Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-09-16, 01:28 PM   #376
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
真係好可惜
之前有D冇咁趕既集數氣氛做得唔錯, 證明動畫組係有能力做好
可惜集數太少又要講晒成個故事orz

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-16, 05:13 PM   #377
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: ahleung 查看文章
係cut左好多. 做動畫黨未至於睇唔明, 不過會feel到D節奏怪怪地.

今集出場既紅鍊, 本來係嚮失憶之前另一章節已經出左場, 同小潮&老虎打過. 小潮知道佢係強敵, 所以今集寧願放低麻子番去幫拖.

小潮番到現場本來有D單獨既戰鬥場面, 然後老虎黎到一齊打果段又打耐D, 跟住霧雄&九印趕到, 紅煉就暫時撤退, 但臨走前都輕鬆打敗左潮&虎, 表明再打落去佢都唔會輸.

動畫cut晒呢D. 有動畫黨以為紅煉已經電死左.
謝謝講解!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-16, 10:20 PM   #378
ryvius123
Game Master
↗預言C10帝↗

註冊日期: Oct 2005
雖然CUT佐好多野, 不過今集都睇到眼濕濕, 點解唔比多D預算做多季呢....
ryvius123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-16, 10:59 PM   #379
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
<-- 動畫黨

故事好似飛左好多, 雖然都睇得明講咩, 但真係要自己腦補好多先得
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-16, 11:02 PM   #380
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
今集好睇 因為浪川同若本配得太好

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 01:07 PM   #381
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
今集好睇 因為浪川同若本配得太好
浪川個樣真係好正
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 02:24 PM   #382
D-boy

流大哥就只是因爲想同老虎打一場,就搞到連命都冇?
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 03:04 PM   #383
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
流大哥就只是因爲想同老虎打一場,就搞到連命都冇?
唔止
正確講
流大哥因為人生過得太簡單,根本從來無野可以逼到佢認真出全力
而老虎係唯一一個佢可以出全力既對手
除止之外,阿潮無論對咩野都傾著全力、全心去做既性格
同流大哥係一種完全相反既生活態度,秋葉流心入面其實對咁樣既小潮有種憧憬
而呢種生活態度同憧憬對秋葉流做成左好大壓力,係小潮面前佢扮唔到落去,所以揀左最輕鬆既做法,就係唔扮

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 05-01-16, 03:16 PM   #384
D-boy

引用:
唔止
正確講
流大哥因為人生過得太簡單,根本從來無野可以逼到佢認真出全力
而老虎係唯一一個佢可以出全力既對手
除止之外,阿潮無論對咩野都傾著全力、全心去做既性格
同流大哥係一種完全相反既生活態度,秋葉流心入面其實對咁樣既小潮有種憧憬
而呢種生活態度同憧憬對秋葉流做成左好大壓力,係小潮面前佢扮唔到落去,所以揀左最輕鬆既做法,就係唔扮
謝解答!
舊 05-01-16, 03:29 PM   #385
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
一直覺得自己唔係好人. 因為佢唔係為正義而戰, 只係為左得到快感, 覺得打妖有趣先咁o岩企左係光霸明宗呢邊. 但小潮一直對佢好信任. 呢份信任慢慢變成負擔, 令流覺得自己呃緊小潮. 最後佢選擇背叛, 寧願小潮覺得佢係壞人, 佢心底仲舒服D.

結果老虎覺得好好笑: 你只係承受唔到小潮目光既一個膽小鬼.

漫畫叫做描寫得多D. 不過流變奸始終係twist得幾突然. 最終戰故事開始(失憶)之前幾乎完全無跡可尋.

此篇文章於 05-01-16 10:14 PM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 03:38 PM   #386
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

不過真係去得太快 麻子果段因為少左好多故事搞到成件事好gag
我而家對套動既期望得番鏢爺報仇

ペルソナ5

隨時更新
舊 05-07-16, 11:45 AM   #387
真!DC
Banned User
奉行我道

終於復活了
出埸翻起哂D潛艇一幕很有氣勢b

舊 05-07-16, 11:53 AM   #388
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
終於復活了
出埸翻起哂D潛艇一幕很有氣勢b
仲要串住件牛肉

前半感人,後半霸氣登場
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-16, 12:16 PM   #389
B..
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code3497 0569 5211
無睇過漫畫 VIU睇哂12季+追緊既路過
第三季一開波個節奏我以為係發夢 點知第一集尾都仲講緊失憶哩樣野先FEEL到唔對路
潮同麻子感情突然間跳到去表白level
真由子兩下就落左海底
字伏哩頭變石果頭就比人擊碎埋痴唔番:0
仲有大家講既流叛變(睇番大家解決其實算接受到.定腦補到?)
第一二季個節奏其實ok 但第三季真係快左d

Ggen: hkbinbin
Full Bokko: 222223SEW2
B.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-16, 12:25 PM   #390
真!DC
Banned User
奉行我道

其實第三季反而係CUT得少
係之前CUT左太多故事先攪到好似角色間感情突飛猛進咁
原作流叛變都好突然, 都係打果時先解釋

舊 05-07-16, 12:27 PM   #391
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: B.. 查看文章
第三季一開波個節奏我以為係發夢 點知第一集尾都仲講緊失憶哩樣野先FEEL到唔對路
真由子兩下就落左海底
無左電單車同悟呢兩單野,麻子既正妻力少太多
原著呢兩個故事算係比大家感受到對潮黎講麻子既地位同作為心靈避風港既重要性

