Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 12-15-06, 08:12 PM   #1
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
《FF13》官網悄悄下架

http://games.hinet.net/Games/Game.as...1&LocationID=4

原本SQUARE-ENIX的官方網站在關於《FF》系列的主題頁面,一直是把PS3的《FF13》放在最醒目的地方,不過自從昨天NDS《勇鬥9》消息公佈後,卻發現SQUARE-ENIX的官網已經把PS3《FF13》悄悄下架...
記者(WING報導)

昨天SQUARE-ENIX緊急宣布正宗《勇者鬥惡龍9》登陸NDS的消息引起陣陣話題,甚至不少玩家推測是SQUARE-ENIX的投石問路,認為是他們要重回任天堂陣營的懷抱。現在甚至有消息指出原本PS3超大作《Final Fantasy XIII》網頁與離奇消失,更是引發諸多揣測。
一些眼睛的玩家表示,原本SQUARE-ENIX的官方網站在關於《FF》系列的主題頁面,一直是把PS3的《FF13》放在最醒目的地方,不過自從昨天 NDS《勇鬥9》消息公佈後,卻發現SQUARE-ENIX的官網已經把PS3《FF13》悄悄下架,目前是NDS的《FF水晶編年史:命運之戒》放在最醒目的地方,這樣的動作實在很值得玩味。然後好不容易找到PS3《FF13》的頁面,卻發現在對應平台多了一個「他v字,更是讓人懷疑...難道《FF13》也有跨平台推出的打算嗎,這樣的動作真是太離奇了。想知道更多請到:http://www.square-enix.com/
MO 目前離線  
舊 12-15-06, 08:38 PM   #2
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
SE睇黎真係放棄左SONY...........
SE個官網冇左PS3 games條LINK....
卡柏 目前離線  
舊 12-15-06, 08:40 PM   #3
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
可能轉緊LINK o者....唔係話ff13有幾個project咩?
記憶中PSP版? 定手機版?

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線  
舊 12-15-06, 08:42 PM   #4
我係我
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
引用:
作者: 小恐 查看文章
可能轉緊LINK o者....唔係話ff13有幾個project咩?
唔係得PS3既2隻ja咩?

ps.如果FF13突然變左360作品既話我會好開心,唔駛買ps3
我係我 目前離線  
舊 12-15-06, 08:42 PM   #5
terry bogard
Game Master

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 小恐 查看文章
又話嚟緊16,17號有新影像推出咩,唔會咁快摺埋啩
terry bogard 目前離線  
舊 12-15-06, 08:52 PM   #6
神祕人1號
Moderator
網上自由人

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: terry bogard 查看文章
係16,17號有新影像推出,所以相信到時官網先正式開放,另外FFXIII有一個大計畫,SE想將FFXIII變為一個系列,類似FF VII咁有唔同產品,最後唔知會有幾多隻相關產品推出.
神祕人1號 目前離線  
舊 12-15-06, 08:53 PM   #7
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: terry bogard 查看文章
但係依家所有關於ps3既games既link o係SE個官網全部冇晒......
卡柏 目前離線  
舊 12-15-06, 08:54 PM   #8
神祕人1號
Moderator
網上自由人

引用:
作者: 我係我 查看文章
唔係得PS3既2隻ja咩?

ps.如果FF13突然變左360作品既話我會好開心,唔駛買ps3
今早見到,不過因為可信性的問題而無POST.

《最終幻想》再登360?SE兩款作品開發中
[ 2006-12-15 10:33:37 ] 作者:太平洋遊戲網-雷庫斯塔 責任編輯:fanhuaqing
http://www.pcgames.com.cn/tvgames/ba...12/843692.html

日本知名遊戲製作公司Square Enix在前幾日公佈了《勇者鬥惡龍9》登陸NDS平台的消息,這一消息引起了業界的一片嘩然,似乎PlayStation做為Square Enix主戰場的地位已經越來越薄弱了。日前,來自日本雜誌《ゲームラボ》的消息,Square Enix正在為Xbox360製作兩款遊戲。

目前為止這兩款作品的名稱以及類型都未有所透露,早前網絡上曾經有細心的玩家發現在Square Enix官方網站上原本偌大的PS3《最終幻想13》廣告已經不翼而飛了,再回想TGS結束後傳出的《最終幻想13》登陸Xbox360的消息,這就不免讓人懷疑,這兩款秘密開發中的遊戲是否就包含有《最終幻想13》?

