Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-03-08, 11:31 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
有關椎間盤突出手術及磁力共振(MRI)的事宜。(已經出咗院了,多謝各位關愛)

已經出咗院了,多謝各位關愛
時間過得好快,
話咁快就過咗3個月了。
下星期一(29.9)就係我入院做手術的日子了。
雖然說一般這類手術都唔會有生命危險,
但手術的成敗多少會對今後的人生有決定性的影響。

所以在過去的3個月都盡量做自己喜歡做的事。
慶幸可以在這3個月間多咗時間,
全程睇中國首個HD廣播的奧運、殘奧(各個項目、開幕式、閉幕式)、神七升空等…
平時未必有時間睇LIVE的盛事。
又有時間砌下LEGO、打下機咁啦。

最緊要係自己喜歡的日本歌手濱崎步都嚟咗香港開咗兩場好精彩的演唱會。
剛好趕及在我做手術前約一星期上演,
亦好彩比我買到呢兩場演唱會的門票,而且位置極佳。

我可以做的東西,都已經做晒,物理治療、水療、加強運動量(主要係游泳)鍛鍊好體格。
餘下的事情就只有相信醫護人員了。

希望手術能成功,擺脫靠藥物止痛的日子。

---------------------------------------------------------------------------
經過個多月的時間,
今日終於安排去醫院見骨科的醫生,
最終都係要入院開刀做手術 ,
確定係椎間盤突出,另外醫生發現我的脊骨(好似係呢個名…)原來有先天性的缺憾,
就係無完整生長好,有一個缺口咁(類似初生嬰兒頭骨沒有完全長好,"腦筍都未生埋"的情況…)
所以椎間盤突出壓住神經線,所以會有背痛等問題。

只要開工切除有關的軟骨組織就可以解決現有的問題,
最少目前係,但日後都有復發的可能。

唔知有無網友/家人有做過類似的手術,可以分享一下經驗嗎?
我排期今年9月底先做有關的手術。

舊事情
事源今日睇完政府門診有關早前照X光片的報告,
但醫生表示使用X光亦未能準確睇到實際的問題,
建議做磁力共振(MRI)。

但是如果在政府門診排期,可能需要6個月以上的時間(實際可能更慢)
為免影響病情,建議轉介到私家醫療機構,做磁力共振。

想問下,如果做磁力共振各位推介到哪裡做?
另外,收費大約幾錢?(醫生大約提過, 大約$3XXX-4000左右)
一般需要多久才有報告睇?

有無過來人有類似經歷可分享?

我自己就可能打算去浸會醫院做,因為比較近屋企。
而且呢間醫院救我兩次了。

THX~!!!

此篇文章於 10-21-08 02:51 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 12:25 AM   #2
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
但是如果在政府門診排期,可能需要6個月以上的時間(實際可能更慢)
為免影響病情,建議轉介到私家醫療機構,做磁力共振。

另外,收費大約幾錢?(醫生大約提過, 大約$3XXX-4000左右)
如果要快有得做,私家醫院一定唔駛講,
例如一般電腦掃瞄,最平民化o既法國醫院都只係幾日就有期...
公立醫院等半年就有得做的話算你好彩....

但係幾耐先有報告睇我就真係唔記得.......
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 12:41 AM   #3
IDGAF
The One

引用:
作者: 玄武 查看文章
例如一般電腦掃瞄,最平民化o既法國醫院都只係幾日就有期...

你有做過MRI?
請問你係邊間做同大約幾錢?

舊 06-04-08, 12:55 AM   #4
玄武
Game Master
無品牌至上!

XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
你有做過MRI?
請問你係邊間做同大約幾錢?
我冇做過 MRI 呀...
只係我做o野o個度成日要幫人 book 電腦掃瞄
所以做 MRI 要幾錢我都唔清楚.......

頭先上網睇過(淨係睇左法國醫院,浸會冇網上價目表),
做 MRI 唔同部位收費都唔同,打顯影劑做又再貴d,
不過為左個身體,幾貴都要o架啦...
舊 06-04-08, 12:57 AM   #5
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:

屯門醫院聽到隔離床果個要等成年幾

舊 06-04-08, 01:01 AM   #6
IDGAF
The One

THX~!
我都睇過下D價目表,正價好似大約$5XXX左右。

我應該會照背部近尾龍骨位置。

唔知有無版友真係照過呢?

