Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-19-18, 02:42 PM   #151
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
其實益智玩具一向都貴
唔見得LEGO好平 XD

咪畀啲玩LEGO玩厭咗,買份LABO玩下,
如果本身有switch,4,5百真係好閑
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 02:45 PM   #152
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: N0T51B 查看文章
而加資料都未齊就定輸贏會唔會跟車太貼?
講真上年有邊個覺得switch可以賣到要抽籤搶機?一隻出咗3 年嘅Mario kart 8喺switch翻炒都可以賣過120萬?
而加老任根本就係當佢係一個系列嘅模型咁賣
有gimmick 有得砌 有啲玩味 加埋老任個品牌形象 衰極都有個譜
個個都話係模型黎
係模型真係冇興趣啦
老任快點公布多d資料啦

話佢失敗純粹感到失望而講
相信好多人都會失望
琴日見到仲以為係週邊咁好玩
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 02:54 PM   #153
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
失唔失望未免太早講吧....呢隻只係老任自己出品, 你點知會唔會因為呢野GAME思維影響其他廠設計方向? 可能下一隻係你控制高達對打都唔出奇

舊 01-19-18, 02:57 PM   #154
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
你想純砌模型咪只玩果堆紙皮,
但只要理解左個操作原理,點整果堆配件其實係好自由

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 02:59 PM   #155
Eking

註冊日期: Feb 2006
有人提開LEGO, 我非常肯定當隻GAME出左之後, 一定有人用LEGO代替個紙皮

舊 01-19-18, 03:01 PM   #156
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: WAL1 查看文章
其實益智玩具一向都貴
唔見得LEGO好平 XD

咪畀啲玩LEGO玩厭咗,買份LABO玩下,
如果本身有switch,4,5百真係好閑
算啦!! D 人為反而反!!

依家講緊連幾隻mins Game, 加週邊產品
先係$400-500
(1隻 NS 大部份$3xx-4xx, 貴既過年5xx
)

以前電車go 加專用制,or 音樂Game加專用制都過千
比較labo set呢個價,根本labo平好多多
仲有甘多專用手制試下

labo 除左可給人享受去自制手制過程
(仲有d特典labo手制可以整得靓靓
給人用來當擺設)
另外仲可以用平民價錢去玩街機手制遊戲

IR camera可以想到甘應用根本神人
jyeung1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 03:09 PM   #157
ericwpk
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDericwpk66
引用:
作者: Eking 查看文章
LEGO 會連GAME?

ROBOT SET先係7980YEN, 個紙箱係有機關去控制GAME入面ROBOT....其實真係貴?
LEGO Dimensions 算唔算

ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 03:12 PM   #158
AhTin
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2012
其實都幾得意,老任講明設計比細路玩,但成班大人就走出來話唔適合我玩,無用,垃圾,好啦,之後又話自己個仔,隔離屋B女見到都話無興趣,所以其實細路就唔適合玩,呢D咪有咩大人,所以出咩細路囉,點解通街都有細路對住部電話先肯食飯,咩都唔願玩,唔願打波,唔願去公園玩捉,咪就係因為大人已經慣左小朋友用電子奶咀囉,其實世界在變,唔係話細路係Youtube睇人打機就當自己打左有錯,但你地係咪想細路行呢條路,連見到要自己DIY一件玩具都零興趣就係你想要的小朋友,係咪要去到小朋友求你講故仔比佢聽,你同小朋友講,iPad咪有發聲電子書囉,咁先安落

試下停一停,想一想,呢個係紙皮玩具,你整好後,其實本身已經叫完成了一個成就(Make),下一個成就係放埋部Switch落去,變成可動的玩具(Play),之後你就要理解埋個原理,點解拉呢條線就會有呢個反應,拿埋最後的白金杯(Discover)
AhTin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 03:18 PM   #159
N0T51B
Game Master
非中國藉

Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: 天野 查看文章
個個都話係模型黎
係模型真係冇興趣啦
老任快點公布多d資料啦

話佢失敗純粹感到失望而講
相信好多人都會失望
琴日見到仲以為係週邊咁好玩
我又唔覺得失望喎
佢一開始就以”有智能原素嘅模型”嘅定位去吸藍海
佢都係好似出amiibo咁開多條line
至於週邊,我寧願佢專注運用下touch screen- joy-con 功能好過
除咗Labo 同 1-2 switch 之外我都唔見到有乜game 可以活switch嘅特點
我唔想再好似wii 咁成十幾款週邊但係每款只玩到一兩隻game

