Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-04-08, 03:42 PM   #26
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
好唔同,
我希望愛情附加金錢<----
可以是對方獻出、自己獻出、一同獻出,過更開心更高質的感情生活。
但我絶對鄙視因為金錢而勉強愛情。<---
往往都是單向,出錢一方對受錢一方要求多多,那不是愛情。
魚與熊掌兼得
講來講去其實都幾重錢呢樣野

舊 08-04-08, 03:46 PM   #27
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
TOPIC〔非愛情注意〕 ????
我愛錢,同時我討厭錢
我希望愛情附加金錢
但我絶對鄙視因為金錢而勉強愛情。
非愛情注意,只是因為令我感到迷茫的原因不是愛情嘛,怕誤會咪先旬聲明囉
我明白妳的意思啊:)以愛為先,而不是為金錢出賣自己,對吧

引用:
作者: CGKnight 查看文章
同人相處係一種藝術...
唔係個個人玩得好
玩得好亦唔一定鍾意玩...
但係對一個群體既喜惡...唔應該左右到你對所有群體存在的意義本身
舉個例就是說:
你唔喜歡群體a 只同你講公事..咁你咪可以找群體b同你講信仰啦~
如果群體b都唔滿足到你...咪上來forum同我們群體c講你的苦惱~
..世界咁大總有一樣合你的...先不用否定所有
(如果世界上每1億人就有1個楊過...呢個世界都有六十幾個啦.... )
所謂狡兔三窟,你都有你既道理
不過太依賴呢個生存方式其實係太自我,對解決問題冇乜幫助

引用:
作者: lauchai 查看文章
我d說話value太低
冇參考價值
學老孔明話事計
「誠宜開張聖聽,不宜妄自菲薄」
你咪隨便講一下囉

引用:
作者: ayato 查看文章
me2..
近排開始連機都唔想打
如果有一日我連音樂都開始唔鍾意
我諗我都死得
講多少少鍾意打機既原因
遊戲呢種PROGRAM,係判斷過程中只有AI自動操作,不涉及人為干涉
你乎合PROGRAM要求,咪過關囉,唔乎合咪GAMEOVER
但一涉及到人性主觀干涉
所有野即時複雜好多

我淨係知道,一件工具本身有幾好都好
使用者其身不正,都係一個問題。

而最近我所遇到兩個最易被人濫用工具既就係「聖經」同埋「警權」
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 03:46 PM   #28
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
返到點先,唔明...-_-
又,NHK即係點?

以上兩點詳情希望。
返到咁唔開心
仲要比人針對

nhk=日本廢材協會
即係家裡蹲呀
你而家都準備行入去咁濟啦

舊 08-04-08, 04:01 PM   #29
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
教會呢樣野,當你唔再認同佢既價值觀時,就只會變得更憎恨參與其中.....

舊 08-04-08, 04:11 PM   #30
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
果d正確黎講係買賣
不過,騎劫緊原本主題…
我無言了

*雷太
你都係去我度開個acc把啦
搵日我開台慢慢講

此篇文章於 08-04-08 04:14 PM 被 >>>>>劉伯<<<<< 編輯。
>>>>>劉伯<<<<< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 04:15 PM   #31
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
我無言了

*雷太
你都係去我度開個acc把啦
搵日我開台慢慢講
唔係咩
關錢咩事
就今晚開吧

舊 08-04-08, 04:25 PM   #32
綾小路雷太

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
果d正確黎講係買賣
不過,騎劫緊原本主題…
拿,咪郁D就話人騎劫呀下

老實講,其實呢個係自由題(算係?)
我唔期望可以係呢個POST度立即搵到我想要既答案,
不過至少有人陪我吹下水,將不知名既怨氣至少暫時吹散一下,咁咪好囉

引用:
作者: Middle 查看文章
認同,
總相信咩都有可能發生,
可能其他地方會有更好/更差o既一班人,只係自己未遇到,
唔應該只為自己眼前果個人差、而太激心;
有時一d 討厭o既感覺係好難化得甩,但與其要抹左去,
不如放低去、去感受其他更好o既野
最大既問題就係放唔低。我係,甚至佢地都好大機會係....
但係我要對住佢地,呢下先係令怨氣散不去既主要原因?

