Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-28-10, 06:16 PM   #1
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
牆架?宜家 VS 仿間?

好似上圖既牆架,我開始時仲諗住平平地,但在宜家睇過之後,左計右計,嘩,都要四百幾(即兩條路軌,四對架,四個層板)

其實,出面仿間有無類似既野?

舊 03-28-10, 06:45 PM   #2
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章

好似上圖既牆架,我開始時仲諗住平平地,但在宜家睇過之後,左計右計,嘩,都要四百幾(即兩條路軌,四對架,四個層板)

其實,出面仿間有無類似既野?
坊間?

4對架只需48蚊(修正)
軌我唔記得
你果塊板唔知你要幾大幾分厚係咪防火板...etc,計埋界工應該150有找

此篇文章於 03-28-10 10:26 PM 被 狼 編輯。
狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-10, 06:46 PM   #3
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
坊間?

4對架只需24蚊
軌我唔記得
你果塊板唔知你要幾大幾分厚係咪防火板...etc,計埋界工應該150有找
你話宜家果價?有咁平咩?

舊 03-28-10, 06:51 PM   #4
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
你話宜家果價?有咁平咩?
我指自己出去五金木工舖買路軌、架、界板整層架既價錢
又唔係好複雜既野,自己都整到既~_~

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-10, 09:47 PM   #5
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
我指自己出去五金木工舖買路軌、架、界板整層架既價錢
又唔係好複雜既野,自己都整到既~_~
最怕係個力唔夠, 怕lum je...

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-10, 09:49 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
唔好玩啦,出面五金d料一定仲實淨過ikea....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-10, 10:28 PM   #7
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
唔好玩啦,出面五金d料一定仲實淨過ikea....
仲有~如果係咁簡單的~! 實胃有一SET DIY的組合, 自由度及價錢都較合適!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-10, 10:41 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: PTX-003C 查看文章
最怕係個力唔夠, 怕lum je...
怕唔夠力...可以買重力柱(價以尺計...度好長短尺寸,五金舖可代cut...)+重力臂架(size長至2x寸都有)

樓主
係...坊間

上牆架要鑽牆...
鑽木板牆,磚牆定石屎牆...a

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 03-28-10 10:46 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-10, 12:50 PM   #9
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
怕唔夠力...可以買重力柱(價以尺計...度好長短尺寸,五金舖可代cut...)+重力臂架(size長至2x寸都有)

樓主
係...坊間

上牆架要鑽牆...
石屎牆,本身我屋企又有鑽…

不過「宜家」真係好貴…

舊 03-29-10, 01:01 PM   #10
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
引用:

不過「宜家」真係好貴…
牌子野,唔貴就怪~

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-10, 06:38 PM   #11
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
咁記得鉛筆劃位,配買M6.5石屎鑽咀,綠膠塞,#8羅絲...較震鑽...

舊 03-29-10, 06:44 PM   #12
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Busconcamp 查看文章

樓主
係...坊間

上牆架要鑽牆...
搭單問下
我屋企係防火木板牆
裝呢d架應該要準備d乜

舊 03-29-10, 09:15 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: Hallucino 查看文章
搭單問下
我屋企係防火木板牆
裝呢d架應該要準備d乜
木板係空心定實心a
實心...螺絲
空心...唔建議裝

裝架...不外乎
#8螺絲(長短按金屬柱厚度加減)
十字批(有電批,批咀既就當然慳力喇)
搥仔
鉛筆

此篇文章於 03-29-10 09:19 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 03-29-10, 10:10 PM   #14
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
入木記得用鋼牙螺絲........

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-10, 10:48 PM   #15
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
入木記得用鋼牙螺絲........
個名可再長d...加硬鋼牙螺絲...

舊 03-29-10, 11:32 PM   #16
柳田理科雄
Crazy Gamer
空想科學研究所研究員

註冊日期: Oct 2004
我比較多書,之前個宜家書架成個「林」左
迫住去傢俬鋪訂個實淨少少的

論壇跳轉

現在的時間是 01:13 PM

手機版 | APP版