Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 02-26-02, 12:11 AM   #1
Legends
黑林首領

註冊日期: Dec 2001
Post [PS2]Xenosaga 1 討論區 + 爆機畫面

[ March 08, 2002: Message edited by: Xena ]

[ March 09, 2002: Message edited by: Legends ]

此篇文章於 01-05-05 12:22 AM 被 neo2046 編輯。
Legends 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-02, 11:04 PM   #2
kintaro 
Guest

希望明晚能參與喇....
kintaro  目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-02, 01:19 AM   #3
kenny
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2002
XENOSAGA限定版(水貨)入手!!

好正 ~ 果然冇買錯!!

再送大家自製wallpaper一張~ "q(^_^)p"
Xenosaga - wallpaper

舊 02-28-02, 02:39 AM   #4
Xena
Junior Member
世界の果て

就算悶都要買厘玩
Xena 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-02, 08:06 AM   #5
柯南
Crazy Gamer

我﹐我﹐我都想玩啊﹐不過依家返緊學﹐要等到聽日現有得玩。

舊 02-28-02, 08:21 AM   #6
T
Crazy Gamer

TO Legends

唔係ah化

[ February 28, 2002: Message edited by: Xena ]

舊 02-28-02, 08:26 AM   #7
kintaro 
Guest

TO Legends,

用四粒鐘搵o野? 咁咪仲勁過DQ VII o個序章?
可唔可以講下d Mini Game o既內容? (如果你唔講o既話, 可能我玩o既時候會做補充, 因為未必個個人都識玩Mini Game) 希望今晚有得玩喇.....你買左行貨定水貨呀? 大概幾錢?

TO 柯南,

HELLO舊戰友! 我都唔知今日澳門會唔會有貨到, 你買正o野定翻o野? 今次好似用雙面DVD, 如果玩翻o野唔知會唔會有問題....
舊 02-28-02, 08:55 AM   #8
Legends
黑林首領

TO KIM:
都唔係只是搵野,應該有半小時係戰鬥的.昨晚終於開始玩到令我興奮的情節了,其實故事內容很短,不過可能我要試晒全部可能發生既野啦!MINI GAME方面有:回避敵人的追捕,夾公仔,覆E-MAIL,投資,搵隱藏門....不過,佢的讀碟既SPEED,個人認為係慢的.
其實我開頭玩的時候,心中已覺有暗湧.同賣可能故事既題材係好新鮮.最慘係行MAP的時候,係冇附助MAP(即類似FFX或GX既小地圖咁)幫助前進的,要靠自己去認路(要睇水牌).冇背景音樂,經常要復MAIL(不過收貓係好更要的.),另外識玩MINI GAME的話,對遊戲發展或過關,係有幫助的.
有個發展性好大既ETHER盤,玩之前一定要對個(額外護得會心一擊,BOOST UP和POINT UP)理解清楚點去運用,因為敵人都會用呢樣野黎攻擊你.雖然話會悶,不過我真係玩到停唔到手,好似睇更MOVIE咁黎玩.

[ March 01, 2002: Message edited by: Legends ]

舊 02-28-02, 09:11 AM   #9
kintaro 
Guest

TO Legends,

hm....不過四個鐘o既遊戲時間, 戰鬥部份只佔半小時左右, 而故事流程又比較短....希望隻Game唔好搞到好似Grandia X咁就得喇 (唔使你不斷打迷宮, 不過要你不斷玩Mini Game, 結果一樣死). 不過見你話終於遇到興奮o既劇情, 咁我都無咁擔心....不過學Xena話齌, 就算悶都要玩架喇, 期望中段至尾段o既戰鬥部份同劇情部份可以拉返平衡喇. 至於讀碟較慢唔知關唔關佢用雙面DVD同埋對應HDD事呢....如果有HDD可以令讀碟時間加快就好囉! (其實我係希望日後推出o既遊戲都對應HDD令讀碟時間減慢架, 因為咁樣我先有藉口比自己去買個HDD)
舊 02-28-02, 12:41 PM   #10
kintaro 
Guest

TO Legends,

聽你咁講之後, 搞到我又有d擔心, 頭先過左巴站睇過d台灣人o既玩後感, 有人贊亦有人"彈", 不過佢地話戰鬥模式同Xenogear好相似, 有親切感, 如果係真o既話就好喇.

小弟Copy左一段玩後感返o黎比大家作參考.

作 者  yanami (愛吃洋芋片的金魚)
標 題  [心得]異域神兵五小時^^;
時 間  Wed Feb 27 23:30:46 2002

忍不住上來報告一下…我覺得挺不錯的,相當值得一玩(有點貴就是)本來也想觀望一陣的,畢竟抵不過自己的欲望…這片的人物設定我超中意,有特色又美!(新竹工坊1930元,2/27)

人物設定:超棒!很合我個人脾胃,美形沒問題,配音也是一流。KOSMOS 真是英姿煥發~~~^O^ 戰鬥速度:我是買亞版的(也就是不能用硬碟)不過無大礙,讀取速度在可接受範圍之中。

E-mail系統:蠻有趣,有個路人甲有事沒事寫信給我,還有廣告信件(Namco寄的)

戰鬥系統:教學系統蠻親切的,在email中還有教學的備份信件。我覺得爽快度夠了,特效處理得很好。

配音:如前述,我覺得挺棒,語氣和個性很搭。

劇情:嗯……我覺得懂不懂日文還是會有差,有些對白挺重要的,看不懂會少掉一些樂趣…我目前是玩到KOSMOS破繭而出,至今的對白都不錯。

蠻有FF的影子,不過也有自己的格,提醒幾個目前我覺得要注意的小地方...

