Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 11-14-14, 10:18 AM   #376
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
見各位提起沾麵,上兩星期我再光顧北角的俺之沾麵,本來特意晚上去想吃粗麵但原來已不再供應……

叫了一個黑汁那個感覺比之前吃的味道差了,最糟是麵居然也是熱的(個人口味上沾麵是冷、湯熱才好吃的),好的地方是不論多少錢也可選三片叉燒和大份量

比起來上個月去一風堂吃的限定沾麵雖然不味道不算很特別,但感覺也好吃多(個人感覺)
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 10:55 AM   #377
david
The One

註冊日期: Mar 2002
#373 今日O的配料唔見曬?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 11:26 AM   #378
Rez
Crazy Gamer
Banana

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: david 查看文章
#373 今日O的配料唔見曬?
全部放哂入湯裡面
Rez 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 06:00 PM   #379
david
The One

引用:
作者: Rez 查看文章
全部放哂入湯裡面
我覺得配料放O係麵度會好O的...

---
舊 11-14-14, 11:00 PM   #380
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 一小英口 查看文章
混亂... 得個大字 a

btw 山手線附近有冇推介? 暫時諗住去食無敵家
我都想知
無敵家食左好幾次想試下其他特別D

食過一間係有樂町站有間食柚子麵幾正

http://tabelog.com/tokyo/A1301/A130102/13046637/

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)

此篇文章於 11-14-14 11:11 PM 被 朔望~ 編輯。
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-14, 10:42 AM   #381
andydy
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagandydy
台風12月13號同14號有兩週年限定

SUPER海蝦蕃茄拉面!!!!

3DS動物之森 Onkit
FC: 4167-4453-4797
andydy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-14, 02:13 PM   #382
問天小肥
Crazy Gamer
~(‵▽′)ψ

註冊日期: May 2004
引用:

新宿 - 風雲兒(沾麵 ), 五ノ神製作所 

池袋既話 近來好似新開左頑者....係崎玉幾有名...

我が前に立ち塞がりし すべての愚かなるものに
我と汝が力もて 等しく滅びを寫えんことを
問天小肥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-14, 06:14 AM   #383
david
The One

引用:
作者: andydy 查看文章
台風12月13號同14號有兩週年限定

SUPER海蝦蕃茄拉面!!!!
今次應該趕得到去...

---
舊 12-17-14, 02:47 PM   #384
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
一向覺得魂好食的我,今日朋友介紹我去銅鑼灣世貿旁邊的别天神,竟然覺得好食過魂十倍!個豬骨湯底好味到我飲哂
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-14, 10:46 AM   #385
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
試左神虎, 香港水準黎講算吾錯, 值得一試

舊 12-27-14, 04:16 PM   #386
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
一向覺得魂好食的我,今日朋友介紹我去銅鑼灣世貿旁邊的别天神,竟然覺得好食過魂十倍!個豬骨湯底好味到我飲哂
拉面口味好真係好個人化,我就覺得別天神冇魂咁好食
俺之沾面個特粗面我覺得太粗,一般果隻就啱啱好

舊 12-29-14, 12:09 PM   #387
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:

東池袋大勝軒,不過JR池袋站行過去有d遠
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 02:35 PM   #388
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: kin~kin 查看文章
東池袋大勝軒,不過JR池袋站行過去有d遠
池袋地鐵近好多

舊 12-30-14, 03:02 PM   #389
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
池袋地鐵近好多
佢話山手線嘛

另外, 我覺得位於梅田新食道街0既上方屋五郎ェ門 (つけ麺) 都好好味, 佢地d糖沁蛋一流
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 08:23 PM   #390
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: kin~kin 查看文章
佢話山手線嘛

另外, 我覺得位於梅田新食道街0既上方屋五郎ェ門 (つけ麺) 都好好味, 佢地d糖沁蛋一流
大阪天滿橋筋有間雞肉叉燒鹽拉麵
好味!最高!
係南森町個邊出,唔係近天神6丁目個邊
行錯大件事,成條街2.6KM

舊 01-06-15, 07:48 PM   #391
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
十二月中再去完福岡番食ラーメン二男坊之後再戰金田家(香港)

兩間既味其實真係好接近,但我覺得二男坊既湯係相近濃度下再清爽d無咁creamy無咁滯(個人喜好)
麵質金田家(香港)較好,一樣叫硬身的話金田家的麵相對彈牙d而且因為湯身較杰既關係比較沾湯

不過肉方面二男坊壓勝,又大塊又好食
金田家(香港)個幾塊腩肉真係好一般…

---

而琴晚行過登龍街時時,隔離既豚王排哂隊而金田家坐得一半
豚王真係咁好食?有咩特別?(未試過

此篇文章於 01-06-15 07:51 PM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-15, 12:48 AM   #392
朔望~
Game Master
妹控