廠商開發遊戲是以盈利為主要目的,軟件盈利的基本條件就是相對應的主機要有著一定的普及率。《勇者鬥惡龍9》登陸NDS可能也是出於這樣的考慮,畢竟《勇者鬥惡龍》系列的面向人群一直以日本本土玩家為主,Xbox360在日本令人汗顏的銷量已經抹殺了《DQ9》登陸360的可能性。但是《最終幻想》系列則不然,《最終幻想》系列有著更為國際化的遊戲風格,因此Xbox360目前次世代主機全球佔有率第一的優勢無疑使得《最終幻想13》登陸Xbox360的可能性大增。

當然,官方還未對這兩款作品有任何公佈,《最終幻想13》也是小編的猜測而已,唯一可以確認的是,如果《最終幻想13》登陸Xbox360,對於玩家來說也未嘗不是一件壞事。總而言之,讓我們一同期待Square Enix的官方公佈吧。

神祕人1號 目前離線  
舊 12-15-06, 08:55 PM   #9
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
以而家Wii ge銷量,PS3又的確被比下去

的確唔係無咁ge可能性……
SherMan 目前離線  
舊 12-15-06, 09:07 PM   #10
steve

註冊日期: Aug 2002
睇黎 sony 真係太乞人憎,d網站無野好寫,衰到要夾硬作d PS3 負面新聞出黎....

SQUARE-ENIX的官方網站做野不嬲超慢
原本SQUARE-ENIX的官方網站在關於《FF》系列的主題頁面,一直是把PS3的《FF13》放在最醒目的地方<-----擺明講大話,《FF》系列的主題頁面由頭到尾都冇擺過PS3《FF13》同 Wii《FFCC》上去,呢兩隻 game 亦冇正式的官網,甚至乎 http://www.square-enix.com/jp/game 機種別個度只得 360,PS3 同 Wii 的 column 都未有,由此睇到佢地做野幾慢...

然後好不容易找到PS3《FF13》的頁面,卻發現在對應平台多了一個「他」字<----呢度又係不嬲都係咁,因為除左PS3《FF13》之外仲有手機版《FF13》麻,所以咪「PS3他」...

SQUARE-ENIX的官網根本一路都係咁,咁都可以老屈佢又唔 cap 低d圖做個前後比較...
steve 目前離線  
舊 12-15-06, 09:11 PM   #11
神祕人1號
Moderator
網上自由人

引用:
作者: steve 查看文章
睇黎 sony 真係太乞人憎,d網站無野好寫,衰到要夾硬作d PS3 負面新聞出黎....

SQUARE-ENIX的官網根本一路都係咁,咁都可以老屈佢又唔 cap 低d圖做個前後比較...
係有半官方網站,而且仲存在,因為可信性的問題所以我咪無post上面的新聞囉.
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=341

[QUOTE=神祕人1號;5515374]SQUARE ENIX ジャンプフェスタ 2007 特設サイトオープン
特設サイト
http://www.square-enix.co.jp/jf07/
http://www.square-enix.co.jp/jf07/titles/fabula/

12/16・17に行なわれる、ジャンプフェスタ2007の特設サイトがオープンしました
出展作品情報等が載っています
タイトルによっては最新の動画が公開されたりします
発売日情報が出るものもありそうですね、FMはそろそろらしいですが

P.S: 公佈超過年半以上的NDS版FFCC Ring of Fates官網都到而家未正式公開呢.
FFCC Ring of Fates官方網站(近日正式開張)

此篇文章於 12-15-06 09:18 PM 被 神祕人1號 編輯。
神祕人1號 目前離線  
舊 12-15-06, 10:23 PM   #12
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: steve 查看文章

原本SQUARE-ENIX的官方網站在關於《FF》系列的主題頁面,一直是把PS3的《FF13》放在最醒目的地方<-----擺明講大話,《FF》系列的主題頁面由頭到尾都冇擺過PS3《FF13》同 Wii《FFCC》上去,呢兩隻 game 亦冇正式的官網,甚至乎 http://www.square-enix.com/jp/game 機種別個度只得 360,PS3 同 Wii 的 column 都未有,由此睇到佢地做野幾慢...

然後好不容易找到PS3《FF13》的頁面,卻發現在對應平台多了一個「他」字<----呢度又係不嬲都係咁,因為除左PS3《FF13》之外仲有手機版《FF13》麻,所以咪「PS3他」...