舊 06-04-08, 01:10 AM   #7
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
THX~!
其實你有冇打電話去問過?
舊 06-04-08, 01:11 AM   #8
牛仔‧骨
Game Master

引用:
THX~!

打顯影劑,會計份量收錢…
小心小心
之前做心臟磁力共振,打顯影劑,佢話我個心比平常人細,平左
記住,身體內有金屬物,如果你骨折各樣,鐵釘固定過果類,要事先講比人聽

舊 06-04-08, 01:20 AM   #9
IDGAF
The One

引用:
其實你有冇打電話去問過?
未,明天回政府門診經護士跟進,好似話經政府門診轉介睇私家有折。

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
打顯影劑,會計份量收錢…
小心小心
之前做心臟磁力共振,打顯影劑,佢話我個心比平常人細,平左
記住,身體內有金屬物,如果你骨折各樣,鐵釘固定過果類,要事先講比人聽
其實我對MRI一D認識都無,呢個名我都係幾個小時前先聽過…

咩情況要先要用顯影劑?個名好似HARRY POTTER d魔法藥水名咁。
我體內應該就無植入過其他外來的金屬物。
不過,手指同腳就有被鉛筆插過留咗d鉛心係入面。

舊 06-04-08, 01:26 AM   #10
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
未,明天回政府門診經護士跟進,好似話經政府門診轉介睇私家有折。

咩情況要先要用顯影劑?個名好似HARRY POTTER d魔法藥水名咁。
顯影劑也是一種 X光無法穿透的藥劑,用於讓體內器官在 X光檢查時能看得更清楚。例如消化道攝影時,醫師會讓患者喝下一杯顯影劑溶液(大多含鋇),然後用各種角度照相,就能讓胃腸道看得很清楚。

除了用喝的方式以外,顯影劑也可以做成灌腸、注射等劑型,用來突顯不同的器官或部位。

鉛筆嘛可以不理,石墨不是金屬,不會被磁力吸起

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 01:27 AM   #11
牛仔‧骨
Game Master

引用:

最好同醫生講一講,因為有鐵磁性都問題
顯影劑類似螢光墨水咁,用磁力共振,會比到個醫生睇到,打落去既位發生咩事

舊 06-04-08, 01:39 AM   #12
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
顯影劑也是一種 X光無法穿透的藥劑,用於讓體內器官在 X光檢查時能看得更清楚。例如消化道攝影時,醫師會讓患者喝下一杯顯影劑溶液(大多含鋇),然後用各種角度照相,就能讓胃腸道看得很清楚。

除了用喝的方式以外,顯影劑也可以做成灌腸、注射等劑型,用來突顯不同的器官或部位。

鉛筆嘛可以不理,石墨不是金屬,不會被磁力吸起
用barium的是CT, 不是MRI

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 01:42 AM   #13
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Corex 查看文章
用barium的是CT, 不是MRI
原來如此
嘛反正作用都是一樣就是了

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 01:49 AM   #14
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
公立醫院做MRI要排期
1 年起

價錢大約都係樓主所講的

小弟當初都係因為keep住有膝傷而走左去問我朋友, 以上就是他所說的
但我無去排, 因為我抖左一年無做運動

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 02:20 AM   #15
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
正常都係呢個價, 不過一般專科不會直接比你去做,
之前會先有一至兩次斷症先! 而且, 磁力共振都屬放射性, 我怕做多幾次會~Biohaz....
但我個人建議, 先去西醫骨科看症, 再由醫生決定!
因為之後可能會改為更岩的治療方法~超聲波+衝擊波+物理治療.....
不過反而如果是針對後期調理的需要, 其實睇脊醫可能更好, 不過$就要更多! (為期2-3個月, $10,000-12,000左右!)
如果大埔"那打數"醫院, 就有不錯的中醫古法治療骨科類症了!
有推拿, 穴位, 針灸........
p.s.睇咩報告呀?