流就無cut的,原作已經係咁

三季其實cut左既野都係麻子關連 原本佢去搵小潮果段有唔少野的
但因為關連既人物之前cut晒,變左好似一行出街就忽然撞到hamma機關咁
由手機版發出

此篇文章於 05-07-16 12:32 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 05-07-16, 01:49 PM   #392
ahleung
The One
Bannnned

引用:
真由子兩下就落左海底
潮同麻子本身就鐘意對方, 只不過兩隻都係大傲驕平時唔肯show出黎
失憶反而令麻子無左包伏, 剩係記得潮捨身救佢; 而佢地都知道小潮時日無多所以真情流露. 其實都算合理.
當然cut左D短篇故事 (例如樓上講果兩篇) 動畫黨睇少左佢地D感情戲係有影響.

漫畫中字伏變石頭果集其實係發生嚮失憶之前. 隔耐D時間先俾黑炎打爛感覺就無咁攪笑
不過就算漫畫, 佢地嚮潮屋企變石頭, 完全無防備可能俾人攻擊, 呢點係解唔通. 光霸明宗變石頭至少(嚮漫畫)都有軍方保護.

我見最多動畫黨問係, 今集點解真由子唔嚮海底. Good question. 我睇漫畫果陣都無為意
舊 05-07-16, 01:55 PM   #393
ahleung
The One
Bannnned

引用:
三季其實cut左既野都係麻子關連 原本佢去搵小潮果段有唔少野的
但因為關連既人物之前cut晒,變左好似一行出街就忽然撞到hamma機關咁
由手機版發出
改還改, 行出街撞到HAMMR車真係好鬼求奇 我寧願你話小潮叫HAMMR搵人去照顧麻子.
舊 05-07-16, 02:56 PM   #394
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
唔知會唔會埋外傳..
幾鐘意最後呀虎個故事....
同埋可以補返呀鏢既身世...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-16, 02:58 PM   #395
真!DC
Banned User
奉行我道

>外傳
如果放BD特典都唔錯
由手機版發出
舊 05-07-16, 03:28 PM   #396
D-boy

潛艇兩位叔叔真係大好人!

今集一路睇、一路擔心潮媽一出場就便當

今季無啦啦出西方妖怪,但又唔講解吓由來和點解日本妖怪分東、西兩邊?
我上季見樓上大家講動畫cut了西方妖怪,那時候我仲誤會咗以為西方妖怪=西洋妖怪(即吸血僵屍那些)添
舊 05-07-16, 04:32 PM   #397
B..
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code3497 0569 5211
>無左電單車同悟呢兩單野,麻子既正妻力少太多
>原著呢兩個故事算係比大家感受到對潮黎講麻子既地位同作為心靈避風港既重要性
咁佢要CUT真係無咩計...第二季中段我仲覺得真由子可以一戰

仲有麻子代真由子跳火坑又係咩玩法唔係要有血緣既人咩

>漫畫中字伏變石頭果集其實係發生嚮失憶之前
原來係咁...

岩岩都睇左第六集 人類真係好蠢
潮媽摸頭果下都估到摸唔成

Ggen: hkbinbin
Full Bokko: 222223SEW2
B.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-16, 05:25 PM   #398
ahleung
The One
Bannnned

引用:
仲有麻子代真由子跳火坑又係咩玩法唔係要有血緣既人咩
妖怪們只係為左穩陣, 揀決眉既後人諗住同一血脈好D.

但其實血統根本無關係. 正如當年製造獸矛時用決眉, 決眉都唔係咩特別血統. 義龍講既典故都只係話要活人獻祭.

麻子提議後妖怪問番決眉係咪咩人都得, 漫畫決眉直情答yes. 動畫佢就默認.
舊 05-07-16, 05:39 PM   #399
真!DC
Banned User
奉行我道

其實邊個跳都造唔倒獸矛
最重要材料是義龍的恨意吧
但為左保留對白面者戰力決眉只好忍心由得麻子去死
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
今季無啦啦出西方妖怪,但又唔講解吓由來和點解日本妖怪分東、西兩邊?
我上季見樓上大家講動畫cut了西方妖怪,那時候我仲誤會咗以為西方妖怪=西洋妖怪(即吸血僵屍那些)添
真係有個故事係鏢叔打吸血鬼,cut左
由手機版發出

此篇文章於 05-07-16 05:43 PM 被 真!DC 編輯。
舊 05-07-16, 09:08 PM   #400
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
好似矛頭係決眉,矛身係義龍。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「プラスティック・メモリーズ」第1話「はじめてのパートナー」 money 日本動漫畫討論版 57 09-05-15 05:16 PM
[動畫] 豊田巧「RAIL WARS! 」第1話「けーよんへようこそ!」 money 日本動漫畫討論版 51 03-10-15 05:38 PM
八田鮎子「オオカミ少女と黒王子」第1話「自縄自縛-Liar-」 money 日本動漫畫討論版 11 11-10-14 06:01 PM
[動畫] 春野友矢「ディーふらぐ!」第1話「風間一派だ!」 money 日本動漫畫討論版 135 09-23-14 07:09 PM
海冬レイジ「機巧少女は傷つかない」 第1話「Facing“Cannibal Candy"I」 money 日本動漫畫討論版 20 06-07-14 10:38 AM

現在的時間是 09:25 PM

手機版 | APP版