Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-31-12, 02:15 PM   #201
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: HEERO 查看文章
全國政協委員劉夢熊於昨日(29日)港台的「城市論壇」上表示,近日有人在多項抗議活動中高舉港英旗,
形容為「喪心病狂」,「竟然打出『中國人滾回中國去』、『香港要獨立』、『南京條約萬歲』這些荒唐口號,
與基本法的規定對著幹,按照23條,這些已經屬叛國、分裂國家的行為,一定要立法制止」。

劉夢熊直言,若23條立法,高舉舊香港旗便構成叛國罪。

好快就可以言入罪判叛國了
其實真係好有趣,如果一個國家會因為少數激進言論而出現分裂,咁呢個國家既根基一定係比元朝仲要差。
劉生果然獨具慧眼。

舊 10-31-12, 03:15 PM   #202
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
首先,香港唔好話同土共打,淨係同中國完全斷交就好可能即刻有百萬人以上失業。唔係長遠,而係即時。
獨立冇得強制實行,除非你有本事拉起成個廣東,或者令各地一齊獨立。
問題其實為什麼要想到一定要完全斷交?
就算是民族對立的國家,在經濟上基本上都不會完全斷絕交往(主要是民生層面

舊 10-31-12, 03:25 PM   #203
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: knight-philip 查看文章
就算是民族對立的國家,在經濟上基本上都不會完全斷絕交往(主要是民生層面
因為中共一定唔制

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 03:54 PM   #204
神人ではない!新人だ

引用:
作者: knight-philip 查看文章
先唔好話土共班老妖,俾著在下做土共一樣唔會放過香港,今日港獨俾你平安渡過,聽日就有藏獨,甚至廣獨…

舊 10-31-12, 04:48 PM   #205
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: 某F 查看文章
講梗維護香港既核心價值
經濟方面既野邊個時候都會有起有落

仲有一點有人講得好岩,愛國必須反共

而家國民教育問題,其實好簡單
讀中國歷史+公民教育就夠

唔教呢D淨係識洗腦,已經教梗下一代細細個就要識講大話,拋棄道德底線...唉
你唔好將我想講既野用你自己唔明既方式做解讀
咩核心價值?我講緊"97前",9唔搭8
就算"97前"既核心價值,都只係事頭婆為主
用英式諗法
時代都唔同,仲留戀

我都冇講咩起跌

然後又搭住咩家國民教育,咩洗腦
我見到你D post都好洗腦
仲衰過肥佬gundam style

有自己香港一套做法,一定係要磨合,得個廿年光景,上下既人都冇咩概念,只係知"lion mountain"

Updated : 講多樣野,見到而家乜鬼都係public咨詢十萬9千次,諗起係一樣野,外國想起間屋,要問全個council管既area既人有冇問題先比起,唔要前面棵樹要問晒所有鄰居准唔准,會唔會影響整體環境,surrounding asset value,9十萬樣野,唔好講floor plan要approve呢D野,冇2/3年都唔得,香港做到咁就已經唔係而家既香港,係"外國".

好後悔開post教仔
fin

此篇文章於 10-31-12 04:58 PM 被 westpat 編輯。
westpat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 05:04 PM   #206
david
The One

註冊日期: Mar 2002
想問O的問題:

97前有無國民教育盲目唱好英國帝制?
97前如果舉共產黨黨旗會唔會俾人喊打喊殺?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 05:33 PM   #207
神人ではない!新人だ

又唔好講到英國一無是處,如果冇ICAC,香港未回歸就已經唔係人住既地方。
如果反貪靠土共,搞到世界末日都未有一條毛啦。

舊 10-31-12, 05:53 PM   #208
xmencool
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
bear bear 決戰part 2

xmencool 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 07:19 PM   #209
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
又唔好講到英國一無是處,如果冇ICAC,香港未回歸就已經唔係人住既地方。
如果反貪靠土共,搞到世界末日都未有一條毛啦。
唔止添,英文都係一大貢獻(不過ICAC算係大勢所催,迫出黎)

不過都係個句,要一D而家既睇法
擺係"97前"去睇,人家當你係一份子就有得好比較
係人家眼中,賺足百年錢
多謝,係西人形式上,點都會講聲law

舊 10-31-12, 09:42 PM   #210
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 某F 查看文章
知道就好
我諗GAF網友都會有一定既政治智慧

只係想講而家有放棄同移民既想法真係太早
太早?