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 03:23 PM   #160
ericwpk
Crazy Gamer

PSN  IDericwpk66
引用:
我又唔覺得失望喎
至於週邊,我寧願佢專注運用下touch screen- joy-con 功能好過
除咗Labo 同 1-2 switch 之外我都唔見到有乜game 可以活switch嘅特點
我唔想再好似wii 咁成十幾款週邊但係每款只玩到一兩隻game
但照睇佢都係一隻 GAME 跟幾 SET 紙皮
至於個幾 SET 紙皮用唔用到落其他 game 就唔知了.....

ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 03:34 PM   #161
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
作者: ericwpk 查看文章
但照睇佢都係一隻 GAME 跟幾 SET 紙皮
至於個幾 SET 紙皮用唔用到落其他 game 就唔知了.....
我覺得老任都係睇反應,邊款Labo受歡迎咪出DLC
但當週邊就要視孚老任會唔會低價甚至免費提供特定Labo, 同埋有幾多隻game support

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 01-19-18, 03:37 PM   #162
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
暫時外間反應甚大,起碼令switch曝光更多同有話題。
另外公佈完Labo之後任天堂股價有所上升,即投資者表示睇好!
其次少量參加左幾日前labo內部體驗既人都有正面既評價!
再睇埋美亞既銷售榜呢兩盒kit已佔兩個高位。

我個人來看,我係估唔到任記會出呢d,佢地就係要你估佢唔到

加上任記就算出呢d都唔會影響正常大作,所以有利而無害!唔岩咪算玩番普通game

PS.另外不要少看隻robot game,呢個任記開發左好耐!

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 01-19-18 03:53 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 03:50 PM   #163
N0T51B
Game Master
非中國藉

上年聽到傳聞話”現象級”我都係估玩下週邊,體感之類嘅嘢
點知原來係用紙皮模型迎戰4K VR,全場O嘴,正式四兩撥千斤

舊 01-19-18, 04:28 PM   #164
jyeung1
Crazy Gamer

引用:
我又唔覺得失望喎
touch screen=>
暫時只能應用在手提模式
所以佢吾會太發展呢方面技術

joy-con 功能已經完全應用在labo上
彈琴本身已經活用左IR camera
以前個D只可以在手提模式玩音樂game(因用Touch screen)
依家可以改用彈琴操作玩
始終要第三廠support, 先可以有更多同類遊戲玩
從成本效益睇,好多第三廠會support
因紙皮成本低到笑, 擺倉,運輸費用又吾高
第三廠吾需要點有創意,只要將街機手制概念搬去labo
已經好多變化

其實佢有無公佈機械人game 要用幾多個joycon??

睇片佢好似用左成6個joycon去控制
(手1對, 腳1對, 頭1隻,背部1隻)

另外未來,我覺得佢會出一隻game,
要用2部NS去玩
舊 01-19-18, 04:38 PM   #165
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
我又唔覺得失望喎
其實Wii週邊都唔係好多,
我都係得槍架, 軚盤架, Wii fit板
相比DC果時真係多好多配件
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 04:43 PM   #166
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: jyeung1 查看文章
touch screen=>
暫時只能應用在手提模式
所以佢吾會太發展呢方面技術

joy-con 功能已經完全應用在labo上
彈琴本身已經活用左IR camera
以前個D只可以在手提模式玩音樂game(因用Touch screen)
依家可以改用彈琴操作玩
始終要第三廠support, 先可以有更多同類遊戲玩
從成本效益睇,好多第三廠會support
因紙皮成本低到笑, 擺倉,運輸費用又吾高
第三廠吾需要點有創意,只要將街機手制概念搬去labo
已經好多變化

其實佢有無公佈機械人game 要用幾多個joycon??

睇片佢好似用左成6個joycon去控制
(手1對, 腳1對, 頭1隻,背部1隻)

另外未來,我覺得佢會出一隻game,
要用2部NS去玩
機械人game用1對就夠
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 04:53 PM   #167
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

睇返可以出 Yoshi Labo 版:

https://youtu.be/sx_C9jJ0AlA

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 04:57 PM   #168
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
引用:
作者: lodoss 查看文章

冇錯,一件track頭 movement,另一件用ir check果四個連住缐轆嘅marker嘅距離

BTW其實紙琴人地用手機+紙已經用同類嘅方法做咗好耐,震震蟲仔個設計都唔係新嘅。新嘅只係有人寫game比佢用姐

Sent from my iPhone using Gaforum
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 05:07 PM   #169
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章

卒之有可以充分利用HD震蛋O既東東出現!

