Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-08-17, 06:38 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[男女平等ME TOO] 陶傑抽水自認受害者 平等機會婦女聯席批「小人行為」

引用:
「#metoo」反性暴力運動鼓勵受害人站出來公開經歷,港隊田徑「欄后」呂麗瑤與港姐冠軍麥明詩近日亦先後自揭曾被性侵犯,引起全城關注性暴力問題。作家陶傑日前在網上質疑響應「#metoo」運動的人選擇在網上單方面作出控訴,但又拒絕報警,認為是對被指控者做成不公。平等機會婦女聯席今早點名批評陶傑的言論是利用受害人的傷痛來為自己賺取本錢的「小人行為」,對其言論深感憤怒。

陶傑日前在網上自稱讀幼稚園時被女老師利用職業霸權,未經他同意就「摸過塊面」,令他成為「淪為性侵犯性欺凌之低端人口之一」。他又認為如今只要在facebook上單方面貼出「#metoo」自拍照,就能令行多人被視為性侵加害者。

風雨蘭總幹事、關注婦女性暴力協會代表王秀容批評,陶傑將性騷擾或性暴力形容得十分輕描淡寫,以為受害女性能輕易指控他人性侵,但事實上性騷擾或性侵犯都會對受害人帶來長遠傷害,令受害人感到羞恥、對他人失去信任而不敢報警。她強調,報警與否是受害人的個人意願,大眾應譴責的是加害者而非受害人,社會亦應反思是甚麼因素能性侵受害者寧願長期緘默都不願求助。

平等機會婦女聯席蘇嘉儀亦稱,陶傑以被女老師摸臉作為比喻並不洽當,因性騷擾是帶有性意味,認為陶傑是個很好的反面教材,證明香港社會至今仍有很多人不理解甚麼才是性騷擾。

聯席引述2013年所做的調查,指當時有80%受訪女性承認曾被同事或客人性騷擾,但多達96%選擇啞忍,當中更沒有人曾嘗試求助。聯席本月3日起發起聯署運動,嚴厲譴責性暴力加害者,並同意會尊重受害人處理事件的意願,3日內已收集到約1,500個簽名支持。

如果陶傑個例子入面兩名主角O既性別互換,個男教師實俾萬人圍插,仲好大機會被判入冊。

又其實,佢又點知個女教師摸佢塊面O既時候有無性意味?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-17, 10:18 AM   #2
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
都係嗰句,報左驚味先
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-17, 11:25 AM   #3
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
所以都係唔好交往各自隱居算啦

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-17, 12:21 PM   #4
Hunter

註冊日期: Jan 2002
低端人口又點會明陶傑想講乜

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-17, 12:30 PM   #5
david
The One

官未能確定被告是否存心非禮女學員 乒乓球教練今脫罪

引用:
乒乓球教練涉對初學球的12歲女學員非禮,他被指以糾正姿勢為由,對她壓胸及拍臀,因而被控非禮罪,教練辯稱他僅在學員身後教球。案件昨經審訊後,裁判官今裁決指教練的教球動作惹人懷疑,說法有點不合常理,且對方是異性,兩人高度相差不大,教練不應以這方法教她。然而這可能是一般的教波方法,法庭須考慮教練的說法有可能是真的,他事發時只是教球而並非存心非禮,故裁定他非禮罪脫。

被告林承勳(38歲)被控於去年12月10日,在一家社會服務中心非禮12歲事主X。
裏拳分子:法官放生衰十一性罪犯可恥!

