Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 06-17-04, 08:12 AM   #1
Forever
Insane Gamer
風之子

註冊日期: Jul 2002
[求助]電腦上唔到網

部機係由大學囉翻屋企...
只前o係大學用 LAN o個個連線唔俾我 delete..
翻到屋企駁翻線connect話去唔到指定目的地...
個 modem 之前我部機係用到上到網...
應該係 setting 問題...
請問有無人知要點做?

舊 06-17-04, 08:27 AM   #2
Kaga
God of Gamer

註冊日期: Nov 2002
add 過另一個新o既 connection
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-04, 08:42 AM   #3
Forever
風之子

我當然有咁做..
set 翻 id 同 password....
佢話唔得...

舊 06-17-04, 01:06 PM   #4
Kaga

唔....係咪 tcpip set 死左 ip? (我都唔係好知會唔會有影響, 不過多數如果係 "auto listen ip" 咁就應該冇問題)

同埋你有冇用 wireless? 有冇經 router 或者任何 gateway?
最簡單直接o既方法係打電話上 isp 問, 我用 pccw o個時佢係電話度一步一步咁教我直至整到為止, 服務態度好好

此篇文章於 06-17-04 01:17 PM 被 Kaga 編輯。
舊 06-17-04, 02:07 PM   #5
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
之前我表弟又係拎部腦番屋企
之後話上唔到網
check過晒d setting 冇問題
最後原來係搬番黎個陣整鬆左張lan card

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-04, 02:23 PM   #6
Forever
風之子

唔該你地丫...
想知PCCW 條 hotline 係咪收9點定收辦工時間???

我記得我部幾睇 setting 係自動 detect DNS 同 IP....

另外我想問個區域連線點解 delete 唔到???

此篇文章於 06-17-04 03:32 PM 被 Forever 編輯。
Forever 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-04, 09:23 PM   #7
Kaga

引用:
作者: Forever
唔該你地丫...
想知PCCW 條 hotline 係咪收9點定收辦工時間???

我記得我部幾睇 setting 係自動 detect DNS 同 IP....

另外我想問個區域連線點解 delete 唔到???
收工時間唔清楚, 日頭打去 la

區域連線唔洗 delete 架, 係俾 internal network 用

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:12 AM

手機版 | APP版