當時係啟德機場送機次數送到兩隻手都數唔晒(舊居在13/31航道下,行去送)

不如討論方向改為如何有效地求生

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 12:39 AM   #211
Matamata

註冊日期: Jan 2004

點解香港人會掛住以前?唔一定係英政府好,香港人只係懷念當年既生活。
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 01:34 AM   #212
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: westpat 查看文章
你唔好將我想講既野用你自己唔明既方式做解讀
咩核心價值?我講緊"97前",9唔搭8
就算"97前"既核心價值,都只係事頭婆為主
用英式諗法
時代都唔同,仲留戀

我都冇講咩起跌

然後又搭住咩家國民教育,咩洗腦
我見到你D post都好洗腦
仲衰過肥佬gundam style

有自己香港一套做法,一定係要磨合,得個廿年光景,上下既人都冇咩概念,只係知"lion mountain"

Updated : 講多樣野,見到而家乜鬼都係public咨詢十萬9千次,諗起係一樣野,外國想起間屋,要問全個council管既area既人有冇問題先比起,唔要前面棵樹要問晒所有鄰居准唔准,會唔會影響整體環境,surrounding asset value,9十萬樣野,唔好講floor plan要approve呢D野,冇2/3年都唔得,香港做到咁就已經唔係而家既香港,係"外國".

好後悔開post教仔
fin
想你留心睇下呢篇文,用下個腦分析岩唔岩

引用:
香港人愛的不是英國, 香港人愛的是平衡.

會喜歡英國, 並不是因為英國有甚麼魅力, 單純只是因為香港
一方面是英國的殖民地, 另一方面卻離英國極遠. 英國能夠對
香港施加的壓力很少, 相反英國的存在幫香港抵抗了很多外來
的危險和壓力.

香港在英國治下是靠平衡是生存的, 在英國治下, 因為有英國
的制衡, 故此可以減少大部份中國大陸發生的人禍. 倒過來說
, 因為這邊是東亞, 主流是華人, 英國也不敢對華人為所欲為
, 這使本來一文不值的難民能夠從夾縫中得到一點尊嚴以及自
由.

如果香港很接近英國, 例如香港不是位於東南亞, 而是位於愛
爾蘭, 英國對香港也不見得有特別多的正面意義.

香港從英國人學會的, 有人說是法治, 有人說是效率, 有人說
是對西方文化的理解, 不過, 潛而默化地, 香港其實也學會了
英國的政治觀某個重要的部份. 也就是權力的平衡.

傳統中國保障自己安全的方法, 是征服各個可征服的地方, 然
後驅逐和屠殺所有不能征服的地方. 再對外封鎖貿易, 使自己
有在東亞不能動搖的軍力, 那就和平.

但英國是相反的. 英國在歐洲保障自己安全的方法, 並非令自
己無限地強大然後先下手為強, 征服各國, 而是在歐洲的爭鬥
當中, 永遠幫助弱小的一方, 使沒有一方能夠特別強.強弱平
衡的哲學, 歷史證明是可行的, 英國的規模比不上中國的一個
省, 卻能夠從一個小島建立一個世界帝國. 反而擁有多倍於英
國人口的中國卻做不到這件事.

香港對現狀的理解. 是失去了平衡. 失去了平衡, 就不可能有
安全感. 當然, 錢可以一樣賺下去, 生活可能一樣可以奢侈,
但單沒有平衡的情況下, 當有人要破壞或者取走這一切, 當再
有人禍會降臨時, 你既難以預料, 亦無法避免.

而香港目前的統治者們, 也對平衡這件事沒表達出理解.

有站友提到會有很多人跟大陸一樣變成了國粹信仰者, 但我想
, 要了解香港人的處境. 就會了解為何會有這樣的想法, 那也
是在追求安全感, 只是在追求另一種而已.

沒有平衡的話, 那麼, 如果我們不想想太多, 我們可以祈求一
件事, 就是中國大陸的未來一片光明, 不斷的富裕下去, 而且
有無限穩定, 隨時間對人的尊重和對自由的理解也日漸開明.
那麼, 即使沒有平衡, 香港也必定從此受益, 畢竟如果中國大
陸比香港還要富有, 就沒有必要再打香港財富的主意, 如果中
國大陸自身也對人和自由尊重, 則香港受到的禮遇也不會差.

如果中國大陸也很有錢, 則香港亦不愁沒有市場.

問題也只有一個, 如果事情一切順利, 自然相安無事, 不會有
甚麼衝突, 大家幸福快樂. 可是我們人類的文明有了六千年了
, 誰也知道這是不可能的. 如果有人有和人合作工作的經驗,
大抵也明白, 事情順利, 大家當然高興.

但事情不順利, 拍檔本身就非常容易有衝突, 甚至互相推卸責
任和指責.

一旦中國遇到不順利的事情的時候, 香港和中國大陸是必然有
衝突的, 力量上香港不見得會輸, 畢竟中國大陸也不會傻到拿
解放軍亂來. 大家比的不是軍力.

但是, 香港只是一堆沒有領袖的平民. 大陸是有組織性的政府
, 雖然領袖未必優秀, 但肯定有領袖. 沒有領袖的一方, 必然
會輸給有領袖的一方, 香港一旦和大陸有衝突, 大陸會捨棄和
出賣香港. 這點無容置疑, 就像以前大陸為了六四事件捨棄香
港的左派一樣.

