Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-26-11, 04:40 AM   #426
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: ta423 查看文章
呢集都算唔錯
感想

緒花,民子,菜子清晨一齊o係街行果幕我幾鐘意
離遠望住自己一路生活開既地方,知道即將要離開有d依依不捨,我都有過呢種感受

不過緒花同孝果度真係唔夠喉,趕時間收工
睇到後面民子見工,真一郎老豆客串真係笑左

車站果part,人物光暗同車站d背景好似有些少違和感?(有種明顯key落去既感覺)
或者係因為背景太仔細,整到好似現實一幅相咁,形成左對比先有呢種感覺...

依家睇完,同true tears比,我個人覺得花開比唔上tt.....
因為對花開既期待真係一直下降
由頭十集一出即睇,之後十幾集開始變左第日先睇,再差唔多去到二十集左右...得閒先睇
去到呢集大結局先回歸一出即睇
到依家睇埋大結局,印象先好返D
本來未播之前聽見花開有26集好開心,但係依家覺得佢做返13集可能仲好

緒花 x 孝一條線算係咁啦,
要交代既都叫做交代左啦 , 你仲想佢點?

tt 同花咲的故事性質差好遠, 其實都無咩好比較
tt 這類太狗血的愛情故事, 我個人黎講就一般啦
反而花咲這類成長故事的輕鬆小品(?)更對我口味,
如果主力想睇愛情線修羅場的話,花咲真係未必滿足到你

不過我都承認花咲中段的劇情真係麻麻, 無謂劇情佔太多了
腳本唔夠好, 浪費了P.A.Works 的精銳製作
但作為成長故事得13集可能有點短, 令人感覺不深
如果佢將果D 無謂劇情改作其他方面的深入描寫, 做26集絕對無問題的

雖然花咲中後段麻麻, 但睇完26集後又確實另有一番感受o既...
至少我覺得佢描寫女將這個角色算描寫得唔錯, 成功塑造到是一個有魅力的角色
家陣D 動畫幾何會花時間係一個老太婆身上?

此篇文章於 09-26-11 04:43 AM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 10:54 AM   #427
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
睇完 很好有晒想睇既野
愛子個樣好人妻feel
期待pa works下套作品
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 04:47 PM   #428
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
結局完得很不錯ar 平平淡淡帶種傷感 再加點向前努力 遠望未來的信息.
感線線到最後也是沒咩了, 也正好花開重頭到尾都係個旅館生活故事.
中間部分比較散 像外篇的生活式故事. 但最重要帶出人物關係同成長.

最後一集質量很好, 收尾不馬夫, 細緻度同動感十足, 還很陽光的緒花.

PA最後也能保持高製作水準 GOOD.

最後一首 夢路 做收尾曲 不錯.

此篇文章於 09-26-11 05:03 PM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 05:54 PM   #429
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
看完後的感想……其實無左考對故事的影響好似也不是太大吧……反正重點根本不在這……把考抽起換成三代互動還比較好……

舊 09-26-11, 05:56 PM   #430
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
結局算收得好靚了~

基本上26集除了一兩集會覺得有點悶外,我覺得集集都咁好睇~

最討厭網上那些甚麼「胃痛」、「八點檔」(究竟你係台灣人定香港人?)、「師奶劇」… 來來去去講親《花開》就係得呢幾個字,睇得咁辛苦不要看了~

伊藤加奈惠為角色注入好多能量,表現好出色,緒花肯定係她聲優事業一個代表作!

菜子泳術高超呢個設定我覺得浪費了,除了救工口小說家同旅行時獨自游夜水之外,無大用處…

*《花開物語》我俾8.9/10分
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 06:41 PM   #431
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: marco仔 查看文章
結局完得很不錯ar 平平淡淡帶種傷感 再加點向前努力 遠望未來的信息.
感線線到最後也是沒咩了, 也正好花開重頭到尾都係個旅館生活故事.
中間部分比較散 像外篇的生活式故事. 但最重要帶出人物關係同成長.

