Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 09-21-11, 11:36 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
The Pacific

雖然十月先上, 開定先~

之前響HBO睇哂, 明珠版肯定cut咗中後期尐殘忍嘢。

唔似之前套BOB咁, 開頭第一集就上戰場, 間日先講返暫時離開戰場嘅嘢, 士兵嘅生活同心理寫得比前作強好多, 尤其最後一集~

男主角有三位, 開始未必認識到, 跟住會續尐咁深刻落去。

OMT: BOB好似下個禮拜一開始半夜做返。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-11, 12:01 PM   #2
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
呢套真係唔錯,文戲為主,而且寫得好好
不過mini series黎講我覺得劇情再緊湊d就好perfect

舊 09-21-11, 12:38 PM   #3
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Montague 查看文章
呢套真係唔錯,文戲為主,而且寫得好好
不過mini series黎講我覺得劇情再緊湊d就好perfect
始終寫嘅主要係人, 唔係事, 所以放落mini series啱啱好;

呢次用料少咗BOB嗰種『傳奇』色彩, 平實, 人性化好多; 不過, 戰鬥場面一樣落足料, 單單嗰集講越過機場, 真係好有迫力 -- 『邊個話頭先唔驚嘅, 唔係死鬼咗, 就實係大話精!』

舊 09-21-11, 08:53 PM   #4
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
不過我始終覺得BOB 好睇O的...

雖然the pacific 打得多過BOB 好多同多左好多動作場面

但係故事太散...

分開3條線好難融入

睇BOB 就由第一集訓練睇到解散

好似其中一份子咁
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-11, 03:16 PM   #5
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: kennethyu 查看文章
不過我始終覺得BOB 好睇O的...

雖然the pacific 打得多過BOB 好多同多左好多動作場面

但係故事太散...

分開3條線好難融入

睇BOB 就由第一集訓練睇到解散

好似其中一份子咁
其實BoB一樣有呢個問題, 人太多太雜, 視點雖然圍住Winters同Nixon, 但插入好多小故事同人物, 尤其係傳奇人物Carwood Lipton(好多時用側寫), 加上起初睇個個咁上下樣, 要重睇先得~

反而The Pacific要顧得太多: 前線, 後方, 大後方咁跳嚟跳去, 但好處係全面, 主角比較快突出嚟, 而因為跟返時序, 唔熟歷史背景, 可能睇得要多少少時間適應。

舊 10-01-11, 06:30 PM   #6
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
其實BoB一樣有呢個問題, 人太多太雜, 視點雖然圍住Winters同Nixon, 但插入好多小故事同人物, 尤其係傳奇人物Carwood Lipton(好多時用側寫), 加上起初睇個個咁上下樣, 要重睇先得~
除咗幾個主角, 其他人都唔係好分到邊個打邊個

最有印象係某集ED生日歌
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 11:05 AM   #7
肉羊哩咖
griffin611

第一集, 開始尐主角面口仲唔係好清, 打落去, 主角們旁邊班友會清尐, 尤其之後上場嘅尤金會著重好多。

配Leckie位人兄唔多掂。

Pearl捭足一個鐘零三個字播, 上次BoB都係咁。

舊 11-09-11, 08:27 AM   #8
肉羊哩咖
griffin611

噚晚Pearl打咗下半集, 在下為係成套第二精彩, 預咗有人話重覆, 不過角度好唔同 -- 點解劑劑尐坦克都係最後一刻先出現, 跟住又無咗影~

上半集嗰『另類』戰鬥, 女角居然係Fringe嘅女主角, 同樣...精彩, 呼

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS3] MotorStorm II 討論區 - Pacific Rift KUTAR# 攻略及心得交流區 39 07-25-09 10:08 AM
pacific super net seraph 手機資訊/電腦軟硬討論 4 02-13-06 08:17 PM
Medal of Honor Pacific Assault的cheat點用?? 普通人一個 PC電腦遊戲討論版 0 01-10-06 01:34 AM
MOH PACIFIC OCEAN 中文版 α+β PC電腦遊戲討論版 0 10-23-05 01:48 PM
Starbucks 定 Pacific Coffee? 寇維克斯 飲食版 28 12-29-04 04:45 AM

現在的時間是 01:33 AM

手機版 | APP版