---
舊 12-09-17, 05:16 PM   #6
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
有些事, 可能要到自己親朋遇到, 才能明白. 講就好理性,事實未必
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-17, 07:04 PM   #7
ゆり

註冊日期: Nov 2004
女學生:老師望我姐係想視姦我,夠晒有性意味

男卑女尊,男人出街記得拍片錄音呀,唔係坐坐下巴士hi到旁邊女仔都話你想性侵佢呀
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-17, 07:09 PM   #8
david
The One

引用:
作者: ゆり 查看文章
女學生:老師望我姐係想視姦我,夠晒有性意味

男卑女尊,男人出街記得拍片錄音呀,唔係坐坐下巴士hi到旁邊女仔都話你想性侵佢呀
唔係想啦,係已經性侵佐,因為裏拳份子係識讀心術,當你HI到佢O既時候佢會知你HI佢時係帶有性意味。

---
舊 12-09-17, 07:14 PM   #9
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: david 查看文章
唔係想啦,係已經性侵佐,因為裏拳份子係識讀心術,當你HI到佢O既時候佢會知你HI佢時係帶有性意味。
望已經性侵左
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-17, 07:34 PM   #10
david
The One

引用:
作者: ゆり 查看文章
望已經性侵左
望係視姦,應該算係老強O既一種?或者可以用意圖老強?

---
舊 12-09-17, 08:22 PM   #11
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
咁定義法,仲唔係你又侵,我又侵,大家侵一侵。
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-17, 09:45 PM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
你唔視(姦)我,又點知我視(姦)你....咁?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-17, 11:50 PM   #13
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
支持19既言論

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 12:34 AM   #14
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
咁掉轉啦

如果係男教師摸女學生塊臉呢?

唔好話摸臉勒,男教師拍女學生膊頭又如何?

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 02:05 AM   #15
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
我唔支持19才子的表達方式和暗諷文筆,當然我亦唔支持網上所有未審先判的言論,不論是對男方或女方的批評,最好交比警方作深入調查。

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 04:02 AM   #16
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: mikemike 查看文章
我唔支持19才子的表達方式和暗諷文筆,當然我亦唔支持網上所有未審先判的言論,不論是對男方或女方的批評,最好交比警方作深入調查。
全條thread最中肯
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 04:47 AM   #17
david
The One

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
咁掉轉啦

如果係男教師摸女學生塊臉呢?

唔好話摸臉勒,男教師拍女學生膊頭又如何?
答:輕則停職候查->炒魷,重則入冊

[認真MODE]我呢邊鬼頭區男女教例比例男少女多嚴重失衡主因就係咁。[/認真MODE]

呢O的所謂「勇敢」O既網上公審表現,唔好意思,呢O的根本就係零成本就算老作都唔可能會有後果O既小女人行為,其實某情度上可以視為集體網上欺凌,如果被網上公審O既男方原來係無辜O既,個男O既基乎係乜都做唔到,但就無啦啦搞到一身蟻 。

點解唔報警?我覺得唔多唔少就係因為只係老吹,見有人玩又無咩後果就齊齊玩。

---
舊 12-10-17, 09:34 AM   #18
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: HM 查看文章
全條thread最中肯
現在人人都可以做網上判官,但又有幾多人可以有思考羅輯,隨隨便便就呢樣果樣,往往跟車太貼,然後死雞撐飯蓋,最後不了了知!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 10:53 AM   #19
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: mikemike 查看文章
現在人人都可以做網上判官,但又有幾多人可以有思考羅輯,隨隨便便就呢樣果樣,往往跟車太貼,然後死雞撐飯蓋,最後不了了知!
呢個係事實,i之前都好興只要女告人老強,就會有人講係勞資糾紛

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 06:36 PM   #20
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
要俾女人屈真係好容易

我講一下我本人真實例子

十幾年前,我仲讀緊中六

當年大部分中五同學都無讀上去,我係極小數原校升上去,外校入黎讀預科班同學唔係好鐘意我,佢地一開始已經有集體杯葛我

有日有社工在課堂期間叫我落去社工室傾計

佢話收到有同班既女同學報告,話我非禮佢,我一頭霧水啦,我根本無做過呢件事,我真係無做過呢種行為既記憶

我叫社工交待一下,係邊個話我非禮佢,社工就話基於受害人私穩,唔可以同我講

哇,既然話我非禮人,咁我都要知我到底非禮左邊個吧?