香港和大陸合作, 而對方可以輕易出賣你. 那只有祈求, 合作
順利, 大家得益, 沒有人需要出賣誰.

既然賭注已下, 而且是你的全部賭注, 你只能求神拜佛那是贏
的了, 想中國好也是合乎香港利益的.

所以, 懷念英國的人, 多數是後者. 曾經歷過那種安全感, 而
現在卻不擁有外國護照的人.

擁有外國護照的人, 他們已有安全感, 這個城市的未來已和他
們脫勾, 自然也選擇簡單, 他們可以選擇無條件的支持中央政
府, 因為就算中央政府犧牲香港多少, 他們也可以一走了之.

「英國」只是圖騰而已, 大家不想這麼多費舌唇的, 解釋自己
需要的是甚麼, 便拿英國當成那一切的代表.

但在這種姿態上的親近, 如果問大家實話如何, 大家心裡想的
, 確實就是愛英國, 不因為英國的任何東西, 而是一個平衡的
狀況. 對於很多而言, 拿著外國護照就是一種平衡, 這裡有問
題就可以跑, 沒問題就繼續牟利, 而過去的時代, 是身為每一
個香港市民都能活在這種平衡下.

舊 11-01-12, 01:39 AM   #213
某F
我的歌聲裡

比你上多堂香港歷史課

引用:
作者 chenglap (無想流流星拳) 看板 Gossiping

※ 引述《hahahenman (拜託來個先發投手)》之銘言:
: 後來英國是怎麼統治香港的?
: 好像香港人被英國管的很高興
: 有這方面的八卦嗎?

視乎你怎樣定義「香港」, 狹義的香港, 也就是指香港島一
帶, 因為居民本來就很少. 所以接收是很簡單的, 甚至不存
在「接受」的問題, 因為也無異於在荒地上建立殖民地.

但廣義的香港, 最主要是新界, 那就有點不同了. 首先這和
香港開埠時空上相差很遠的, 香港是在第一次鴉片戰爭時割
讓的, 而新界卻是 1898 年才租借的. 而且有九十九年的租
借期, 這也是 1997 年回歸的肇因. 之間相隔了五十餘年,
幾達三個世代.

在接受比新界要大幾倍的新界時, 因為新界原來就有原居民
, 這意味著, 他們之前一直都是滿清的子民, 和初期對香港
沒概念不同, 新界的居民對洋人的態度是抗拒的. 因此產生
了武裝衝突, 最後的結果是發生了戰役, 結果是新界人向英
軍投降.

英國管治香港的方式是華洋分隔, 洋人的部份, 就像一般英
國殖民地般建設, 有他們要的設施和建築物. 並聚居於半山
之上, 但他們的邊界是開放的, 華人當初和中國大陸是自由
出入的, 而他們就居住在山下的華人村落. 基本上英國人不
會理華人的事情, 大清律例照樣生效.

當初英國對華人的管治只有香港警隊, 那是一個很小型的殖
民地警察團體, 從治安到消防一手包辦. 總之, 英國的態度
就對其他殖民地一樣: 沒必要不干涉原居民的生活.

當初接受香港時, 英國便發出告示, 香港的管治方針是:
1. 香港是不抽稅, 自由讓各國貿易的港口
2. 尊重當地華人的生活習慣

直至太平天國起事, 很多南方的商人為逃避戰禍, 逃難到香
港, 而他們又聘用廣東和福建的華工, 落地歸根, 導致香港
的人口開始激增. 當時香港就自然發展為轉口港 (因此, 有
幾種常見誤解, 特別是中國大陸經常認為香港是靠轉口貿易
富裕起來的) , 人口開始達十萬人以上. 香港是自由港, 也
就是大家都可以不分華洋隨便做生意, 加上初期香港殖民地
是沒有收稅的, 因此商業是在放任的環境下發達起來.

然則, 華人社區是無規劃的, 隨華人自己任意發展的, 所以
出現了嚴重的衛生問題. 導致了傳染病, 傳染病不僅只影響
華人, 也影響英國人, 因為這原因, 英國政府才開始介入華
人社區的管治.

其中重要的改變, 包括 1865 年修訂的訓令, 使香港法律對
人人平等. 原本香港法律針對華人的條文全部不得批准施行
, 這是日後香港法治的基石.

第二是市政局, 其職能類似議會, 主要是針對香港市的諸種
公共衛生等實務問題而產生選舉議會.

以及發展各項基本的公共事務, 例如煤氣, 電力, 淡水供應
等, 對於英國人而言, 保持華人社區衛生是最重要的. 這是
典型的殖民地政策, 不過正是因為這是非常實務性, 而不是
基於任何意識形態的, 因此構成了香港政府的務實作風.

