Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-01-12, 10:18 PM   #251
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 谷古2012 查看文章
有時吾係幫政府講野(又被人話5毛/w\)
你睇下其他地方依家係咩環境你就知香港其實吾差.依家吾係淨係香港經濟差.係全世界一齊差.
歐洲好好咩?失業率閒閒過5~7%.青少年失業率過10%.美國8點幾.
http://hk.news.yahoo.com/%E6%AD%90%E...--finance.html
香港得3點幾.幾乎全民就業.香港最多係在職貧窮.人地係冇飯開.
http://paper.wenweipo.com/2012/10/19/YO1210190007.htm
識個客係英國讀完書.都要返香港搵野做.搵左半年都搵吾番佢讀個科要轉行.
人地都未出聲.

台灣玩台獨玩左8年.衰足8年.係台灣讀完大學好多都係搵吾到野做.
中年大叔被人炒完搵吾到工要訓街.依家人地吾玩玩同中國融合.
香港就行返台灣條舊路.傻的嗎?
歐洲人口7.28億人,香港先7百萬多啲,邊可以比較
你話香港最多叫在職貧窮,辛辛苦苦死頂打份工都係想生活好啲啫
但啲物價係又加唔係又加,整個強積金又屈你一筆,食人唔飽餓人唔死
冇幸福過嘅生活你叫人點認同
而家係講緊政府可以做好啲令人生活好啲但佢地死都唔肯

舊 11-01-12, 10:24 PM   #252
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
你講得啱.上面搵食係難過以前.我老細啱啱先執左間鋪www
但吾係冇得做囉.有得玩吓.
香港個d係啱啱夠開支.我都同老細講.你依家執一間鋪好易.但係依家再重新揼過一間新既出來好難.
依家有得玩既係咩人呢.就係間鋪係自己鋪既人.同你鬥等.邊個死先.
來緊如果香港樓市爆埋.個市一轉差.剩低個市場就比呢班人掃埋.
d人覺得香港係大財團玩哂.未來仲勁.因為連中小企都死埋.
香港係以佢呢個級數既有錢佬都冇得玩wwww其他人諗都吾洗諗

歷史循環.五百年東方.五百年西方.西方文明起於14/5世紀成於文藝復興.到依家剛好500年多
(我懶我吾打咁多字.有興趣就入去睇www)
五百年大循環
http://danbie.blog.hexun.com.tw/38436486_d.html
我在意香港經濟向那一邊走.但我吾在意邊個執政.
中國基數低起點低.係要時間.香港過去幾十年都起起跌跌吾少啦~

再盡d講句.就算中國吾再係由共xx執政.分為四/五個經濟專區.
上三角.珠三角等等.中國起緊呢個勢係吾會改變.香港只有同周邊融合走大都會路線.
你最後呢句o岩...
其實,只要中國的人民質素慢慢提高,少d貪腐冇地溝油的。做到透明公正的,融合又有咩所謂呢!?
但係唔會係呢二三十年的事可以做到...教育和公民質素要一步步黎提升。至怕未做到之前,大陸要軟硬同你融合,消滅港人。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 10:26 PM   #253
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
香港一路都係靠“接近大陸但又唔似大陸”揾食
同化左就大陸一般城市都不如,人地地又多個你人工又低過你
經濟上多合作唔等於要同化,起碼軟件上唔可以跟大陸
由手機版發出
軟件上跟埋大陸就真係玩完

不過預期會在30~50年(希望唔會更少)內發生
每日表面上150人來港,話我陰謀論都係咁講

阿爺點行下一步,幾時行下一步
真係等18大後才有更明確方向?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 10:27 PM   #254
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 001015 查看文章
你最後呢句o岩...
其實,只要中國的人民質素慢慢提高,少d貪腐冇地溝油的。做到透明公正的,融合又有咩所謂呢!?
但係唔會係呢二三十年的事可以做到...教育和公民質素要一步步黎提升。至怕未做到之前,大陸要軟硬同你融合,消滅港人。
唔係一嬲都講緊唔想大陸化係因為上面強權同不公平咩

舊 11-01-12, 11:19 PM   #255
谷古2012
Junior Member

註冊日期: Aug 2012
引用:
你最後呢句o岩...
地圖炮all

香港廣告 ICAC 廉政公署
http://www.youtube.com/watch?v=J9VAVwVryxg

香港廣告: ICAC 廉政公署(從前篇)2004
http://www.youtube.com/watch?v=R__m2...eature=related

呢兩個廣告打死好多人wwww (迴避~
中國行番香港40/50年舊路.香港用左40/50年.中國就..吾知了=w=
谷古2012 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 11:21 PM   #256
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
講白D,香港人係想同大陸唔同,香港變到大陸咁唔想,而大陸變到香港咁都唔想

