Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-24-10, 02:39 PM   #151
POPOHIM
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2008
「有人租就可以租幾貴都得」

呢個商業原則上來講係冇問題的

問題係當呢個價值觀成為社會上的最高標準既時候, 只會創造一個離人性愈來愈遠既社會
POPOHIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 03:08 PM   #152
HIDETO120

註冊日期: Sep 2008
引用:
作者: POPOHIM 查看文章

問題係當呢個價值觀成為社會上的最高標準既時候, 只會創造一個離人性愈來愈遠既社會

呢個社會越黎越多人渣未多得佢呢種人囉
將d荒謬既野當係理所當然
HIDETO120 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 03:30 PM   #153
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
你扯左去邊??

前排億幾賣個地鋪你會唔會走去管下??你會唔會叫政府監管下唔俾佢賣咁貴??

十幾萬月租一格仔賣小食,人地自信賺得返去租你又會唔會去管下??

定你以為香港d鋪都係領匯既??

你得閒留意地產新聞

有邊次某地段附近有大搞作

果帶d賣盤唔係一堆hold住或抬高個價放??

哩d你又想管嗎??

如果鋪位市值升左,個續約租金跟住升係唔係正常呢??

又同你講下最低工資

你租間鋪出去俾人做生意

有個工人話係業主租貴既責任同你"投訴"老闆同你剝削佢,你會唔會話佢痴既呢??
工會?
政府勾地問題?
最自由經濟體係竟然無公平競爭法

官商利益有無衝突??

舊 03-24-10, 03:31 PM   #154
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
就係因為多制抓
所以政府先要出大絕

先黎個20蚊
然後著略加少少

或者營造到立左等於冇立,
社會又多聲音
索性唔立

舊 03-24-10, 03:34 PM   #155
某F
我的歌聲裡

自由市場同共產主義一樣唔存在係現實社會當中...

舊 03-24-10, 04:17 PM   #156
MO

註冊日期: Aug 2005
快啲訂立"最高租金"啦
而家啲租金咁"唔合理"
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 04:38 PM   #157
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
當社會上*單以*經濟原則做標準,無視其他社會,民生等需要,自然產生衝突...
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 06:08 PM   #158
StevenLeong

註冊日期: Jan 2002
引用:
張 宇 人 為 20 元 最 低 工 資 言 論 道 歉
2010-03-24 HKT 17:44

列印新聞 寄給朋友

facebook google msn Twitter del.icio.us
撐唔住了
StevenLeong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 06:47 PM   #159
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
剛剛睇到新聞講...你ge道歉係針對'誤會',而唔係$20呢個數
而且佢冇講原意思係乜(雖然大家心中有數)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 07:52 PM   #160
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: sugihara 查看文章
咩扯左去邊?早排有居屋500萬成交丫嘛,咪問你見唔見其他業主有無跟風囉

講左咁耐你都唔知咩叫市場定價
十幾萬係先達/sogo門口租一格仔,係抵過幾萬蚊係我樓下租一層1000呎地舖啦好無...

有監管果d你都知點樣先係合理
無監管你就同我講任佢up都係合理
咩邏輯呀...

係咁依家香港物業價格(其實各種物價都係\)升成點阿毛都知,度度都加咁仲唔夠合理??

你憑乜野監管合法既私產買賣租售價格

到d鋪主投訴監管不合理時又應該點??香港唔係得d大富豪同領匯係鋪主,好多鋪主都係一般市民/投資者有人買個鋪黎投資放租,你要佢拖二三十年先回本到時你覺得佢地會服咩

我驚我講樓下個阿叔你又話唔識丫嘛,咪講個最變態又係人都知0既領匯囉

一間公司,岩唔岩既野好簡單,合法既途徑下,佢依家加完到底係賺多左定係因為無人租而賺少左呢

一路講緊價錢係睇地段,咪就係咁囉,呢d係個老細話升就升咩?睇下我講過0既野同你講過0既野先啦.....

唔好話人工啦,大把舖頭因為交唔到租要執,連工都無埋呀
要舉例又係我同你都最熟0既領匯啦,d伙記怨邊個多d呢又?
領匯係擺明要將旗下商場變成大戶專用架啦

以前已經有人講佢明有心趕走d小商戶將個商場改造

遠既唔知丫,住上水果幾位應該見彩園商場依家變成點

手段無比惡毒無情,不過犯法??舊既執有人失業,新開既無人因此就業做野??