社工話個女同學有報警權利

最後,當然無人報警

我覺得我係俾人杯葛所以有人屈我非禮

但如果當年有人報警,我如何自保好?我真係無做過的

此篇文章於 12-10-17 06:38 PM 被 leo1988 編輯。
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 08:38 PM   #21
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
香港跟英國法例有個好處係寧縱勿枉,即是要受害人舉証証明疑犯有做,無証無據好難告得入,可能對方想嚇吓你所以搵社工,因為社工啲嘢好求其
另外應該"猛虎不及地頭蟲",反而被外來者屈返轉頭都得

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 10:23 PM   #22
HM

註冊日期: May 2007
疑點利益歸於被告既原意本來就係寧縱勿枉
一單冤案都嫌太多

其實預科班外校生先惡
佢地多數係名校棄將
自己學校唔收所以走出去二三線學校讀預科
但本身既成績已經夠嬴大部分本校升上去既人
兩邊關係唔好一定正常
如果原校生本身係少數的話
預左會俾外來生蝦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-17, 10:57 PM   #23
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: HM 查看文章
疑點利益歸於被告既原意本來就係寧縱勿枉
一單冤案都嫌太多

其實預科班外校生先惡
佢地多數係名校棄將
自己學校唔收所以走出去二三線學校讀預科
但本身既成績已經夠嬴大部分本校升上去既人
兩邊關係唔好一定正常
如果原校生本身係少數的話
預左會俾外來生蝦
無辨法,中五以前我真係幾開心,起碼同班都多朋友,成績又穩,雖然係band3但都考到唔錯會考成績

但上到預科就唔同晒,,頭一兩個月已經俾外校既人成班杯葛,所有課外活動學生會既職位都無我份俾班外校生佔晒,我既預科生活直接玩完

大半年無返學,有抑鬱去左睇精神科留係屋企發呆

英文作文考試,我離題用英文寫左篇班入面d人杯葛我,跟住校長社工就搵我傾了...

好多教我幾年既老師都覺得好可惜,佢地想幫我都唔知點幫...都有安慰我唔好放棄,盡量幫我留我缺席時既筆記俾我

之後都無再讀書了,

宜家今日,都因為當年既事好影響緊我,我仲食緊藥,做緊散工...

此篇文章於 12-10-17 10:59 PM 被 leo1988 編輯。
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-17, 01:32 AM   #24
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: leo1988 查看文章
無辨法,中五以前我真係幾開心,起碼同班都多朋友,成績又穩,雖然係band3但都考到唔錯會考成績

但上到預科就唔同晒,,頭一兩個月已經俾外校既人成班杯葛,所有課外活動學生會既職位都無我份俾班外校生佔晒,我既預科生活直接玩完

英文作文考試,我離題用英文寫左篇班入面d人杯葛我,跟住校長社工就搵我傾了...

好多教我幾年既老師都覺得好可惜,佢地想幫我都唔知點幫...都有安慰我唔好放棄,盡量幫我留我缺席時既筆記俾我

之後都無再讀書了,

宜家今日,都因為當年既事好影響緊我,我仲食緊藥,做緊散工...
上到中六,因為咁無讀書,可惜。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-17, 09:00 AM   #25
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: leo1988 查看文章

之後都無再讀書了,

情況有啲似又唔似
東涌新市鎮時, 間學校新開得到中四五, 中四中五時一大班垃圾(真係垃圾)入嚟插班,
又蝦蝦霸霸, 啲所謂老師(得理科老師好少少)同社工又唔理,
好彩會考夠分, 去左大角嘴預科先至正常番少少。

幾時都話, 教畜同垃圾社工真係害人不淺。

論壇跳轉

現在的時間是 11:38 AM

手機版 | APP版