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 11:21 PM   #257
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
一山還有一山低
台灣D老闆好似仲賤格過香港既
香港都仲肯出糧
台灣老闆係想班後生仔唔出糧黎返公「學野」
再望遠D日本、歐洲、美國..........就明白全世界經濟都差唔係一句大話黎sosad
係大陸都有很多公司係些大學搞無薪試工活動
搵D大學生叫佢地來無薪來打工, 名義上叫免費比機會你來學野...
還有很多大學生抱有正面的想法爭著去做, 我朋友很開心咁同我講去白做左2個月...
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-12, 11:25 PM   #258

引用:
地圖炮all

香港廣告 ICAC 廉政公署
http://www.youtube.com/watch?v=J9VAVwVryxg

香港廣告: ICAC 廉政公署(從前篇)2004
http://www.youtube.com/watch?v=R__m2...eature=related

呢兩個廣告打死好多人wwww (迴避~
中國行番香港40/50年舊路.香港用左40/50年.中國就..吾知了=w=
所以你唔怪得d人禁喜歡英國政府管。中國人通病,英國就建立各種制度去醫。
香港要用40-50年禁長都有d關不斷有大陸人落黎...

中國禁大禁多人,40-50年肯定唔夠...仲要而家係透過中共慢慢去改變。
舊 11-01-12, 11:45 PM   #259
谷古2012
Junior Member

註冊日期: Aug 2012
wink

引用:
所以你唔怪得d人禁喜歡英國政府管。中國人通病,英國就建立各種制度去醫。

中國禁大禁多人,40-50年肯定唔夠...仲要而家係透過中共慢慢去改變。
時間囉.
呢段時間就係你同我既生存空間.係呢個過程你搵到幾多.就係差不多成世人搵到全部.
係哂時間去嘈去鬥去爭.定亦或係諗下部署點樣搵錢/發展自己事業好.
全係個人自人自己選擇ww

講左咁多野啦~其實都係想帶出一個重點.
就係方向就係咁行咁走.當中可能會跌跌碰碰.但就算點都好.
開始左就開如左.吾會行行下左去反方向行左港獨.
谷古2012 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 12:08 AM   #260
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: HEERO 查看文章
係大陸都有很多公司係些大學搞無薪試工活動
搵D大學生叫佢地來無薪來打工, 名義上叫免費比機會你來學野...
還有很多大學生抱有正面的想法爭著去做, 我朋友很開心咁同我講去白做左2個月...
實習呢D我其實唔係唔能夠接受
但唔應該係講到做實習係應份,要出糧係唔應份咁囉
大佬,開工都係為食飯姐,你連飯盒錢都比唔出點開工?
學野,填唔飽個肚架....
唔係人人都有果個條件可以咁樣白做黎「學野」而唔駛餓死

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 12:36 AM   #261
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
引用:

10年前我會覺得中國有希望
但以家.. 我反而覺得喺一路退步
10年前你用中國藥,食品,你會晤會擔心?
以家掂都晤噉掂
經濟上喺好左,但喺除左經濟乜都差過10年前

以家重要有質素既都開始離開大陸
咁淨返d乜
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 01:40 AM   #262
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
白髮魔女亂up係言論自由
拎支龍獅旗表達就係不應

公就我贏字就你輸

舊 11-02-12, 08:56 AM   #263
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
其實真係唔知由幾時開始大家既諗法會變成: 人地比我地差 = 我地好好
無錯,我地的確係比世界上某D地方好,但唔代表我地唔可以更好
我一樣可以同你講: 點解新加坡以前比香港弱,而家會佢地勁過我地
全世界都差既時候,點解係我地跌得咁多咁重?人地可以跌得輕咁多?

條路行行下發現前面係崖黎,唔通我又要同你講: 勇敢D跳落去!!!無事嫁!!無理由行返轉頭嫁MA!
如果港獨叫做回頭路,咁被中國收返就更加係回頭路,唔好忘記係英國管治之前,香港係屬於中華民國的!
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 09:21 AM   #264
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: alextang1030 查看文章
條路行行下發現前面係崖黎,唔通我又要同你講: 勇敢D跳落去!!!無事嫁!!無理由行返轉頭嫁MA!
如果港獨叫做回頭路,咁被中國收返就更加係回頭路,唔好忘記係英國管治之前,香港係屬於中華民國的!
…香港唔係清朝被割架咩
中華民國好似係1912年成立。
所以基本上香港唔係回歸中國,而被賣去中國。中國亦唔係回收,而係佔領。
咁當然,你硬要在下選一個,在下會選擇歸順中華民國。

此篇文章於 11-02-12 09:42 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 09:37 AM   #265
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
我成日覺得香港而家係比大陸養順左既老虎....
咩都等人餵...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 09:39 AM   #266
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: alextang1030 查看文章
其實真係唔知由幾時開始大家既諗法會變成: 人地比我地差 = 我地好好
無錯,我地的確係比世界上某D地方好,但唔代表我地唔可以更好
我一樣可以同你講: 點解新加坡以前比香港弱,而家會佢地勁過我地
全世界都差既時候,點解係我地跌得咁多咁重?人地可以跌得輕咁多?