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 07:25 PM   #170
jyeung1
Crazy Gamer

引用:
作者: 八仙果 查看文章
睇返可以出 Yoshi Labo 版:

https://youtu.be/sx_C9jJ0AlA
簡單既可以係遊戲加mini Game,
出yoshi 屋養yoshi

其實IR camera可吾可以detect 吾同顏色
如果可以,遊戲王可以出實體card game 在NS

只要起個戰鬥場就可以
舊 01-20-18, 01:12 AM   #171
leungky1

註冊日期: Jul 2009
Variety可以諗下
Robot個遊戲怕佢唔夠內容......

其實呢樣野都無得拗咩三廠支持
某全身體感當年開波推左好多三廠獨佔,但結果大部分作品都未成熟
某VR好幾次為隻三廠推必要配件,谷埋遊戲評價,但個餅終究就係細
家陣老任靠Switch算有番啲主導權,根本唔使行條咁冒險嘅路
搵唔熟技術嘅人整唔成熟嘅成品
由手機版發出

此篇文章於 01-20-18 04:23 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-18, 09:38 AM   #172
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: sugoteam 查看文章
感覺之後可以有好多伸延發展,例如自組 Robot 作實體對戰會幾好玩

Sent from my iPhone using Gaforum
令我諗到其實Robot可以配合cosplay黎玩

上年TGS有個NS cosplay,個頭係ns mon,佢自己拎住joy con係到玩
其實係咪預言黎

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-18, 10:21 AM   #173
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
越睇越有興趣。。個背囊

舊 01-21-18, 08:35 PM   #174
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
見到某店開訂 Labo 行貨, 會唔會之後公佈中文化
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-18, 02:10 AM   #175
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: CCemi 查看文章
大家會唔會有d野攪錯左
呢隻並唔係推出遊戲週邊
佢既概念係將JoyCon變為一件玩具
而唔再單純控制器
都唔再完全集中係對遊戲既支援
當然都要軟體,但主角唔係mon入面既遊戲,而係利用遊戲軟體令到紙皮作品生動有趣
佢唔需要第三廠支持,因為只係一隻獨立既遊戲作品
其實唔岩玩既真係可以無視呢隻野
而且都唔需要擔心switch既走向,任天堂只係作一個新試驗
就算失敗對佢無關痛癢的
我嘅解讀都係同你一樣,
早幾日都係咁樣同朋友講解,
其實大家諗多咗,暫時來睇,任記定位似係一件分支玩具,
只係利用switch去配合,算係一隻獨立嘅遊戲,
由開始拆開紙皮,已經係正式進入遊戲,game軟體內容我覺得唔會複雜,亦唔好有咩期待,因為今次個重點唔係喺遊戲軟件上面,遊戲性係實物組裝,加上自己嘅小設計,完成後裝上switch,試玩,帶來滿足感~當組裝完成之時,其實已經等於打爆左其中一隻小遊戲~唔好諗住入面隻game仲會好好玩,好耐玩,應該似係Lego咁~

除非之後好成功好有話題性,先至有機會再繼續轉變,
但我係幾睇好呢件產品,到時話題性應該幾高,令switch可以更上一層樓~
貓太部 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[出售] Nintendo Labo - Robot Kit verdy_returner 買賣專區 0 04-30-18 11:35 AM
港鐵搶客...2日,25/03~26/03...成人享小童特惠車費,其他乘客一律每程$1 Busconcamp ~清談館~ 1 03-15-16 01:13 PM
收 Creators Labo #025 Evangelion Ayanami Rei Ver.2 genies123 買賣專區 0 12-27-15 03:31 AM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 03 ~ 06 | 15,000 Yen | 藍 黑 紅 粉紅 白 | neo2046 手提遊戲機討論版 3362 10-24-11 12:39 AM
天津堂新作- ayumi-chan LABO Hayami H-GAMEの部屋 5 03-31-03 10:52 PM

現在的時間是 05:22 PM

手機版 | APP版