最後一集質量很好, 收尾不馬夫, 細緻度同動感十足, 還很陽光的緒花.

PA最後也能保持高製作水準 GOOD.

最後一首 夢路 做收尾曲 不錯.
最尾用「夢路」做片尾曲的確唔錯, 歌詞幾貼題

ぼくはぼくを きみはきみを 探しにゆく旅に出る
曖昧でも不確かでも 今ならば言えるよ

きみが歌う春の歌は  今ぼくらの背中を押す
ありがとうも さようならも 今だから言えるよ

特別鍾意這幾句

舊 09-26-11, 06:42 PM   #432
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: 尼路 查看文章
看完後的感想……其實無左考對故事的影響好似也不是太大吧……反正重點根本不在這……把考抽起換成三代互動還比較好……
孝一條線都可以算是緒花成長路線之一o既(?)
而且最尾孝同緒花講的對白, 自己腦內補完一下可以當係求婚架啦

要抽走都應該抽走若旦那的戲份先啦, 至少霸成4集咁多
佢同民子一樣翻盤不能架啦, 佢最尾懶係叮一聲咁覺醒都無用...
廢柴中二病的形象已經根深柢固

引用:
作者: 事丫娃些 查看文章
結局算收得好靚了~

基本上26集除了一兩集會覺得有點悶外,我覺得集集都咁好睇~

最討厭網上那些甚麼「胃痛」、「八點檔」(究竟你係台灣人定香港人?)、「師奶劇」… 來來去去講親《花開》就係得呢幾個字,睇得咁辛苦不要看了~

伊藤加奈惠為角色注入好多能量,表現好出色,緒花肯定係她聲優事業一個代表作!

菜子泳術高超呢個設定我覺得浪費了,除了救工口小說家同旅行時獨自游夜水之外,無大用處…

*《花開物語》我俾8.9/10分
13集打後, 如果講好睇既地方, 我覺得多時都係落係女將身上 /\

伊藤配這類角色真係幾出色的, 但係會唔會被定型?

菜子最後咪走左去教游水囉, 無浪費到呀

舊 09-26-11, 07:17 PM   #433
K.LIFE

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
最終回D實景

菜子
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 07:25 PM   #434
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
要交代既野一次過清哂
好普通既ENDING

蓮好突出
菜子

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 08:01 PM   #435
marco仔
Game Master
香港人

唯一可惜菜子去了教游泳.
這種淡淡的end反而是收得比較好, 玩到那麼大想收都好難 而且還會有點趕住收工. 日本動畫經常都會出現這問題.
因前中後的編劇都不一樣, 還會出現中間換人, 因收視亂加改劇情.

這套花開 同 之前套那花 好明顯有考慮過故事結構同發展 製作出來很完整的良作.
26話這集數剛剛好, 若13集的話 菜子等人的故事尾力就交代不了.

比起TT 雜中談愛情, 這套談成長不失禮呢. PA玩原創真的很有一手, 做小說遊戲改篇很浪費那班動畫製作人.

PA原創作品好會用動畫去表達情感, 看完TT認識這間公司就這樣覺得了.

這種品質有9/10分都係應該比的. 不只晝靚 故事結構發展也很不錯.
有回80年代動畫好故事個種感覺 正. 有賣弄女色得來可以接受.

此篇文章於 09-26-11 08:12 PM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 08:04 PM   #436
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
緒花和孝真是……搞到我牙癢癢~不過總算我沒買錯股啦

到底應怎說最後這話呢……一個平凡的結局,沒有什麼狗血場面也沒有什麼驚人爆 點……

但是,當最後看到大家各散東西,到最後老板娘哭了時,我也差點哭著說:「不要哭吧!」

一個平凡的故事、一個我和你都可能會遇上的故事,一個完結也不過是另一個開始,再見了喜翠莊的各位,謝謝你們給我很快樂的回憶……

當然緒花的故事不會這樣就完了,最少她之後會去新學校交一班朋友很少的傢伙、又或者再回到海邊找她深愛的烏賊妹妹

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
雖然花咲中後段麻麻, 但睇完26集後又確實另有一番感受o既...
至少我覺得佢描寫女將這個角色算描寫得唔錯, 成功塑造到是一個有魅力的角色
家陣D 動畫幾何會花時間係一個老太婆身上?
絶對同意,永遠尊敬妳,老板娘!!