引用:
作者: HIDETO120 查看文章
呢個社會越黎越多人渣未多得佢呢種人囉
將d荒謬既野當係理所當然
原來幫自己既野標價係荒謬既事,香港好多人試過用炒價賣野既人都要淪為人渣之流了

正如一間公司有機會賺更多時唔去賺,對得住你對唔對得住d股東??

引用:
作者: 某F 查看文章
工會?
政府勾地問題?
最自由經濟體係竟然無公平競爭法

官商利益有無衝突??
要立既早立左啦

香港官兵不敵土豪惡霸哩件事你知我知

無謂討論啦

引用:
作者: POPOHIM 查看文章

有人視錢財同糞土,亦有人視財如命

你分辨到誰對誰錯??

此篇文章於 03-24-10 07:57 PM 被 怪盜小G 編輯。
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 08:25 PM   #161
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
代表飲食界的自由黨立法會議員張宇人,日前談及最低工資水平時,認為實施的首階段,最低工資時薪不宜訂得太高,可訂在 20元的水平,結果掀起社會猛烈批評,早前更被市民怒擲 20元紙幣。

張宇人下午召開記者會時說:「我本人、自由黨及飲食業界,並無倡議將最低工資水平訂在時薪 20元,對於我的說話被誤解,我感到唔好意思,對唔住……抱歉。」

張宇人表示,直至完成飲食業調查報告前,他不會再就最低工資水平作出任何評論。

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...rt_id=13857002
咁委屈,講黎做咩姐.....大家又奈你唔何對不對?
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 08:35 PM   #162
HIDETO120

引用:
領匯係擺明要將旗下商場變成大戶專用架啦

以前已經有人講佢明有心趕走d小商戶將個商場改造

遠既唔知丫,住上水果幾位應該見彩園商場依家變成點

手段無比惡毒無情,不過犯法??舊既執有人失業,新開既無人因此就業做野??

原來幫自己既野標價係荒謬既事,香港好多人試過用炒價賣野既人都要淪為人渣之流了

正如一間公司有機會賺更多時唔去賺,對得住你對唔對得住d股東??

要立既早立左啦

香港官兵不敵土豪惡霸哩件事你知我知

無謂討論啦

你分辨到誰對誰錯??

當一樣野炒價嚴重影響民生,做呢d事既人已經可以定為人渣
將一d荒謬既事理所當然化既人,仲講到自己好岩咁,呢d人都離人渣不遠
賺錢係應該,但為左賺更多而剥削他人,係商業道德方面完全違背就唔岩
好似你呢一種人咁鍾意將黑講到變白,唔做5毛浪費左你

做人為左利益而將其他人唔顧既
呢d人等於行屍走肉得個殼,係社會既敗類
舊 03-24-10, 08:49 PM   #163
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
冇講過佢道咩歉?

舊 03-24-10, 08:54 PM   #164
POPOHIM

註冊日期: Mar 2008
引用:

你分辨到誰對誰錯??
如果係因為有人視財如命, 多多錢都嫌唔夠而影響一大班人既生活艱難

你可以話我地吹佢唔漲, 但唔代表佢咁係冇錯, 唔好'樓'曲晒價值觀

道德有時係好難定分界, 但唔代表咩底線都冇
POPOHIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 08:55 PM   #165
怪盜小G
しゃろとも

引用:
當一樣野炒價嚴重影響民生,做呢d事既人已經可以定為人渣
將一d荒謬既事理所當然化既人,仲講到自己好岩咁,呢d人都離人渣不遠
賺錢係應該,但為左賺更多而剥削他人,係商業道德方面完全違背就唔岩
好似你呢一種人咁鍾意將黑講到變白,唔做5毛浪費左你

即係當你做投資既時候你就要為全港民生負責

菩薩呀

思想潔癖有個限度,合法而世界通行既事唔好講得咁誇張

香港租金世界排名第2架咋

第一係大家都話好自由既美帝

連"表面上"行共產既大陸都係咁升

到底你定我果套先係世界主流呢

舊 03-24-10, 09:11 PM   #166
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
說起來
在資本主義地區
為了顧及民生
有哪些商品及服務需要由政府管理或實施價格管制呢

由政府管理不得隨便加價的有各項社會服務﹐例如
治安﹐教育﹐公共房屋等等

要實施價格管制的其他商品及服務又有哪些呢﹖
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 09:19 PM   #167
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: Janus 查看文章
說起來
在資本主義地區
為了顧及民生

交通/油價??油價我唔知係唔係

舊 03-24-10, 09:20 PM   #168
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Janus 查看文章
說起來
在資本主義地區
為了顧及民生

1. 公共交通要加價都要經政府批准
2. 兩電有利潤管制協議
3. 媒氣我唔記得左,都好似有利潤管制...

