Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-27-17, 10:27 PM   #351
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
『異度神劍2』Shadow of the Lowlands
https://youtu.be/AGV83JBk41k

引用:

光田康典先生的訊息:

異度神劍2是我從未做過的最大及最具挑戰性的項目。包含一系列的步驟,作曲不在話下,從錄音到管理時間表、校對各作曲家的作品、總結內容及將其印刷、管理預算、配合Nintendo Switch調整音效等‧‧‧我在選定音樂家上特別嚴格,並盡量有效地進行錄音。此外,今次的音樂家來自世界各地,如副歌部分來自斯洛伐克、歌劇部分來自日本、演唱部分是由從英國遠道而來的Jen Bird小姐幫忙、合唱有愛爾蘭團體ANÚNA幫忙。ANÚNA也會在音樂影片裡客席演出。遊戲內有各種音樂,相信各位即使長時間遊玩也不會覺得沉悶。

我十分興奮在2014年12月9日獲高橋哲哉 (高橋先生)邀請負責異度神劍2的音樂。3個月後我和高橋先生進行會議,討論今次音樂的方向性及高橋先生想要的音樂。再過了1-2個月,當整體樂曲數和音效大致準備好後,我們和ACE、平松建治先生一邊進行會議,一邊決定各自負責的項目。雖然基本上各作曲家負責的樂曲數大致相同,但為了讓各粉絲容易接受,我們保留了異度神劍的初代印象,所有決定都進行得很順利。每位作曲家就音樂部分直接和高橋先生開會。高橋先生打電話和我討論部分示範版本裡的音樂意見,我們的想法通常一致,都覺得「不是這個吧!?」。高橋先生會直接將自己的想法告訴作曲家,也會以作曲家的身分表達意見,讓修改更順利。此外,和高橋先生合作時,我經常希望引入一些新的音樂家或音樂,異度神劍2時,我想和愛爾蘭合唱團體ANÚNA合作。透過ANÚNA獨特世界觀,能夠制作適合異度神劍2的莊嚴而又富有神秘感的音樂。剛巧ANÚNA計劃到日本,所以就立即邀請他們幫忙錄音,真的非常巧合!ANÚNA主唱的所有歌曲在街上播放,由高橋先生填詞。當你明白歌詞的內容,就更能完全理解遊戲的內容。

我第一次接觸愛爾蘭合唱團體ANÚNA是自他們在1996年推出“Deep Dead Blue”專輯的時候。當時我完全投入到北歐,包括芬蘭、愛爾蘭、英格蘭、地中海的音樂。世界音樂通常包含當地的獨有樂器,但ANÚNA會利用人類的聲線來演繹,成為原創樂器。
“Deep Dead Blue”給我很深刻的印象,合唱部分並不是古典風格,也不是羅馬教皇格里高里或保加利亞風格‧‧‧我覺得ANÚNA完全是我從未聽過的全新合唱模式。

我的注意力集中到主音Michael McGlynn身上,並希望有一天可以和ANÚNA一起制作音樂。
20年後,透過制作異度神劍2,我的願望得以實現。我們總共錄製了4個作品,將其中一個和ANÚNA的音樂影片公開。作品名為“Shadow of the LowLands”,在遊戲內盧克斯利亞王國內播放。相信一邊在街上行走,一邊聽這作品的話,會帶給你神秘且新奇的感覺。好好享受遊戲,相信能給你意想不到的感覺。

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:28 PM   #352
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
成個新片唔錯,

可惜係2:16果兩隻鳥差咗D

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:33 PM   #353
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
冇追POST
冇玩過XB、XBX
玩呢隻劇情上會否唔明?
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:36 PM   #354
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

又黎官方劇透

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
冇追POST
冇玩過XB、XBX
玩呢隻劇情上會否唔明?
唔會 似FF咁

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:40 PM   #355
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
最新Trailer...好耐冇睇過咁熱血嘅劇情

https://youtu.be/DOQ9q4HDb0U
『異度神劍 2』 宣傳影片 (故事篇) (中文字幕)
https://www.youtube.com/watch?v=gHg7S7pBeQw

引用:
引用:
嵯峨・B・極・空哉 Soraya Saga
@sorayasaga

Xenoblade Chronicles 2 - Story Trailer (Nintendo Switch)
ttps://youtu.be/xOtOmJUh3dM

Spoiler? Don’t worry, this is just a tip of icebergs.

此篇文章於 11-27-17 10:49 PM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:49 PM   #356
1pi
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: harakuma 查看文章
可能要搵轉送J
轉送 邊間靠得住, 又唔貴

引用:
作者: rinxlun 查看文章
訂唔到特別版的話
咁樣補買返都係一個辦法

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
有都係其他賣家,唔會係正價。
咁就太可惜啦

引用:
作者: mrk 查看文章
各位之前想訂限定版而又訂唔訂o既人兄,
今日見到「電玩直銷網」開始收X2中文限定版訂單啦!(手快有手快冇呀!)

