Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 07-12-17, 10:31 AM   #1
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
icloud備份一問......

事源因為跌爆左MON,我用人地提供的優惠價買左部新IPHONE

其實我試左幾日,舊機用ITUNES備份係無問題,但回復到新機就會話IPHONE出問題,無法回復
查過好多地方,亦去埋蘋果店問藍精靈,都搵唔到問題所在,話有機會部機壞左先令到咁的情況

而暫時查過仲有兩個方法未試:
1.iCloud備份
2.iTOOLS備份

但iTOOLS備份始終係第三方軟件,所以唔到最後一刻都唔會試

但iCloud備份講就講到好完美,話APPS會係APPS STORE自動下載返,,排位同APPS的資料都可以保留下來
但問題係我有D APPS係係日本APPS STORE下載的,咁.iCloud備份會點樣同我處理佢??

求解答
謝謝
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-17, 08:59 PM   #2
tat0gd
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
back up 出錯, 你要睇睇你back up 個陣時既IOS 會否比你依家用緊個部機既IOS 較高, 如果係的話, 依家部機升到最新既IOS 先

另外之前你冇開到icloud back up 先? 冇就唔需要講

日本APP無問題, 但係DOWN之前(?) 定之後(?) 佢會叫你入返日本APP 個apple id 既 pw, 入返去就可以

自icloud 出左之後.. 無用itunes back up 好耐....

此篇文章於 07-12-17 09:20 PM 被 tat0gd 編輯。
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-17, 09:35 AM   #3
Asurada
God of Gamer
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: sunhikari 查看文章
但iCloud備份講就講到好完美,話APPS會係APPS STORE自動下載返,,排位同APPS的資料都可以保留下來
但問題係我有D APPS係係日本APPS STORE下載的,咁.iCloud備份會點樣同我處理佢??

求解答
謝謝
日本APPS,要日本AC先備份到
PS:電腦用緊乜OS?

此篇文章於 07-13-17 09:39 AM 被 Asurada 編輯。
Asurada 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-17, 04:38 PM   #4
tat0gd
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Asurada 查看文章
日本APPS,要日本AC先備份到
PS:電腦用緊乜OS?
唔需要日本ac 先back up 到.

例如你部機有個日本a/c 既app, 你就用左hk a/c icloud back up. hk a/c 會back up 埋 jp a/c 個app 既data, 你recover 個時都會自動DOWN 埋日本個app, 但係佢要你入返日本a/c 個pw 先可以用得返

此篇文章於 07-15-17 04:40 PM 被 tat0gd 編輯。
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:10 AM

手機版 | APP版