此篇文章於 09-26-11 08:19 PM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 09:07 PM   #437
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
老板娘同喜翠莊作最後道別真係好唔錯~~
溫柔淡淡既傷感~~
知道緒花有同自己一樣既感覺
堅強既老板娘終於忍唔住落淚

老板娘冇做過任何一樣似係對孫女既關懷
但因在喜翠莊工作而建立起感情
相比起親情更似是另一種既信任
最後係月台真情流露既老板娘
不是一個頑固既老板娘
而是一個溫柔既外婆~~
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 09:47 PM   #438
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

月台果幕真係 warm 得黎又有少少傷感 feel....
女將雖然話會等緒花返黎, 但睇o既時候真係好驚佢等唔到就仙遊啦

另, 豆爺個孫同佢成個餅印咁, 真係笑了
仲有咁多集睇落黎, 緒花個班主任又係好鬼正

舊 09-26-11, 10:01 PM   #439
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
若旦就算吧啦……結論上基本近乎所有男性角色都是廢材……

舊 09-26-11, 10:14 PM   #440
冬雨
Game Master
closing

最終回感覺還算不錯!
孝同緒花線咁快就完左,比較簡單些!
民子的願望同之後個情況都幾好!
在下覺得此作的描寫注重於非愛情的場面,真是很捧!
離別是為了再次的相遇!
期待下次的作品!

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 11:58 PM   #441
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
一個結束等於另一個新的開始,頗傳統的結局
輕輕淡淡的劇情,平淡的展開,配一個平凡的good ending就好
生活本來就沒有那麼多跌宕起伏吧
女將走過已丟空的喜翠莊勾起段段回憶那一幕我眼濕了
回頭看去,其實喜翠莊的人都在一點一滴地變化,最後大家也邁向人生的新旅程
花咲帶給我是那種生活化的溫馨感動
緒花:菲律賓喜翠莊,我會回來的
綻放吧,少女,你還可以成長,超越現在的你
平凡的人生也可以變得不平凡

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-11, 01:00 AM   #442
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
一個苦中帶甜既結局。

對喜翠莊最後都要收檔感到依依不捨﹐但見到ED播出各人比較開心地行自己既道路時﹐覺得女將既決定係正確既。由於唔再受喜翠莊呢個無形壓力頂住﹐每個人總算可以真正朝自己既夢想進發﹐而唔洗因為要就女將而委屈自己。呢也包括緒花在內。

緒花既成長旅程確實係嘆為觀止﹐越睇就越覺佢性格係非常之可愛同積極﹐伊藤加奈惠既一流演技也加深對佢既印象。

(近排得閒翻睇守護甜心﹐所以慢慢開始欣賞伊藤演既角色。 )
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-11, 05:07 AM   #443
K.LIFE

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
菜子
相夫教子
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-11, 07:44 AM   #444
VICT
什麼超有趣的?

PSN  IDvictorleung213
睇完26集真係要講句老闆娘辛苦了 \

舊 09-27-11, 04:22 PM   #445
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
菜子老師~~我又要學游水~~~~
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-11, 04:55 PM   #446
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
花咲くいろは
巻数    初動        累計    発売日
     BD(DVD)     BD(DVD)
01巻 *8,548(**,***) 10,306(**,***) 11.07.20
02巻 *7,512(**,540) *8,618(**,***) 11.08.17 ※合計 9,158枚
03巻 *6,695(**,***) **,***(**,***) 11.09.21

舊 09-27-11, 11:27 PM   #447
森原里美
Game Master
閃の軌跡3

註冊日期: Apr 2002
最終話

以抹地開始,再由抹地結束...但精神上已經有所成長
本來以為會係緒花一個人走一遍喜翠莊,但原來係女將...不過由女將唻做呢一幕更加適合,絕對冇任何人比她既感覺更深...(呢一幕睇到有少少眼濕濕)
去到故事後段女將已經成為女主角之一

至於緒花同孝哥一幕算叫做輕輕帶過,本來呢套動畫既重點就唔係愛情上面...