查實豚王已經比初時差好多
轉左手就係咁

CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
舊 01-08-15, 09:45 PM   #393
朔望~
Game Master
妹控

下月尾去東京
有無D非集團連鎖式既拉麵店介紹
無敵家 一蘭呢D次次去都有食
今次想試D特別D地道D
重口味都唔緊要

舊 01-09-15, 03:10 PM   #394
問天小肥
Crazy Gamer
~(‵▽′)ψ

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
下月尾去東京
今次想試D特別D地道D
重口味都唔緊要

風雲兒....不過推薦既係沾麵....
http://www.fu-unji.com/

新宿區
=======================================
つけ麺 五ノ神製作所
http://tabelog.com/tokyo/A1304/A130401/13120708/

ラーメン凪 煮干王新宿ゴールデン街店
http://tabelog.com/tokyo/A1304/A130401/13054766/

麺屋 海神
http://tabelog.com/tokyo/A1304/A130401/13045287/

二丁目 つけめん GACHI
http://menya-shono.com/gachi/
=========================================

愚直
http://tabelog.com/tokyo/A1322/A132203/13043552/

麺屋 一燈
http://www.menya-itto.com/

除一燈...其他都食過....覺得唔錯...所以推薦...個人最喜歡都係風雲兒....不過口味都係因人而異既...
一燈因為係新小岩果邊...唔近...所以未去試....

我が前に立ち塞がりし すべての愚かなるものに
我と汝が力もて 等しく滅びを寫えんことを

此篇文章於 01-09-15 03:13 PM 被 問天小肥 編輯。
問天小肥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-15, 04:18 PM   #395
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
下月尾去東京
今次想試D特別D地道D
重口味都唔緊要
http://ramendb.supleks.jp/s/21633.html
星期日只買沾麵,一定要試!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-15, 11:09 PM   #396
朔望~
Game Master
妹控

好多沾麵
這年頭真係興沾麵多?

btw已

此篇文章於 01-09-15 11:21 PM 被 朔望~ 編輯。
舊 01-10-15, 11:19 AM   #397
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
好多沾麵
這年頭真係興沾麵多?

btw已
某程度來說比拉面我更喜歡沾面呢

不過在香港吃的味道大部份都不錯但都是差不多就是了
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-15, 07:24 PM   #398
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
食完豚王,全部default選項
味道真係好一般過一般…

湯夠熱,但豬骨好淡,醬油只有鹹味無香味無甘味
個秘製辛味醬真係秘制到咩味都食唔出…少少辣咁lor
兩塊豬肩,我真係唔識評論,感覺上係卷埋一舊叉燒狀再求其滷下就算既貨仔
幼麵一般無突出,太麵幾爽口有d新意

-完-

老老實實我真係唔知有咩特點要排,好彩琴晚行過個時等第二個(三分鐘)就入得
如果係排半個鐘先入去食咁樣既麵,我真係唔知要講d咩好

有無版友可以比個令我去試take2既理由?

舊 01-10-15, 10:13 PM   #399
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: maxwaver 查看文章
食完豚王,全部default選項
味道真係好一般過一般…

湯夠熱,但豬骨好淡,醬油只有鹹味無香味無甘味
個秘製辛味醬真係秘制到咩味都食唔出…少少辣咁lor
兩塊豬肩,我真係唔識評論,感覺上係卷埋一舊叉燒狀再求其滷下就算既貨仔
幼麵一般無突出,太麵幾爽口有d新意

-完-

老老實實我真係唔知有咩特點要排,好彩琴晚行過個時等第二個(三分鐘)就入得
如果係排半個鐘先入去食咁樣既麵,我真係唔知要講d咩好

有無版友可以比個令我去試take2既理由?
豚王早就比人買咗盤,尐味唔多好食,只不過香港人嘅品牌效應,人排佢又排,好多人都唔識得乜嘢叫好食!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-15, 11:17 PM   #400
xxxxxx
Game Master

呢排有咩新野好野
舊野係咪晒watt??
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
X JAPAN專區II ◆ 9月17日YOSHIKI 香港訪問 爽神 Neo Music UNIVERSE 1003 09-10-08 08:30 PM
[飲食求助] 有冇人去日本讀書時做過拉麵店? Master 飲食版 3 04-24-08 08:29 PM
[飲食分享] 味千拉麵~相撲拉麵 麥C 飲食版 26 01-23-08 11:34 PM
Naruto 360 (developed by Ubisoft Montreal) GimGim 電視遊戲討論版 170 01-12-08 10:49 PM
[飲食分享] 爵士拉麵大挑戰 第一回 ... Jamie 飲食版 41 12-19-07 02:24 AM

現在的時間是 07:07 AM

手機版 | APP版