有冇人補充??

自由市場經濟唔係可以用黎做擋箭牌
當呢樣野已經影響到民生的時候,作為政府要出手干預係好正常的事…

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 09:30 PM   #169
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
主唔主流關乜事
唔合理ge現象就要改善

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 09:41 PM   #170
HIDETO120

引用:
即係當你做投資既時候你就要為全港民生負責

菩薩呀

思想潔癖有個限度,合法而世界通行既事唔好講得咁誇張

香港租金世界排名第2架咋

第一係大家都話好自由既美帝

連"表面上"行共產既大陸都係咁升

到底你定我果套先係世界主流呢

<<<呢d都叫思想潔癖??我呢d係正常為人應該諗既野
一個正常既纙輯就叫思想潔癖?係我潔癖定係你思想污糟得濟??

排名第2仲唔夠呀?
仲有好多第1tim~全球高官最高人工,世界上貧富懸殊no.1
係唔係排第2就可以唔駛去改善呀??

主流呢d係隨時代而變
當世界上越多你呢d人渣,咁咪當呢d荒謬既野=主流囉

係唔係主流興殺人
咁殺人就係=岩呀?

一件事唔合理就係唔合理
唔可以話主流就算
舊 03-24-10, 09:49 PM   #171
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: メソウサ 查看文章
冇講過佢道咩歉?
新聞話佢係為誤解道歉
而且佢係講'唔好意思'先...
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 09:52 PM   #172
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: 真!DC 查看文章
主唔主流關乜事
唔合理ge現象就要改善
但係租金管制哩家野

對象唔會只係商鋪

而且,香港好多行業人工低主因未必一定係因為租金

保安公司/清潔公司都佔左勞動市場好大既比例,除左個OFFICE之外,派人出去做野要俾租??

你真係認為租金管制完佢地既薪金會因為咁而上升??

但係偏偏依家最低指標就係佢地

管制完,大家口中既大鱷領無得向租戶開刀時,誰保證佢唔會向自己圍內開刀??

此篇文章於 03-24-10 10:55 PM 被 怪盜小G 編輯。
舊 03-24-10, 10:13 PM   #173
怪盜小G
しゃろとも

引用:
<<<呢d都叫思想潔癖??我呢d係正常為人應該諗既野
一個正常既纙輯就叫思想潔癖?係我潔癖定係你思想污糟得濟??

排名第2仲唔夠呀?
仲有好多第1tim~全球高官最高人工,世界上貧富懸殊no.1
係唔係排第2就可以唔駛去改善呀??

主流呢d係隨時代而變
當世界上越多你呢d人渣,咁咪當呢d荒謬既野=主流囉

係唔係主流興殺人
咁殺人就係=岩呀?

一件事唔合理就係唔合理
唔可以話主流就算
將自己既無能歸咎於人,失敗又唔知衰乜一味嘈至係社會既敗類

全球高官最高人工,犯法??有國際公約規定全球政府官員劃一薪金??泰國同台灣前總理人工唔係好高,D身家點黎??哩D你唔去比??
世界上貧富懸殊no.1,我講過好多好多好多好多次,做成哩樣野既主因之一係因為香港環境太特殊,就算點都係中國既一部份,唔似其他國家咁無得拒絕一D中國廉價勞工日日一車車咁落黎,取代左大量基層既工作,取代不特止,仲要肯平本地工人一大截,係老闆到底會揀社會民生定價廉物美??

睇野唔好睇左表面就算

根本香港既定位由百幾年前已經注定扭曲,只係哩個果由我地哩一代開始食姐

舊 03-24-10, 11:04 PM   #174
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
道歉但唔認倡儀過20蚊

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-10, 11:07 PM   #175
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
新聞話佢係為誤解道歉
而且佢係講'唔好意思'先...
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
道歉但唔認倡儀過20蚊
香港市民同佢道歉至arm
咁有閒情逸緻誤會佢

論壇跳轉

現在的時間是 02:52 AM

手機版 | APP版