利申:今日去左攞RE Rev1+2合集,順便成功訂到啦!
正價幾多錢先

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
冇追POST
冇玩過XB、XBX
玩呢隻劇情上會否唔明?
唔會。 直接開波, 冇問題
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:53 PM   #357
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
失憶呢個設定咁玩法,焰既前任劍主隨時係對面大佬(老套同王道好似係同一樣野黎)

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:55 PM   #358
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Kello820 查看文章
失憶呢個設定咁玩法,焰既前任劍主隨時係對面大佬(老套同王道好似係同一樣野黎)
哩啲時候通常戴面具嘅最可疑
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 10:59 PM   #359
harakuma
Game Master

引用:
作者: 野良猫 查看文章
同Grandia2似, 你唔好同我講面具佬係阿哥呀!

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 11:00 PM   #360
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
以Xeno系列嘅傳統,面具佬一定唔係最後大佬
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 11:00 PM   #361
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 1pi 查看文章
轉送 邊間靠得住, 又唔貴

咁就太可惜啦

正價幾多錢先

唔會。 直接開波, 冇問題
THX FOR REPLY
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 11:15 PM   #362
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
係,特別睇完呢個PV,可疑到爆晒表

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-17, 11:39 PM   #363
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
就出...唔睇新片了, 而家感覺渡日如年

舊 11-28-17, 02:15 AM   #364
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
見到日森亞限定仲有貨(仲要係日亞自己貨,唔係第三方鋪頭)
唔通......限定版其實貨量充足?

一於睇下HK撲唔撲到日限,唔得先日亞

舊 11-28-17, 03:11 AM   #365
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
http://www.4gamer.net/games/368/G036837/20171122093/

任天堂から2017年12月1日に発売予定のNintendo Switch用ソフト「ゼノブレイド2」。本作は,壮大なファンタジー世界を舞台にしたシリーズ第1作「ゼノブレイド」(Wii/3DS),未知の惑星における人類のサバイバルと異星文明との戦いを描いたSF作品「XenobladeX(ゼノブレイドクロス)」に続く,待望のシリーズ最新作だ。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 07:59 AM   #366
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
如果焰去到FF13就會變成換衫DLC變能力
任天堂太好了(?!),點都會有換衫DLC吧

分分鐘面具佬同你講,我係你老豆

舊 11-28-17, 08:35 AM   #367
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 零式 查看文章
就出...唔睇新片了, 而家感覺渡日如年
依隻諗住都一定買
所以一直都避開D片無睇到
仲有3日就…忍多3日
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 08:35 AM   #368
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
如果焰去到FF13就會變成換衫DLC變能力
任天堂太好了(?!),點都會有換衫DLC吧

分分鐘面具佬同你講,我係你老豆
設定上焰呢種特殊rare Blade可以轉變形態同屬性仲有性格
第二形態係金髪光屬性同傲嬌(?!),
DLC可能有其它形態。

日本討論區有講過面具佬同正太男可能係父子關係,
如果面具佬又真係焰嘅前主人嘅話,咁...兩父子同佢...都幾亂吓喎
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 08:52 AM   #369
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: neo2046 查看文章
『異度神劍2』Shadow of the Lowlands
https://youtu.be/AGV83JBk41k
其實任天堂真係比好大support monolith soft,佢地不嬲出埋d game都係又燒錢又唔好大賣既 估唔到呢次xeno仲會發到咁大黎搞
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 09:24 AM   #370
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: neo2046 查看文章
『異度神劍 2』 宣傳影片 (故事篇) (中文字幕)
https://www.youtube.com/watch?v=gHg7S7pBeQw
非必未唔好睇呢條片,官方劇透黎既喂
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 09:37 AM   #371
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: fortel 查看文章
其實任天堂真係比好大support monolith soft,佢地不嬲出埋d game都係又燒錢又唔好大賣既 估唔到呢次xeno仲會發到咁大黎搞
唔係 xenosaga3 後已經買起左 monolith咩?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 10:06 AM   #372
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
2007年5月1號起MONOLITH SOFT已經係老任子公司,一直壯大中。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 10:24 AM   #373
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: rinxlun 查看文章
依隻諗住都一定買
所以一直都避開D片無睇到
仲有3日就…忍多3日
我都係,連音樂片都唔聽住
保持新鮮感
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-17, 10:58 AM   #374
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
我依幾日會留意住,目標係限定日版
希望買到

舊 11-28-17, 11:26 AM   #375
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:

Monolith 已經係老任第2方
Btw 其實老任都洗monolith幾盡下
最近老任第一方的大作(splatoon, zelda, mario)都係搵monolith幫手設計地圖

由極高水準的地圖設計無疑買monolith係個妙計

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Super Mario Odyssey|支援繁體中文︱發售中 MO 電視遊戲討論版 388 04-11-23 07:10 AM
[NS] いっしょにチョキッと スニッパーズ Snipperclips《你裁我剪》|支援繁體中文 MO 電視遊戲討論版 40 11-13-17 12:08 AM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 07:17 PM

手機版 | APP版