1.一開始的模擬訓練過後要掉頭再來一次,原來紅色bOX的地方有…

2.在船上放置那個「不明物」的大房間,過去有個小兵,和他說話會啟動小事件(不講話也行)

3.怪物侵入後,女主角要逃,第一場硬幹,接下來都不能被摸到,必死-_-||| 逃的技巧,按鈕關捲門→下一隻開電視令其分心→轉角那隻先誘他過來再跑進通信室從窗戶瞄他…

4.之前有二個士兵會玩抓鬼遊戲,逃過就有好東西,有人拿到嗎?(2秒內被抓,哇哈哈~~)

才玩5小時,我是覺得已經很能感覺大作的味道,裡頭對話超多,信也很多,儘可能不要跳過吧,有意思的在這裡。與主線無關的小事件也不少,慢慢享受吧~~~推薦!
舊 02-28-02, 04:15 PM   #11
柯南
Crazy Gamer

TO KIM﹕
無啊﹐在我讀完書之前﹐應該都吾會買正版住﹐除非未有翻版或者有好中意既游戲既二手啦﹐無辦法啦﹐一個月既零用錢先600蚊﹐剩食同一般花費都要400蚊﹐甘我無理由等兩個半月先買只游戲架﹐好慘架﹗

舊 03-01-02, 12:32 AM   #12
Xena
世界の果て

Xenosaga這款遊戲對應PS2硬碟
現在來比較一下有經過硬碟的加速和沒有的比較
一開始的安裝大約要12分29秒所佔硬碟容量大約是1792.22MB
在遊戲中的各項比較
有使用HDD 無使用HDD
進入戰鬥 3秒29 6秒43 (以不能操作角色到能操作角色的時間)
出戰鬥 2秒 3秒29 (以按下拿到寶物後回到地圖畫面為止)
進出門 3秒15 6秒 (以門打開後進入門到角色可操作時間)
進選單畫面 1秒 1秒6 (按下選單鈕到可操作選單)
出選單畫面 1秒2 2秒7 (按下退出選單鈕到可操作角色)
劇情切換 5秒3 20秒 (以對話完畢後到劇情開始)

此遊戲支援硬碟存記錄,速度上會比記憶卡稍快
舊 03-01-02, 10:41 AM   #13
Shevchenko
Ultimate Gamer

wah.. all have double the speed... raise my interest again..... want to buy harddisk.. but too expensive la!

[ March 01, 2002: Message edited by: Xena ]

Shevchenko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-02, 10:49 AM   #14
Matthew Wong
Game Master
潛艇基地56號

harddisk = ~~60% x-box??

[ March 01, 2002: Message edited by: Xena ]

起來﹗起來﹗起來﹗起來﹗

"You better do the right thing instead of do the thing right!"

中左neverland毒..........玩GOCIV玩到停唔到手﹗
Matthew Wong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-02, 01:12 PM   #16
Legends
黑林首領

Xeno 買左未,係唔係殺更上黎.
舊 03-01-02, 01:50 PM   #17
Xena
世界の果て

我今晚先出去買加想我又鐘意狂升Lv,所以我實玩得慢你地好多...
舊 03-01-02, 02:13 PM   #18
kintaro 
Guest

我套限定版已手入喇, Legends你玩左幾多個鐘呀? 我今晚放學後開始玩, 希望追到你o既進度喇..
舊 03-01-02, 05:05 PM   #19
Legends
黑林首領

釣鹽水咁玩左10小時.另外,Xena 唔駛刻意係迷宮搵晒d野先再去第二個地方,因為可以用虛擬世界,去番之前的地方的.

[ March 01, 2002: Message edited by: Legends ]

舊 03-01-02, 10:00 PM   #20
nerv173
Game Master

想問下限定板送多一隻碟是什麼碟
nerv173 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-02, 10:29 PM   #21
Xena
世界の果て

HaHa~~~我頭先出街街買XenoSaGa時買o左隻意想不到o既好野,就係行版007,厘次我想追倒你地個進度都好難囉~~~
舊 03-01-02, 10:42 PM   #22
Legends
黑林首領

好難講.可能你突然間發起神威,好似GX咁,反超前呢!
舊 03-02-02, 12:20 AM   #23
Xena
世界の果て

個道具表好似load得好慢o下,由其係除消個道具表時,
別外,即時render o既CG有大四方格仔,行路時有小小moonwalk feel同埋戰鬥畫面好似冇以前咁爽
舊 03-02-02, 12:41 AM   #24
Hunter
God of Gamer

Question

我買問下, 係咪今次批行貨特別版賣哂就唔會再有新一批貨賣?
因為水貨太貴, 我唔想買水貨

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-02, 08:14 AM   #25
柯南
Crazy Gamer

慘﹐仲未買到XENASAGA﹐看來要下個禮拜先可以同大家一起討論了。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XB/GC PSO Episode I&II 討論區 參 magnum 攻略及心得交流區 404 06-05-04 11:47 AM
RO 討論區 VOL.14 之 夢幻之島(2) 小嘉 PC電腦遊戲討論版 961 07-11-03 02:07 AM
Metal Slug 3 討論區 Q頭 攻略及心得交流區 39 07-06-03 12:21 AM
ETC Xenosaga Drama CD neo2046 Neo Music UNIVERSE 0 08-28-02 02:49 PM

現在的時間是 10:23 AM

手機版 | APP版