引用:
作者: K死狗(K9999)京 查看文章
返到咁唔開心
仲要比人針對

nhk=日本廢材協會
即係家裡蹲呀
你而家都準備行入去咁濟啦
其實俾人針對,自問都要負責任既,只怪當年年少無知
不過我最討厭係一味話係我問題,而自己冇諗過自己已經帶有色眼鏡
去到一個地步,當你發現你講既野係有道理,但係因為出自你把口而等於冇道理時
我諗你都唔會覺得自己參與其中好有癮

重申,係人既問題,唔係聖經既教導有問題。

引用:
作者: Norm 查看文章
教會呢樣野,當你唔再認同佢既價值觀時,就只會變得更憎恨參與其中.....
拿,呢D就真係疑似騎劫啦(笑)
其實我認同聖經,認同耶穌既教誨
但係就係認同唔到呢班騎劫道理既陀地者

都係個句,個別人等問題,並不等於信耶穌的人的問題
舊 08-04-08, 06:18 PM   #33
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
唔係侮辱教會
我覺得教會有時會令一堆戴假面具o既人理所當然地講出佢有幾假
以為身不自己,但最終都係會再犯

其實教會可以同講男女平等的港女一樣
有利益或怕受傷時就帶出自己信徒身份
但係教規又唔遵守
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 06:23 PM   #34
The One
業餘歌手

引用:
作者: liverwan 查看文章
唔係侮辱教會

但係教規又唔遵守
我見識過呢D人

舊 08-04-08, 06:38 PM   #35
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
我見識過呢D人
當你接觸開保險/傳銷的人
就會發現當中有不少"教友"

我唔信教,亦好少返教會
但係教友果種熱情亦唔係人人頂得順

但又其實...只要你唔好咁執著
其實你會發現教會好多人真心想你好

以機率黎計...應該會比係公司搵易lo
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-08, 08:03 PM   #36
Norm
=_="""""

引用:

拿,呢D就真係疑似騎劫啦(笑)
其實我認同聖經,認同耶穌既教誨
但係就係認同唔到呢班騎劫道理既陀地者

都係個句,個別人等問題,並不等於信耶穌的人的問題
所以我係話教會,唔係話宗教本身...教會本身已經用佢地自己既價值觀去解釋宗教....同宗教本身冇關係...

舊 08-04-08, 08:07 PM   #37
The One
業餘歌手

引用:

我唔信教,亦好少返教會

我唔否認
有心人係絕對存在
但有d人係"有心", 有心搵笨

舊 08-04-08, 08:15 PM   #38
Norm
=_="""""

保險/傳銷本身其實都不是唔好既野....不過在於人怎樣去演繹

舊 08-04-08, 11:07 PM   #39
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
點解唔試下返另一個教會?
返左一個教會成世都要返果個?
人享唔同階段有唔同的朋友
同呢一d人做朋友
搵到搵到適合的朋友為止

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 12:53 AM   #40
綾小路雷太

引用:
唔係侮辱教會

但係教規又唔遵守
引用:
我見識過呢D人
其實我自己都可能係你地講呢種人
所以我問心, 自己唔會自稱係虔誠的信徒
就算信左十幾年都冇受浸(其實我好想) 因為自己會覺得會令基督之名蒙羞

引用:

我唔信教,亦好少返教會

有d係既, 但問題係, 當你解除左自我防衞時, 佢地就會無意間出奇不意地給你狠狠的一擊
稍一不慎就就會因此倒地不起...

上述正是我的寫照

引用:
所以我係話教會,唔係話宗教本身...教會本身已經用佢地自己既價值觀去解釋宗教....同宗教本身冇關係...
講明笑, 就擺明攪爛gag啦
但以過往既經驗, 一講宗教, 就會有好多人藉機騎劫, 繼而罵戰, 所以我出post會好小心, 希望可以用最輕鬆既手法避免這種情況

如有得罪, 望諒

引用:
我唔否認
有心人係絕對存在
但有d人係"有心", 有心搵笨
咁你就慘d...至少我信徒既生活群體冇d咁既人係度... (希望)