Absolutely agreed

It seems some people and websites just won't give up any single bit of hints or even just fake some to attack Sony in every possible way

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 12-15-06 10:26 PM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線  
舊 12-15-06, 10:28 PM   #13
Game Master

引用:
作者: YHW 查看文章
Absolutely agreed

It seems some people and websites just won't give up any single bit of hints or even just fake some to attack Sony in every possible way

VERY SIMPLY,IT'S BECAUSE THEY ARE SPY FROM OTHER COMPANIES
舊 12-15-06, 10:33 PM   #14
青魔
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2005
3DS Friend Code0087 3345 7774
如果FFXIII唔出係PS3.....
而出係Wii既話.....d畫面我接受唔到
亦唔想佢變體感game...
出係360都ok既....
青魔 目前離線  
舊 12-15-06, 10:52 PM   #15
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

引用:
作者: 青魔 查看文章
如果FFXIII唔出係PS3.....
而出係Wii既話.....d畫面我接受唔到
亦唔想佢變體感game...
出係360都ok既....
就算畫面幾差,但最受歡迎主機就會有機會得到,始終第三廠都要賺錢
上一代都有好多移植落ps2既game畫面要downgrade,但有市場就算幾差都會有人買

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線  
舊 12-15-06, 11:19 PM   #16
IDGAF
The One

唔通好似DQ9咁把FF13改為在NDS上推出?

舊 12-15-06, 11:21 PM   #17
Game Master

引用:
作者: 機場美少年 查看文章

畫面將會嚟個超級大downgrade
舊 12-15-06, 11:41 PM   #18
神祕人1號
Moderator
網上自由人

引用:
作者: 機場美少年 查看文章
假的,FFXIII仍然係PS3作品呀.

此篇文章於 12-15-06 11:45 PM 被 神祕人1號 編輯。
神祕人1號 目前離線  
舊 12-15-06, 11:47 PM   #19
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實FF都搞衰晒喇…一隻變三隻…叫坐力無咁強喇!!

舊 12-15-06, 11:55 PM   #20
RPG之鬼

引用:
作者: 神祕人1號 查看文章
假的,FFXIII仍然係PS3作品呀.
FF XIII同XIII V仍是PS3作品
而XIII A是手電作品是不會改
但問題是之後的XIII ????是乜機或以乜形式推出呢
咁就先難估
(希望是漫畫或CG動畫)

另外破壞一下這個題目
總覺得有人反對SONY/PS3是正常
但當有負面聲音時
自然有批人突然出現...護駕
其實經得起考驗的公司
即使被插(想像一下當年蘋果日報未出前的宣傳廣告)是不會受到這些而有所影響
如果真的有影響
早就會在該公司的股票中反央出來

舊 12-16-06, 12:04 AM   #21
神祕人1號
Moderator
網上自由人

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
FF XIII同XIII V仍是PS3作品
而XIII A是手電作品是不會改
但問題是之後的XIII ????是乜機或以乜形式推出呢
咁就先難估
(希望是漫畫或CG動畫)

另外破壞一下這個題目
總覺得有人反對SONY/PS3是正常
但當有負面聲音時
自然有批人突然出現...護駕
其實經得起考驗的公司
即使被插(想像一下當年蘋果日報未出前的宣傳廣告)是不會受到這些而有所影響
如果真的有影響
早就會在該公司的股票中反央出來
始終絕大部份人在意的係咪正統新作,其它的只當係外傳.所以回響相差好遠,正如Wii上的DQS同FFCC一樣,而且唔好忘記XB360亦有FFXI呢,最佳例子當然係大熱的DQ IX事件啦.
神祕人1號 目前離線  
舊 12-16-06, 12:07 AM   #22
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
等 FF13 真係跨/跳平台再作討論都未遲。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 12-16-06, 12:09 AM   #23
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
還記得當年的FF本是N64的..後來被叛徒...

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線  
舊 12-16-06, 12:15 AM   #24
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
其實FF都搞衰晒喇…一隻變三隻…叫坐力無咁強喇!!
唔開多幾個系列點搵多o的
不過FF仍然有佢重要性o既
全球來講應該重要過DQ吧......

誇平台都唔奇
FFCC、FFXI都係咁
不過正統續作...都係出o係一部主機上好
如果正統續作都多平台...真係顯得冇咁重要...
Metal Gear NT 目前離線  
舊 12-16-06, 12:16 AM   #25
Oop
Crazy Gamer
狩友

註冊日期: Jan 2006
Wii U IDwiioop
3DS Friend Code1848 1613 6261
PSN  IDoop2oop
XBox Live Gamertagoopoopoop
想當年佢咪又係棄任天堂轉投sony?
有咩咁出奇?

之不過咁
今時唔同往日
我唔信square-enix 會話轉就轉囉 (尤其是加咗enix 字尾)

正路ps3 一定會有ff13 正傳
因為佢已經學識咗分散投資
冇所謂

關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:35 PM

手機版 | APP版