.

我侵犯小日本奸商既版權, 侵得心安理得.
人地做錯
噤我地係唔係都一樣要做錯俾人睇?
唔好講到咩國恨la
可唔可以做好自己本身先

我侵犯小日本奸商既版權, 侵得心安理得.[/QUOTE]
我都唔明你點解講得出口

唔好理0的野係出自咩國家
人家努力既成果

你去侵佔佢地.....噤係唔係唔0岩sin?
呢個係一個三年班小學生都識既道理.......
一個日本小學生做既勞作
俾一個中國小學生copy 左去交功課
唔通就係0岩?

從一件事黎睇
侵佔人家努力既成果
係一定唔0岩既事
又何來侵得心安理得

才是小隊長的工作

此篇文章於 07-07-04 05:27 AM 被 Kong 編輯。
Kong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-04, 02:34 PM   #195
石光

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDzellight
XBox Live Gamertagzellight
點解大家講講下講左去民族關係ge
石光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-04, 02:47 PM   #196
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 干柿先生+
點解大家講講下講左去民族關係ge
咪係~
不過信和果邊掃左反旦之後,竟然多左買台灣版動畫歌sound track

舊 07-07-04, 02:51 PM   #197
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

引用:
作者: kyu
咪係~
不過信和果邊掃左反旦之後,竟然多左買台灣版動畫歌sound track
而家信和點樣?好耐冇出去~

舊 07-07-04, 03:06 PM   #198
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: money
而家信和點樣?好耐冇出去~
海賊版退散~
(海關今次可謂厲害,將盜版集團大殲滅;詳情請聽新聞。)

舊 07-07-04, 03:10 PM   #199
kyu
我要搞掂丁力個衰人

海關首凍結盜版集團資產
7月 7日 星期三 15:00 更新

海關將首次引用<有組織及嚴重罪行條例>於盜版光碟罪行上,向高等法院申請,凍結一個集團二千萬港元資產。

海關人員繼接近一年時間的深入調查工作後,今日採取一項名為「馬刺」的全港性反盜版行動,偵破本地其中一個最大的盜版光碟集團。該集團涉嫌自設多個製造燒錄盜版光碟工場及貯存倉庫,並擁有遍佈港九各區(尤其是灣仔及深水鶠^的龐大零售網絡。

行動中,海關偵破3個盜版光碟貯存倉庫、1個燒錄工場及8個零售點,共拘捕4名男子及4名女子,年齡介乎20至49歲。

此篇文章於 07-07-04 03:12 PM 被 kyu 編輯。
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-04, 03:21 PM   #200
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

引用:
海賊版退散~
(海關今次可謂厲害,將盜版集團大殲滅;詳情請聽新聞。)

引用:
海關首凍結盜版集團資產
7月 7日 星期三 15:00 更新

海關將首次引用<有組織及嚴重罪行條例>於盜版光碟罪行上,向高等法院申請,凍結一個集團二千萬港元資產。

海關人員繼接近一年時間的深入調查工作後,今日採取一項名為「馬刺」的全港性反盜版行動,偵破本地其中一個最大的盜版光碟集團。該集團涉嫌自設多個製造燒錄盜版光碟工場及貯存倉庫,並擁有遍佈港九各區(尤其是灣仔及深水鶠^的龐大零售網絡。

行動中,海關偵破3個盜版光碟貯存倉庫、1個燒錄工場及8個零售點,共拘捕4名男子及4名女子,年齡介乎20至49歲。
哇,真係咁厲害呀??海賊版唔知仲有冇機會番身呢?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:42 PM

手機版 | APP版