引用:
保險/傳銷本身其實都不是唔好既野....不過在於人怎樣去演繹
確實係架... 不過如果真係一個有基礎聖經知識既基督徒
就會知道教會係 神的殿, 不可以藉此地方做俗世買賣, 因為這是褻瀆的行為

e.g. 我有個新返黎既肢體(f)佢都係做保險, 不過就冇乜點係我地度拉客
仲好誠心聽道添@@

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
點解唔試下返另一個教會?
返左一個教會成世都要返果個?
人享唔同階段有唔同的朋友
同呢一d人做朋友
搵到搵到適合的朋友為止
最初, 我會覺得, 教會, 團契 = 一家人
有乜事都可以一齊撐
況且我認為每個相遇都總有安排
放得係呢個地方就會有一個原因係度

而且轉去其他地方, 可能根本問題仍然存在
去到邊, 結果可能都係一樣?
冇人知

不過你當人一家人, 人地又會點睇?
人地既一家人同你既一家人既定義又係點?
冇人知
直到有一日, 你會發覺, 你係度不單只對自己生命冇長進
甚至個舊怨毒更日益增長既時候
可以點做?

所以, 藍妹妳講既野, 正正係我最近係腦海一念閃過既念頭
不過, 十四年..... 真係有感情, 要我走, 真係心如刀割
如果有日我有個咁既決定, 就真係因為我忍無可忍
唔想攬炒個陣先會咁做...
舊 08-05-08, 08:48 AM   #41
The One
業餘歌手

我唔慘喎
都搵唔到我笨到轉就差唔多

舊 08-05-08, 09:31 AM   #42
綾小路雷太

引用:
我唔慘喎
都搵唔到我笨到轉就差唔多
搵唔到人笨個個慘?
舊 08-05-08, 09:52 AM   #43
The One
業餘歌手

引用:
搵唔到人笨個個慘?
兩睇啦\/

舊 08-05-08, 10:41 AM   #44
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:

最初, 我會覺得, 教會, 團契 = 一家人
有乜事都可以一齊撐
況且我認為每個相遇都總有安排
放得係呢個地方就會有一個原因係度

而且轉去其他地方, 可能根本問題仍然存在
去到邊, 結果可能都係一樣?
冇人知

skip
......
結果係唔係一樣,無人知,但唔試過亦係唔會知;
如果你係度又會覺得對自己生命無長進、
但又因為「無人知」而叫自己對其他地方卻步,咁唔係你「可以點做」,
而係自己set 左個罩叫自己有藉口唔去做?
要離開一個身處左好耐o既地方,一定會有唔好o既情緒發生,
但係咪真係要睇得咁嚴重、離開就係以後唔再見面?
真係真正親近o既關係,係唔一定要o係某一處地方先可以發生,
唔返呢個教會,唔等於裡面o既人從此唔再係朋友、弟兄嘛

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 11:31 AM   #45
waifaat
Senior Gamer
如月左衛門

註冊日期: Jan 2006
諗起杯葛...我前幾天就發覺到
原來我比班由細玩到大既朋友杯葛左

而家就真係對身邊任何朋友都唔想太熟悉...
好驚再次發生d咁既事
waifaat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 02:34 PM   #46
CGKnight
Junior Member
獻出無償的愛

註冊日期: Jul 2005
天下無不散之筵席...生離或者死別...這是必然的
不可能因為你幾愛一個人而可以逃過
不可以因為怕被傷害 就不去愛人 這是本末倒置的做法
簡單而言就是:
因為怕狗會死而不去養狗..怕被戀人會出賣而不去愛人...怕被朋友捨棄而不交朋友嗎?
這種消極的人生態度是不可取的

如果彼此視大家為至好..那麼這種恩怨是總會化解的(當然是靠大家爭取)
若果大家都沒這意願..也不用為這種一箱情願去勉強。

朋友可能會有所親疏,也有可能有所增減。
正確地面對身邊人而不是封閉自己才是正確的方向。

---------------------------------------------
(重建中簡陋了點 , 抱歉 :P)
~[ 愈來愈Programmer 的 Designer ]~
\(>< \ )最近都是在網頁網頁的,我想回去寫Android啦( / ><)/
CGKnight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 02:43 PM   #47
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
兩睇啦\/
不遭人嫉是庸才

舊 08-05-08, 04:09 PM   #48
windycg
Junior Member