曾救你兩次, 同今次症狀的需要, 有什麼關係???
當然都有骨科及中醫~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 02:23 AM   #16
IDGAF
The One

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
最好同醫生講一講,因為有鐵磁性都問題
顯影劑類似螢光墨水咁,用磁力共振,會比到個醫生睇到,打落去既位發生咩事
我諗起80、90年代的鬼口水"玩具"…
相信味道都唔會好,希望唔駛口服啦。

MRI真係貴,睇嚟之後都係要慳家D先得。
希望個結果只係虛驚一場,唔駛入院開刀啦。

舊 06-04-08, 02:36 AM   #17
IDGAF
The One

引用:
作者: KIM 查看文章
正常都係呢個價, 不過一般專科不會直接比你去做,
之前會先有一至兩次斷症先! 而且, 磁力共振都屬放射性, 我怕做多幾次會~Biohaz....
但我個人建議, 先去西醫骨科看症, 再由醫生決定!
因為之後可能會改為更岩的治療方法~超聲波+衝擊波+物理治療.....
不過反而如果是針對後期調理的需要, 其實睇脊醫可能更好, 不過$就要更多! (為期2-3個月, $10,000-12,000左右!)
如果大埔"那打數"醫院, 就有不錯的中醫古法治療骨科類症了!
有推拿, 穴位, 針灸........
p.s.睇咩報告呀?

曾救你兩次, 同今次症狀的需要, 有什麼關係???
當然都有骨科及中醫~

完全係信心問題…
因為有親人睇廣華之後就…一路走好。

迷信心理下認為慨然浸會成功救過我兩次,我諗交比佢CHECK我都安心D先。

醫生都話一般係經骨科轉介,不過佢睇我的徵象認為應該做咗MRI先,假設確定出了問題,再轉去骨科會快D,可以針對問題醫治喎。

舊 06-04-08, 02:42 AM   #18
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
醫生都話一般係經骨科轉介,不過佢睇我的徵象認為應該做咗MRI先,假設確定出了問題,再轉去骨科會快D,可以針對問題醫治喎。
MRI不是斷症, 而是療程!
而且一個專業的醫生, 不會在自己未幫病人診斷, 就去做一個療程!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 02:43 AM   #19
牛仔‧骨
Game Master

引用:
完全係信心問題…
因為有親人睇廣華之後就…一路走好。

迷信心理下認為慨然浸會成功救過我兩次,我諗交比佢CHECK我都安心D先。

間間醫院都會有人過身咖啵…

舊 06-04-08, 02:58 AM   #20
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
磁力共振係可以分析埋入面o的o野係咩東西

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-08, 03:00 AM   #21
IDGAF
The One

引用:
而且一個專業的醫生, 不會在自己未幫病人診斷, 就去做一個療程!
我以為MRI係好似X光的東西,作用都係用嚟透視人體,照張相之類的。
不是嗎?

舊 06-04-08, 03:04 AM   #22
牛仔‧骨
Game Master

引用:
我以為MRI係好似X光的東西,作用都係用嚟透視人體,照張相之類的。
不是嗎?

x光 2d only
磁力可以多角度睇

舊 06-04-08, 05:45 PM   #23
IDGAF
The One

最後家人代book咗一間安柏磁力共振掃瞄中心做磁力共振掃瞄,
咁就$2870。

慳錢計劃開始中。

舊 06-04-08, 10:05 PM   #24
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
修正一下你先

MRI 只係一個診斷方法...唔係斷症,都唔係療程...
就好似 X 光咁...都唔會叫佢做療程....

引用:
相信味道都唔會好,希望唔駛口服啦。
顯影劑...其實主要睇下你要照咩地方就會用唔同途徑俾你
要照胃o既,就食落去
要照有血到o既地方,就經靜脈打落去
要照大腸o既,就.......自己估下
舊 06-04-08, 10:48 PM   #25
koalakoala
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
你果d Musculoskeletal problem...如果單照 x-ray 未必足夠去斷症...
主要因為x-ray 照唔清楚d軟組織...

而MRI + manual testing 就可以...

你可以當MRI係透視攝影機...

p.s. 玄武~你係咪health profession?

THX 玄武修正~~~

此篇文章於 06-05-08 09:52 PM 被 koalakoala 編輯。
koalakoala 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:26 PM

手機版 | APP版