Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-27-07, 02:11 AM   #1
mimi17
Junior Member

註冊日期: Jun 2006
點樣先叫做識打字?

我指打英文字
係5係5睇keyboard 都90-100%準確打到字先叫做識打?
有冇人無師自通?
我練左兩三粒鐘都5得
我手指硬係5得靈活
玩動作game完全5掂
得ge人有冇tips?
mimi17 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 02:13 AM   #2
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
練左兩三粒鐘都5得

用下用下就識架喇!兩三個鐘邊得呀!

舊 05-27-07, 02:15 AM   #3
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
識哂手位果d 咪叫識打字囉... 即係好似以前人地用打字機果d 咁~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 02:20 AM   #4
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
呢樣係習慣黎架wo
打得多就熟
最後你可能係憑感覺去到果個位按下去就係果個key
我就係呢種人~so 係公司同係屋企都可以打得快d~~
但去用人地果d keyboard 硬是差點點的

舊 05-27-07, 02:24 AM   #5
[KIT]

註冊日期: Sep 2002
日日對住部腦好難唔識打

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 02:39 AM   #6
mimi17
Junior Member

註冊日期: Jun 2006
係咪大部份文員真係可以完全5睇keyboard?
如果只打英文字
係咪雙手放固定位置郁ge只有手指?
呢個我試過
隻手會自然移位
好易打錯
mimi17 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 02:57 AM   #7
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
手指要咁放
唔同色就係唔同手指負責的位

圖書館都應該有D 有關書 or 上網搵打字練習程式
http://www.tranexp.com/win/LearningSeries.htm

打得多d 手指好自然放番asdf, jkl
keyboad 的f.j 有小小突,食指放果到,咁其他手指都好自然歸位

此篇文章於 05-27-07 03:02 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 04:23 AM   #8
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: mimi17 查看文章
係咪大部份文員真係可以完全5睇keyboard?
如果只打英文字
係咪雙手放固定位置郁ge只有手指?
呢個我試過
隻手會自然移位
好易打錯
你e個問題,我睇到真係..............
我本身讀電腦,讀書時已經日日用keyboard
雖然冇正識學過但一直以為自己好打得
到我出來做野做date entry
先發現職業0既境介係點
個時d前輩講,"當你可以一路同人講野,一路打字,唔洗睇keyboard/mon
一分鐘60-70字而又唔錯,咁係就差唔多"
我用左3,4個月先到e個境介
2,3粒鐘????當時我一日都打成10粒鐘
好彩我已經離開左個打字地獄 \

不過真係終身受用,做文職打字快真係著數d b

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!

此篇文章於 05-27-07 04:31 AM 被 vov430 編輯。
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 04:32 AM   #9
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
幾本上,你要練返一頭半個月先得

如果打字都要睇著keyboard打,又要睇埋要打果篇野,仲要睇著個mon,有冇打錯字

你話會打得幾快喇

同埋正確的手位好重要,因為keyboard係設計過,常手的字會放係最就手的地方

舊 05-27-07, 06:31 AM   #10
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
之前特登去報Pitman打字(over 30 words / min)
最好上course同狂練

此篇文章於 05-27-07 06:34 AM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 07:01 AM   #11
JENOVA
Insane Gamer
老喇

註冊日期: Jan 2007
Nintendo Switch ID5296-3362-8806
PSN  IDfatfai111
XBox Live GamertagJENOVA111
我前排玩得多外國既online game..對於平時要溝通既英文字係可以極快打出黎
但係一見到d難串, 好qk既字就會打錯

舊 05-27-07, 07:21 AM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Bigwater 查看文章

同埋正確的手位好重要,因為keyboard係設計過,常手的字會放係最就手的地方
雖說設計過....但唔係最好....早幾十年前有人研究過第2種排位,係比而家qwerty更快的....可惜qwerty已經深入民心,攪到冇左下文........../\

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 07:34 AM   #13
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
雖說設計過....但唔係最好....早幾十年前有人研究過第2種排位,係比而家qwerty更快的....可惜qwerty已經深入民心,攪到冇左下文........../\
念力打字work 唔work???
不過唔可能諗衰野...

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 08:09 AM   #14
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: mimi17 查看文章
我指打英文字
係5係5睇keyboard 都90-100%準確打到字先叫做識打?
有冇人無師自通?
我練左兩三粒鐘都5得
我手指硬係5得靈活
玩動作game完全5掂
得ge人有冇tips?
兩三個鐘就想學打字,邊有可能

我用左3年時間學正規打字<--用打字機(學校)
再用兩個月時間學成倉頡(自己睇書學)

舊 05-27-07, 08:26 AM   #15
爽神

註冊日期: Jun 2002
我用d測試software打到44words per mins
應該都算識打呱
爽神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 09:55 AM   #16
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
兩三粒鍾就想學識?你以為你玩模擬市民升技能咩……練多兩三個月先再講la……

舊 05-27-07, 10:00 AM   #17
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
2,3粒鐘........
食個飯就夠姐....打字就.........連認位 都未夠啦

我打電就係自學的......方法極之簡單,
用塊希蓋住兩手,再玩正統打字既練習軟件.....一個月就打到 2,30字..
最難係頭幾日,因為位 未記實,手指又唔熟摸位 ,打字超激慢,但進步就激快..
因為迫到你一日就會記晒位,而且 睇都無用 .......只會見到塊布.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 11:41 AM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我係果 D 一適應左一個 KEYBOARD 再用另一個 KEYBOARD 就會好大問題
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 11:50 AM   #19
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
可以打house of the dead 打字版
當年有個做sec既fd打得爆

打兩個個鐘就想識就真係大唸頭左0的
可能你唔知會考有typing呢一科(依家唔知仲有冇), 如果係咁易既, 個個都去考條a返0黎啦

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 12:06 PM   #20
是但
Game Master

PSN  IDseedown
我果陣都專登迫自己唔睇keyboard
打左兩三日先真係記熟d位
姿態我冇乜專登練過
但你迫自己跟返佢左手食指擺係f,右手食指攞係j
然後用返附近既手指打
正常都唔會差太遠
你至少要練返十日先話自己練唔到啦
兩三個鐘係人都練唔到

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 05:23 PM   #21
JENOVA
Insane Gamer
老喇

註冊日期: Jan 2007
Nintendo Switch ID5296-3362-8806
PSN  IDfatfai111
XBox Live GamertagJENOVA111
引用:
作者: 爽神 查看文章
我用d測試software打到44words per mins
應該都算識打呱
可唔可以share個software試下

舊 05-27-07, 05:36 PM   #22
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
我打中文都係唔使睇keyboard的(用九方 )
幾年前試過開集中打字都有每分鐘40幾字(中文)

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count

此篇文章於 05-27-07 05:39 PM 被 強化人間ですの~★ 編輯。
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 05:47 PM   #23
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
我中二,買新電腦前
自己拿個keyboard,打開本英文書練打字(果時暑假)
練左一段時間,記晒D位
之後成日用電腦,打字都OK快

練兩三個鐘,就想有D成績,好難做到
開始學,要持之而行
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 05:54 PM   #24
小黑

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDEternalkin
記位呢樣野就真係工多藝熟,但如果話要用真正既打字手法既話真係要好耐

我呢d慣左只用食指同中指多既人,要用正統手法去打返真係幾難
小黑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 05:54 PM   #25
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
狂打英文未得囉(當然要一定英文能力底子)
好似我中文打字,狂留言

依家一分鐘打自己思想可以七十字
跟文章打一分鐘四十以上

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:45 PM

手機版 | APP版