唯一覺得可惜既係結名...話哂都係4位女主角之一,但戲分實在係...或者真係因為佢唔係喜翠莊一份子有關吧...(睇下若旦那既戲分...)

動畫去到後期質素雖然有回落,但個人覺得仍然係好作品

森原里美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-11, 05:45 PM   #448
C@T
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
想不到動畫界可以跑出如此一套Drama系正統派良作
首尾呼應, 二個轉機, 三個契機, 起承轉合.... 等全部跟足, 但仍保留了動畫的service cut跟萌系元素
而且最難得是沒狗血!
PA Works好波 b

不過這類題材一向巿場不大也是事實....
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-11, 06:16 PM   #449
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: C@T 查看文章
想不到動畫界可以跑出如此一套Drama系正統派良作
首尾呼應, 二個轉機, 三個契機, 起承轉合.... 等全部跟足, 但仍保留了動畫的service cut跟萌系元素
而且最難得是沒狗血!
PA Works好波 b

不過這類題材一向巿場不大也是事實....
你會睇呢套我有點意外, 感覺上唔係好對你口味

市場不大又真係幾可悲....
家陣o既動畫下下追求爆點、踩界服務鏡頭...
這類題材真係好難預佢會大賣...
不過撇除故事性, 淨係 D 畫質同背景製作就已經值得買黎儲啦

舊 09-28-11, 06:32 PM   #450
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: money 查看文章
花咲くいろは
巻数    初動        累計    発売日
     BD(DVD)     BD(DVD)
01巻 *8,548(**,***) 10,306(**,***) 11.07.20
02巻 *7,512(**,540) *8,618(**,***) 11.08.17 ※合計 9,158枚
03巻 *6,695(**,***) **,***(**,***) 11.09.21
花開BD/DVD銷量都已經唔算差,但又唔係特別好…

連那花一半都冇…

あの日見た花の名前を僕達はまだ知らない。 【全6巻】

巻数     初動       2週計       累計     発売日
      BD(DVD)     BD(DVD)     BD(DVD)
01巻 31,069(*7,508) 33,972(*8,680) 36,220(*9,136) 11.06.29 ※合計 45,356枚
02巻 23,727(*4,643) 25,711(*5,319) 26,735(**,***) 11.07.27 ※合計 32,054枚
03巻 21,839(*4,192) 23,852(*4,921) 24,589(**,***) 11.08.24 ※合計 29,510枚
04巻 19,796(*3,787) **,***(**,***) **,***(**,***) 11.09.21 ※合計 23,583枚(1巻初動)

投入大量資源製作,銷量卻未有成正比。希望P.A.Works唔駛蝕錢啦…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「魔法少女まどか★マギカ」総合THREAD丨虚淵玄:「今、必死にシャフトと一緒に続きを考えている最中。」 Vol.3 money 日本動漫畫討論版 1142 12-14-21 09:57 AM
[動畫] 劇場版「あの日見た花の名前を僕たちはまだ知らない。」BD & DVD 発売中 supermanlady 日本動漫畫討論版 943 03-28-21 05:34 PM
虎穴 GOUF HOME ! KIM 收藏品討論版 508 09-07-15 10:26 PM
請問邊度買到windows home server? 埃及使者 手機資訊/電腦軟硬討論 15 02-17-12 12:13 AM
XP Home 要 login? t-cup 手機資訊/電腦軟硬討論 3 10-01-03 10:38 PM

現在的時間是 05:37 PM

手機版 | APP版