我可以同你講, 港獨完之後一定會比而家仲差
同埋唔好拎新加坡比, 當年新加坡係比馬來西亞踢出去的

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 09:40 AM   #267
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: メソウサ 查看文章
白髮魔女亂up係言論自由
拎支龍獅旗表達就係不應

公就我贏字就你輸
除左佢..之前有位女仕都話icac阻政府發展...
呢d野夠膽講出口....真係想像唔到...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 10:08 AM   #268
Crazy Gamer

引用:
作者: Einhander 查看文章
我可以同你講, 港獨完之後一定會比而家仲差
同埋唔好拎新加坡比, 當年新加坡係比馬來西亞踢出去的
咁點解我地又要拎歐洲黎比?
歐洲各國本來就係獨立

重有獨立完之後差左定好左從來數據上就分析唔到~
太多野係個人理想化又或者係惡夢化

我亦唔見得唔獨立會變得明天會更好
可見既將來係~我地會慢慢比中國同化
但大家都知香港而家唯一值錢既地方就係我地同大陸唔同~
如果一樣既話~香港就只係大陸其中一個城巿,甚至因為背景問題
得到既待遇會更差
舊 11-02-12, 10:17 AM   #269
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
http://hk.news.yahoo.com/倘不認中國人-魯平籲棄...W9ucw--;_ylv=3
解決辦法好簡單土共放棄香港主權,大家想唔放棄中國藉都唔得
香港來往大陸要簽證又點話吖…係怕你耍經濟或軍事手段之嘛。

舊 11-02-12, 10:18 AM   #270
Crazy Gamer

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…香港唔係清朝被割架咩
中華民國好似係1912年成立。
所以基本上香港唔係回歸中國,而被賣去中國。中國亦唔係回收,而係佔領。
咁當然,你硬要在下選一個,在下會選擇歸順中華民國。
合法繼承人呀MA
舊 11-02-12, 10:20 AM   #271
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
你上面有十幾億人壓住你你仲點發展? 又唔諗下自己有幾多斤兩
你話成個廣東省陪你一齊癲都仲有得諗
再唔係如果上面亂你都有啲可能獨立到, 不過到時啲難民煩都煩Q死你啦

我家陣唔係同你講理想夢想
我而家係好現實咁同你講港獨係死路一大條

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 10:21 AM   #272
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
南京條約正本一直係台灣度嫁喎

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 11:12 AM   #273

引用:
作者: Einhander 查看文章
你上面有十幾億人壓住你你仲點發展? 又唔諗下自己有幾多斤兩
你話成個廣東省陪你一齊癲都仲有得諗
再唔係如果上面亂你都有啲可能獨立到, 不過到時啲難民煩都煩Q死你啦

我家陣唔係同你講理想夢想
我而家係好現實咁同你講港獨係死路一大條
而家的確冇可能獨到...不過,大家講下,培養一下本土感情又冇咩所謂。
舊 11-02-12, 11:53 AM   #274
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
會被話5毛+1

唔少80後90後,包括我在內,都最多只係見識過回歸前最後果幾年
(我最細記憶就係同阿爸阿媽六四時上街)
果幾年可能係香港最好果幾年
就話英國統治好過香港
會唔會武斷左d?

傳說以前有「華人與狗不得進入」的地方
傳說以前半山只有鬼佬住
傳說以前冇icac時貪污唔會好過依家大陸好多
傳說以前有67暴動想趕走英國正苦

香港環境同新加坡比係正常
但係係唔係代表比唔過新加坡就一無是處?
就好似家長係度鬧個仔考得第二一樣

香港依家就算比新加坡差
都比世界上好多地方好係事實
所以睇做"還應該做得更好"定係"其實做得還可以"的確係睇你個人點睇

此篇文章於 11-02-12 12:10 PM 被 kev00269270 編輯。
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-12, 11:57 AM   #275
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
就係見到最後幾年先慘丫
睇住人地幫你越執越正
點知而家俾自己整返衰...
以前因為有貪所以整左icac,而家佢俾人半廢武功
以前67暴動放炸彈0既人,而家話你班人遊行好激進