總括來說, 英國的做法, 就是能不管的東西就不管, 因為滿
清管不了, 英國不想管. 所以不論是知識或者商業, 都在香
港自由的傳播. 也是日後變成了世界最自由經濟體的原因,
與其說香港人被英國人管得高興, 不如說, 對於華人而言,
這是歷史上極少數可以視統治者於無物的狀態.

此篇文章於 11-01-12 01:51 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 01:59 AM   #214
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Tano 查看文章
太早?

當時係啟德機場送機次數送到兩隻手都數唔晒(舊居在13/31航道下,行去送)

不如討論方向改為如何有效地求生
而家係不斷要令香港人覺醒,要令佢地參與其中
引用:
作者: Matamata 查看文章

點解香港人會掛住以前?唔一定係英政府好,香港人只係懷念當年既生活。
經濟全世界都差,香港人住唔到樓好多國家都有
問題係大家要公平些少唔好比晒強勢人食住,阻止上層繼續賣港守護香港

一個人民為依歸既政府,一定會想辦法解決民生問題,平衡各界利益

此篇文章於 11-01-12 02:02 AM 被 某F 編輯。
舊 11-01-12, 02:07 AM   #215
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
算啦,無實際行動睇一百篇文討論一百個論壇行一百次遊行都係哂氣
唔去某D右耳出架車度BTOOOOOM都應該寄下刀片畀佢啦,唔去西環掟榨菜都掟蚱蜢啦

舊 11-01-12, 02:16 AM   #216
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Rance 查看文章
算啦,無實際行動睇一百篇文討論一百個論壇行一百次遊行都係哂氣
唔去某D右耳出架車度BTOOOOOM都應該寄下刀片畀佢啦,唔去西環掟榨菜都掟蚱蜢啦
唔好睇小呢股力量
當愈來愈多人知道同談論既時候,反抗力就愈大

唔係以前無知既人只會話你唔和平唔理性比政府側側膊過左,而家呢?

最起碼選舉個陣大家都會考慮投邊個,點解吧

民屎黨慘敗應該只係香港民間社運既開始

此篇文章於 11-01-12 02:20 AM 被 某F 編輯。
舊 11-01-12, 03:21 AM   #217
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
如果言論係冇用,
大陸就唔會用咁大力度去控制言論啦

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 03:24 AM   #218
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
因為大陸有人敢走出黎燒車打人,香港人永遠只係得把口O係度言論,言論完出黎打個圈就返屋企繼續返工返學咁就當世界改變了

舊 11-01-12, 04:56 AM   #219
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
因為大陸有人敢走出黎燒車打人,香港人永遠只係得把口O係度言論,言論完出黎打個圈就返屋企繼續返工返學咁就當世界改變了
給你一句應該不少人都被罵過的句子:

當你抱怨別人不走出來的時候,為什麼你自己不先走出來?

反正人性嘛

舊 11-01-12, 09:24 AM   #220
神人ではない!新人だ

http://hk.news.yahoo.com/環時-籲中央對港閂水喉...W9ucw--;_ylv=3
無可置疑香港係要靠大陸搵錢,不過明明我地係商貿,點D班大陸講到我地好似乞食咁?

舊 11-01-12, 09:29 AM   #221
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
http://hk.news.yahoo.com/環時-籲中央對港閂水喉...W9ucw--;_ylv=3
無可置疑香港係要靠大陸搵錢,不過明明我地係商貿,點D班大陸講到我地好似乞食咁?
閂水喉大家鬥攬炒既話本來大家都傷,但再加上中國用佢o係世界既影響力壓制香港既貿易既話....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 09:41 AM   #222
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
閂水喉大家鬥攬炒既話本來大家都傷,但再加上中國用佢o係世界既影響力壓制香港既貿易既話....
問題係貿易係你情我願,雖然有主客之分,不過唔係咩恩典。
你講果D叫貿易制裁。

在下一D都唔認為港獨可行(至少目前係),不過亦唔覺得自己喺度乞食。

此篇文章於 11-01-12 09:45 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 11:43 AM   #223
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
>>南京條約唔萬歲你游水落黎托呀
[下刪解釋]
得喇得喇
>>而家既香港仲衰過1973年既中國, 請問熊爺應該游去邊好
走向世界

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」

此篇文章於 11-01-12 12:06 PM 被 ヨコ男 編輯。
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 12:07 PM   #224
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
凡事都有過程

中共就唔會對人心既穩定性咁有信心,
所以先至要干預香港既言論自由

其實夠膽出黎講,
已經需要勇氣,

香港人好多已經連講都唔敢講,
老一輩更加連諗都唔敢諗

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 02:49 PM   #225
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
我真係懷疑你係咪大陸友來
乜鬼野都幫著大陸一方的...
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:08 PM

手機版 | APP版